Türkiye'nin deprem sonrası yaptığı uluslararası yardım çağrısına 100'den fazla ülke yanıt verdi. Yabancı ekipler bir haftada 200'den fazla kişiyi kurtardı, ancak İspanyol ekip koordinasyonsuzluk nedeniyle daha fazla can kurtaramadıklarını belirtti. İspanyol ekip üyesi Pedro Frutos, makine kullanımının risklerine dikkat çekti ve daha iyi koordinasyonun daha fazla insanın kurtarılmasını sağlayabileceğini ifade etti. Ayrıca, Almanya, Avusturya ve İsrail ekipleri güvenlik endişeleri nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.
13 Şubat 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası Türk yetkililerle iletişime geçtiklerini ve 158 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdiklerini açıkladı. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Savunma Bakanlığı (Pentagon) da ek yardımlar için Türkiye ile koordinasyon halinde. Ayrıca, ABD depremden etkilenen Suriye'ye de yardım sağlayacak.
6 Şubat 2023

Dünya Bankası, depremden etkilenen bölgelerde kırsal konutların ve temel kamu hizmetlerinin yeniden tesisine yardımcı olmak için Türkiye’ye sağlanacak 1 milyar dolarlık finansmanı onayladı. Bu finansman, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye tek seferde sağladığı en büyük finansman paketi olarak kaydedildi. Proje, depremden en fazla etkilenen ve yaklaşık 14 milyon insanın yaşadığı 11 ili kapsayacak ve belediye altyapısı, sağlık hizmetleri ve kırsal konutların inşa ve iyileştirilmesine odaklanacak.
28 Haziran 2023

Haluk Levent, Ahbap Derneği'nin deprem bölgesinde gerçekleştireceği yardım projelerini duyurdu. Projeler arasında okulların onarımı, yaşlılar için bakımevleri, rehabilitasyon merkezleri ve öğrenci yurtlarının açılması yer alıyor. Ayrıca, Hatay'a 2000 aile için konteynerlerin gönderileceği ve günlük ihtiyaçlar için bölgede olunacağı belirtildi. Projeler için belirlenen bütçe en az 850 milyon TL olarak açıklandı.
10 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen depremin ardından başlatılan bağış kampanyasına Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve Süryani Cemaati Ruhani Lideri Yusuf Çetin yüksek miktarda bağışta bulundular. Kampanya, akşam 8'de başladı ve 22:12 itibariyle toplanan bağış miktarı 98 milyar 142 milyon 100 bin liraya ulaştı. Çocukların kumbaralarındaki paraları da dahil olmak üzere, toplam bağış miktarı 11 saat sonra 105 milyar lirayı geçti.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, gönüllüler yardımların depremzedelere ulaştırılmasında sorunlar yaşandığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depreme müdahalede istenilen hızın sağlanamadığını kabul etti. Sosyal medya üzerinden organize edilen yardımlar bölgeye gönderilse de, özellikle Elbistan çevresindeki köylere yardım ve kurtarma çalışmalarının ulaşmadığı, koordinasyon eksikliği olduğu ifade ediliyor.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, deprem müdahalelerinin istenilen hızda gerçekleşmediğini itiraf etti. Depremin geniş bir alana yayılmasının ve bölgedeki sert kış koşullarının müdahaleleri zorlaştırdığını belirtti. Erdoğan, deprem bölgesinde yaşanan yağmacılık olaylarına karşı OHAL kapsamında gerekli müeyyidelerin uygulanacağını ve yardımların AFAD üzerinden yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlar için bir yıllık kira bedelinin ödeneceğini ve hane başına 15 bin lira taşınma yardımı yapılacağını duyurdu.
10 Şubat 2023

Japonya, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye başsağlığı dileklerini iletti ve Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'ni bölgeye gönderme kararı aldı. Ekip, bir öncü ekip ve 15 kişilik kurtarma ekibinden oluşuyor ve İstanbul üzerinden Adana'ya ulaşacak. Japonya'nın bu kararı, Türkiye ile dostane ilişkiler ve insani perspektif gözetilerek alındı. Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi, Japonya'nın destek unsurlarının gelecek günlerde de Türkiye'ye gönderilmeye devam edeceğini açıkladı.
6 Şubat 2023

Almanya, 6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'de meydana gelen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremlerden etkilenen kişilere yardım amacıyla vize verdiğini açıkladı. Berlin hükümeti, depremzedelere 90 günlüğüne Almanya'da barınma imkanı sağladı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 7 bin 652 kişiye vize verildiğini ve bunların çoğunun Türk vatandaşları olduğunu, ayrıca binden fazla kişiye aile birleşimi kapsamında vize verildiğini belirtti.
8 Nisan 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında başlatılan ve televizyon kanallarının ortak yayınıyla desteklenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında toplanan 115 milyar liranın kullanımının araştırılması için CHP tarafından verilen önerge, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Kampanya kapsamında Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışı ve 9 milyonu aşkın SMS ile yapılan bağışlar dikkat çekmişti. Ancak toplanan bağışların yaklaşık 31 milyar lirasının henüz yatırılmadığı belirtiliyor.
5 Temmuz 2023

Ahbap Derneği'nin kurucusu sanatçı Haluk Levent, deprem bölgesine yardımlar sonrası iktidar çevresi tarafından hedef gösterildi. 'Türkiye Tek Yürek' adlı ortak canlı yayın bağış kampanyasına bağlanamadığını belirterek, AFAD ve Kızılay'a 500 bin TL bağış yaptığını açıkladı. Ahbap Derneği, deprem bölgesindeki yardım organizasyonlarıyla dikkat çekmiş ve rekor bağış toplamıştı.
16 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde arama kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor. Depremler sonucunda can kaybı ve yaralı sayısı artarken, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Türkiye için yardım paketleri hazırlayan bir merkezi ziyareti, Dünya Bankası'nın Türkiye için kaynak sağlayacağını duyurması ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın güncel verileri paylaşması gibi uluslararası ve yerel düzeyde önemli gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun maaşını bağışlaması, platform ve markaların boykot çağrıları üzerine suskunluklarını bozmaları ve OHAL ilan edilen bölgelerdeki durum gibi konular da gündemde yer alıyor.
10 Şubat 2023

Britanya'da 15 yardım kuruluşunu birleştiren Afetler Acil Durum Komitesi (DEC), Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım sağlamak için bir bağış kampanyası başlattı ve bu kampanyayı Britanya'daki televizyon kanallarından canlı yayınlayacak. Türkiye'de ise Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler yapmak için kampanya yayını yapmak istediklerini ancak RTÜK tarafından engellendiklerini belirtti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ortak yayınla kampanya yapma kararı alındığı için onay verilmediğini ifade etti. Türkiye'de depremin ardından ortak yayının ne zaman yapılacağı henüz belirsiz.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'nin kuzeyini etkileyen deprem sonrasında Türkiye, Suriye'deki depremzedelere uluslararası yardımın gönderilmesi amacıyla Rusya'dan onay bekliyor. Türkiye, Kilis'teki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarından yardım malzemelerinin geçişine izin verilmesi için Moskova ile görüşmeler yapıyor. Birleşmiş Milletler'in sağladığı ilk insani yardım konvoyu sadece Cilvegözü sınır kapısından geçebildi. Rusya, yeni sınır noktalarının açılmasına karşı çıkarken, Türkiye Esad karşıtı grupları desteklemeye devam ediyor.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen iki büyük deprem sonucunda 10 şehirde 5 bin 177 bina yıkıldı ve 8 bin 574 kişi hayatını kaybetti. Arama-kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve ülkenin depreme yeterince hazırlıklı olmaması eleştirilere neden oldu. Bir hükümet yetkilisi, daha iyi hazırlık yapılması gerektiğini kabul ederken, AFAD ve Kızılay'ın görevlendirildiğini, ancak kötü hava koşulları ve altyapı hasarının çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. 1999 depreminde askerin daha hızlı ve etkili müdahale ettiğini, dış yardımların kabul edildiğini ve destek sağlandığını ifade etti.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı ortak canlı yayın bağış kampanyasında toplam 115,1 milyar lira bağış toplandı. Kampanyaya 213 televizyon, 562 radyo, sanatçılar, iş insanları, sporcular, siyasiler ve resmi kurum temsilcileri katıldı. Vatandaşlar tarafından 9 milyonu aşkın SMS gönderilerek destek sağlandı. Toplanan yardımlar AFAD ve Kızılay'a verilecek.
16 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası AFAD'ın çağrısıyla bölgeye giden gönüllüler, yiyecek ve battaniye gibi yardım malzemelerinin sınırlı olduğunu ve bu malzemelerin öncelikle depremzedeler yerine gönüllülere dağıtıldığını belirtiyor. Gönüllüler ayrıca havalimanlarında koordinasyonsuzluk ve plansızlık nedeniyle uzun süre bekletildiklerini ifade ediyor. Deprem bölgesine ulaşan gönüllüler, kısa süreliğine yardım dağıtımı yapabildiklerini ve durumun iç açıcı olmadığını dile getiriyor.
8 Şubat 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için destek sağlamak amacıyla Halk TV'de 'Bir Kira Bir Yuva Özel' adlı bir yardım programı düzenleyecek. Programa millet ittifakı liderleri, sanatçılar, gazeteciler ve dünyanın farklı ülkelerinden belediye başkanları katılacak. Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremzedelere 10'ar bin lira kira desteği sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 6 Şubat'taki depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açmış ve en az 42 bin 310 kişinin ölümüne neden olmuştu.
22 Şubat 2023

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını ve 150 binden fazla iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Bu durumun çalışanlar için ayda ortalama 230 dolarlık gelir kaybına ve toplamda ayda yaklaşık 150 milyon dolarlık net gelir azalmasına yol açtığı tahmin ediliyor. Ayrıca Suriye'de depremler nedeniyle 170 bin kişinin işini kaybettiği ve bu durumun yaklaşık 725 bin kişiyi etkilediği belirtiliyor. Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükün ise yaklaşık 104 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
28 Mart 2023
İşaretlediklerim