Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili raporunda, bölgedeki dayanışma ve desteklerin gerilediği belirtildi. Rapor, 1 Mayıs ile 31 Temmuz arasındaki süreci ele aldı ve bölgede yaşayanların kaderine terk edildiğini ifade etti. Rapor, aile sağlığı merkezlerinin yıkıldığını veya çok kötü fiziksel koşullarda olduğunu, gıdaya ve temiz suya erişim sorunlarının giderilmediğini, çevre sağlığı gereklerinin yerine getirilmediğini ve desteklerin azaldığını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarının tükendiği ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlü bir şekilde sunulmadığı sürece sorunların katlanarak artacağı vurgulandı.
9 Ağustos 2023

Haluk Levent, Ahbap Derneği'nin depremzedeler için topladığı bağışların 1 milyar lirayı aştığını duyurdu. Levent, derneğin iktidar çevresinden gelen saldırılara maruz kaldığını ve bu saldırılara karşı 'AFAD da bizim Ahbap da!' diyerek yanıt verdiğini belirtti. Ayrıca, Ahbap Derneği'nin 'kamu yararına çalışan dernek statüsü' almayı istemediğini ve bağışların artık AFAD'a yönlendirilmesini önerdiğini ifade etti. Derneğin faaliyetlerinin iki bağımsız firma tarafından denetleneceği de açıklandı.
12 Şubat 2023

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve 10 il bu doğal afetten etkilendi. Resmi verilere göre 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı. Depremzedeler, yardım ekiplerinin henüz bölgeye ulaşamadığını ve insanların arabalarında veya dışarıda beklediğini ifade etti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD'ın verdiği bilgilere göre deprem Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta hissedildi ve can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.
6 Şubat 2023

Sanatçı Haluk Levent, Ahbap Derneği'nin deprem bölgesindeki yardım organizasyonlarına yönelik engellemelerin yetkililer tarafından çözüldüğünü duyurdu. Dernek, iktidar çevresinden gelen organize saldırılarla karşı karşıya kalmış ve AFAD'a bağış çağrısı yapmıştı. Haluk Levent, TV kanallarının düzenlediği ortak bağış kampanyasına katılamadığını ve 500 bin TL bağışladığını belirtmişti. Ayrıca, toplanan bağışlarla acil konut yapımı için TOKİ ile görüşmeler yapıldığını ve Ahbap'ın planlarını uygulamaya devam edeceğini ifade etti.
16 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 830 bin 806 binanın incelendiğini ve bunlardan 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, 433 tarihi eserin incelendiğini ve bunlardan 121'inin ağır hasarlı olduğunu ifade etti. Oktay, deprem sonrası fahiş kira artışlarına cüret edenlerin olduğunu ve bunun hesabının sorulacağını, refakatsiz çocuklarla ilgili olarak ise 1713 çocuğun durumu hakkında bilgi verdi.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, deprem nedeniyle haber alınamayan bölgelerle ilgili endişelerini ifade etti ve ulusal yetkililerin arama kurtarma çalışmalarına odaklandığını, ilerleyen zamanlarda yaralıların tedavisi ve sağlık sistemine destek için travma desteğine ihtiyaç duyulacağını belirtti.
6 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu verilerine göre Türkiye'deki deprem bölgesinde 214 bin 325 gebe kadın bulunmakta ve bunlardan 23 bin 814'ünün bir ay içinde doğum yapması bekleniyor. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, güvenli doğum, anne ve bebek sağlığının korunması için gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, bölgede tuvalet ve hijyen tesislerinin yetersizliği, kırılgan grupların korunması ve mültecilerin cinsel şiddet riskinin artması gibi konulara da vurgu yapılıyor.
16 Şubat 2023

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem nedeniyle zarar gören Hatay'da yardımların ulaştığını ve temel ihtiyaç malzemelerinin dağıtımına başlanacağını duyurdu. Savaş, pikap ve küçük kamyonet sahiplerini yardım dağıtımına katılmak üzere Expo alanına çağırdı. Ayrıca, AFAD tarafından ihtiyaç listesi yayınlanmaya devam ediliyor. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem, Hatay başta olmak üzere birçok ili etkilemiş ve büyük yıkıma yol açmıştı.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremlerin ardından Türkiye'nin dört bir yanından depremzedelere yardım gönderiliyor. Ağrı'nın Patnos ilçesinde HDP'li belediye tarafından hazırlanan bir yardım kamyonu, deprem bölgesine ulaştırılmak üzereyken kaymakamlık tarafından durduruldu ve araca el konuldu. HDP, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada dayanışmanın engellenmesinin telafisi mümkün olmayan etkiler yaratacağını belirtti ve engellemelere karşı çıktı.
7 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar liranın 85 milyar lirasının toplandığını açıkladı. 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan kampanyada toplanan bağışların AFAD ve Kızılay'a verilmesi planlanmıştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Yerlikaya, toplanan bağışların yaklaşık 56 milyar lirasının depremzedeler için kullanıldığını belirtti. Henüz bağışını yapmayan kişi ve kuruluşlarla iletişim sürecinin devam ettiği ifade edildi.
10 Aralık 2023

Türkiye'de meydana gelen çifte depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan yabancı ekiplerin bir kısmı görevlerini tamamlayarak ülkelerine dönmeye başladı. Dışişleri Bakanlığı, şu ana kadar 82 ülkeden 9 bin 46 yabancı personelin arama kurtarma faaliyetlerinde yer aldığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ekip gönderen tüm ülkelere teşekkür ederken, Ermenistan'a özel bir teşekkürde bulundu. Yabancı ekipler, Türkiye'den ayrılırken havalimanlarında alkışlarla uğurlandı ve bazıları kendi ülkelerinde çiçeklerle karşılandı.
15 Şubat 2023

Antakya'da depremin üçüncü gününde ambulans sesleri umut kaynağı olurken, kurtarma çalışmaları gece yavaşlıyor ve gündüz hızlanıyor. İnşaat işçileri farklı şehirlerden yardıma koşuyor. AFAD ekiplerinin sayısı artmış olsa da her enkazda ekip bulunmuyor. Yardım TIR'ları bürokrasi nedeniyle kente giremeyince yardımlar dağıtılamıyor ve çöp haline geliyor. Çadırlar kurulmaya başlanırken, vatandaşlar eşyalarını taşıyacak araç arıyor. İlhan Ateş gibi bazı depremzedeler, yıkımdan yerel yönetimleri sorumlu tutuyor. Kentte tuvalet sıkıntısı yaşanıyor ve insanlar ihtiyaçlarını gidermek için çevreyi kullanıyor. Kurtarma çalışmalarında ise yerel ve yabancı ekipler arasında gerginlikler yaşanıyor.
16 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve 11 şehri etkileyen depremler sonucunda ölenlerin sayısı 47 bin 975'e ulaştı. AFAD Başkanı Yunus Sezer'in verdiği bilgiye göre, ölenler arasında 6 bin 278 yabancı uyruklu kişi bulunuyor. Ayrıca, 232 bin 632 binada toplam 651 bin 416 bağımsız birim yıkık durumda veya acil yıkılacak olarak belirlendi.
11 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Anadolu Ajansı tarafından yayımlanan ve yardım yapan kuruluşları sıralayan görselde başlangıçta sadece iktidara yakın dernek ve vakıflara yer verildi. Tepkiler üzerine, Ahbap ve AKUT gibi bağımsız yardım kuruluşları da listeye eklendi. Ayrıca, geçmişte usulsüz bağış kullanımı iddialarıyla gündeme gelen Deniz Feneri de listeye dahil edildi. İlk görselde yer alan bazı cemaat dernekleri ise listeden çıkarıldı.
12 Şubat 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 10 şehri etkileyen deprem için düzenlenen ortak canlı yayın bağış kampanyasında Merkez Bankası'nın 30 milyar lira bağış yaptığını belirtti. Bu bağışın, bankanın Hazine'ye aktarılacak karından yapıldığını ve hukuken doğru olduğunu ifade etti. Kavcıoğlu, bu paranın Hazine'ye aktarılmak yerine direkt olarak deprem bölgesine tahsis edildiğini ve milletin parasının millete verilmesinin doğal olduğunu söyledi. Merkez Bankası'nın geçmişte de benzer yardımlarda bulunduğunu hatırlattı.
17 Şubat 2023

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Fas'ta 8 Eylül'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen bölgelerde 6,6 milyon kişinin yaşadığını bildirdi. Depremin merkez üssü Marakeş şehrinin 71 kilometre güneybatısında belirlendi ve Portekiz ve Cezayir'de de hissedildi. Fas İçişleri Bakanlığı, depremde 2 bin 946 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 674 kişinin yaralandığını duyurdu. Bölgedeki heyelan riski, kurtarma ve yardım çalışmalarını zorlaştırıyor.
16 Eylül 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Elbistan ilçesine yardım ulaşamadı. Vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktan ve AFAD'ın bölgeye henüz gelmemiş olmasından şikayetçi. İnsanlar temiz su bulamadıkları için kirli su içmek zorunda kaldıklarını, yiyecek sıkıntısı çektiklerini ve soğuk hava koşullarında ısınma problemleri yaşadıklarını belirtiyor. Depremde evleri yıkılanlar, güvenli bölgelere sığınmış durumda, ancak yine de yardım bekliyorlar.
7 Şubat 2023

İş Bankası, Türkiye'deki büyük depremin ardından deprem bölgesindeki müşterilerine yönelik bir destek paketi duyurdu. Paket kapsamında, depremde hayatını kaybeden müşterilerin borçları tamamen silinecek ve hayatta kalan müşterilerin ile KOBİ ve küçük işletmelerin kredi ödemeleri altı ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek. Ayrıca, AFAD'a 1 milyar liralık bağış yapılacak ve Darüşşafaka'da eğitim görecek depremzede çocukların masrafları karşılanacak. İş Bankası kredi kartlarıyla yapılan bağışlar da altı ay faizsiz taksitlendirilecek.
15 Şubat 2023

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 1999 Marmara depremi verilerini baz alarak Kahramanmaraş depremleri için bir can kaybı ve mali hasar tahmini yaptı. Rapora göre, depremlerde ölü sayısının 72 bin 663'e ulaşabileceği ve 84,1 milyar dolarlık ekonomik hasarın oluşabileceği öngörülüyor. Tahmin edilen hasarın büyük bir kısmı konut zararlarından kaynaklanırken, milli gelir kaybı ve işgünü kaybı da önemli zarar kalemleri arasında yer alıyor.
12 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya askeri destek kapsamında dört yıl için 20 milyar avro sağlamayı planladıklarını açıkladı. Bu destek, Avrupa Barış Fonu içinde özel bir kısım ayırarak Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yılda beş milyar avro şeklinde verilecek. Konunun karara bağlanmadığı ve ağustos sonunda İspanya'nın Toledo kentinde AB dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısında yeniden görüşüleceği belirtildi.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim