Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından kan bankalarındaki stokların deprem bölgesindeki hastanelere gönderildiğini açıkladı. Kınık, vatandaşlardan kan bağışında bulunmalarını istedi ve ilerleyen saatlerde yaralı sayısının ve kan ihtiyacının artabileceğini belirtti. Ayrıca, Kızılay'ın afet bölge müdahale merkezlerinden çadır, yatak, battaniye, ısıtıcılar, mutfak malzemeleri ve kuru gıda gibi acil yardım malzemelerini deprem bölgesine sevk ettiğini söyledi.
6 Şubat 2023

Türkiye'nin çeşitli bölgelerini etkileyen büyük depremlerin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremzedelere yardım amacıyla bir yıllık maaşını bağışlama kararı aldı. Daha önce CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri de benzer bir şekilde bir aylık maaşlarını depremzedelere bağışladıklarını açıklamışlardı. İmamoğlu'nun bu hareketi, depremzedelere destek olma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Wisconsin'de yaptığı konuşmada, Türkiye ve Suriye'deki depremlerin şiddetine dikkat çekti ve bu olayların bölgede son 100 yıldan fazla süredir yaşanan en kötü depremlerden biri olduğunu belirtti. Biden, depremzedeler için Amerikan halkının düşüncelerinin ve dualarının yanlarında olduğunu ifade etti. Ayrıca, ABD'nin arama-kurtarma ekipleri dahil olmak üzere tam destek sunduğunu ve hem Türkiye'de hem de Suriye'de yardım faaliyetlerine başladıklarını açıkladı.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında konuştu. Erdoğan, depremzedelere bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi yapılacağını sözünü tekrarladı ve deprem felaketinin üstesinden geleceklerini ifade etti. İktidar, deprem sonrası yardım organizasyonu ve koordinasyon eksikliği nedeniyle eleştirilmiş ve Erdoğan bu eleştirilere sert yanıt vermiş, daha sonra ise 'helallik' istemişti.
3 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 62,5 milyon liralık yardım yapılmasına oy birliğiyle karar verdi. Bu yardım, Hatay'da imar, geçici barınma ve altyapı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılacak. Hatay Büyükşehir Belediyesi personeli için bin geçici konut inşa edilecek ve içme suyu, kanalizasyon, elektrik tesisleri için malzeme temini ve onarım çalışmalarına destek sağlanacak.
12 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, İtalya'nın Milano şehri ve Britanya'nın başkenti Londra'daki Türk temsilcilikleri sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulunarak vatandaşları ve İtalyalı dostları Diyanet Vakfı ve Kızılay'a bağış yapmaya yönlendirdi. Milano başkonsolosluğu ve Londra büyükelçiliği, bağış yapmak isteyenler için ilgili bağış sayfalarının linklerini paylaştı. Diyanet Vakfı'nın sitesinde farklı miktarlarda hızlı bağış seçenekleri sunuluyor.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehirde 50 bin 96 kişi hayatını kaybetti ve 301 bin bina yıkıldı ya da hasar gördü. Depremin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen, 2 milyon 4 bin 276 kişi çadırda, 40 bin 788 kişi ise konteynerde yaşamaya devam ediyor. AFAD Başkanı Yunus Sezer, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplantısında bu bilgileri paylaştı ve 1 milyon 634 bin 866 kişinin deprem bölgesinden tahliye edildiğini belirtti.
20 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan depremler sonrası, bölgeye gönüllü olarak gidenler ve yardım malzemesi taşıyan şoförler, yardımların bölgeye ulaşmadığını ve koordinasyon eksikliği yaşandığını belirtiyor. Gönüllüler, özellikle yemek ve su gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında zorluk çektiklerini, kendi imkanlarıyla alışveriş yaparak ihtiyaçları gidermeye çalıştıklarını ifade ediyor. Ayrıca, yardım malzemelerini teslim edecek yetkililerin bulunamadığı ve arama-kurtarma çalışmalarında teçhizat eksikliği gibi sorunlar yaşandığı aktarılıyor.
8 Şubat 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Meksikalı arama kurtarma ekibi, eşyalarının yanlış uçağa yüklenmesi, çalınması ve ölümle tehdit edilme gibi olaylar yaşadı. Ekip, AFAD İl Koordinasyon Merkezi'nde dinlenirken hırsızlık mağduru oldu ve Antakya'da bir grup tarafından ölümle tehdit edildi. Ekip üyesi Aydemir Taşova, polislerin ve AFAD'ın yeterli desteği sağlamadığını, çadır ve jeneratör gibi temel ihtiyaçların geç karşılandığını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın ziyareti nedeniyle ekip yorgun olmasına rağmen başka bir bölgeye transfer edilmek zorunda kaldı.
27 Şubat 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, TV5'te yaptığı açıklamada, partisinin deprem bölgesine gönderdiği yaklaşık 100 yardım TIR'ına el konulduğunu ve depolara gönderildiğini belirtti. Davutoğlu, gönüllü olarak yardım etmek isteyen doktorların da 'izin yok' gerekçesiyle geri çevrildiğini ifade etti. Bu açıklama, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen ve 35 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında yardım çalışmalarının yönetimi hakkında yaşanan tartışmaların bir parçası.
17 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, Fransa hükümeti deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere 81 kişilik bir ekip gönderme kararı aldı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu kararın Avrupa dayanışması çerçevesinde alındığını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebiyle gerçekleştiğini belirtti. Fransa daha önce de arama ve kurtarma ekipleri göndermişti. Yeni ekip, itfaiyeciler ve askeri sivil savunma eğitimli personelden oluşacak.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ardından 21 Şubat'ta Hatay'da yaşanan depremler sonucunda ölü sayısı 50 bin 96'ya, yaralı sayısı ise 107 bin 204'e yükseldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer tarafından paylaşılan bu son verilere göre, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısı 301 bin olarak belirlendi.
20 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta deprem enkazı başında bekleyen bir vatandaş, 30 saat geçmesine rağmen yeterli yardımın gelmediğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete tepki gösterdi. Vatandaş, 1999 depremini eleştiren Erdoğan'ın şu anki durumda nerede olduğunu sorguladı. Hatay'ın İskenderun ilçesinden bir başka vatandaşın da Erdoğan'a tepki gösterdiği sırada Habertürk'ün canlı yayının sesini kestiği belirtildi.
8 Şubat 2023

Millet İttifakı, Kahramanmaraş depreminin ardından vatandaşların zararlarının giderilmesi amacıyla 58 maddelik bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, deprem maliyetinin 100-150 milyar dolar arasında olacağını öngörüyor ve vatandaşların mali yükümlülüklerini hafifletecek, konut ve iş yeri kayıplarını gidermek, tarım ve hayvancılık destekleri sağlamak gibi bir dizi önlemi içeriyor. Ayrıca, depremde zarar gören vatandaşlara bedelsiz konut yapılması, kira yardımı, borçların silinmesi ve üniversite öğrencilerine burs ile barınma hakkı verilmesi gibi maddeler de teklifte yer alıyor.
4 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, 10 şehirde toplam 13 milyon 421 bin 699 kişiyi etkileyerek büyük bir yıkıma neden oldu. Resmi açıklamalara göre, 3 bin 471 bina yıkıldı ve 1651 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 119 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları için bölgeye 14 bin 720 personel sevk edildi ve 3 bin 500 askeri personel görev alıyor. Ayrıca, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden bölgeye yardım uçuşları düzenleniyor.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası birçok kişi yardım amacıyla bölgeye gitmek istiyor. Ancak Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent, bölgeye gönüllü olarak daha fazla kişinin gelmemesi gerektiğini belirtti. Levent, bölgede zaten çok sayıda kişinin bulunduğunu ve fazla gönüllünün yarardan çok zarar getirebileceğini ifade etti. Profesyonel ekiplerin, araç ve gereçlerin gelmesinin uygun olduğunu, ancak gönüllüler için şu anın doğru zaman olmadığını vurguladı.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu evleri hasar gören kiracılara devlet tarafından 10 bin liralık destek sağlanıyor. Şanlıurfa Birecik Kaymakamı Kadir Duman, ev sahiplerinin bu desteği kiracılardan talep etmelerinin suç olduğunu belirtti ve vatandaşları bu durumu şikayet etmeye çağırdı. Kaymakam, suç işleyenler ve fırsatçılık yapanlar hakkında adli ve idari işlemlerin başlatılacağını ifade etti.
19 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki sekiz ulusal televizyon kanalının ortaklaşa düzenlediği 'Türkiye Tek Yürek' adlı canlı bağış yayınına telefonla katıldı. Erdoğan, yurt içi ve yurt dışından AFAD hesaplarına yapılacak bağışların tamamının depremzedeler için harcanacağını ifade etti. Ayrıca, deprem sonrası yıkılan binaların yerine bir yıl içinde güvenli konutlar inşa edilmesi hedefini dile getirdi. Bu açıklama, bilim insanlarının deprem bölgelerinde hızlı inşaat politikasının yanlış olduğuna dair uyarılarına rağmen yapıldı.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim