Dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılırken, Türk Tabipleri Birliği ve ilgili sağlık dernekleri Türkiye'de 'sıcak sağlık eylem planı' oluşturulması çağrısında bulundu. Aşırı sıcakların ölümlere ve kronik hastalıkların kontrolünün zorlaşmasına yol açtığı belirtilerek, özellikle risk altındaki gruplar için önlemlerin alınmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, enerji üretimi ve diğer insan aktivitelerinin sera gazı salınımına neden olarak küresel ısınmayı tetiklediği ve kentlerde ısınmanın daha yoğun yaşandığı ifade edildi.
12 Temmuz 2023

Japonya'da haziran-ağustos ayları arasında aşırı sıcaklar nedeniyle 248 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğunluğunun 40-90 yaşlarında olduğu ve klimanın bulunmadığı veya aktif kullanılmadığı evlerde yaşadıkları tespit edildi. Japonya Meteoroloji Ajansı, bu yılın son 125 yılın en sıcak yaz mevsimi olduğunu belirtti. Yetkililer, sıcak çarpmasından kaynaklanan ölümlerin önlenebilir olduğunu vurguladı ve sıcak günlerde klima kullanımının önemine dikkat çekti.
4 Eylül 2024

Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Haziran 2024'ün üst üste ortalama sıcaklık rekorunun kırıldığı 13’üncü ay olduğunu açıkladı. Haziran 2024'teki küresel ortalama sıcaklık, sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde seyretti. Copernicus verilerine göre, Temmuz 2023 ile Haziran 2024 arasındaki dönem, sanayi öncesi ortalamanın 1,64 derece üzerine çıktı. İklim bilimciler bu durumu olağan dışı olarak değerlendiriyor ve sera gazı emisyonlarının azaltılmaması halinde yeni rekorların kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
8 Temmuz 2024

Küresel bir araştırmaya göre, ilaçlara dirençli bakteriler 2050 yılına kadar 39 milyon insanın ölümüne neden olabilir. Araştırma, 1990 ile 2021 yılları arasındaki ilaç direncine bağlı ölüm verilerini analiz etti ve özellikle yaşlı nüfusun tehdit altında olduğunu belirtti. Çalışma, AMR'ye bağlı ölümlerin %80 oranında arttığını ve 2050'de bu oranın %146'ya yükseleceğini öngörüyor. En fazla ölümün Güney Asya, Doğu Asya ve Sahraaltı Afrika'da olacağı tahmin ediliyor.
17 Eylül 2024

Avrupa Birliği Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, Dünya 2024'te en sıcak yazını yaşadı. Ağustos 2024, 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak en sıcak ağustos ayı olarak kaydedildi. Haziran-Ağustos 2024 dönemi, 1991-2020 ortalamasını 0,69 derece aşarak küresel ölçekte en sıcak yaz oldu. Avrupa'da sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasını 1,54 derece aşarken, bazı bölgelerde ortalamanın altında kaldı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi, sera emisyonlarını azaltmak için acil önlem alınmazsa bu tür aşırı sıcaklık olaylarının daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı.
6 Eylül 2024

AB'nin Copernicus uydu izleme sistemi, Haziran 2023'ün dünya genelinde en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Özellikle Kuzeybatı Avrupa'da yüksek sıcaklıklar ölçülürken, Orta ve Doğu Avrupa, İskandinavya ve Karadeniz'in batı kıyıları boyunca kurak koşullar oluştu. Ayrıca, Antarktika deniz buzu ortalamanın %17 altında en düşük seviyeye ulaştı. Amerika Çevre Tahmini Ulusal Merkezi de 3 Temmuz'da yerküredeki ortalama ısının rekor kırdığını duyurdu.
6 Temmuz 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları mayıs, haziran ve temmuz aylarında rekor düzeylere ulaştı. Atlantik Okyanusu'nun kuzeyinde sıcaklıklarda benzeri görülmemiş artışlar gözlemlendi. El Nino hava koşullarının etkisiyle sıcaklık rekorlarının artması bekleniyor. WMO, 2024 yılında sıcaklık rekorlarının kırılmasının muhtemel olduğunu öngörüyor.
11 Temmuz 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Temmuz ayında aşırı sıcakların yüz milyonlarca insanı etkilediğini ve 22 Temmuz'un dünyanın en sıcak günü olarak kaydedildiğini açıkladı. WMO Sözcüsü Clare Nullis, sera gazlarının iklimi ne ölçüde değiştirdiğinin bir göstergesinin de aşırı sıcaklar olduğunu belirtti. 2023'te en az 10 ülkede günlük 50 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklar kaydedildi. Asya, Afrika ve Avrupa'da sıcaklık rekorları kırıldı ve sıcaklıkların daha kalıcı hale geldiği vurgulandı.
6 Ağustos 2024

Yeni bir araştırma, küresel ısınma nedeniyle Türkiye ve Avrupa’daki kayak merkezlerinin neredeyse tamamının yüksek risk altında olduğunu gösteriyor. Araştırma, bu yüzyılda küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi döneme göre 3 dereceye ulaşması halinde, Avrupa’daki kayak merkezlerinin yüzde 91’inin çok az kar alma riski altında olacağını ve Türkiye’deki kayak merkezlerinin tamamının yüksek risk altında olacağını tahmin ediyor. Emisyonların ve sıcaklık artışının söz konusu seviyeye ulaşması halinde, kapsamlı kar yapma çalışmalarıyla bile Avrupa’daki kayak merkezlerinin yaklaşık yarısının bu koşullarla karşı karşıya kalması bekleniyor.
28 Ağustos 2023

Yeni haftada Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının 6 ila 12 derece artarak mevsim normallerinin üzerine çıkması bekleniyor. Özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgelerinde sıcaklıklar yer yer 35 dereceyi, güney bölgelerde ise 40 dereceyi aşacak. İstanbul ve Ankara'da sıcaklıkların 35 dereceye, İzmir'de ise 40 dereceye yaklaşması öngörülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, aşırı sıcakların sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.
9 Haziran 2024

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi ve Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü'nün hesaplamalarına göre, 2023 yılı sanayi öncesi döneme kıyasla 1,48°C daha sıcak geçti. Bu durum, 2015 Paris İklim Anlaşmaları'nda belirlenen 1,5°C sıcaklık artışı eşiğine tehlikeli derecede yaklaşıldığını gösteriyor. Amerika Birleşmiş Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer Birliği, 2024'te daha yüksek sıcaklıklara ulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. BM Genel Sekreteri ve WMO Genel Sekreteri, iklim değişikliğiyle mücadelede acil eylem çağrısında bulunuyor.
24 Mart 2024

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün El Nino koşullarının başladığını duyurmasının ardından, aşırı hava olayları ve yeni sıcaklık rekorlarına yol açabileceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin de son yılların en etkili Afrika sıcak hava dalgasını yaşaması bekleniyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, aşırı sıcakların özellikle yaşlılar ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Güler, sıcak havalarda vücutta meydana gelen değişiklikleri ve alınması gereken önlemleri detaylandırıyor.
7 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, 11-16 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkili olacak ve sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerine çıkacak. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıkların bir hafta boyunca yüksek seyredeceği, İstanbul'da 35 dereceye, Ege'nin iç kesimlerinde 40 dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca düşük nem oranı nedeniyle Ege ve Akdeniz bölgelerinde orman yangını riskinin arttığı belirtiliyor.
12 Temmuz 2023

El Nino hava olayının sona ermesiyle birlikte La Nina hava koşulları etkili olmaya başlıyor ve bu durum 2024'ün son altı ayında rekor sıcaklıkların görülme ihtimalini azaltıyor. Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, Haziran 2024, insanlık tarihinin en sıcak haziranı olarak kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2024 yazının en sıcak ikinci veya üçüncü yaz olabileceğini belirtti. Akdeniz Havzası'ndaki ülkelerin iklim değişikliğinden kötü etkileneceği ve sıcaklıkların çöl seviyesine ulaşabileceği uyarısında bulundu.
11 Temmuz 2024

Bilim insanları, Batı Afrika'da yaşanan ve Mali'de 48 dereceyi aşan sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan mümkün olamayacağını belirtiyor. Mali'nin başkenti Bamako'da bir hastane, aşırı sıcaklar nedeniyle yüzlerce ölümün gerçekleştiğini açıkladı. Araştırmalar, fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin bölgedeki sıcaklıkları ortalama 1.4 derece artırdığını gösteriyor. Bilim insanları, küresel sıcaklıkların artmasıyla bu tür sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanacağını öngörüyor.
21 Nisan 2024

Bir grup bilim insanının yaptığı araştırmaya göre, 2022'de okyanus sıcaklıkları insan kaynaklı emisyonların etkisiyle rekor düzeye çıktı. St. Thomas Üniversitesi'nden Prof. John Abraham, küresel ısınmanın büyük bir kısmının okyanuslara gittiğini ve bu durumun aşırı hava koşullarına yol açtığını belirtti. 1958'den beri tutulan kayıtlar, 1990'dan sonra okyanus sıcaklıklarında önemli bir artış olduğunu gösteriyor. Araştırma, insanlık net sıfır emisyona ulaşana kadar okyanusların ısınmasının ve aşırı hava koşullarının etkilerinin artacağını öngörüyor.
12 Ocak 2023

Türkiye, 2023 yılında iklim değişiminin etkisiyle 47 aşırı sıcak gün yaşadı. Climate Central, World Weather Attribution ve Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi tarafından yayınlanan rapor, 2023'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu ve küresel sıcaklıkların rekor kırdığı 11 ay boyunca aşırı sıcak olaylarını inceledi. Raporda, insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı sıcak günlerin sayısını artırdığı ve Türkiye'de bu etkinin 47,6 gün olarak gözlemlendiği belirtildi. İklim değişikliği olmasaydı bu sayı 18,8 gün olacaktı.
28 Mayıs 2024

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 'Kara Rapor 2022: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' raporuna göre, Türkiye'de 2021 yılında hava kirliliği sebebiyle en az 42 bin kişi öldü. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitirdi. Raporda, Türkiye'nin hava kalitesi izleme çalışmalarının yetersiz olduğu, yasal limitlerin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerinin çok üstünde olduğu ve özellikle termik santrallerin çevresinde hava izleme istasyonlarının bulunmadığı belirtildi. Hava kirliliğinin ölüm nedenleri arasında beşinci sırada olduğu ve özellikle yoksul ve yoksun nüfusu etkilediği vurgulandı.
24 Mart 2023

ABD'nin güney bölgelerinde haftalardır devam eden aşırı sıcak hava dalgası, kuzey eyaletlerine de yayılarak 190 milyon insanı etkiledi. Ulusal Meteoroloji Servisi, ülkenin kuzeydoğu şehirlerinde aşırı sıcak hava uyarısında bulundu ve halk sağlığı için risk oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, California, Idaho, Montana ve Nevada'da yüksek ısı, rüzgar ve düşük nem nedeniyle orman yangınları tehlikesine dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, temmuz ayının insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ay olduğunu belirtti.
29 Temmuz 2023

Türkiye'de geçen yıl yaz aylarında yaşanan kavurucu sıcaklıkların bu yıl da devam etmesi ve rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin büyük bir bölümünde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve çeşitli bölgelerde yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Akdeniz ve step iklimlerinin etkisi altına gireceği ve kuzeydoğu Anadolu dışında soğuk iklim kuşağının ortadan kalkacağı öngörülüyor.
26 Nisan 2024
İşaretlediklerim