Bu hafta Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıkması bekleniyor. Ege, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’nun batısında sıcaklıkların 40 dereceyi aşacağı öngörülüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre, bazı bölgelerde yaz yağmurları etkili olacakken, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yağış beklenmiyor. Uzmanlar, aşırı sıcaklara karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
24 Haziran 2024

Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023'ün küresel bazda en sıcak ay olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Rapora göre, geçen ay sıcaklık, en sıcak ayın yaşandığı Temmuz 2019'u 1,5 santigrat derece aştı. Kuzey yarımkürenin birçok bölgesinde sıcak hava dalgaları yaşandı ve Antarktika'nın büyük bölümünde ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar ölçüldü. Ayrıca, Antarktika deniz buzu da temmuz ayları içindeki en düşük seviyesinde ölçüldü ve ortalamanın yüzde 15 altında aylık değerle rekor kırdı.
8 Ağustos 2023

İklim değişikliğinin enflasyon üzerindeki etkileri ve merkez bankalarının fiyat istikrarını koruma kabiliyetleri üzerindeki potansiyel etkileri giderek daha fazla önem kazanıyor. Avrupa Merkez Bankası ve bilim insanlarının yaptığı araştırma, küresel ısınmanın ve sıcak hava dalgalarının gıda fiyatlarını ve genel enflasyonu artıracağını gösteriyor. Araştırmaya göre, iklim değişikliği 2035 yılına kadar gıda maliyetini her yıl yüzde 1,49 ila 1,79 puan, genel enflasyonu ise 0,76 ile 0,91 puan arasında artıracak.
27 Mart 2024

Climate Central tarafından yayımlanan verilere göre, Kasım 2022'den Ekim 2023'e kadar olan dönemde küresel sıcaklıklar sanayi öncesi seviyelerin 1,3 santigrat derece üzerine çıkarak 12 aylık bir rekor kırdı. Bu durum, dünya nüfusunun yüzde 99'unu etkileyen ortalama sıcaklıkların 30 yıllık normları aştığını gösteriyor. Sadece İzlanda ve Lesotho normalden daha düşük sıcaklıklar kaydetti. Ayrıca, 200 şehirde 500 milyondan fazla insan, 30 yıllık normlara göre aşırı sıcaklık yaşadı ve bazı şehirlerde iklim değişikliği bu aşırı sıcakları beş kat daha olası hale getirdi.
9 Kasım 2023

Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor ve bu yaz sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yazın çok sıcak geçeceğini ve meteorolojik afetlerin yaşanacağını belirtti. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da 41.3 derece ile son 85 yılın rekoru kırılmıştı, bu yıl ise sıcaklıkların 42-43 dereceye ulaşması bekleniyor. Küresel ısınmanın etkisiyle ani meteorolojik değişimlerin normal hale geldiği vurgulanıyor.
9 Haziran 2024

ABD'deki bilim insanları, 3 Temmuz 2023 tarihinde dünya genelinde ortalama sıcaklığın 17,01 santigrat derece ile kaydedilen en yüksek sıcaklık olduğunu açıkladı. Bu durum, 2016 Ağustos ayındaki 16,92 santigrat derece rekorunu geçti. Imperial College London'dan iklim araştırmacısı Friederike Otto, bu durumu insanlık ve ekosistem için bir ölüm fermanı olarak nitelendirdi. Artan sıcaklıkların nedenleri arasında iklim değişikliği ve yeni bir El Nino fenomeninin başlangıç safhasında olması gösteriliyor. El Nino, Pasifik Okyanusu'ndaki sıcak suların doğuya kaymasıyla küresel sıcaklıkları artıran bir hava olayıdır.
4 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, yeni haftada da aşırı sıcaklar devam edecek. İç ve güney bölgelerde sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde olacak. Güneydoğu Anadolu'da sıcaklıklar 45 dereceyi bulacak. İstanbul, Ankara ve İzmir'de yağış beklenmezken, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun doğusunda sağanak yağışlar görülecek.
22 Haziran 2024

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, geçtiğimiz nisan ayının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak nisan olduğunu açıkladı. Nisan ayının ortalama hava sıcaklığı 15,03 derece olarak ölçüldü ve bu değer, 1991-2020 ortalamasının 0,67 derece üzerinde. Ayrıca, son 12 ayın küresel ortalama sıcaklığı da 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece üzerinde. Sıcaklıklar, özellikle Doğu Avrupa, Kuzey Amerika'nın kuzeyi, Grönland, Doğu Asya, Orta Doğu'nun kuzeybatısı, Güney Amerika'nın bazı kısımları ve Afrika'nın büyük bölümünde ortalamanın üzerinde seyrediyor.
8 Mayıs 2024

Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğini izleyen kuruluşu Copernicus, okyanus sıcaklıklarının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu. Bu durum, okyanusların karbondioksit emme kapasitesini azaltarak gezegenin ısınmasına yol açıyor. Ayrıca, sıcaklık artışı deniz canlılarının göç etmesine ve beslenme zincirinin bozulmasına neden oluyor. Bilim insanları, bu rekorun Ağustos ayında kırılmasının, suların önümüzdeki Mart ayında ne kadar daha ısınacağı konusunda endişe yarattığını belirtiyor.
4 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Abdullah Macit, hava sıcaklığının Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu’da 2 ila 4 derece, diğer bölgelerdeyse 4 ila 8 derecenin üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Özellikle güney kesimlerde 2-4 derece, iç kesimlerdeyse 6-8 dereceye varan mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık artışı beklendiğini dile getirdi. Ankara’da hava sıcaklığının hafta sonuna kadar yaklaşık 40, İstanbul’da 34, İzmir’de 36, Antalya’da da 34 dereceye çıkmasını beklediklerini belirtti.
31 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde sıcaklıkların 3 ila 10 derece üzerinde seyredeceğini ve bazı bölgelerde gök gürültülü sağanak yağışların beklendiğini duyurdu. Özellikle Kuzey ve İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Toroslar Mevkii, İç Anadolu, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Artvin, Trabzon ve Rize’nin iç kesimlerinde yağış bekleniyor. Meteoroloji editörü Dilek Çalışkan, önümüzdeki hafta Cezayir'den gelen sıcak hava dalgasının etkisiyle İstanbul'da sıcaklıkların 40, Ege Bölgesi'nde ise 45 dereceye çıkacağını belirtti.
7 Haziran 2024

Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını tetikleme biçimlerini dört ana başlık altında inceliyor: daha şiddetli yağmurlar, daha yüksek sıcaklıklar, daha uzun süreli kuraklıklar ve artan yangın riski. Her 1 derecelik sıcaklık artışı atmosferin yüzde 7 daha fazla nem tutmasına neden oluyor, bu da yoğun yağışlara yol açabiliyor. Ayrıca, küçük sıcaklık artışları bile aşırı sıcaklıkları tetikleyebilirken, sıcak hava dalgaları kuraklıkları kötüleştiriyor ve uzun süreli sıcaklık artışları yangın riskini artırıyor.
4 Mayıs 2024

İspanya Bilimsel Araştırmalar Yüksek Konseyi'ne bağlı bir ekip, 2022 yazında ülkede son 700 yılın en sıcak yazının yaşandığını belirledi. Araştırmacılar, geçmiş hava durumu verilerine bakarak, 2022 yazında ülkedeki deniz yüzeyi sıcaklığının ortalamadan 3,3 derece, karanın da ortalamadan 2,1 derece daha sıcak olduğunu tespit etti. Ayrıca, 2022 yazının son 279 yılın en kurak yazı olduğu bilgisine de ulaşıldı.
9 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün haftalık tahmin raporuna göre, Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta 10 derece düşmesi öngörülüyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kar yağışı beklenirken, İstanbul ve İzmir'de yağmur tahmin ediliyor. Ankara'da ise hava sıcaklığının eksi 4 dereceye kadar düşmesi ve çarşamba günü kar yağışının olması bekleniyor. Ayrıca Ege Denizi için fırtına uyarısı yapıldı.
26 Mart 2023

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi tarafından yapılan ölçümlere göre, geçen ay tarihte kaydedilen en sıcak ocak ayı olarak belirlendi. Ortalama yüzey hava sıcaklığı 13,14 derece olarak ölçüldü, bu da 1991-2020 ocak ayı ortalamasının 0,70 derece ve 2020'de kaydedilen bir önceki en sıcak ocak ayının 0,12 derece üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu durum, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
8 Şubat 2024

ABD'li bilim insanı James Hansen ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınma şu anda tespit edilenden daha hızlı artıyor. Bu durum, önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir sıcaklık eşiğinin aşılmasına yol açacak. Araştırma, dünyanın Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen 1.5 santigrat derece eşiğini beklenenden çok daha erken aşacağını öngörüyor. Hansen, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi ve Dünya'nın bunun etkilerine karşı 'çok hassas' olması nedeniyle 'taahhütlü ısınma' ile büyük miktarda küresel ısınma biriktiğini belirtiyor.
2 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin kuzey ve iç kesimlerinde sıcaklıklar 2-4 derece artacak ve yurt genelinde mevsim normallerinin 4-10 derece üzerinde seyredecek. Bazı şehirlerde sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, artan sıcaklıklar nedeniyle yaşlı ve kronik hastalığı bulunan vatandaşları uyardı ve halkı orman yangınları konusunda duyarlı olmaya çağırdı.
16 Nisan 2024

Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının 6-10 derece artacağı ve mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği bildirildi. Şanlıurfa, Mardin ve Adana'da sıcaklıkların 40 dereceyi aşması bekleniyor. Marmara ve Ege bölgeleri için toz taşınımı uyarısı yapıldı. Uzmanlar, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek sıcaklıklara karşı tedbirli olunması gerektiğini vurguladı.
3 Haziran 2024

Avrupa genelinde etkili olan sıcak hava dalgası sebebiyle İtalya'da 16 kentte kırmızı alarm verildi ve insanların öğle saatlerinde güneşe çıkmamaları tavsiye edildi. Roma'da salı günü sıcaklığın 43 dereceye ulaşması bekleniyor. ESA, Sicilya ve Sardinya adalarında sıcaklıkların 48 dereceye çıkabileceğini ve Avrupa'daki rekor sıcaklığın aşılmasının mümkün olduğunu bildirdi. Sıcak hava dalgası, Cerberus adlı yüksek basınç alanından kaynaklanıyor ve dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılan bir dönemde yaşanıyor.
15 Temmuz 2023

Ankara Valiliği, hava sıcaklıklarının artacağı ve 'eyyam-ı bahur' etkisinin başlayacağı uyarısında bulundu. Bu hafta ortasından itibaren Ankara genelinde sıcaklıkların 4 ila 8 derece artması bekleniyor. Valilik, 1-6 Ağustos 2023 tarihleri arasında günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında kronik rahatsızlığı olanların, yaşlıların ve çocukların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.
1 Ağustos 2023
İşaretlediklerim