Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin başkentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin F-16 talebi ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği gibi konular ele alındı. Çavuşoğlu, ABD Kongresi'nin bu iki konuyu birbiriyle ilişkilendirmemesi gerektiğini vurguladı ve ABD yönetiminin kararlı duruşu halinde Kongre'nin F-16 konusundaki muhalefetinin aşılabileceğini belirtti. Ayrıca Suriye politikası ve işbirliği konuları da görüşme gündemindeydi.
19 Ocak 2023

CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'nin son zamlar ve yurttaşların ekonomik sorunlarını konuşmak üzere TBMM'nin açılması için yaptığı başvuru kabul edildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM'yi 25 Temmuz Salı günü toplantıya çağırdı. Muhalefetin önergesinde, AKP iktidarının uyguladığı ekonomi politikalarının ve ekonomi yönetiminin hatalarının yarattığı sorunların büyüdüğü, Türk lirasının değer kaybettiği, enflasyonun yükseldiği, işsizlik sorununun devam ettiği ve yurttaşların yoksulluk ve güvencesizlikle karşı karşıya kaldığı belirtildi.
19 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO liderler zirvesinde Gazze'deki Filistin halkına yönelik katliamları gündeme getireceğini belirtmişti. Ancak, açıklanan 38 maddelik sonuç bildirgesinde Filistin, İsrail veya Gazze'ye dair hiçbir ifade yer almadı. Erdoğan, zirve sonrasında yaptığı basın toplantısında İsrail'i Lahey Adalet Divanı'na şikayet ettiklerini söyledi, ancak bu şikayeti tek başına Güney Afrika yapmıştı ve Türkiye davaya sonradan müdahil olmuştu. NATO'nun ABD'nin kontrolünde olduğu ve Türkiye'nin etkisinin sınırlı olduğu vurgulandı.
13 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında Hamas'ı bir terör örgütü olarak değil, mücahitler grubu olarak nitelendirdi. İsrail'i 'terör devleti' olarak niteleyen Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi ve Filistin tarafının garantörlerinden biri olmaya hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 'normalleşmesi' sürecinden de bahsetti.
25 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuştu ve ABD'nin İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi göndermesini eleştirdi. Erdoğan, Gazze'deki insani durumu vurgulayarak Batı'nın tutumunu sorguladı ve ABD'nin Akdeniz'deki varlığını sorguladı. Ayrıca, Mısır'ın Refah Kapısı'nın bombalanmasını ve Türkiye'ye ait bir SİHA'nın Suriye'de düşürülmesini de gündeme getirdi.
12 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i Türkiye'ye davet edebileceklerini ve Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirmek istediklerini belirtti. Erdoğan, bu davetin her an olabileceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasında daimi ateşkes için olumlu adımlar atıldığını ve İsrail'in çatışmaları bölgeye yayma niyetinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.
7 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın giriştiği 'katliam' nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dilemiştir. Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşerek sağduyu ve sükunet çağrısında bulunmuştur. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Erdoğan'ın bayram esnasında gerçekleşen katliam nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dileklerini ilettiğini ve bölgede istikrarın ve barış ortamının sağlanması konusundaki çağrısını yinelediğini bildirmiştir.
9 Ekim 2023

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ortak bir grup toplantısı düzenledi. Bu toplantı, iki partinin Meclis'teki altıncı grubu oluşturma kararının ardından gerçekleşti. Grubun başkanı Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ olarak belirlendi. Toplantıda her iki partinin genel başkanları Temel Karamollaoğlu ve Ahmet Davutoğlu da konuşma yaptı.
12 Temmuz 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'da düzenlenen NATO Zirvesi sırasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ülkeler için hayırlı olmasını dilediğini belirtti. Geçen sene Mayıs ayında ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı açıklamalar yapan Miçotakis'e tepki gösteren Erdoğan, o dönemde Miçotakis ile görüşmeyeceğini ifade etmişti. Ancak bu zirvede iki liderin görüşmesi gerçekleşti.
12 Temmuz 2023

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistinli grupların diyalog ve istişare yoluyla uzlaşma sağlamasını desteklediğini belirtti. Çin, geçmişte İran ve Suudi Arabistan arasında başarılı bir arabuluculuk gerçekleştirerek dikkat çekmişti. Bu başarı, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da dikkatini çekerek, Çin'den Filistin-İsrail meselesinde de arabuluculuk yapmasını istemesine yol açtı. Çin'in bu yeni arabuluculuk girişimi, Hamas ve El Fetih arasında birlik sağlama amacı taşıyor.
29 Nisan 2024

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ele alındı. Blinken, Gazze ihtilafının bölgeye yayılmasını önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımı seferber etmek yönündeki çabaları görüştüklerini belirtti. Ayrıca İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması da görüşme gündemlerindeydi. Fidan ise Gazze'deki halkın ayrım yapılmaksızın topyekun hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
29 Ekim 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bankalarla bir görüşme gerçekleştirecek. Bu görüşme, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin politikalarına odaklanan piyasaların dikkatini çekiyor. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de TÜSİAD ve TBB ile görüşmeler yapmış ve TBB Başkanı Alpaslan Çakar görüşmeyi olumlu olarak nitelendirmiş, TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ise itibarı yüksek bir ekonomik program çağrısında bulunmuştu.
16 Haziran 2023

Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i ziyaret ettikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisiyle görüşeceğini söylediğini ancak henüz bir haber almadığını belirtti. Bu açıklamanın ardından Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan'ın Ayşe Ateş ile görüşeceğini duyurdu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında bu duruma değinerek, Cumhurbaşkanı'nın istediği kişiyle görüşebileceğini ancak fitne ve dedikodulara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Bahçeli'nin bu açıklamaları, dışlanma ihtimalinden rahatsız olduğunu gösteriyor.
12 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi TBMM'de ziyaret edecek. Bu ziyaret, yerel seçimler sonrası siyasetin yumuşama sürecinin bir parçası olarak gerçekleşiyor. Özel daha önce de bu süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel'in ziyaretlerini olumlu karşılayarak Türk siyasetinin bu tür diyaloglara ihtiyacı olduğunu belirtmişti.
6 Mayıs 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlayarak, döner diplomasisi adını verdiği bir dizi temaslarda bulundu. Steinmeier, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi ve bu görüşme, Almanya'dan Türkiye'ye göç etmiş döner ustası Arif Keleş'in de katıldığı bir akşam yemeği ile desteklendi. Bu diplomasi girişimiyle Steinmeier, Türk göçmenlerin Almanya'ya katkılarını vurgulamayı amaçladı.
22 Nisan 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Bu karar, 27 Temmuz tarihli genel kurulun 110’uncu birleşiminde alındı ve Resmi Gazete’de yayınlandı. Meclis, 30 Temmuz Salı gününden itibaren tatile girerek 1 Ekim Salı günü saat 15:00’te tekrar toplanacak.
31 Temmuz 2024

ABD yönetimi, Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçakları ve mevcut uçakların modernizasyon kitlerinin satışı konusunda Kongre'ye ön inceleme için bilgi verdi. ABD'de askeri satışların onaylanması için Kongre'nin NATO üyesi ülkelere 15 gün, NATO dışı ülkelere ise 30 gün içinde itiraz etmemesi gerekiyor. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları konusundaki tutumu nedeniyle satışa karşı çıktığını ve Erdoğan'ın tehditlerine son verene kadar onaylamayacağını belirtti.
14 Ocak 2023

CHP'ye mensup 10 büyükşehir belediye başkanı, parti genel merkezinde genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Bu toplantı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasını açıklaması ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a adaylık çağrısı yapmasının ardından gerçekleşti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem sonrası çalışmalar nedeniyle toplantıya katılmadı. Kılıçdaroğlu'nun İmamoğlu ve Yavaş ile ayrıca özel bir görüşme yaptığı belirtildi.
4 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Başkanı Beşar Esad ile görüşme planını gerçekleştirmek için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı görevlendirdiğini açıkladı. Erdoğan, NATO Zirvesi sonrası ABD'den dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu ve bu sürecin Türkiye'ye fayda sağlayacağını belirtti. Erdoğan, ABD ve İran'ın da bu gelişmelerden memnuniyet duyması gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2024
İşaretlediklerim