Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mitinglerde ve televizyon kanallarında, Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir reklam filminde PKK yöneticisi ile yan yana gibi gösteren montajlanmış bir görüntüyü gerçekmiş gibi izletiyor. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda gençlere seslenerek, montajlı içeriklerle yapılan kara propagandaya karşı çıktı ve durumu eleştirdi.
12 Mayıs 2023

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını anlatan 'Atatürk' filmi hakkında yapımcı Saner Ayar ve yönetmen Mehmet Ada Öztekin bilgi verdi. Filmin Disney+ ile çekildiği ancak Disney'in global içerik stratejilerini revize etmesi nedeniyle dağıtım planlarının değiştiği belirtildi. Film, 29 Ekim'de FOX TV'de ve 3 Kasım'da sinemalarda gösterime girecek. Filmin 2024'ten itibaren dünyanın en büyük dijital platformlarında izleyiciyle buluşacağı aktarıldı.
25 Ağustos 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li bir grubun 'arı gibi çalışan lider' temalı pankartına tepki göstererek, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in eşi Tuncer Akşener ile mutfakta çay doldurduğu bir fotoğrafını paylaştı. Kılıçdaroğlu, paylaşımında hayatı paylaşmanın önemini vurguladı ve genç mütedeyyin kadınlara hitaben, kendisinin kazanımlara dokunmayacağını belirtti. Meral Akşener de Kılıçdaroğlu'nun bu hareketini destekleyerek, cinsiyet ayrımı olmadan insanların işleri paylaşması gerektiğini ifade etti.
8 Mayıs 2023

Kocatepe Camisi'nde moda çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan soruşturma geçirdi ve adli kontrolle serbest bırakıldı. Kısa'nın sosyal medya hesabında yayımladığı fotoğraflar eleştirilere hedef oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi üzerine, konuyla ilgili haberlere erişim engeli getirildi.
16 Ağustos 2023

'Bir Hayalin İzinde' projesi, İstanbul Modern ve Bosch Ev Aletleri işbirliğiyle, sanat eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Eylül ayında başlayan ve hazirana kadar sürecek olan bu özel gelişim programı, 40 genç kızı yaratıcı ve cesur rol modelleri olan akademisyenler, sanat tarihçileri ve sanatçılarla buluşturuyor. Proje, genç kızların kadın sanatçılardan ilham alarak kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerini ve cesaretlendirilmelerini hedefliyor. Program, seminerler, dersler ve atölye çalışmaları içeriyor ve katılımcılara çağdaş sanat tarihi, yapıt inceleme ve sanatçılarla etkileşim fırsatları sunuyor.
7 Mart 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yayınladığı 'Bay Kemal'in Tahtası' adlı video serisinin dokuzuncu bölümünde Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik dönüşümüne dair planlarını anlattı. Yapay zeka, robotlaşma, dijital teknolojiler ve yenilenebilir enerjiye geçiş gibi konulara değinen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bu alanlarda gelişerek dünya ligine taşınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, enerji ithalatı faturasını azaltmayı ve Türkiye'yi enerji depolama, işleme ve dağıtım merkezi haline getirmeyi hedeflediğini belirtti.
11 Mayıs 2023

Ekonomik kriz ve hak ihlalleri eleştirel görseller tasarlayan Mahir Akkoyun, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmalar tasarladığı için İzmir'de gözaltına alındı ve adliyeye götürüldü. 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, söylediklerinden dolayı rahatsızlık yarattığını ve bu duruma devam edeceğini belirtti.
7 Nisan 2023

Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin gözleri önünde çekilmesi ve deprem enkazının dekor olarak kullanılması nedeniyle sosyal medyada eleştirildi. Film, depremzedelerin hassasiyetlerini görmezden gelerek travmalarını tetikleyecek şekilde çekildiği gerekçesiyle tepki çekti. Tepkilerin ardından film ekibi sosyal medya hesaplarını gizledi ve Hataylı depremzedeler bir imza kampanyası başlattı.
5 Kasım 2023

ABD'nin Detroit kentinde polis tarafından kullanılan yüz tanıma sistemi, altı siyah vatandaşı yanlışlıkla gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında sekiz aylık hamile bir kadın da bulunuyor. Yüz tanıma teknolojisi DataWorks Plus, kadının sekiz yaşında çekilen fotoğrafını araç çalan bir zanlıyla eşleştirdi. Mağdurlar, haksız gözaltı ve yapay zekanın ırksal ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle dava açmayı planlıyor.
9 Ağustos 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, ekonomik kriz ve hak ihlallerini eleştiren görseller tasarlayan Mahir Akkoyun'un çalışmalarına benzer bir afiş tasarlayarak Twitter hesabından paylaştı. Afişte, kuru soğan alacak parası olmayanlara 1 milyon 200 bin TL'ye 'sahibinden hiç üretilmemiş' Togg önerilmesi eleştiriliyor ve 'Oy kullanırken aklınızda bulunsun' notu ekleniyor. Demirtaş, paylaşımında Mahir Akkoyun'u etiketleyerek onun görüşünü de sormuş.
21 Nisan 2023

Instagram fenomeni Merve Taşkın, 'müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya mini etek giyerek katıldı. Kendisini ve paylaşımlarını savunan Taşkın, Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediğini belirtti. Avukatı Feyza Altun, müvekkilinin beraatini talep etti ve Taşkın'ın paylaşımlarının alışveriş sitelerindeki iç çamaşırı görsellerinden farksız olduğunu savundu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Taşkın'ın duruşmaya katılım şekli sosyal medyada da gündem oldu.
12 Ocak 2023

Sussex Dükü Prens Harry, 10 Ocak'ta yayımlanacak 'Spare' adlı anı kitabında, Britanya Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in ölüm haberini BBC'nin internet sitesinden öğrendiğini belirtti. Kitapta, babası Kral 3'üncü Charles'ın sağlık durumu kötüleşen kraliçe hakkında kendisini telefonla bilgilendirdiğini ve Balmoral Şatosu'na gitme planları yaparken Meghan Markle'ın yanında gelmemesi gerektiğinin söylendiğini ifade etti. Prens Harry, İskoçya'ya uçakla indiğinde cep telefonundan kraliçenin vefatını öğrendiğini aktardı.
6 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Adıyaman'daki çadır kenti ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında Erdoğan'ın konuşma yaptığı standın önüne depremzede çocuklar yerleştirildi. Bu durum, sosyal medyada çeşitli kullanıcılar tarafından eleştirilerek, çocukların birer reklam malzemesi olarak kullanıldığı ve siyasi bir gösteriye dönüştürüldüğü yönünde yorumlar yapıldı.
10 Şubat 2023

Leman dergisi için çizim yapan Zehra Ömeroğlu, 'Pandemide Seks' başlıklı karikatürü nedeniyle 'müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis ve para cezası ile yargılanıyor. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, Ömeroğlu'nun avukatları karikatürde cinsel arzuların tahrik edilmediğini, aksine ti'ye alındığını savunuyor. Mahkeme, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan rapor talep etti.
13 Mart 2024

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabı üzerinden müstehcen içerikler paylaştığı iddiasıyla yargılandığı ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis ile 5 bin güne kadar adli para cezası talep edilen davada beraat etti. Taşkın, yaşadıklarını 140journos ekibinin 'Türk İfşa' başlıklı belgeselinde anlattı. Belgeselde, zor bir çocukluk geçirdiğini ve özgürlüğüne düşkün olduğunu dile getirdi. Ayrıca, kendisini hedef alan ve şikayet eden kesimi 'hayatını yaşayamayan öfkeli gençlik' olarak tanımladı.
30 Ocak 2023

İstanbul Fatih'te, '34 AKP 13' plakalı ve çakarlı olduğu iddia edilen bir Range Rover sürücüsü ile bir taksicinin tartışması sosyal medyada dolaşıma girdi. Taksici, sürücüyü çakar takarak yol kesmekle suçlarken, sürücü sürekli birilerini arıyor görülüyor. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, bu olayı 'sülale devri' zihniyetinin bir örneği olarak nitelendirerek eleştirdi. Olayın ardından Mahir Akkoyun, 'Erdoğan sayesinde' afişlerinin tasarımcısı olarak bilinen bir kişi, yeni bir tasarım paylaştı.
20 Nisan 2023

Erzurum Valisi Okay Memiş, eski başbakan Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım ve il jandarma komutanıyla bir giyim mağazasında çekilen ve tartışma yaratan fotoğraf hakkında, yanlış bir algı oluştuğunu belirterek, olayın sadece 10 dakikalık bir soluklanma anını yansıttığını ifade etti. Vali Memiş, Erkam Yıldırım'ı şahsen tanımadığını ve özel bir ilişkilerinin olmadığını, fotoğraftaki durumun yanlış yorumlandığını ve şehir için yaptıkları çalışmaların önüne geçmesini istemediğini dile getirdi. Ayrıca, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in Erkam Yıldırım hakkındaki iddialarına ve Binali Yıldırım'ın bu iddialara verdiği yanıtlara da değinildi.
21 Ocak 2023

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna verdiği tepki üzerine 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Altun, sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından paylaşımını silmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik yapısını vurgulayan yorumlar yapmıştı. Beykoz başsavcılığı, Altun hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle TCK'nın 216/1 maddesine muhalefet iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.
20 Şubat 2024

6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yıkılan bölgelerdeki yeniden yapılanma ile ilgili yaptığı vaatlerin gerçekleşme durumu The Guardian tarafından incelendi. Erdoğan, depremlerden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, bir yıl içinde vatandaşlara evlerini teslim edeceklerini söylemişti. Ancak, The Guardian'ın izlenimlerine göre, bu vaatlerin gerçekleşmesi şüpheli görünüyor ve yıkılan binaların yeniden inşası konusunda somut bir ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor. Ayrıca, depremlerin yol açtığı zararın ve inşaat firmalarının yolsuzluklarının altı çiziliyor.
6 Şubat 2024

Sussex Dükü Prens Harry, anı kitabı 'Spare'ın yayımlanmasının ardından medyanın kitabı ve özellikle Afganistan'daki askerlik deneyimleriyle ilgili açıklamalarını çarpıttığını ve bu durumun ailesi için tehlikeli olduğunu belirtti. Kitap, Britanya'da ilk gününde 400 bin kopya satarak rekor kırdı. Harry, kitabındaki ayrıntıları paylaşarak eski askerler arasındaki intiharları azaltmayı amaçladığını ifade etti. Ayrıca, ağabeyi William ile yaşadığı bir tartışmada itildiğini ve bu sırada kırılan kolyesini göstererek olayı doğruladı.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim