İstanbul Başsavcılığı, seçim sonuçları hakkında yanıltıcı bilgiler yaydığı ve deprem bölgesindeki seçmenlere yönelik yanlış algı oluşturabilecek provokatif paylaşımlar yaptığı iddiasıyla sosyal medya hesaplarına yönelik soruşturma başlattı. Bu soruşturma kapsamında, oyuncu Zeynep Beşerler'in Twitter hesabından yaptığı, seçim sonuçlarını eleştiren paylaşım nedeniyle şüpheliler arasında olduğu belirtildi. Beşerler'in paylaşımında 'Bu ülke için bu kadar geri zekalı çok fazla, yazık' ifadelerini kullandığı aktarıldı.
15 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası, tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Hatay'da yaşayan kızı ve eski eşinin enkaz altında olduğunu belirterek sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulundu. Aydın, eski eşi Elif Torun Öneren'in enkazdan çıkarıldığını duyurdu ve kızının da enkaz altından bir an önce kurtarılmasını beklediğini ifade etti. Deprem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok ilde hissedildi ve can kayıpları ile yıkımlara yol açtı.
6 Şubat 2023

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek, 'suç gelirlerini aklama' iddiasıyla tutuklandı. İki kardeş ve bir diğer şüpheli Hacı İsrafil Sağlam, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlik sorguları sonucunda tutuklama kararı verildi. Soruşturma, daha önce bir suç örgütüne yönelik 'nitelikli dolandırıcılık' soruşturmasının devamı niteliğinde ve bu örgütün mağdurları dolandırdığı belirlendi.
16 Kasım 2023

İngiliz Kraliyet Ailesi’nin daha önce görülmemiş fotoğrafları, Buckingham Sarayı’ndaki King’s Gallery’de sergilenmeye başladı. Sergi, 1943’te VI. Kral George’un Windsor Kalesi’ndeki Royal Lodge’da aile üyeleriyle çevrili bir masada oturduğu fotoğraf gibi özel ve samimi anları içeriyor. 17 Mayıs’ta açılan sergi, kraliyet resimlerinden oluşan en büyük koleksiyonlardan biri olup, ailenin son 100 yıllık hikayesini anlatıyor. Sergide Prens Charles, Kraliçe II. Elizabeth, Prens William ve Prenses Kate gibi birçok ünlü kraliyet üyesinin fotoğrafları yer alıyor.
18 Mayıs 2024

Gazeteci Fatih Portakal, oy kullanırken zafer işareti yaparak fotoğraf çektirdi ve bu fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafta, bir sandık kurulu üyesinin de aynı işareti yaptığı görüldü. AKP adına hareket eden avukat Arif Yeğen, Portakal ve sandık kurulu üyesi Y.D. hakkında suç duyurusunda bulundu. Yeğen, bu eylemlerin seçim kanununa ve Yüksek Seçim Kurulu genelgesine aykırı olduğunu iddia ederek, kamu davası açılmasını ve Y.D.'nin görevden alınmasını talep etti.
28 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un seçim akşamı için 'trol ordusu' kullanarak manipülasyon yapma planları olduğunu iddia etti. Demirtaş, İletişim Başkanlığı'nın harcamalarının arttığını ve bu artışın sosyal medyada bot hesaplar ve 'astroturfer' hesaplarla ilişkilendirildiğini belirtti. Ayrıca, seçim günü ve oy sayımı sırasında manipülasyon yapılacağını ve bunun için hazırlıkların yapıldığını öne sürdü. Demirtaş, halk gücünün bu manipülasyonlara karşı duracağını ve gençlere sosyal medya üzerinden aktif olmaları çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

İspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz'un, Göbeklitepe ve çevresindeki arkeolojik alanlardan çektiği fotoğrafların yer aldığı sergi, 15 Haziran – 17 Eylül tarihleri arasında Pera Müzesi'nde ziyaretçilere açılacak. Sergi, Muñoz'un 'Tepetype' adını verdiği özel baskı tekniği ve Karahantepe Neolitik Alanı'ndaki sembolik insan başı figürüne EEG ile yansıttığı elektriksel dalgaları içeren otoportreyi de içerecek. Ayrıca, Pera Müzesi sergiyle paralel olarak Türkiye ve İspanya'dan arkeoloji deneyimlerini konu alan 'Zamanın Sislerini Kaldırmak' başlıklı uluslararası bir seminere de ev sahipliği yapacak.
30 Mayıs 2023

Gazeteci Özge Özdemir, 1999 yılında yaşanan Gölcük depremi sırasında topladığı gazete küpürlerinden oluşan defterini kamuoyu ile paylaştı. Defterdeki karikatürler ve notlar, deprem hazırlıkları konusunda 24 yıl içinde önemli bir değişiklik olmadığını gösteriyor. Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremle 1999 Gölcük depremi arasındaki benzerliklere dikkat çekti ve deprem sonrası müteahhitlere açılacak soruşturmaların ve davaların takibinin önemine vurgu yaptı.
11 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun evinin mutfağı, gençler arasında bilgisayar ekranlarının arka planı olarak popülerlik kazanmaya başladı. Akım, bir Twitter kullanıcısının Kılıçdaroğlu'nun mutfağını zoom arka planı yapma isteğiyle başladı ve bir dijital sanatçının Kılıçdaroğlu'nu kareden çıkararak mutfağın görüntüsünü paylaşmasıyla ivme kazandı. Kullanıcıların geri bildirimleriyle ikinci ve üçüncü versiyonlar da oluşturuldu.
22 Mart 2023

Financial Times, Hatay'da depremde yıkılan ve birçok insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans'ı inceledi. 12 yıl önce lüks bir yaşam vaadiyle satışa sunulan rezidansın, Türkiye'nin inşaat sektöründeki çürümüşlüğün bir sembolü haline geldiği belirtildi. İnşaat ve deprem mühendisleri, binanın yıkılma sebeplerini ve yapısal sorunlarını incelemekte. Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Çoşkun, depremden sonra kaçmaya çalışırken yakalandı ve binanın neden yıkıldığını bilmediğini ifade etti. Yapının tasarım ve inşaat kalitesi, kullanılan malzemeler ve yerel yönetimlerin sorumlulukları sorgulanıyor.
5 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Platformu tarafından düzenlenen bir iftar buluşmasında seccade üzerinde çekilmiş bir fotoğrafının AKP'li kişilerce sosyal medyada paylaşılmasının ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada, fotoğraf çekimi sırasındaki yoğunluk ve telaş nedeniyle yerdeki seccadenin fark edilmediği ve bu durumdan dolayı Kılıçdaroğlu ile İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun üzgün olduğu belirtildi.
1 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında arama kurtarma çalışmalarını eleştiren tweetler atan siyaset bilimci Özgün Emre Koç, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla gözaltına alındı. Koç, yarın savcılığa sevk edilecek ve bu geceyi emniyette geçirecek. Aynı gerekçeyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında da soruşturma başlatılmıştı.
7 Şubat 2023

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, aktif politikayı bıraktığını duyurmuş ve cezaevinde sanatsal faaliyetlere yöneldiği belirtilmiş. Resim, müzik ve öykü kitapları ile sanatsal üretimini sürdüren Demirtaş, şimdi de Karadeniz kemençesi çalmaya başlamış. Danışmanı Zınar Karavil, Demirtaş'ın dış dünyadaki gelişmeleri ve özellikle düşünce, teknoloji alanlarındaki yenilikleri takip ettiğini ifade etmiş.
22 Haziran 2023

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara'dır, İstanbul'dur' ifadelerini kullanarak Kürtlerin Türkiye'deki varlığını savundu. Bu sözler üzerine iktidara yakın bazı gazeteler tarafından PKK propagandası yapmakla ve skandal ifadeler kullanmakla suçlandı. Ezhel, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek Türkiye'nin bölünemeyeceğini ve Kürdistan tabirinin Türkiye'nin bir parçası olduğunu ifade etti. Sözlerinin ardından Ezhel, sosyal medya üzerinden hakaret ve küfürlerle karşı karşıya kaldı.
21 Ocak 2023

Haber sitesi T24, eski futbolcu Burak Yılmaz’ın eşine şiddet uyguladığı iddiasına verdiği yanıtı içeren haber nedeniyle içeriklerinin Microsoft tarafından engellendiğini duyurdu. Microsoft Türkiye CEO'su Levent Özbilgin'in, T24'ün engelin kaldırılması için yaptığı girişimlere sert bir tepki verdiği belirtildi. T24, 4 saat 15 dakika süren erişim engelinin ardından yayına devam etti.
31 Ekim 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, seçimler öncesinde belgeleri paylaşacağını ancak bunun için 'dijital tecrit'in kaldırılması gerektiğini belirtti. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Peker, geçmişte hükümet hakkında iddialar ortaya atmış ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun BAE ziyareti sonrası sosyal medya kısıtlamalarıyla karşılaşmıştı. Peker, Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'un ilgili çağrısını retweet etti ve avukatı Ersan Barkın, Peker'in koşullar değişmeden paylaşım yapamayacağını ifade etti.
20 Ocak 2023

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un 'Unsupervised-Machine Hallucinations' adlı eseri, New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından kalıcı koleksiyonuna eklendi. Bu eser, MoMA'nın kalıcı koleksiyonlarına giren ilk NFT eser olarak tarihe geçti. Eser, MoMA koleksiyonunda bulunan ve 200 yıl içerisinde üretilmiş sanat eserlerini yapay zeka kullanarak yorumladı. Eser, Refik Anadol Studio'nun 'Machine Hallucinations' projesinin bir parçasıdır.
11 Ekim 2023

Karlie Kloss'un yönetim kurulu başkanı olduğu Bedford Media, foto muhabirliğin öncüsü LIFE dergisinin yeniden düzenli olarak basılı ve dijital yayına başlayacağını duyurdu. LIFE, 1930'lardan itibaren önemli fotoğrafçıların eserlerini yayınlamasıyla tanınan ve çeşitli konuları kapsayan bir dergiydi. Ancak 2007'de yayın hayatına ara vermiş ve sadece çevrimiçi arşivlerle varlığını sürdürmüştü. Bedford Media'nın bu hamlesi, derginin uzun ve zengin mirasını yeni nesillere taşımayı amaçlıyor.
2 Nisan 2024

Almanya'dan gelen 2 yaşındaki Laurent Schwarz'ın soyut resimleri, koleksiyoncular arasında büyük ilgi görüyor ve 7 bin dolara kadar alıcı buluyor. Laurent'ın sanata olan ilgisi, ailesinin onu bir otelin etkinlik odasından uzaklaştırmakta zorlanmasıyla fark edildi. Ebeveynleri, Laurent için bir stüdyo kurdu ve onun yeteneklerini sosyal medyada paylaşarak büyük bir takipçi kitlesi kazandı. Laurent'ın eserleri Münih'teki ART MUC sanat fuarında sergilendi ve şimdi New York'ta bir galeride sergilenmesi planlanıyor.
30 Mayıs 2024

Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan süper kütleli kara delik Sagittarius A*'nın net bir fotoğrafı, Olay Ufku Teleskobu (EHT) tarafından paylaşıldı. Bu fotoğraf, bilim insanlarının Mayıs 2022'de ilk kez görselini elde ettiği Sagittarius A*'nın polarize ışıkta görüntülenen ilk görseli olarak kaydedildi. Görsel, kara deliğin etrafındaki manyetik alanların da gözlemlenmesini sağlıyor. Kara delik, Güneş'ten 6,5 milyar kat daha ağır ve Samanyolu Galaksisi'ne 54,8 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
27 Mart 2024
İşaretlediklerim