Queen grubunun efsanevi solisti Freddie Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı yaklaşık 1500 parçadan oluşan özel eşya koleksiyonu, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa sunuluyor. Koleksiyonda Mercury'nin el yazısıyla yazdığı şarkı sözleri, sahne kostümleri ve Picasso gibi sanatçıların eserleri yer alıyor. 6 Eylül'de Londra'da gerçekleşecek müzayededen elde edilecek gelirin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlanacak.
26 Nisan 2023

Antalya'daki Waterhill Park'ta (Aqualand Dolphinland) iki haftada bir yunus ve bir fok öldü. Hayvan hakları savunucuları, parklarda yunuslara uzman veterinerlerce nekropsi uygulanmadığını ve hukuksuz durumlar için işbirliği kurulan veterinerler olduğunu belirtiyor. Türkiye'de sekiz yunus parkı bulunuyor ve bu sayıyla Avrupa'da en çok yunus parkı bulunan ülke konumunda. 2021'de yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik, mevcut parkların 10 yıl daha açık kalmasını öngörüyor.
17 Eylül 2023

Britanya'ya bağlı Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Gough Adası için Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (RSPB) yeni bir saha görevlisi arıyor. Adada şu anda yedi tam zamanlı çalışan ve sekiz milyon kuş bulunmakta. Yeni görevli, yıllık 25 bin ila 27 bin sterlin maaşla deniz kuşu türlerini takip edecek ve adanın zorlu koşullarına uyum sağlaması bekleniyor. İşe dünya genelinden başvurular kabul ediliyor ve başvuruların en geç pazar günü yapılması gerekiyor.
27 Nisan 2023

Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer, İstanbul Bienali'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bienal küratörlüğüne Defne Ayas'ı getirme kararını değiştirerek Iwona Blazwick'i ataması sonrası başlayan tartışmaların bir sonucu. Sanatçılar, bienal ve çevresindeki kutuplaşmaların sanat üretimi ve paylaşımı için elverişli bir zemin sunmadığını belirtti.
23 Ekim 2023

Karikatürist ve görsel sanatçı Erdil Yaşaroğlu'nun dev boyutlu heykelleri Maximum Uniq Açıkhava'da sergileniyor. Sergide, Yaşaroğlu'nun özel olarak üretilen 'Nota Çocuklar', 'Büyük Parti', 'Hayalci', 'Sıkı Dostlar' ve 'Totem' adlı heykelleri yer alıyor. Yaşaroğlu, heykellerinin kamusal alanda olmasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Eserler, kasım ayına kadar görülebilecek.
31 Ağustos 2023

LEGO Ideas, Jaws filminin 50’nci yıldönümüne özel olarak hazırladığı seti tanıttı. Fan Johnny Campbell tarafından tasarlanan ve 1497 parçadan oluşan set, filmdeki Martin Brody, Matt Hooper ve Sam Quint karakterlerinin mini figürlerini içeriyor. Set, 6 Ağustos’ta LEGO’nun kendi sitesinde ve seçkin bayilerde 150 dolar karşılığında satışa sunulacak. Bu set, Jaws filminin efsanevi sahnelerini ve repliklerini hatırlatıyor.
6 Temmuz 2024

Amerikalı sanatçı Jean-Michel Basquiat'ın 1982 yılında İtalyan galerici Emilio Mazzoli tarafından tek seferlik bir sergi için davet edilerek yaptığı sekiz resim, ödeme anlaşmazlığı nedeniyle iptal edilen serginin ardından 41 yıl sonra İsviçre'nin Basel şehrinde Fondation Beyeler'de sergilenecek. Bu sergi, Basquiat'ın bu eserlerinin ilk kez bir arada görüleceği anlamına geliyor. Sergide, 2021'de 40 milyon dolara satılan 'The Guilt of Gold Teeth' adlı eser de bulunuyor. Basquiat, 28 yaşında aşırı dozdan hayatını kaybetmiş bir sanatçıdır.
10 Mayıs 2023

Britanya'nın Oxfordshire şehrinde yaşayan 10 yaşındaki Teddy, Apple'ın gözlüklü emojisinin gözlük takan insanları 'dişlek ve inek gibi' gösterdiğini düşünerek bu emojinin değiştirilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Teddy, gözlük takan insanlar hakkında yanlış bir izlenim yarattığını belirterek, bu emojinin saldırgan ve aşağılayıcı olduğunu ifade etti. Kendi hazırladığı alternatif emojide gözlük çerçevelerini inceltip, ağız kısmına bir gülümseme ekledi. Kampanya, Teddy'nin öğretmeni Lisa'nın desteğiyle başlatıldı.
1 Aralık 2023

İstanbul Modern, gençleri sanatçılarla buluşturan 'Genç Salı' etkinliklerine devam ediyor. Bu ayın konuğu, heykel ve yerleştirmeleriyle tasarım ve mimariyi sanatla buluşturan çağdaş sanatçı Seçkin Pirim oldu. Pirim, gençlere özel bir atölye düzenleyerek, heykel sanatının mimariyle tarihsel ilişkisinden ilham alacak bir çalışma gerçekleştirdi. Katılımcılar, sanatçının üretimlerinden örnekler üzerinden kendi tasarımlarını oluşturarak, sanatçının sıkça kullandığı kâğıt materyalinin dinamiğini keşfetme fırsatı buldular.
30 Eylül 2023

Almanya'dan gelen 2 yaşındaki Laurent Schwarz'ın soyut resimleri, koleksiyoncular arasında büyük ilgi görüyor ve 7 bin dolara kadar alıcı buluyor. Laurent'ın sanata olan ilgisi, ailesinin onu bir otelin etkinlik odasından uzaklaştırmakta zorlanmasıyla fark edildi. Ebeveynleri, Laurent için bir stüdyo kurdu ve onun yeteneklerini sosyal medyada paylaşarak büyük bir takipçi kitlesi kazandı. Laurent'ın eserleri Münih'teki ART MUC sanat fuarında sergilendi ve şimdi New York'ta bir galeride sergilenmesi planlanıyor.
30 Mayıs 2024

Barcelona'da konut krizi nedeniyle düzenlenen bir gösteride bazı vatandaşlar, turistlere su tabancasıyla su sıktı. Bu eylem, özellikle Britanya basınında geniş yer buldu ve Barcelona Belediyesi tarafından kınandı. Belediye Başkan Yardımcısı Jordi Valls, turizme karşı protestoların saygılı bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti. Şehirde son 10 yılda kiralar yüzde 68, ev fiyatlarıysa yüzde 38 arttı ve bu durum konuta erişimi zorlaştırdı.
8 Temmuz 2024

Salt Beyoğlu'nda, hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerini vurgulayan 'Havaya Dair' adlı sergi ziyarete açıldı. Sergi, Milano'dan davet edilen 2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlandı ve çeşitli enstalasyonlarla hava kirliliğinin unsurlarını somutlaştırıyor. Ziyaretçilere havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaları teşvik edilirken, sergi aynı zamanda temiz hava solumanın evrensel bir hak olduğuna dair politik bir mesaj da içeriyor. Sergi, 18 Ağustos'a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.
11 Mayıs 2024

Güney Kore'de Leeum Sanat Müzesi'nde sergilenen Maurizio Cattelan'ın 'Komedyen' adlı eseri, sanat öğrencisi Noh Huyn-soo tarafından yenildi. Noh, aç olduğu için muzu yediğini ve bir sanat eserine zarar vermenin de sanat olabileceğini düşündüğünü belirtti. Müze, eserin yerine yeni bir muz yerleştirdi ve Noh hakkında şikayette bulunmadı. Cattelan'ın eseri daha önce de benzer bir durumla karşılaşmış ve 120 bin dolara satılmıştı.
1 Mayıs 2023

Kral Charles’ın portresini taşıyan 5, 10, 20 ve 50 sterlinlik banknotlar dolaşıma girdi. Yeni banknotlar, yıpranmış olanların yerine ve banknotlara olan talepteki genel artışı karşılamak amacıyla basılacak. Kraliçe 2’nci Elizabeth’in portresinin yer aldığı banknotlar da kullanılmaya devam edecek. Yeni banknotların yavaş yavaş yayılması bekleniyor.
5 Haziran 2024

Kanada'da esaret altında yaşayan ve 'dünyanın en yalnız orkası' olarak bilinen Kiska isimli katil balina 47 yaşında öldü. 1979 yılında İzlanda sularında yakalandıktan sonra Marineland'de yaşayan Kiska, beş yavrusunu da kaybetti ve hayatının son yıllarını izole bir tankta geçirdi. PETA, Kiska'nın yaşam koşullarını eleştirerek, onun sıkışık bir tankta yalnız ve stres altında kaldığını belirtti.
12 Mart 2023

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, 2019'da İsviçre'nin Cenevre kentindeki bir müzeden çalınan ve değeri 3,5 milyon sterlini bulan 3 eserden 2 milyon sterlinlik 15. yüzyıldan kalma tarihi vazonun Londra'da ele geçirildiğini açıkladı. Bu olayla ilgili olarak 3 kişi suçlu bulundu. Vazonun nerede olduğuyla ilgili çalışma, bir müzayede evine e-posta gelmesiyle başladı ve vazonun çalınan eser olduğunu anlayan müzayede evi, Londra polisiyle temasa geçti. Vazonun 2021'de İsviçre'ye teslim edildiği belirtildi.
20 Ağustos 2023

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin eski müdürü Seçil Erzan'ın tutuklanmasıyla başlayan dolandırıcılık soruşturmasında, banka eski Galatasaraylı futbolcular Selçuk İnan ve Emre Çolak, eski kulüp tercümanı Musa Mert Çetin ve Emre Çolak'ın kardeşi Emrah Çolak hakkında 'tefecilik' suçlaması yaptı. Şikayetçilerin ifadeleri ve bankanın savunması arasında çelişkiler bulunuyor. Avukat Rezan Epözdemir, Denizbank Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısını da suç duyurusunda bulunarak 'nitelikli bankacılık zimmeti', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarının işlendiğini iddia etti. Banka yöneticileri ise şikayetçilerin iftira attığını ve tefecilik yaptığını savunarak soruşturma açılmasını talep etti.
12 Mayıs 2023

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

Sanatçı Sarkis'in kariyerini kapsayan 'Sonsuz' adlı kişisel sergisi, Arter Koleksiyonu'ndan seçilen eserlerle Arter'de ziyarete açıldı. Sergi, 1980'lerden başlayarak sanatçının 2015 Venedik Bienali'nde sergilediği 'Respiro' isimli yerleştirmeye kadar uzanan eserlerini içeriyor. Sarkis, eserlerinde bellek ve zaman kavramlarını işlerken, ışık, renk ve müzik gibi unsurları kullanıyor. Serginin küratörlüğünü Emre Baykal yapıyor ve Arter'in 2. kat galerisinde yer alıyor.
4 Mayıs 2023

Türkiye'de yaşayan fotoğrafçı Alper Yeşiltaş'ın yapay zeka kullanarak oluşturduğu ve Prenses Diana'nın yaşlandırılmış halini gösteren fotoğrafı, internette hala hayatta olduğuna dair komplo teorilerini alevlendirdi. Fotoğraf, orijinal olarak Diana'nın 1997'deki Bosna Hersek ziyareti sırasında çekilmiş bir fotoğrafın düzenlenmiş hali. Yeşiltaş, bu eseriyle sanat ve teknolojinin sınırlarını keşfetmeyi ve geçmiş, bugün ve gelecek üzerine düşünmeye teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Fotoğraf, sosyal medyada büyük ilgi gördü ve çeşitli spekülasyonlara yol açtı.
27 Mart 2024
İşaretlediklerim