Bir araştırmaya göre, açık göz rengine sahip kişiler, koyu renk göz rengine sahip kişilere göre daha yüksek alkol bağımlılığı riski taşıyor. Araştırmacılar, binlerce alkol bağımlısının veri tabanı üzerinde yaptıkları araştırmada bu ilginç keşfi yaptılar. Yeşil ve mavi gözlü insanların alkol bağımlılığı riski daha yüksekken, siyah ve kahverengi gözlü insanların riski oldukça düşük.
25 Haziran 2023

İsveç ve Almanya'daki bilim insanları, kış uykusuna yatan ayıların vücutlarında azalan 'HSP47' adlı proteinin insan sağlığı için önemli olabileceğini keşfetti. Omurilik zedelenmesi yaşayan hastalarda da bu proteinin düşük seviyede olduğu gözlemlendi ve bu durumun kan pıhtılaşmasını azalttığı belirtildi. Araştırmacılar, bu proteinin etkisini taklit edebilecek bir ilaç geliştirmeyi hedefliyor. Çalışma, İsveç'te ayıları takip ederek yapıldı ve NASA ile Alman Havacılık ve Uzay Merkezi tarafından fonlandı.
25 Aralık 2023

ABD'nin Detroit kentinde polis tarafından kullanılan yüz tanıma sistemi, altı siyah vatandaşı yanlışlıkla gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında sekiz aylık hamile bir kadın da bulunuyor. Yüz tanıma teknolojisi DataWorks Plus, kadının sekiz yaşında çekilen fotoğrafını araç çalan bir zanlıyla eşleştirdi. Mağdurlar, haksız gözaltı ve yapay zekanın ırksal ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle dava açmayı planlıyor.
9 Ağustos 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkında görülen dolandırıcılık davasının siyasi nedenlerle açıldığını iddia etti. Davanın başladığı ilk gün, Trump, savcılık tarafının ve avukatların sunumlarını dinledi. Başsavcı Letitie James ve davaya bakan Yargıç Arthur Engoron'a sert eleştirilerde bulunan Trump, davayı 'cadı avı' olarak nitelendirdi ve yargıcın 'demokrat' ve 'ajan' olduğunu iddia etti. Davanın sonucunda, yargıç Engoron, Trump şirketlerine ne kadar para cezası verileceği ve New York eyaletinde iş yapma ehliyetlerinin iptal edilip edilmeyeceği gibi konular üzerinde karara varacak.
3 Ekim 2023

Nusret Gökçe'nin ABD'deki eski çalışanları, restoranlarında cinsiyetçi ve ırkçı bir çalışma atmosferi olduğunu iddia ederek dava açtı. Davacılar, Gökçe'nin şöhret ve para odaklı olduğunu, iş ortamında erkek ağırlıklı bir kültür olduğunu ve kadınların dekolte giymeye zorlandığını belirtti. Türk olmayan çalışanların kötü muamele gördüğü ve ayrımcılığa uğradığı iddia edildi. Bazı kadın çalışanlar, erkek meslektaşları tarafından taciz edildiklerini ve saygı görmediklerini ifade etti.
27 Nisan 2023

İran Gıda ve İlaç İdaresi, eczanelerde çalışan kadınlara siyah başörtüsü ve siyah peçe takma zorunluluğu getirdi. Bu karar, İranlı erkek eczane çalışanları ve sahipleri tarafından protesto edildi. Erkekler, kadın meslektaşlarına destek olmak için başörtüsü takarak hükümetin kararını eleştirdiler. İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad, uluslararası eczacılara İranlı meslektaşlarına destek olma çağrısında bulundu ve zorunlu başörtüsü uygulamasının insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.
8 Mart 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Miami'deki federal mahkemede devlete ait gizli belgeleri sakladığına yönelik 37 ayrı suçlamayı reddetti. Trump ve yardımcısı Walt Nauta'ya farklı suçlamalar yöneltildi. Trump'ın avukatı, suçlamaları reddettiklerini belirtti. Yargıç, Trump'ın dava hakkında sanık Nauta ile iletişimini avukatlar aracılığıyla sürdürmesini emretti. Trump, duruşmadan sonra destekçilerinin tezahüratları arasında mahkeme binasından ayrıldı.
13 Haziran 2023

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

AIDS, 1981'den bu yana dünya genelinde yayılan ve herkesi etkileyebilen bir pandemi olarak kalmaya devam ediyor. Antiretroviral tedavi ile 21 milyon hayat kurtarıldı ve tedavi HIV yayılımını önlemeye yardımcı oluyor. UNAIDS'in raporuna göre, dünya genelinde ve Türkiye'de HIV/AIDS vakaları ve bununla ilişkili ölümler devam ediyor. Türkiye'de HIV ile mücadelede tanı ve tedaviye erişimde ilerleme kaydedilmiş olsa da, damgalama ve ayrımcılık sorunları artıyor. Dezavantajlı topluluklar arasında HIV yayılımı sürüyor. Kırmızı Kurdele İstanbul ve Pozitif Yaşam Derneği, HIV testlerine erişimin kolaylaştırılması ve damgalamanın önlenmesi için çeşitli önerilerde bulunuyor.
1 Aralık 2023

Antalya'da doğa yürüyüşü yapan Rus uyruklu Türk vatandaşı bir kadın, fotoğraf çekmek için uçurum kenarına gittiğinde, daha önce 'canavarca hisle öldürme', 'cinsel saldırı' ve 'suç delilini karartmak amacıyla öldürmek' suçlarından kaydı bulunan 64 yaşındaki Ö.D. tarafından saldırıya uğradı. Kadının çığlıkları üzerine eşi olay yerine gelerek müdahale etti ve şüpheli kaçtı. Polis ekipleri, şüpheliyi Antalya kent merkezinde yakalayarak gözaltına aldı ve sonrasında tutuklandı.
13 Aralık 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sülük ve hacamat gibi geleneksel tıp uygulamalarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yavuz, bu yöntemlerin yararına dair kanıtların zayıf olduğunu, ancak aşırı uygulandığını belirtti. Ayrıca, bu uygulamaların ciddi komplikasyonları tedavi etmek için modern tıbba başvurulduğunu ifade etti. Yavuz, bu uygulamaların kanıta dayalı olmadığını ve zararlarının çok olduğunu, hatta ölümlere yol açabileceğini belirtti.
11 Ağustos 2023

Kenya'nın batısında bulunan bir lisede 95 kız öğrenci, nedeni henüz belirlenemeyen bir hastalık nedeniyle yürüyemez hale geldi. Bölge eğitim yetkilisi, öğrencilerin bacaklarının felç olduğunu belirtti. Okul, hastalığın nedeninin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için süresiz olarak kapatıldı. Öğrencilerden alınan kan örnekleri, hastalığın belirlenmesi için Kenya Tıbbi Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi.
4 Ekim 2023

Sunday Times gazetesi, Covid-19 virüsünün Vuhan Viroloji Enstitüsü'nden kaza sonucu sızdığına dair bulgulara ulaştığını iddia etti. ABD'li yetkililer, virüsün Çin tarafından biyolojik silah olarak kullanılma amacıyla geliştirildiğini öne sürdü. Vuhan'daki laboratuvarda yarasalardan elde edilen corona virüsler üzerinde işlev kazandırma çalışmaları yapıldığı, bu çalışmaların ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından finanse edildiği ve ABD'li virolog Ralph Baric'in bu teknikler konusunda yol gösterici olduğu belirtildi. Ayrıca, Çin'in bilinmeyen bir virüse işlev kazandırarak ölümcül hale getirme ve ardından aşı geliştirme çalışmalarının biyolojik silah kullanma niyetine işaret ettiği iddia edildi.
12 Haziran 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarına yönelik 'Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil' şeklindeki açıklaması tepkilere neden oldu. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Toraks Derneği ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği gibi kuruluşlar, aşıların önemini vurgulayarak, Bakan Koca'nın açıklamalarını eleştirdi. Ayrıca, Birlik ve Dayanışma Sendikası da Koca'nın ifadelerine katılmadığını belirtti.
28 Eylül 2023

ABD'nin Colorado eyaletinde bir çift, kiraladıkları evin açık alanındaki jakuzideyken dağ aslanının saldırısına maruz kaldı. Adamın başı ve kulağı hafif şekilde yaralandı. Çiftin çığlık atması, su sıçratması ve el feneriyle hayvanı aydınlatması sonucu aslan uzaklaştı. Colorado Doğal Yaşam Parkı yetkilileri, çiftin tepkisinin doğru olduğunu ve ciddi bir yaralanma olmadığını belirtti. Colorado'da son bir yılda ilk kez aslan saldırısı bildirildi ve 1990'dan beri toplam 24 saldırı kaydedildi, bunlardan üçü ölümle sonuçlandı.
22 Mart 2023

İstanbul'da Şehir Hatları'na ait bir vapurda, 52 yaşındaki N.Ç. isimli kişi, yanında taşıdığı çakmakla 14 yaşındaki M.E.A.'nın saçını yaktı. Olay sonrası polis merkezine götürülen N.Ç., ifadesinde psikolojik sorunları olduğunu ve ilaçlarını almadığını belirtti. Emniyet işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen N.Ç., hakimlikçe serbest bırakıldı. Olay anı vapurun güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.
17 Eylül 2023

Türkiye HIV/AIDS Platformu, Türkiye'de HIV tanısındaki yetersizlik ve gecikmeyi eleştirdi ve bu durumun önemli bir sorun olduğunu belirtti. Türkiye'de HIV ile yaşayan kişi sayısının son 20 yılda yüzde 400 arttığı, gerçek HIV pozitif birey sayısının ise 65 bin ile 70 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Platform, HIV riski yüksek grupların tespiti ve test yaptırmalarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ulusal HIV/AIDS Kongresi 2022 sonuç bildirgesinde, HIV tanısını artırmak için 'kendin yap' testlerin kullanılması, temas öncesi profilaksi ilaçlarının yaygınlaştırılması ve kondom kullanımının teşvik edilmesi gibi öneriler yer aldı.
10 Ocak 2023

Britanya'da yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvuran 55 yaşındaki bir çobanın kalbinde, daha önce bilinmeyen bir bakteri türü tespit edildi. Doktorlar, geleneksel laboratuvar testleriyle tanımlayamadıkları bakteriyi, nanopore sıralayıcı teknolojisi kullanarak DNA dizilerini okuyarak tanımladılar. Uluslararası Sistematik ve Evrimsel Mikrobiyoloji Dergisi'nde yayınlanan çalışmaya göre, bu yeni bakteri türü 'Variovorax' grubuna ait ve hasta, kuzulama mevsimi sırasında veya koyunları ilaçlarken enfekte olmuş olabilir. Hasta, yeni bakteri türüne memleketi Canterbury'nin Latince adı olan 'Variovorax durovernensis' adının verilmesini istedi.
24 Ocak 2024

New York'ta Google'ın Chelsea semtindeki merkez binasının 14. katından düşen 31 yaşındaki kıdemli yazılım mühendisi hayatını kaybetti. Olay Perşembe günü 23:30 sıralarında gerçekleşti ve mühendis Bellevue Hastanesi'ne kaldırıldıktan sonra öldüğü açıklandı. Google İletişim Müdürü Alex Joseph, çalışanın ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi ve mahremiyet nedeniyle daha fazla yorum yapmayacaklarını belirtti. Şubat ayında da Google'da çalışan bir muhasebe müdürünün intihar ettiği haber verilmişti.
7 Mayıs 2023

Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre, burunlarını karıştıran sağlık çalışanlarının Covid-19'a yakalanma olasılığı daha yüksek. Araştırmada, burnunu karıştırdığını kabul edenlerin yüzde 17'sinin Covid-19 testi pozitif çıktığı, burnunu karıştırmadığını söyleyenlerde bu oranın yüzde 6 olduğu belirtildi. Araştırmacılar, burun karıştırmanın ellerdeki virüsü doğrudan buruna sokarak enfeksiyonu kolaylaştırabileceğini ve virüsün diğer insanlara daha kolay yayılmasına yol açabileceğini ifade etti.
4 Ağustos 2023
İşaretlediklerim