ABD'deki New York Üniversitesi'nde, iş kazası sonucu sol gözünü kaybeden bir hastaya dünyanın ilk tüm göz nakli yapıldı. 140'tan fazla sağlık çalışanının katıldığı 21 saatlik operasyonda, göz naklinin yanı sıra, sinir yenilenmesini desteklemek için donörün iliğinden alınan yetişkin kök hücreleri de enjekte edildi. Nakil yapılan gözün görme yetisi kazanıp kazanamayacağı henüz belirsiz olsa da, retinaya kan akışının olduğu gözlemlendi. Operasyon, estetik açıdan önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor.
10 Kasım 2023

İngiliz ilaç şirketi GSK ve Johns Hopkins Sıtma Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışmada, sıtma hastalığının yayılmasını engelleyebilecek bir bakteri türü keşfedildi. Bu bakteri, 'Delftia tsuruhatensis Tres Cantos 1 (TC1)' ismiyle bilinir ve sivrisineklerin tükürük bezinde ve orta bağırsağında sıtmaya sebep olan parazitlerin miktarını azaltır. TC1 bakterisi, 'Harmane' isimli bir molekül salgılar ve bu molekül, sivrisinek ısırığıyla insana bulaşan parazitte yüzde 75 azalmaya sebep olur.
4 Ağustos 2023

Avustralya'nın başkenti Canberra'da, 64 yaşındaki bir kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda canlı bir solucan çıkarıldı. Kadın, karın ağrısı, ishal, kuru öksürük, ateş ve aşırı terleme şikayetleriyle hastaneye başvurmuştu. MR taraması sonucu anormal beyin aktiviteleri tespit edilen kadın ameliyata alındı. Ameliyat sırasında çıkarılan solucanın, genellikle pitonlarda görülen bir parazit türü olduğu belirlendi.
28 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, İstanbul'da kızamık vakalarının görüldüğüne dair uyarıda bulunarak aileleri bebek ve çocukların aşılarını tamamlamaya çağırdı. Kızamık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından eliminasyonu hedeflenen hastalıklar arasında yer almakta ve Türkiye, bu hastalığı laboratuvar testleriyle özel olarak takip etmektedir. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, bazı ilçelerde kızamık vakalarının görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ve Sağlık Bakanlığı'ndan şeffaf bir açıklama beklediklerini ifade etti. Aşı reddi oranlarının düşük olmadığı ve aşıların ücretsiz yapıldığı belirtilirken, 2011'den beri Türkiye'de kızamık salgını yaşandığı ve vakaların arttığı kaydedildi.
18 Ocak 2023

İstanbul Tabip Odası (İTO), Prof. Dr. Canan Karatay'ın HPV aşıları hakkında yaptığı bilim dışı açıklamalar sebebiyle hakkında inceleme başlattı. Karatay, HPV aşısının genç kızlarda felç ve bağırsak sistemlerinde bozulmaya yol açtığını, Afrikalıların üremesini durdurmak için geliştirildiğini iddia etmişti. İTO daha önce de Karatay'a hamilelere şeker yükleme testi hakkındaki açıklamaları nedeniyle 15 gün meslekten men cezası vermişti. İTO ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği yetkilileri, HPV aşısının güvenli olduğunu ve ulusal aşı takvimine alınması gerektiğini vurguladılar.
16 Ocak 2024

Uzun yıllar boyunca farklı kanser türleriyle mücadele eden ve bu süreçte deneyimlerini sosyal medya üzerinden paylaşan Ayşenur Parlak, yoğun bakımda hayatını kaybetti. Eşi Savaş Parlak, eşinin vefat haberini Instagram hesabından duyurdu. Ayşenur Parlak, daha önce kemik kanseri, meme kanseri ve lenfoma ile mücadele etmiş ve son olarak kolon kanseri teşhisi almıştı. Ayrıca '10 Amazon Yüksek Doz Yaşam' kitabının yazarlarından biriydi.
13 Kasım 2023

Sağlık Bakanlığı, A grubu beta-hemolitik streptokok bakterisinin neden olduğu Strep A enfeksiyonu hakkında bilgilendirme yaparak, enfeksiyonun belirtileri, bulaşma yolları ve tedavi süreci hakkında detayları paylaştı. Antibiyotik tedavisi gören kişilerin tedavinin ilk 24 saati tamamlanana kadar işe, okula veya kreşe gitmemeleri gerektiği belirtildi. Ayrıca, enfeksiyonun erken teşhis ve tedavisinin önemi vurgulandı ve halkın ellerini sık sık yıkaması gibi önlemlerle hastalıktan korunmaları önerildi.
1 Şubat 2023

Covid-19 öncesinde başlayan ve pandemi döneminde artan uyuz vakaları, dünya çapında bir epidemi haline gelmiş durumda. Uzmanlar, uyuz parazitinin tedaviye direnç göstermesi ve bu direncin nedenlerini tartışıyor. Göçler ve yanlış ilaç kullanımı gibi faktörlerin etkisi sorgulanıyor. Uyuz, gençlerde daha yaygın görülüyor ve tedavi için kullanılan İnvermektin adlı ilacın karaborsada satıldığı ve yüksek maliyetlere ulaştığı belirtiliyor. Uyuzun teşhisi genellikle muayene ile yapılıyor ve kaşıntının karakteri önemli bir teşhis unsuru olarak öne çıkıyor. Tedavi sonrası kaşıntının devam etmesi bazen psikolojik sebeplere bağlanıyor.
5 Şubat 2023

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen koronavirüs varyantı Pirola'nın (BA.2.86), baskın hale gelme ve aşıdan kaçma ihtimali olan bir varyant olabileceğini belirtti. Şener, aşıyla vücutta oluşan antikorların Pirola varyantını durduramayacağı yönünde hipotezlerin olduğunu söyledi. Şener, Pirola varyantında da semptomların aynı olduğunu ve belirti varsa test yaptırılması gerektiğini vurguladı.
1 Eylül 2023

Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, HPV aşısının yapılmaması gerektiğini iddia etti. Ancak Dünya Sağlık Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede etkili olduğunu ve yan etki riskinin düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye'de HPV aşısı henüz ulusal aşı programına alınmamış olmasına rağmen, birçok sivil toplum kuruluşu aşının ücretsiz yapılması için mücadele ediyor. Karatay'ın iddiaları, sağlık profesyonelleri tarafından bilimsel olmayan yaklaşımlar olarak eleştiriliyor ve halk sağlığını tehlikeye attığı vurgulanıyor.
3 Ocak 2024

Hatay'ın Arsuz ilçesinde iki çocuk annesi Nazlı K'nin balkondan düştüğü iddia edildi. Olay yerine gelen sağlık ve polis ekipleri, kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Polis, olayla ilgili çalışma başlatarak kadının eşi U.K'yi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, tutuklandı.
9 Eylül 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile planlanan dövüş öncesi boyun ve sırt problemi yaşadığını ve ameliyat olması gerekebileceğini belirtti. Musk, daha önce Zuckerberg'e, Twitter alternatifi bir platform kuracağı haberlerinin ardından dövüş için meydan okumuştu. Zuckerberg, bu teklifi kabul etmiş ve antrenmanlara başlamıştı. Musk, dövüşün canlı yayınlanacağını ve tüm gelirin savaş gazilerine bağışlanacağını söylemişti.
7 Ağustos 2023

Ay'a ayak basan ikinci insan olan Edwin 'Buzz' Aldrin, 93. yaş gününde Dr. Anca Faur ile evlendiğini duyurdu. Los Angeles'ta gerçekleşen küçük bir törenle evlenen çift, sosyal medya üzerinden mutluluklarını paylaştı. Aldrin'in daha önce üç kez evlendiği ve Faur'un kendisinden 30 yaş küçük olduğu bilgisi medyada yer aldı.
22 Ocak 2023

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli kadın doktor G.Y., çocuk acil servisinde bir bebeği muayene ederken bebeğin annesi tarafından saldırıya uğradı. Doktora yapılan tedavi sonrası 10 gün iş göremez raporu verildi. Saldırgan hasta yakını güvenlik görevlileri tarafından servisten çıkarıldı ve polis merkezine götürüldü. Olay, bazı sivil toplum kuruluşları tarafından kınandı.
6 Kasım 2023

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılının ilk 10 ayında Türkiye'de 1677 HIV pozitif ve 51 AIDS vakası tespit edilmiştir. 1985'ten bu yana toplam 39 bin 437 HIV pozitif ve 2 bin 295 AIDS vakası bildirilmiş, ancak bu sayıların gerçek durumun yalnızca yüzde 40-50'sini yansıttığı belirtiliyor. HIV'in bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında yanlış bilgilerin yaygın olduğu, bu durumun hem korunma hem de test yaptırma konusunda ihmalkarlığa yol açtığı ifade ediliyor. HIV'in sosyal ilişkilerle bulaşmadığı, en yaygın bulaşma yolunun korunmasız cinsel ilişki olduğu vurgulanıyor. Pozitif Yaşam Derneği yetkilileri, HIV ile ilgili yanlış algılar ve damgalanma sorunlarına dikkat çekiyor.
1 Aralık 2023

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, son üç ayda botoks uygulamalarına bağlı dört botulizm vakası gördüğünü belirtti. Sağlık Bakanlığı, mide botoksu uygulamalarına bağlı zehirlenmeler üzerine iki sağlık kurumunun faaliyetini askıya aldı ve soruşturma başlattı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, mide botoksu işleminin endikasyon dışı olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Uluç, botoksun yanlış kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve botoks yaptıranların uygulanan doz ve firmanın bilgisini sormaları gerektiğini vurguladı.
14 Mart 2023

Omicron varyantının alt dallarından biri olan XBB.1.5, ABD'de Covid-19 vakalarının yüzde 40'ından fazlasında görülerek baskın hale geldi. Bu varyant, bağışıklık sistemini atlatırken hücrelere tutunma yeteneğini artıran F486P mutasyonuna sahip. DSÖ, XBB.1.5'in daha bulaşıcı olduğunu ancak önceki Omicron varyantlarından daha ciddi veya zararlı olduğuna dair bir gösterge olmadığını belirtiyor. Bilim insanları, aşılanmış nüfus için endişeli olmadıklarını, ancak savunmasız kişiler üzerindeki etkisi konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
5 Ocak 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, Jacksonville kentinde siyahların işlettiği bir markete maskeli beyaz bir Amerikalı tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda iki siyahi kadın ve bir siyahi erkek hayatını kaybetti. Jacksonville Şerifi T.K. Waters, saldırının ırkçı nedenlerle yapıldığını ve saldırganın siyahlardan nefret ettiğini belirtti. Saldırganın saldırıyı gerçekleştirmeden önce pek çok manifesto kaleme aldığı ve bu manifestolarda siyah insanlara olan nefretini detaylandırdığı belirtildi. Saldırganın kendini vurarak intihar ettiği bildirildi.
27 Ağustos 2023

Cambridge Üniversitesi başta olmak üzere uluslararası bir araştırma ekibinin Nature dergisinde yayımlanan çalışmasına göre, hamilelik sırasında bazı kadınların şiddetli bulantı ve kusma yaşamasının nedeni, bebekler tarafından üretilen ve 'Hyperemesis Gravidarum' adı verilen duruma yol açan GDF15 hormonunun miktarıyla ilişkili olduğu bulundu. Araştırma, bu hormona annenin ne kadar duyarlı olduğunun bulantı ve kusma şiddetini etkilediğini ve hormonun beyindeki alıcıya ulaşmasını engellemenin yeni bir tedavi yöntemi olabileceğini ortaya koydu.
14 Aralık 2023

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, sıcak havalarda deniz ve havuzlarda enfeksiyon hastalıklarının arttığını belirtti. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle deniz ve havuzlarda insan yoğunluğu oluştuğunu ve bu durumun sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini ifade etti. Deniz suyunun, sürekli kendini yenilediği için havuza göre daha az riskli olduğunu ancak çok kalabalık yerlerde deniz suyunun da hijyen açısından bozulduğunu aktardı.
28 Ağustos 2023
İşaretlediklerim