Meksika'nın ABD sınırı yakınlarında bulunan bir göçmen merkezinde çıkan yangında 39 kişi yaşamını yitirdi. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yangının sınırdışı edilmek üzere bekletilen sığınmacılar tarafından çıkarıldığını iddia etti. Yangında 29 kişi de yaralandı ve yaralıların durumu ciddi olarak bildirildi. Meksika, ABD'nin baskısıyla Covid-19 salgını sırasında göçü engellemek amacıyla sınıra yakın tesislerde tutulan sığınmacı sayısını artırmıştı.
28 Mart 2023

İspanya'nın Katalonya bölgesinde yapılan genel seçimlerde, Sosyalist Parti en çok sandalye kazanarak birinci oldu ancak hükümet kurmak için yeterli çoğunluğa ulaşamadı. Ayrılıkçı partiler, on yıl sonra ilk kez parlamentoda çoğunluğu kaybetti. Seçim sonuçları, bölgedeki sosyoekonomik sorunların bağımsızlık talebini geri plana ittiğini ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in normalleştirme politikasının etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca, ayrılıkçı liderler için af getiren yasa tasarısının yakında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
13 Mayıs 2024

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından, Merkez Bankası başkanlığı için Hafize Gaye Erkan'ın adı geçiyor. Erkan, eğer atanırsa, Merkez Bankası'nın en genç ve ilk kadın başkanı olacak. Ancak, Erkan'ın özgeçmişinde ABD'deki bankacılık krizinde adı geçen First Republic Bank'ta çalıştığı dönem tartışma konusu oldu. İktidar medyası bu durumu gizlemeye çalışırken, Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, bu durumun kamuoyunda bazı soru işaretleri yarattığını belirtti. Erkan, First Republic Bank'taki 'iç mücadele' sonrası 10 milyon dolar tazminat alarak ayrıldı.
5 Haziran 2023

Arjantin'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı aday Javier Milei, oyların yüzde 55,82'sini alarak zafer kazandı. Rakibi 'Peronist' ittifakı adayı Sergio Massa ise yüzde 44,17 oy oranında kaldı. Massa, seçim sonuçlarını kabul ederek Milei'yi tebrik etti ve Arjantin halkının tercihine vurgu yaptı. Seçime katılım oranı yüzde 76 olarak gerçekleşti.
20 Kasım 2023

Suriye iç savaşından kaçarak Almanya'ya sığınan Ryyan Alshebl, Almanya'nın güneyindeki Ostelsheim kasabasında belediye başkanı seçildi. Yeşiller Partisi üyesi olmasına rağmen bağımsız aday olarak yarışan Alshebl, oyların %55,41'ini alarak seçimi kazandı. Alshebl, Suriye'den 21 yaşında ayrıldıktan sonra Almanya'ya 2015 yılında ulaştı, Almanca öğrendi, işletme stajı yaptı ve vatandaşlık aldıktan sonra yerel siyasete atıldı.
4 Nisan 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 14 Mayıs seçimleri için hazırlanan aday listelerinde yer almadı. Deprem sürecindeki çalışmalarıyla dikkat çeken ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef alınan Şahin'in listelerde olmaması tartışma yarattı. CHP'li üst düzey yetkililer, olası bakan ve belediye başkanı adaylarının liste dışında tutulduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun bu durumdan memnun olduğunu belirtti. Şahin'in 2024 yerel seçimlerinde Hatay büyükşehir belediye başkanlığı için aday olabileceği öne sürüldü.
10 Nisan 2023

Hollanda'nın Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olan Sigrid Kaag, ailesine yönelik artan tehditler sebebiyle siyasetten çekilme kararı aldığını açıkladı. Kaag, popülizm ve İslamofobi karşıtı duruşuyla tanınan bir politikacıydı ve özellikle aşırı sağ kesimler tarafından hedef alınıyordu. Ailesinin güvenliği için bu kararı aldığını belirten Kaag, kadın düşmanlığının da kendisine yönelik tepkilerde etkili olduğunu ifade etti. Kaag, yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edeceğini söyledi.
13 Temmuz 2023

Meksika'nın Sinaloa eyaletinde bir çift tarafından düzenlenen cinsiyet açıklama partisi için kiralanan Piper PA-25 Pawnee tipi küçük uçak, pembe toz bıraktıktan sonra ani manevra sonucu düştü. Kazada pilot hayatını kaybetti. Parti katılımcıları ise kazayı fark etmeyerek eğlenmeye devam etti. Cinsiyet açıklama partileri son dönemde popüler hale gelmiş ancak bu tür partilerde yaşanan kazalar da gündeme gelmiştir.
4 Eylül 2023

Peru Kongresi, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'u ülkenin içişlerine karışmakla suçlayarak 'istenmeyen kişi' ilan etti. Karar, Dış İlişkiler Komisyonu'nda 11'e karşı 1 oyla kabul edildi ve genel kurulda tartışılacak. Lopez Obrador, Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi eleştirerek eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun haksız yere hapiste tutulduğunu ve Boluarte'nin görevi gasp ettiğini iddia etmişti. Ayrıca, Pasifik İttifakı dönem başkanlığını Peru'ya devretmeyeceklerini açıklamıştı.
23 Mayıs 2023

Meksika halkı, Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında yardım seferberliği başlatarak 140 ton yardım malzemesi gönderdi. Türkiye'nin Meksika Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, büyükelçilik binasının yardımlarla dolup taştığını ve Meksika Savunma Bakanlığı ile Meksika Dışişlerine Bağlı Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın işbirliğiyle bu yardımların yapıldığını belirtti. Büyükelçilik bahçesinde bekleyen 65 ton yardım malzemesinin de kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı ifade edildi.
18 Şubat 2023

Hollanda'da seçim günü yaşanırken, Türkiye'deki bazı Twitter kullanıcıları, gazeteciler ve medya kuruluşları, sandıklar kapanmadan Dersim kökenli Dilan Yeşilgöz'ü başbakan olarak ilan etti. Anket sonuçlarına göre Hollanda'da koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor ve koalisyon görüşmelerinin uzun sürmesi olası. Türkiye'de erken ilan edilen başbakanlık haberleri Hollandalı gazeteci Ingrid Woudwijk'i rahatsız etti ve bu duruma Twitter üzerinden tepki gösterdi.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) başkanı olarak atandı ve bu göreve getirilen en genç ve ilk kadın başkan oldu. Erkan'ın atanmasıyla dünya genelinde merkez bankalarını yöneten kadın sayısı 23'e yükseldi. Bu atama, 2013'ten bu yana kadın merkez bankası başkanı sayısındaki artışı gösteriyor. Ayrıca, dünya genelindeki diğer kadın merkez bankası başkanlarından bazıları ve görev süreleri hakkında bilgi veriliyor.
9 Haziran 2023

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesi ve erken seçim talepleri üzerine başlayan protestolarda ölü sayısı 59'a çıktı. Başbakan Alberto Otarola, dört Haiti vatandaşının ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi ve yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye ulaştırılamadıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Boluarte, istifa iddialarını reddetti ve hükümetin birlikteliğini vurguladı. Protestolar, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınması sonrası başlamış ve Boluarte, yeni cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.
21 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, eşi ile birlikte Çankaya'daki bir ilkokulda cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu için oy kullandı. Oy kullanımının ardından yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının aydınlık bir geleceğe yol açacağına inandığını ve tüm seçmenleri oylarını kullanmaya çağırdı. Ayrıca, seçmenlerden sandık güvenliğine de katkıda bulunmalarını istedi ve katılım oranının yüksek olduğuna dair ilk bilgiler aldığını belirtti.
28 Mayıs 2023

2024 yerel seçimlerine yaklaşılırken, siyasi partilerin kadınları belediye başkan adayı olarak gösterme oranının düşük olduğu belirtiliyor. 2019 yerel seçimlerindeki yüzde 3 olan kadın temsil oranının bile altına düşüleceği öngörülüyor. Siyasi partilerin kadın adayları genellikle seçilemeyecek yerlerden gösterdiği ve bu durumu eşitlik adına bir adım olarak sunmaya çalıştığı eleştiriliyor.
10 Mart 2024

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik iletişim kampanyasının ilk videosunu sosyal medya üzerinden yayınladı. Video, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, 'saray danışmanları', dezenformasyon yasası ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası gibi konulara değiniyor. Akşener, videoda adaletsiz düzenin sandıkta değiştirileceğini ve İYİ Parti iktidarında İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden yürürlüğe konacağını belirtiyor.
15 Ocak 2023

ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde, 118'inci Kongre'nin ilk oturumunda meclis başkanı seçimi için yapılan üç tur oylama sonucunda bir başkan seçilemedi. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, partisinden yeterli desteği alamayarak başkanlık seçimlerini kazanamadı. Meclis başkanı seçilmeden Kongre'nin yasama faaliyetlerine başlayamayacağı için oylama ertesi güne ertelendi. Bu durum, son 100 yılda Temsilciler Meclisi'nde ilk kez yaşanıyor ve Cumhuriyetçi Parti içindeki bölünmeyi gözler önüne seriyor.
4 Ocak 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), geçen ay kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaracağını duyurmuştu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, adaylarını şubat ayının ilk haftasında, yani altılı masanın adayını açıklamasından önce duyurabileceklerini ifade etti. Buldan, adayın bir kadın olup olmayacağına dair bir soruya kesin bir yanıt vermedi.
1 Şubat 2023

Almanya'nın Saksonya Anhalt eyaletindeki Raguhn-Jessnitz kasabasında yapılan belediye başkanlığı seçimini, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) adayı Hannes Loth kazandı. Sekiz bin seçmenin bulunduğu kasabada, yüzde 61 katılım oranıyla gerçekleşen seçimde Loth, oyların yüzde 51'ini alarak belediye başkanı oldu. Hannes Loth aynı zamanda Saksonya Anhalt Eyalet milletvekili. Almanya'da daha önce de AfD'den bir kaymakam seçilmişti.
2 Temmuz 2023

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da devlet başkanlığı seçimini eski milletvekili 35 yaşındaki Daniel Noboa kazandı. Oyların yüzde 91,46'sının sayıldığı seçimlerde, Ulusal Demokrasi Hareketi adayı Noboa oyların yüzde 52,28'ini, solcu Halk Devrimi adayı Luisa Gonzalez ise yüzde 47,72'sini aldı. Gonzalez, sonuçların kesinleşmesinin ardından yenilgiyi kabul etti. Seçimlerde, güvenlik krizi nedeniyle yaklaşık 100 bin asker ve polis görevlendirildi.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim