Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, gazetecilerle yaptığı toplantıda, altılı masanın başörtüsüne ilişkin anayasa teklifi üzerinde çalışma konusunda uzlaştığını açıkladı. Uysal, cumhurbaşkanı adayının seçim takvimi belirlendikten sonra açıklanacağını ve adayın bir genel başkan olmasının doğru olacağını belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden alınabileceği düşüncesini taşıdığını ifade etti. 30 Ocak'taki toplantıda geçiş sürecine dair nihai çerçevenin belirleneceğini söyledi.
6 Ocak 2023

Ünlü oyuncu Hazal Kaya, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda müşahit olacağını açıkladı. Siyasi partilerin sandık nöbeti çağrısına destek veren Kaya, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, çocukları ve gençlerin geleceği için bu görevi üstlendiğini belirtti. Kaya, müşahitlik eğitimine başlayacağını ve gerektiğinde sandık başında süt sağacağını ifade etti.
22 Mayıs 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, önümüzdeki sene düzenlenecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesi, gerekirse başkanlığı devralabileceğini belirtti. Mevcut başkan Joe Biden'ın yaşının tartışma konusu olduğu bu dönemde, Harris, Biden'ın iyi durumda olduğunu ifade etti. Harris, Biden'a saldırıldığını çünkü kazanacaklarından korkulduğunu söyledi.
8 Eylül 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından başlayan meclis başkanı seçimleri 13'üncü tur oylamada da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, gerekli desteği alamayarak başkan seçilemedi. 20 muhafazakar Cumhuriyetçi, McCarthy'yi 'müesses nizamın adamı' olarak gördükleri için ona oy vermiyor. Meclis, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor ve oylamaların devam etmesi bekleniyor.
7 Ocak 2023

Almanya'da yapılan son kamuoyu araştırmasına göre, sağ popülist ve İslam ile göç karşıtı olan Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi yüzde 20 oy oranına ulaşarak, Sosyal Demokrat Parti'yi (SPD) geride bıraktı. Hristiyan Birlik partisi yüzde 28 ile birinci sırada yer alırken, SPD yüzde 18 ile üçüncü sırada kaldı. Yeşiller yüzde 14, liberal FDP yüzde 7 oy oranına sahipken, Sol Parti yüzde 5'lik barajı aşamayarak federal parlamentoya giremiyor. Ayrıca, AfD'den bir siyasetçi ilk kez belediye başkanı olarak seçildi.
7 Temmuz 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul il kongresinde yaptığı konuşmada, partisinin 2023 seçimlerinde birinci parti olacağını ve kendisinin başbakan olacağını söyledi. Akşener, partisinin iktidara sırtını dayamadan, güçlü olanın yanında yer almadan politika yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, başbakanlığın pazarlıklarla değil, helal oylarla kazanılacağını vurguladı.
8 Ocak 2023

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 52,16'sını alarak yeniden seçildi. Rakibi Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84 oy oranında kaldı. Erdoğan, Türkiye genelinde 52 ilde birinci olurken, Kılıçdaroğlu 29 ilde en çok oyu aldı. Erdoğan, önceki seçimlere kıyasla bu sefer Hatay'da da önde tamamladı.
29 Mayıs 2023

Yeni Zelanda'da Jacinda Ardern'ın görevi bırakmasının ardından İşçi Partisi'nin yeni lideri Chris Hipkins, başkent Wellington'da düzenlenen yemin töreniyle resmi olarak başbakanlık görevine başladı. Hipkins, aynı zamanda Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Bakanlığı görevini de üstlendi. Yeni Zelanda'da 14 Ekim'de genel seçimlerin yapılması planlanıyor. Ardern, başbakanlık görevini bıraktığını ve Ekim'deki seçimlerde yarışmayacağını açıklamıştı.
25 Ocak 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, yeni bir video yayınlayarak seçimlerin ilk turda bitirilmesi gerektiğini vurguladı. Radikal bir koalisyonun karşılarında olduğunu ve korkunç şeyler yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, seçimlerin ilk turda sonuçlanması ve muhalefetin en çok vekil çıkaracak şekilde kazanması gerektiğini, böylece sistemin hızlı değiştirilebileceğini belirtti. Ayrıca, değişim sürecinin uzamaması için bu stratejinin önemli olduğunu dile getirdi.
9 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili aday listelerini belirleyerek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. İstanbul'da ilk sıralarda Oğuz Kaan Salıcı, Engin Altay ve Namık Tan yer alıyor. Listelerde İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi'nden adaylar da bulunmakta. CHP'nin Erzincan'daki birinci sıra adayı Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül olarak belirlendi. Parti meclisinde kabul edilen listelerin ilerleyen saatlerde değişip değişmeyeceğine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karar verecek.
9 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara'da gerçekleştirdiği balkon konuşmasında, henüz kesin sonuçlar belli olmamakla birlikte, seçimlerde açık ara önde olduklarını belirtti. Erdoğan, yurt içi ve yurt dışı oylarının sayımının zaman alacağını, ancak kazananın tartışmasız şekilde Türkiye ve Türk milleti olduğunu ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanıp sonuçlanmadığını henüz bilmediklerini ve TBMM üyeliği seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın çoğunluğu kazandığını söyledi.
15 Mayıs 2023

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), ülkenin San Andres Cholula kentinde devam eden araştırmalarında Geç Postklasik Döneme ait 11 gizli mezar, 1000'den fazla arkeolojik eser ve 14 insan iskeleti bulduğunu duyurdu. Bulunan insan kalıntıları ve seramik parçaların gömüldükleri günden bu yana hiç dokunulmamış oldukları belirtildi. Arkeolog Sergio Suarez, keşfedilen kalıntıların paha biçilmez ve tarihi bir zenginliğe sahip olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde, 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunlukta olduğu mecliste başkanlık seçimi 14 tur boyunca sonuçsuz kalmıştı. Parti içindeki bazı muhalif vekillerin adaya destek vermemesi nedeniyle yaşanan tıkanıklık, 15'inci turda Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy'nin başkan seçilmesiyle sona erdi. Bu durum, ABD'de son 100 yılda ilk kez yaşandı.
7 Ocak 2023

Türk şef Ebru Baybara Demir, dünyanın farklı ülkelerinden 1000 şefin aday gösterildiği ve 700 şefin değerlendirildiği Bask Dünya Aşçılık Ödülü'nü (BCWP) kazanarak bu ödülü Türkiye'ye getiren ilk Türk kadın şef oldu. Mardin'de gerçekleştirdiği projelerle sosyal kalkınma, biyoçeşitlilik ve kültürel entegrasyon alanlarında önemli katkılarda bulundu. Şef Demir, ayrıca yirmi yılı aşkın süredir mülteci entegrasyonu, iklim değişikliği ve toplumsal kalkınma gibi konularda gastronomi odaklı çözümler üretiyor ve sosyal değişim için gastronomik yeteneğini kullanıyor.
8 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) İstanbul il başkanlığı için adaylıklarını açıklayan isimlere bir yenisi daha eklendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun desteğini alan Cemal Canpolat, adaylığını Twitter üzerinden duyurdu. Daha önce de Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik, 27 ilçe başkanının desteğiyle adaylığını açıklamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başlattığı 'değişim' dalgası İstanbul'daki kongrelerde öne çıkıyor.
25 Eylül 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 'görevi suistimal ve medyayı kötüye kullanma' suçlarından dolayı sekiz yıl siyasi yasaklandı. Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Yargıcı Carmen Lucia Antunes, Bolsonaro'nun suçlu bulunduğunu belirtti ve tüm siyasi haklarının 2030'a kadar elinden alındığını duyurdu. Bolsonaro'nun bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmak istediği ve TSE'ye itiraz etmeye hazırlandığı bildirildi.
1 Temmuz 2023
İşaretlediklerim