İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimler sonucunda hiçbir siyasi parti veya blok meclis çoğunluğunu elde edemedi. Meclisteki 350 sandalyenin dağılımında iktidardaki sol blok 153, muhalefetteki sağ blok ise 169 milletvekili çıkardı. Hükümetin kurulma olasılığı, Bask ve Katalan siyasi partilerin alacakları kararlara bağlı görünüyor. İspanya'daki mevcut siyasi tabloda, yeni bir seçim sağ blok dışında hiçbir siyasi partinin işine gelmiyor. Bu nedenle, PSOE ve Sumar'ın ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partileri ikna ederek 4 yıl daha meclis azınlığında koalisyon hükümeti kurması tek olasılık olarak görülüyor.
24 Temmuz 2023

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, partisinin pazar günkü seçimlerde üçüncü sırada yer alması ve meclisteki çoğunluğunu kaybetmesinin ardından partisinin genel başkanlığından istifa edeceğini duyurdu. Muhafazakarların çoğunluğu elde ettiği seçimlerde Marin, rakiplerini tebrik etti ve eylül ayında yeni bir genel başkanın seçileceğini belirtti. Marin'in başbakanlık görevinin de yakında sona ermesi bekleniyor.
5 Nisan 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, hükümet karşıtı gösterilerde 77 kişinin hayatını kaybettiği ve orantısız güç kullanımında rolü olduğu iddiasıyla savcılığa ifade verdi. Boluarte'nin avukatı Joseph Campos, müvekkilinin olaylarla doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığını ve soruşturmanın kapatılması gerektiğini belirtti. Hükümet karşıtı gösterilerde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinin ardından soruşturma başlatan savcılık, 31 Mayıs'ta Boluarte'nin ifadesinin alınmasına karar vermişti.
28 Eylül 2023

Meksika'da son haftalarda etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle 112 kişi hayatını kaybetti. En çok can kaybı Nuevo Leon, Tamaulipas, Veracruz ve Tabasco eyaletlerinde yaşandı. Sağlık Bakanlığı, ölenlerin çoğunun sıcak çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ulusal Meteoroloji Servisi, sıcak hava dalgasının 10 ila 15 gün daha sürmesini beklediğini duyurdu.
30 Haziran 2023

İspanya savcılığı, Kolombiyalı şarkıcı Shakira'yı 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçladı. Bu, Shakira'nın 2018'de İspanya maliyesinden 5,3 milyon avro vergi kaçırdığına dair ilk suçlamadan sonra gelen ikinci suçlama. Savcılık, Shakira'ya Miami'den video konferans yöntemiyle ifade verme olanağı tanıdı. 2012-2014 yıllarını kapsayan soruşturma kapsamında 8 yıl 2 aya kadar hapis ve 23,8 milyon avro para cezası talep ediliyor.
26 Eylül 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas eyaletinde polisin Meksika sınırından ülkeye giren göçmenleri gözaltına alma yetkisi kazandığını onayladı. Aynı zamanda, eyalet yargıçlarına göçmenleri sınır dışı etme yetkisi de verildi. Bu karar, Joe Biden liderliğindeki Demokrat hükümet tarafından federal göçmenlik uygulamalarına müdahale olarak nitelendirilmişti. Teksas Valisi Greg Abbott'un sınır güvenliği önlemleri ve Biden yönetiminin bu önlemlere karşı çıkması, iki taraf arasında derin bir anlaşmazlık yaratmıştı.
19 Mart 2024

Venezuela Mali İşler Genel Müdürlüğü, muhalif aday Maria Corina Machado'ya kamu etiğini, idari ahlakını ve hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle 15 yıl siyasi yasak getirdi. Machado'nun eski muhalif lider Juan Guaido ile işbirliği yapması ve Venezuela'nın yurt dışında çalınan varlıkları ile ilgili yolsuzluklar nedeniyle ülkenin sağlık sistemine zarar verdiği iddia edildi. Machado, Twitter üzerinden yasak kararına tepki göstererek, ön seçimlerde güçlü bir şekilde oy kullanacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
1 Temmuz 2023

ABD'de yapılan başkanlık seçimleri ön seçimlerinde, mevcut başkan Joe Biden ve eski başkan Donald Trump, kendi partilerinde önemli zaferler elde etti. Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı olmak için yarışan Nikki Haley, Vermont'taki seçim sonuçlarının ardından yarıştan çekildiğini duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte, Cumhuriyetçilerin başkan adayı olarak Donald Trump'ın önü açılmış oldu. Ön seçimlerde Biden, hemen hemen tüm eyaletlerde zafer kazanırken, Trump 14 eyalette galip geldi. Son anketler, Biden'ın Trump karşısında 5 puan geride olduğunu gösteriyor.
6 Mart 2024

Arjantin'de Ekim ayında düzenlenecek genel seçimler öncesi yapılan ön seçimlerde aşırı sağcı popülist aday Javier Milei en çok oyu aldı. Oyların yüzde 92'si sayıldı ve ilk sonuçlara göre Milei, beklenmedik şekilde oyların yüzde 30'unu aldı. Milei'yi yüzde 28'le ana muhalefet bloku, yüzde 27'yle şu an iktidarda olan 'Peronist' ittifakı takip etti. Milei, Arjantin Merkez Bankası'nın kapatılmasını, insan organlarının satışının legal olması gerektiğini ve silahların serbestleştirilmesi gerektiğini savunuyor.
14 Ağustos 2023

Donald Trump, 2024 ABD başkanlık seçimleri için ilk mitingini Teksas'ın Waco şehrinde yaptı. Mitingde, 2020 seçimlerinin 'hileli' olduğu iddiasını yineleyen Trump, ABD Temsilciler Meclisi'ne yapılan baskının görüntülerini izletti ve baskıncıları övdü. Ayrıca, kendisi hakkında soruşturma yürüten savcıları eleştirdi ve 2024 seçimlerini 'son ve büyük savaş' olarak nitelendirdi.
26 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) başkanı olarak atandı. Erkan, Boğaziçi Üniversitesi mezunu olup, finans alanında Princeton ve Harvard üniversitelerinde eğitim görmüş ve Goldman Sachs'ta çalışmıştır. Ayrıca, Erkan MB'nin en genç ve ilk kadın başkanı olarak kayıtlara geçmiştir. Önceki MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na getirildi.
9 Haziran 2023

Kolombiyalı pop yıldızı Shakira, İspanya'da vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanmış ve savcılar tarafından 6,6 milyon avro dolandırmakla itham edilmişti. Shakira, suçlamaların ardından borcunu ödeyerek soruşturmanın düşürülmesini sağladı. Mahkeme, delil yetersizliği ve Shakira'nın dolandırma niyeti olmadığına karar vererek soruşturmayı kapattı. Ayrıca, Shakira daha önce de benzer bir suçlamadan dolayı savcılarla uzlaşmış ve büyük bir meblağ ödemişti.
9 Mayıs 2024

ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas eyaletinde polisin Meksika sınırından ülkeye giren göçmenleri gözaltına alma yetkisini onaylayan bir yasayı destekledi. Bu karar, aynı zamanda eyalet yargıçlarına göçmenleri sınır dışı etme yetkisi de veriyor. ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi, bu yasayı federal göçmenlik uygulamalarına müdahale olarak görmüş ve iptal edilmesi için çağrıda bulunmuştu. Teksas Valisi Greg Abbott'un sınır güvenliği konusundaki sert tutumu ve Biden yönetimi arasındaki anlaşmazlık, bu kararla daha da derinleşti.
19 Mart 2024

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), tarihinde ilk kez Nevşehir'den kadın milletvekili olarak Filiz Kılıç'ı Meclis'e gönderdi. Kılıç, Nevşehir'in ilk kadın milletvekili olmanın mutluluğunu dile getirdi ve Nevşehir için çalışmalarına devam edeceğini belirtti. Aynı şekilde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de Giresun'dan tarihinde ilk kez kadın milletvekili olarak Elvan Işık Gezmiş'i Meclis'e gönderdi.
15 Mayıs 2023

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Radyo Sputnik'te yaptığı açıklamada, altılı masanın olası cumhurbaşkanı adayları arasında isim olarak sadece Mansur Yavaş'a karşı çıktıklarını belirtti. Beştaş, HDP olarak ilkeleri önemsediklerini ve Kürt meselesine yaklaşım, ırkçılığa karşı olma, adil yargılamalar, kadın eşitliği ve özgürlüğü, doğaya yönelik politikalar gibi konuların önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, HDP seçmeninin Yavaş'ın adaylığına sıcak bakmayacağını ve kendisinin HDP için denklemde olmadığını ifade etti.
7 Ocak 2023

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, 'kadınların iş gücündeki yeri' ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD'li Claudia Goldin'e verildi. 77 yaşındaki Goldin, Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. Nobel Ödülleri, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor ve insanlığa hizmette bulunanlara veriliyor. Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'de İsveç Merkez Bankası'nın Alfred Nobel'in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla ilk kez 1969'da verildi.
9 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 3 Ocak'ta başlaması beklenen yeni yasama dönemi için meclis başkanı seçimi 11. tur oylamada da tamamlanamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy yeterli desteği alamazken, 12 Cumhuriyetçi vekil Byron Donalds'a, 7'si Kevin Hern'e oy verdi. Demokratlar ise Hakeem Jeffries'i destekledi. Meclis başkanı seçilemediği için Kongre'nin bir kanadı faaliyete geçemedi ve yasama organı durma noktasına geldi. Bu durum, ABD'de demokrasinin sınanması ve kişisel siyasi ihtirasların eleştirilmesine yol açtı. Oylamalar, başkan seçilene kadar devam edecek.
6 Ocak 2023

İspanya Futbol Federasyonu, kadın milli takımı antrenörü Jorge Vilda'yı görevden aldı. Bu karar, federasyon başkanının dünya kupası kutlamaları sırasında futbolcu Jenni Hermoso’yu dudağından öptüğü için görevden uzaklaştırılmasından 10 gün sonra geldi. Vilda'nın yerine asistanı Montse Tome getirildi ve böylelikle kadın milli takımının ilk kadın antrenörü oldu. Vilda'nın, federasyon başkanı Luis Rubiales'in en yakınlarından biri olduğu biliniyordu.
6 Eylül 2023

ORC Araştırma'nın düzenlediği ankete göre, İzmir'de CHP'li Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, kendi partisinin seçmenlerinin tercihinde ilk sırada yer alıyor. Engin'i İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü izliyor. AKP'li seçmenlerin ilk tercihi ise AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ. Ancak anketin kimin adına yapıldığı ve örneklem belirleme yöntemi gibi bilgiler paylaşılmadı.
4 Ağustos 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023
İşaretlediklerim