Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta gerçekleşen toprak kaymasında ölenlerin sayısı 43'e çıktı. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, kayıp kişilerin arama çalışmalarının devam ettiği ve bölgeden yaklaşık 1000 kişinin tahliye edildiği belirtildi. Toprak kaymasında 163 ev zarar gördü, 57 ev ise tamamen yıkıldı.
20 Nisan 2023

Bangladeş'te, kamu sektöründe liyakat esasına dayalı personel alımı talebiyle başlayan protestolarda en az 100 kişi hayatını kaybetti. Binlerce üniversite öğrencisi, devlet işlerine getirilen kota sistemine karşı çıkıyor ve bu sistemin ayrımcı olduğunu savunuyor. Protestolar ülke çapına yayılırken, polis güçlerinin barışçıl göstericilere karşı acımasız güç kullanması yaygın öfkeye neden oldu. Hükümet, protestoların ardından geniş çaplı internet kesintisi ve telefon hizmetlerini sınırlandırma kararı aldı.
20 Temmuz 2024

Bangladeş'te yüksek genç işsizlik oranına karşı başlayan protestoların önünü almak isteyen hükümet, tüm üniversiteleri kapattı ve interneti kesti. Polis, protestoculara biber gazı sıktı ve bu haftaki protestolarda altı kişi öldü, yüzlercesi yaralandı. Hükümet, sosyal medyadaki asılsız söylentileri ve düzensizliğin önünü almak için interneti geçici olarak askıya aldığını açıkladı. İnsan hakları örgütleri, Birleşmiş Milletler ve ABD, Bangladeş'e barışçıl gösterilere şiddet bulaştırmama çağrısında bulundu.
18 Temmuz 2024

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde en çok oyu alan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatası AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verildi. Bu karara tepki gösteren avukatlar, İstanbul Adliyesi'nde adalet nöbeti tutmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, açıklama yapılmasını engelleyerek en az 14 avukatı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve ÖHD Eş Başkanı Esra Erin de bulunuyor.
3 Nisan 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul Saraçhane Meydanı'nda polise saldırı gerekçesiyle gözaltına alınan 52 kişiden 38'i tutuklandı. Göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede toplam 217 kişi gözaltına alınmış, 182'si serbest bırakılmıştı. Tutuklama talepleri, toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet, terör örgütü propagandası yapmak ve kamu görevlisine direnmek suçlarına dayanıyordu. Çağdaş Hukukçular Derneği, tutuklananların detaylarını sosyal medya üzerinden paylaştı.
5 Mayıs 2024

Meksika'da 'El Chapo' lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın oğlu Ovidio Guzman Lopez'in gözaltına alınmasına tepki olarak Sinaloa çetesi üyeleri polisle çatıştı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, operasyonun hassasiyetle yürütüldüğünü ve 10 askerin hayatını kaybettiğini, 35 askerin yaralandığını açıkladı. Savunma Bakanlığı, operasyonlara 3 bin 586 silahlı kuvvetler mensubunun katıldığını ve 19 çete üyesinin öldürüldüğünü, 21 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Ovidio Guzman daha önce de yakalandığında şiddet olaylarına neden olmuş ve sonrasında serbest bırakılmıştı.
6 Ocak 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçileri, başkent Brasilia'daki Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binalarına baskın düzenleyerek içeri girdi. Olaylara müdahale emri veren mevcut Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, 150 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı Anderson Torres, ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Lula, eylemlerin arkasında Bolsonaro'nun olduğunu ve sorumluların cezalandırılacağını belirtti.
9 Ocak 2023

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 110'a çıktı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
5 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 122'ye ulaştı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
6 Şubat 2024

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yemek fiyatlarına yapılan yüzde 193'lük zam, öğrenciler tarafından protesto edildi. Protesto sırasında çatal-bıçakları masalara vuran ve slogan atan öğrenciler, özel güvenlik birimleri tarafından okul bahçesine çıkartılarak emniyet güçlerine teslim edildi. Gözaltına alınan öğrenciler arasında olayı görüntülemeye çalışanlar da vardı.
5 Ekim 2023

ABD'de Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin yanlısı protestolar, 108 öğrencinin tutuklanmasıyla daha da büyüyerek 30 üniversiteye yayıldı. Protestolar, Columbia Üniversitesi Rektörü Nemat Shafik'in polisi harekete geçirme kararı sonrası sertleşti. Ülke genelindeki gösterilerde 550'den fazla protestocu gözaltına alındı. Amerikan Senatosu'ndan Cumhuriyetçi bir grup, protestoların ele alınması için Başsavcıya çağrıda bulundu.
26 Nisan 2024

ABD'deki birçok prestijli üniversite kampüsünde, 18 Nisan'dan bu yana İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını protesto eden gösteriler düzenleniyor. Bu protestolar yaklaşık iki haftadır devam ediyor ve bu süreçte toplamda en az 2 bin kişi gözaltına alındı. Gösteriler, ABD'nin en önemli yüksek öğrenim kurumlarını kapsayacak şekilde geniş bir alana yayılmış durumda.
3 Mayıs 2024

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da devlet başkanlığı seçimini eski milletvekili 35 yaşındaki Daniel Noboa kazandı. Oyların yüzde 91,46'sının sayıldığı seçimlerde, Ulusal Demokrasi Hareketi adayı Noboa oyların yüzde 52,28'ini, solcu Halk Devrimi adayı Luisa Gonzalez ise yüzde 47,72'sini aldı. Gonzalez, sonuçların kesinleşmesinin ardından yenilgiyi kabul etti. Seçimlerde, güvenlik krizi nedeniyle yaklaşık 100 bin asker ve polis görevlendirildi.
16 Ekim 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında büyük bir toprak kayması meydana geldi. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği'nin açıklamasına göre, bu felaket sonucunda 16 kişi öldü, 13 kişi kayboldu ve 10 kişi yaralandı. Toprak kayması nedeniyle birçok mahalle toprak altında kaldı ve yaklaşık 500 kişi olumsuz etkilendi. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yerel basında yer alan haberlere göre bölgedeki dağda oluşan çatlaklar heyelanı tetiklemiş olabilir.
30 Mart 2023

Fransa'da 17 yaşındaki Nael M.'nin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar beşinci geceye girdi. Ülke genelinde, özellikle başkent Paris olmak üzere, 121 kişi kamu düzenini bozdukları gerekçesiyle gözaltına alındı. Protestoların yoğun olduğu kentlerde zırhlı araçlar ve özel ekipler konuşlandırıldı. Önceki gece şiddet olayları nedeniyle 200 kişi gözaltına alınmıştı ve protestocuların Şanzelize caddesine girmeye çalışmalarına polis müdahale etti.
2 Temmuz 2023

Haiti'de çetelerin saldırıları sonucu öldürülen 10'dan fazla güvenlik gücü üyesinin ardından polisler, Başbakan Ariel Henry'nin özel konutuna taşlı ve molotofkokteyli saldırılar düzenledi. Başbakan Henry, Arjantin'den döndüğünde polislerin protestosu nedeniyle havalimanında mahsur kaldı ve yoğun güvenlik önlemleri altında konutuna götürüldü. Ülkede Nisan 2022'den bu yana silahlı grupların çatışmaları sonucu 500'den fazla kişi öldü ve 3 bini aşkın kişi evlerini terk etti. Haiti'de son bir yılda suikast, deprem, enflasyon, kolera ve şiddet olayları toplumsal huzursuzluğu artırdı.
27 Ocak 2023

ABD'nin çeşitli üniversitelerinde 18 Nisan'dan bu yana süren Filistin yanlısı gösterilerde, şimdiye kadar 2 bin 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Gösteriler, Columbia Üniversitesi'nde başlayarak ülke genelinde 45'ten fazla kampüse yayıldı. Göstericiler, özellikle İsrail'in Gazze'deki faaliyetlerine tepki gösteriyor ve üniversitelerin İsrail ile ilişkilerini kesmesini talep ediyor. Gösterilerin büyük çoğunluğu barışçıl geçmesine rağmen, bazı kampüslerde İsrail yanlısı gruplarla çatışmalar yaşandı.
8 Mayıs 2024

YSK'nın paylaştığı veriler ile ıslak imzalı tutanakların uyuşmaması sonucu tartışmalar baş gösterdi. Bu duruma tepki olarak Ankara'da YSK binası önünde 'Demokrasi Nöbeti' adı altında bir eylem başlatıldı. Mezopotamya Ajansı'nın raporuna göre, polis müdahalesi sonucu eyleme katılan 10 kişi gözaltına alındı.
16 Mayıs 2023

Diyarbakır merkezli yapılan ve 21 ilde gerçekleşen şafak operasyonunda, gazeteci, avukat ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu en az 128 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, operasyonun bir terör operasyonu olduğunu açıkladı. Özgürlük için Hukukçular Derneği ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, gözaltına alınanlar arasında kendi üyelerinin ve çok sayıda avukatın olduğunu duyurdu. HDP Sözcüsü Ebru Günay ve 33 baro, operasyona tepki gösterdi.
25 Nisan 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, ülkede devam eden hükümet karşıtı protestoların ardından Ulusal Kongre'den Aralık 2023'te erken seçim yapılmasını talep etti. Ancak Kongre, bu talebi reddetti ve seçimlerin Nisan 2024'te yapılmasına karar verdi. Protestolar, eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınmasıyla başlamıştı ve göstericiler Boluarte'nin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor. Ombudsmanlık Ofisi, gösterilerde 60 kişinin öldüğünü ve 1658 kişinin yaralandığını bildirdi.
28 Ocak 2023
İşaretlediklerim