Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin eski rektörü ve AKP'den milletvekili adayı Adem Korkmaz'ın döneminde üniversite tarafından 200'den fazla 'adrese teslim' kadro ilanı açıldığı iddia edildi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları olmasına rağmen, bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve lisansüstü tezleri belirtilerek özel şartlar oluşturulduğu ifade edildi. Toplamda 263 kadro ilanı verildiği ve bu ilanların çoğunun adrese teslim olduğu öne sürüldü.
15 Nisan 2023

Barış İçin Akademisyenler tarafından hazırlanan ve Güneydoğu'daki çatışmaların sonlandırılmasını talep eden bildiriye imza atan akademisyenlerden Tezcan Durna, ihraç edildikten sonra göreve iade edildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yeni Şafak gazetesi tarafından hedef gösterilen akademisyenler hakkında Anayasa Mahkemesi ihlal kararı vermişti. Ankara 21'inci İdare Mahkemesi'nin kararıyla Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Durna, göreve dönüş için beklediği telefonu aldığını Twitter üzerinden paylaştı.
12 Nisan 2023

Yalova Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim görevlisi Çiğdem Kurt'un online derste 6 Şubat depremi sonrası devletin yardım etmediğini ve Haluk Levent'in yardımlarda bulunduğunu söylemesi üzerine soruşturma açtı. Yeni Şafak gazetesinin haber yapmasının ardından Kurt, sosyal medya trolleri tarafından hedef gösterildi. Üniversite, Kurt'un sözlerinin dezenformasyon içerdiğini belirterek soruşturma başlatıldığını duyurdu. Deprem sonrası provokatif paylaşımlar yapan 43 kişi tutuklanmış, 179 kişi gözaltına alınmıştı.
13 Mart 2023

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun üzerinde çalıştığı ancak tamamlanamamış 'İstanbul Ansiklopedisi'nin yayımlanmamış bölümleri, 'Başka Kayda Rastlanmadı' adlı sergi ile Salt Galata'da ziyaretçilere sunuldu. Sergi, Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bir projenin parçası olarak, ansiklopedinin tasarım aşamasında kalan maddelerini ve arşiv malzemelerini içeriyor. Sergi ayrıca, İstanbul Ansiklopedisi'nin dijitalleştirilmiş belgelerini ve bir e-yayını da içerecek şekilde düzenlendi. Sergi, 29 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
25 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimin yaza kadar uzaktan yapılacağını açıklaması üzerine, KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan 22 öğrenci gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Öğrenciler, yüz yüze eğitim taleplerini iletmek istediklerini ve uzaktan eğitimin yanlış bir karar olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.
18 Şubat 2023

Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörüyken adrese teslim kadro ilanları, hülle atamaları ve çeşitli usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. Rektörlük için gerekli olan 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin'in atamasından kısa bir süre önce kaldırıldı. Üniversite, Tekin döneminde 175 kadro ilanı yayımladı ve bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve tezleri belirtilerek YÖK ve Danıştay kararlarına aykırı hareket edildi. Sayıştay raporlarına göre, Tekin döneminde hülle atamaları ve ihalelerde usulsüzlükler yapıldı. Ayrıca Tekin, rektörlük görevi sırasında çift maaş aldı.
4 Haziran 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı, bazı akademisyen, öğrenci ve veliler tarafından eleştirildi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bu kararı protesto eden öğrenciler, 'Eğitim hakkımız engellenemez' sloganları atarken, polis müdahalesi sonucu 22 öğrenci gözaltına alındı. YÖK Başkanı Erol Özvar, şu an için sadece uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisan ayında değerlendirileceğini belirtti.
17 Şubat 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023

TRT'nin Lefkoşa temsilcisi Sefa Karahasan, Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Kıbrıs Sağlık Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde yürütülen sahte diploma soruşturması çerçevesinde tutuklandı. Karahasan, üniversitenin mütevelli heyeti üyesi olarak görev yapıyordu. Tutuklanmasının ardından, Karahasan'ın yarın Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarılması bekleniyor.
5 Mayıs 2024

Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, deprem bölgesindeki kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğünü ve yaklaşık 2 bin 500 cesedin henüz kimliklendirilmediğini açıkladı. Deprem sonrası yaşanan koordinasyonsuzluk nedeniyle bazı cenazelerin kimliklendirilmeden defnedildiği, ancak daha sonra kimlik tespiti için 'fethi kabir' işlemlerine başlandığı belirtildi. ATUD, deprem bölgesindeki çalışmalarına ilişkin bir rapor yayımlayarak, gelecekteki afetlere daha iyi hazırlanmak için önerilerde bulundu. Rapor, adli tıp uzmanlarının eğitimi, gönüllü listelerin hazırlanması ve güncellenmesi, çalışan sağlığına dikkat edilmesi ve bürokratik zorlukların aşılması gibi konuları içeriyor.
6 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün kararıyla üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Akademisyenler, veliler ve öğrenciler bu karara tepki göstererek, toptancı yaklaşımın yanlış olduğunu, depremzedeler için yeterli altyapının olmadığını ve pandemi tecrübesinden ders alınması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca KYK yurtlarının aileler için uygun olmadığı ve alternatif çözümler sunulması gerektiği ifade ediliyor.
11 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

İzmir'de bulunan ve 2009 yılında tamamlanan Folkart Narlıdere sitesi yangın nedeniyle zarar gördü. Site, yüksek teknolojili kent peyzajı ve mimarlık alanında iki ödül kazanmış ve 'akıllı bina' olarak pazarlanmıştı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projenin Avrupa'nın en özel projelerinden biri olduğunu belirtmiş ve projede emeği geçen herkesi tebrik etmişti. Sitenin tanıtım kataloğunda yangın güvenlik sistemlerine dair detaylar da yer almaktaydı.
28 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, üniversite personel alımlarında kadrolaşma devam ediyor. İşe alımlar sırasında yazılı ve sözlü sınavlar yapılmasına rağmen, bazı adaylar 'referans' ile işe alınıyor. Bu kişiler arasında AKP'li isimler ve çeşitli dernek yetkilileri bulunuyor. Son olarak, AKP Tokat gençlik kollarının eski yöneticisi Muhyiddin İkbal Keskin, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos yerleşkesindeki iki yurda amir olarak atandı. Keskin, sözleşmeli personel olmasına rağmen bu pozisyona getirildi ve 'sözleşmeli personele kadro' kanunu ile kadroya geçiş işlemleri sürüyor.
13 Mart 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini Şehir Üniversitesi meselesi üzerinden yolsuzluk yapmakla suçlamasına yanıt verdi. Davutoğlu, Erdoğan'ın iddialarını yalanlayarak, kendisi ve diğer siyasi liderlerin mal varlıklarının araştırılması için bir soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulundu. Davutoğlu, Şehir Üniversitesi'nin kapatılmasını 'barbarlık' olarak nitelendirdi ve bu süreçte hukuksuz işlemler yapıldığını iddia etti. Ayrıca, Erdoğan ve diğer bakanların mal varlıklarının araştırılmasını isteyerek, siyasi arınma vaktinin geldiğini belirtti.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 20 farklı üniversiteye rektör atadı. Atamalar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Atananlar arasında AKP ile bağlantılı isimlerin olması dikkat çekti. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı, Giresun Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Yılmaz Can ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Kemalettin Aydın'ın AKP ile geçmiş bağlantıları bulunuyor.
1 Ağustos 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki Laodikeia Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında 2100 yıllık Hygieia heykeli başı bulundu. Bu keşif, Kazılar ve Araştırmalar Dairesi başkanlığı tarafından sosyal medya platformu X üzerinden duyuruldu. Laodikeia Antik Kenti, milattan önce 3. yüzyıl ortalarında Seleukoslar Kralı II. Antiokhos Teos tarafından eşi kraliçe Laodike adına kurulmuş olup, İmparator Tiberius döneminde Frigya'nın en görkemli ve zengin kentlerinden biriydi. Hygieia, Yunan ve Roma mitolojisinde sağlık ve temizlik tanrıçası olarak biliniyor.
21 Mayıs 2024

İstanbul merkezli 13 ilde gerçekleştirilen operasyonda, yurt dışında eğitim almış gibi sahte denklik belgesi kullanarak milli eğitim müdürlüklerinden onay alan ve üniversitelerin yabancı öğrencilere ayrılan kontenjanlarından yararlanan 30 şüpheli gözaltına alındı. Bu şüpheliler arasında tıp, hukuk, eczacılık gibi bölümlere yerleşen ve hatta mezun olarak çalışmaya başlayanlar da bulunuyor. Operasyon, İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa, Ağrı, Gaziantep, Tekirdağ, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Isparta, Mardin ve Şırnak'ta eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
6 Mart 2024

Gerhard Stäbler ve Kunsu Shim, Arter'in OyunBu sergisinden esinlenerek 'Elveda Cennet?' adlı bir performans sergileyecekler. Performans, 27 Ocak 2023'te Hezarfen Ensemble'ın eşliğinde gerçekleştirilecek ve Arter binasının farklı alanlarında izleyicilere sunulacak. Performans, oyun ve mizah kavramlarını kullanarak yeni bir mekan ve hikaye yaratmayı, aynı zamanda sanat yoluyla 'cenneti kurtarmayı' hedefliyor. Biletler Arter'in web sitesinden alınabilir.
23 Ocak 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapılan incelemeler neticesinde Maslak'taki 'Geçici kız konukevi yurdu'nun deprem riski taşıdığı gerekçesiyle boşaltılmasına karar verdi. Öğrencilere 2 Mart'ta yurt müdürü tarafından mesaj yoluyla bilgi verildi. İTÜ, yurdun boşaltılmasıyla ilgili haberlerin ardından Twitter üzerinden bir açıklama yaparak öğrencilerin KYK yurduna nakledildiğini ve İTÜ yurtlarında yer açıldıkça buraya yerleştirileceklerini duyurdu. Yurt sakinlerinden biri, binada son dönemde yeni bir test yapılmadığını iddia ederek duruma tepki gösterdi.
9 Mart 2023
İşaretlediklerim