CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, Trabzon'da bir miting düzenledi. Miting için kurulması planlanan çadırın AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora'nın müdahalesiyle engellenmesine rağmen, etkinlik mitinge dönüştü. Kılıçdaroğlu, emeklilere bayram ikramiyesi, esnafa faizsiz kredi ve stopaj vergisi indirimi gibi vaatlerde bulundu. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik ve milliyetçi politikalarını eleştirdi ve kendi politikalarını anlattı.
4 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra hibrit eğitime geçileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedelere açılacağını belirtti. Akademisyenler ve siyasiler, uzaktan eğitim kararının öğrenci ve veliler için yeni mağduriyetler yaratacağını ifade etti. YÖK'ün hibrit eğitim kararı ve seçimlerle ilgili zamanlaması eleştirilirken, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, yurtların yüz yüze eğitim alacak öğrencilere açık olacağını ve sürecin başladığını bildirdi.
4 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan istihdam ve terfi sorunlarına ilişkin soruları cevaplamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektör Naci İnci ve yönetimi, üniversitede kadrolaşmayı sürdürüyor ve tanıdık kişileri işe alıp, liyakatsiz personeli terfi ettiriyor. CHP milletvekili Ulaş Karasu, bu durumu sorgulayan bir dizi soru önergesi sundu, ancak Tekin bu soruları mevcut süre içerisinde yanıtlamadı. Soru önergesinde, liyakatsiz atamalar, sendika baskıları ve şeffaflık eksikliği gibi konulara dikkat çekildi.
26 Mart 2024

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki direnişçiler, YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı Akbelen Ormanı'nı savunmak için sanatçılara çağrıda bulundu. Tarkan, Selda Bağcan, Fazıl Say, İlkay Akkaya, Moğollar ve Bulutsuzluk Özlemi gibi sanatçıları Akbelen'i ziyaret etmeye ve doğa için çalmaya davet ettiler. Daha önce kendilerini ziyaret eden Zülfü Livaneli'nin de konser vermesini istediler.
24 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara'da beklenen deprem için tarih verenlere tepki gösterdi. Yaltırak, bilimin astroloji olmadığını ve popülizm uğruna astrologluk yapılmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, beklenen bir durum için milyonların ruh sağlığıyla oynamanın iyi niyetli bir davranış olmadığını ifade etti. Yaltırak, deprem konusunun ciddi bir olay olduğunu ve bu şekilde sulandırılmaması gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2023

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Bahattin Tanyolaç'ın, deri mühendisliği bölümünde adrese teslim kadro ilanları yayınladığı ve kadrolaşmaya çalıştığı iddia edildi. İlan şartlarının bölüm öğretim üyelerinden gizli belirlendiği ve üniversite yönetimiyle iyi ilişkileri olan akademisyenlerin bu durumu kendi lehlerine kullandıkları öne sürüldü. Rektörlük tarafından Tanyolaç hakkında soruşturma başlatıldığı ve birçok öğretim üyesinin YÖK'e şikayetlerde bulunduğu belirtildi.
28 Şubat 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, sahte tarihi eser satışına ortak etme vaadiyle bir kişiyi 10 bin avro dolandıran iki şüpheli tutuklandı. Mağdur Metin Y., iki kişinin kendisine altın görünümlü sahte heykeller göstererek dolandırdığını ihbar etti. Şüpheliler, İzmir'de düzenlenen operasyonla yakalandı ve ifadelerinde suçlarını itiraf etti. Denizli Müze Müdürlüğü, heykellerin sahte olduğunu tespit etti.
16 Mart 2024

Türkiye'nin tanınmış tarihçilerinden Prof. Dr. Zafer Toprak 77 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm haberini meslektaşı Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan sosyal medya üzerinden duyurdu. Zafer Toprak, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün kurucu başkanlığını yapmış ve Tarih Vakfı'nın kurucuları arasında yer almıştır. Ayrıca, 'Darwin'den Dersim'e Cumhuriyet ve Antropoloji' adlı eseriyle 2012 yılında Sedat Simavi Ödülü'ne layık görülmüştür.
3 Haziran 2023

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 'Barış İçin Akademisyenler' bildirisine imza attığı için ihraç edilen Dinçer Demirkent hakkında göreve iade kararı çıktı. Anayasa Mahkemesi, 2019'da bildiriye imza atan akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmişti. Demirkent, OHAL Komisyonu'nun ret kararının ardından Ankara 21'inci İdare Mahkemesi'nde dava açmış ve mahkeme oybirliğiyle iadesine karar verdi. Ankara Üniversitesi'nin kararı istinafa götürmemesi durumunda karar kesinleşecek.
30 Ocak 2023

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Kahramanmaraş depremlerinin ardından hükümet, enkazı bir yıl içinde kaldırıp yeni binaları inşa etme iddiasıyla çalışmalara başladı. Deprembilimci Naci Görür ve diğer uzmanlar, artçı sarsıntılar devam ederken ve detaylı zemin etüdleri yapılmadan inşaata başlamanın riskli olduğunu ifade etti. Buna karşılık, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, inşaata başlanacak yerlerin zemin etütlerinin daha önce yapıldığını ve şimdi daha detaylı çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca, inşaatların tünel kalıp metoduyla yapılacağını ve bu sayede artçı sarsıntıların beton kalitesini etkilemeyeceğini iddia etti.
14 Mart 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, eski TBMM başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop'un kazanamadığı araştırma görevlisi kadrosu iptal edilip yeniden ilan edildi ve Şentop bu sefer kadroya alındı. Yeni atanan dekan Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha'nın, rektörün istediği isimlerin fakülteye alınması için çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, yapay zeka ve veri mühendisliği bölümü için açılan öğretim üyesi kadrosu da, uygun başka bir aday olmasına rağmen rektörün adayı olan Cihan Topal'a gitti. Fakülte bu atamalardan haberdar edilmedi ve karşıt görüşler dekan tarafından bastırıldı.
17 Haziran 2023

6 Şubat depremlerinde hasar gören Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki caminin minaresine bu yıl da leylek yuva yaptı. Bu nedenle minarenin onarımı bir kez daha ertelendi. İmam Ömer Güneş, leyleğin yuvayı şiddetli rüzgardan sonra tekrar aynı yere yaptığını belirtti. Leylek göç ettikten sonra minare tadilatının devam edeceği açıklandı.
24 Mayıs 2024

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde, özellikle deri mühendisliği bölümünde, belirli kişilere yönelik kadro ilanları açıldığı ve bu duruma karşı çıkan akademisyenlere soruşturma açıldığı belirtiliyor. İlan şartlarının bölümdeki diğer öğretim üyelerinden gizli belirlendiği ve sadece belirli kişilere uygun olduğu ifade ediliyor. Fakülte dekanı Bahattin Tanyolaç'ın bu kadrolaşma girişimlerinde merkezi bir rol oynadığı ve Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) şikayet edildiği aktarılıyor. YÖK ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları bulunmasına rağmen, bu tür ilanların yayımlandığına dair örnekler sunuluyor.
22 Mart 2023

Aydın'da, KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda arızalanan ve düşen asansör sonucu öğrenci Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili olarak, asansör firmasının yetkilisi gözaltına alındı. Aydın başsavcılığı, asansörün bakımını yapan firmanın yetkilisi M.B. hakkında gözaltı kararı verdi. İl jandarma komutanlığı tarafından gözaltına alınan şüphelinin ifade işlemleri devam ediyor.
27 Ekim 2023

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi Zeyrek Çinili Hamam, 13 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hizmete açılıyor. Hamam, müzesi, tarihi Bizans sarnıçları, etkinlik alanı ve bahçesiyle İstanbul kültür-sanat haritasındaki yerini alacak. Açılış, 30 Eylül 2023'te, 'Kalıntıların Şifası' isimli sergiyle gerçekleşecek. Sergi, hamamın 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alarak, tarihi kalıntıların onarımı sırasında açığa çıkan katmanların, bizi kişisel ve toplumsal düzeyde dönüştürebilme olasılıklarını araştırıyor.
30 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırılan Dr. Tolga Sütlü, kayyım yönetime karşı açtığı davayı kazandı. İstanbul 12. İdare Mahkemesi, Sütlü'nün işe iadesine ve tazminat ödenmesine karar verdi. Üniversitenin itirazı üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi de bu kararı onayladı. Sütlü, bu süreçte Acıbadem Üniversitesi'nde çalışmaya başladı.
5 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İTÜ'ye atanan Rektör İsmail Koyuncu'nun, Akademi Vakfı üzerinden üniversitede kadrolaşma yaptığı iddia ediliyor. Vakfın kurucuları arasında çok sayıda AKP'li siyasetçi bulunuyor. Koyuncu'nun öğrencileri, çevre mühendisliği bölümüne öğretim üyesi olarak atanırken, vakfa yakın diğer isimler de üniversitenin çeşitli kademelerinde görev alıyor. İTÜ'nün geleneksel vakıflarıyla mücadele eden Koyuncu'nun, kendi vakfının toplantılarını üniversitede yapması dikkat çekiyor. Ayrıca vakfın yönetiminde ve kurucuları arasında kadın bulunmuyor.
8 Mart 2023
İşaretlediklerim