Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

Gazeteci Levent Gültekin, 27 Eylül 2022'de Halk TV'de yayınlanan bir programda yaptığı sözler nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla yargılandı. Bakırköy 44'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda Gültekin'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Gültekin, savunmasında eleştiri yapma sorumluluğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı'nın bir konuşmasını eleştirdiğini ancak hakaret etmediğini belirtti ve beraatini talep etti. Mahkeme kararının ardından Gültekin, sosyal medya hesabından durumu 'Sağlık olsun' diyerek duyurdu.
19 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında arama kurtarma çalışmalarını eleştiren Twitter paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan siyaset bilimci Özgün Emre Koç, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Koç'a 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlaması yöneltilmişti. Koç, eleştirel paylaşımının suç işleme kastı olmadığını, millet ve devlet çıkarlarını gözeterek yaptığını ifade etti. Avukatları, paylaşımın ifade özgürlüğü sınırları içinde olduğunu ve genel bir eleştiri olduğunu belirtti.
8 Şubat 2023

İstanbul Küçükçekmece'de kedilere saldırdığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından gözaltına alınan Aytuğ Koyuncu, emniyetteki işlemlerinin ve savcılık ifadesinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Koyuncu'nun adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Koyuncu daha önce de aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddiasıyla tepki çekmişti.
31 Ocak 2023

Gazeteci Sevilay Yılman, Habertürk'teki görevinden ayrıldığını ve bağımsız gazeteci olarak kariyerine devam edeceğini açıkladı. Yılman, bu kararını Habertürk'te yayımlanan son yazısında duyurdu. Ayrıca, kendi YouTube kanalını kuracağını ve sosyal medya hesapları üzerinden takipçileriyle iletişimde kalacağını belirtti.
26 Nisan 2023

Sosyal medya fenomeni Gizem Bağdaçiçek, müstehcen içerikli görüntüler paylaştığı iddiasıyla İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri tarafından gözaltına alındı. İhbar üzerine harekete geçen polisler, Bağdaçiçek hakkında 'müstehcenlik' suçundan işlem yaptıktan sonra onu adliyeye sevk etti.
7 Aralık 2023

Twitter, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine mahkeme kararları doğrultusunda bazı içerikleri engellediğini açıkladı. Bu engellemelerin, platformun Türkiye'de faaliyet göstermeye devam edebilmesi için yapıldığı belirtildi. Engellenen içerikler arasında Muhammet Yakut ve Cevheri Güven'e ait Twitter hesapları bulunuyor. Bu hesaplar, Türkiye'den erişime engellenmiş olup, diğer ülkelerden erişilebilir durumda kalmaya devam ediyor.
13 Mayıs 2023

Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Erdinç'in telefonuna el konuldu ve ifade vermesi bekleniyor. Erdinç'in avukatıyla telefonda konuşmasına izin verilmediği bildirildi. Bu olay, son iki günde 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alınan dördüncü kişi oldu.
2 Kasım 2023

Mezopotamya Ajansı muhabiri Fırat Can Arslan, üç gün önce evine yapılan baskın sonucu 'örgüt propagandası' iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltı sürecinde Arslan'ın telefon ve bilgisayarına el konuldu. Bugün adliyeye sevk edilen Arslan, savcılıkta ifade verdikten sonra Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
10 Haziran 2023

Deprem bölgesinde haber yaptığı için 'yalan bilgi yayma' suçlamasıyla Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alınan gazeteci Fırat Bulut, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bingöl Sulh Ceza Hakimliği, Bulut hakkında çıkardığı yakalama kararını gerekçe göstermişti. Bulut, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde bir aydır haber yaptığını ve soruşturmanın susturma çabası olduğunu belirtti. Hukukçu Kerem Altıparmak, Bulut'un serbest bırakıldığını Twitter üzerinden duyurdu.
10 Mart 2023

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'ın sekiz günlük erişim engelinin kaldırılmasının ardından platformun çatı şirketi Meta'dan herhangi bir açıklama gelmediğine dikkat çekti. Akdeniz, Instagram ile yapılan anlaşmanın detaylarının belirsiz olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmadan ne kazandığını sorguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti ve sekiz gün sonra erişim yeniden sağlandı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Instagram'ın toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesinde kapatıldığını belirtmişti.
12 Ağustos 2024

Gazeteci Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması' davasında daha önce 'örgüte yardım' suçundan aldığı ceza sonrası tahliye edilmişti. Ancak, 2016'da yazdığı bir yazı nedeniyle 'iftira' suçundan aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onaylandıktan sonra Sakarya 1 No'lu Cezaevi'ne teslim oldu. Avukatı, Ilıcak'ın yaklaşık 2-3 hafta kapalı cezaevinde kalacağını ve ardından açık cezaevine geçerek denetimli serbestlikle salınacağını belirtti.
4 Aralık 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

Gazeteci Dinçer Gökçe, halktv.com.tr'de yayınlanan bir haberin halkı yanıltıcı içerikte bulunması gerekçesiyle gözaltına alındı. İstanbul Bakırköy başsavcılığı, haberin gerçeğe aykırı ve yanıltıcı nitelikte olduğunu ve yargıya güven ve itibarı sarsmaya yönelik olduğunu belirtti. Halk Tv Haber Yayın Yönetmeni Bengü Şap Babaeker, Gökçe'nin gözaltına alınmasını 'gözdağı' olarak nitelendirdi. Gökçe, daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
1 Kasım 2023

İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere tekme atarak şiddet uygulayan Aytuğ Koyuncu, gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Küçükçekmece Başsavcılığı'nın itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarıldı ve Koyuncu tekrar gözaltına alınarak cezaevine gönderildi. Koyuncu, savcılıkta verdiği ifadede kedilere zarar verme niyetinin olmadığını, site yönetiminin kendisine karşı kediler üzerinden tacizde bulunduğunu iddia etti. 2019 yılında da aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddia edilen Koyuncu hakkında daha önce de tepkiler oluşmuştu.
2 Şubat 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, 2020'de Pençe Harekatı hakkında yaptığı bir yorum sonrası sosyal medyada hakarete uğradı. Arslan'ın bu yorumları bir televizyon kanalı tarafından çarpıtılarak paylaşıldı ve bir kişi tarafından hakaret içeren bir yorum yapıldı. Arslan, hakaret eden kişi hakkında şikayetçi oldu. Mahkeme, Arslan'ın sözlerinin sunuluş biçimini ve sanığın tepkisini 'haksız tahrik' olarak değerlendirerek sanığa ceza verilmesine gerek görmedi.
10 Aralık 2023

Discord platformunda çocukların tehdit, şantaj ve cinsel istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, F.T. adlı şüphelinin tutuklanmasıyla tutuklu sayısı üçe yükseldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyada paylaşılan videonun kurgu olduğunu ve dezenformasyon amaçlı yayıldığını belirtti. Discord'a Türkiye'den erişim, çocukların cinsel istismarı suçlamasıyla engellendi. Soruşturma kapsamında, müstehcen içerik paylaşan bir kanalın yöneticisi olduğu tespit edilen F.T., müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek ve yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak suçlarından tutuklandı.
11 Ekim 2024

İstanbul Kadıköy'de mayoyla dolaştığı için sosyal medyada görüntüleri yayılan ve gözaltına alınan bir kadın, 'ahlak ve toplum değerleri' ile ilgili kitaplar okuması şartıyla serbest bırakıldı. Anadolu Başsavcılığı, kadının sosyal medyada yayılan görüntüleri üzerine soruşturma başlatmıştı. Kadın, 'zincirleme olarak hayasız hareketlerde bulunmak' suçundan adli kontrol tedbirleri uygulanması istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
22 Eylül 2023

İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştiren Dilruba Kayserilioğlu, 'halkın bir kesimini alenen aşağılama' suçundan 7,5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kayserilioğlu'na ayrıca 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla da dava açıldı ve 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi. Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna yapılan itiraz kabul edilerek gece yarısı tahliye edildi, ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam ediyor.
4 Eylül 2024

İzmir'de, sosyal medyada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınan bir yurttaş, tutuklandı. İzmir Başsavcılığı, takma ad kullanan sosyal medya kullanıcısının gözaltına alınması için soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, iddia edilen kişinin bir hastanede hemşire olarak görev yapan E.K. olduğu belirlendi.
1 Eylül 2023
İşaretlediklerim