Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), gazeteci Cengiz Erdinç'in yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldığını duyurdu. Erdinç, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Savcılık tarafından adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen Erdinç, haftada bir imza yükümlülüğü ve yurt dışı yasağı ile serbest bırakıldı.
3 Kasım 2023

Muharrem İnce'nin sosyal medya hesabındaki iddialar üzerine başlatılan soruşturma çerçevesinde, 'Ankara Kuşu' adlı Twitter hesabının kullanıcısı O.Y. gözaltına alındı. Bu hesap, İnce'yi hedef alan paylaşımlar yapmış ve ona ait olduğu iddia edilen görüntüleri paylaşmıştı. İnce'nin çağrısı üzerine daha önce 13 kişi gözaltına alınmış, biri tutuklanmış ve 12'si serbest bırakılmıştı.
17 Mayıs 2023

İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere şiddet uyguladığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından tutuklanan Aytuğ Koyuncu, mahkeme tarafından tahliye edildi. Koyuncu, ilk olarak serbest bırakılmış, ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yeniden gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Duruşmada pişman olduğunu belirten Koyuncu, kediye tekme atmadığını savundu. Mahkeme, Koyuncu'nun cezai ehliyetinin belirlenmesi için rapor düzenlenmesine karar vererek tahliyesine hükmetti.
30 Mart 2023

Gazeteci Mehmet Kızmaz, seçim sonuçları ve deprem süreciyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle Batman'da gözaltına alındı. Batman Başsavcılığı, Kızmaz'ın paylaşımları üzerine 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' iddiasıyla soruşturma başlattı ve yakalama kararı çıkardı. Şu anda Kızmaz, Batman Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulmaktadır.
10 Kasım 2023

T24 yazarı Tolga Şardan ve halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Şardan'ın gözaltına alınma sebebi, MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu 'yargı raporu' hakkında yazdığı bir yazıydı. Gökçe ise 'Döner kardeşlere tahliye kararı' başlıklı bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Şardan, aynı suçlamayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
1 Kasım 2023

İktidar yanlısı medya ve trollerin eleştirilerine maruz kalan Ekşi Sözlük, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellendi. Ekşi Sözlük yönetimi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iletişime geçmeye çalışsa da, erişim engelinin sebebi hakkında bilgi alamadıklarını belirtti. Kapatma kararı, sosyal medyada sansür olarak değerlendirildi ve geniş tepkilere yol açtı.
22 Şubat 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinde provokasyon yaptığı iddia edilen hesaplara yönelik bir operasyon başlattı. Sığınmacı ve göçmen karşıtlığıyla, Türk düşmanlığına yönelik nefret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 27 hesap yöneticisi gözaltına alındı. Dört kişi savcılık sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, 23 kişi hakimliğe sevk edildi. Bu kişilerden 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, sekizi ise tutuklandı.
23 Eylül 2023

Gıda sektörü hakkında paylaşımlar yapan 'Gıda Dedektifi' isimli sosyal medya hesabının sahibi Musa Özsoy, Murat Ülker'in suç duyurusu üzerine gözaltına alındı. Hesaptan yapılan açıklamada, Özsoy'un iftira ve ithamlara dayalı suç duyuruları nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi. Daha sonra Özsoy'un serbest bırakıldığı ve bu süreçte kendilerine destek olan polis ve savcılara teşekkür edildiği duyuruldu.
26 Şubat 2024

Yaz saati uygulaması hakkında belgesel çekerken tutuklanan yönetmen Sibel Tekin, 'silahlı örgüte üye olma' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, delillerin toplandığını ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağını belirterek Tekin'in tahliyesine karar verdi. Tekin, yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez imza atma yükümlülüğü ile serbest bırakıldı ve yargılanmasına 23 Şubat'ta başlanacak.
30 Ocak 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engelinin toplumsal hassasiyetler göz önünde bulundurularak alındığını belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bu sabah uygulanan erişim engeli, Instagram'ın belirli katalog suçlar çerçevesinde uyarılara rağmen gerekli önlemleri almaması nedeniyle getirildi. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın bu eksiklikleri giderdiği an erişim engelinin kaldırılacağını ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) sitesine de erişim sağlanamıyor.
2 Ağustos 2024

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna verdiği tepki üzerine 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Altun, sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından paylaşımını silmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik yapısını vurgulayan yorumlar yapmıştı. Beykoz başsavcılığı, Altun hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle TCK'nın 216/1 maddesine muhalefet iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.
20 Şubat 2024

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Çolak, Suriye'den gelen tartışmalı görüntüleri paylaşması üzerine gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Çolak, haftada bir polis merkezine imza vermeyi içeren adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Çolak, paylaştığı görüntülerin yalan olmadığını savundu.
4 Temmuz 2024

İzmir'in Karşıyaka ve Urla ilçelerindeki orman yangınlarının kontrol altına alındığı, Menderes ilçesindeki yangınla mücadelenin ise sürdüğü bildirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangınlarla ilgili provokatif paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle 20 sosyal medya hesabı yöneticisinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya, bu tür paylaşımların halk arasında nifak tohumları ekmeye çalıştığını ve adalete teslim edileceğini belirtti. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, İzmir başta olmak üzere ülke genelinde orman yangınlarına ilişkin provokatif paylaşımlar yapıldığını tespit etti.
18 Ağustos 2024

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. BTK’nın site bilgileri sorgu sayfasına göre, Instagram.com’a erişim 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı karar ile engellendi. Bu kararın gerekçesi hakkında detaylı bilgi verilmedi. Daha önce de BTK, Twitter kısıtlaması nedeniyle mahkeme tarafından haksız bulunmuştu.
2 Ağustos 2024

Fatih Altaylı, Habertürk'ten ayrılmasının ardından kendi adını taşıyan internet sitesinde yazılarını yayınlamaya başladı ve yüksek okunma sayılarına ulaştı. Altaylı, bağımsız bir gazetecilik girişimi olarak finanse edeceği ve özgür ruhlu gazetecilerle birlikte çalışacağı çok kanallı bir Youtube televizyonu kurmayı planladığını belirtti. Bu platformda Teke Tek Bilim programının devam edeceğini ve yeni formatlar üzerinde çalıştığını ifade etti. Ayrıca, olgunlaşan şartlar altında bağımsız tüm gazetecilere kapılarını açmayı hedeflediğini söyledi.
3 Haziran 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirerek, bu kararın milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu yasağın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinin ardından geldiği belirtildi. Türkiye daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişimi engellemişti.
9 Ağustos 2024

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Akdeniz ve uzman araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlanan ve Türkiye'de 2021 yılında engellenen web siteleri ve içeriklere dair bilgiler içeren 'EngelliWeb 2021 raporu', yoga eğitmeni Akif Manaf'ın 'kişilik hakları ihlali' iddiasıyla yaptığı başvuru sonucunda Şile Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellendi. Raporda, 2021 yılında 107 bin 706 alan adı ve web sitesine, toplamda ise 574 bin 798 web sitesi ve alan adına erişim engeli uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer üst düzey kamu şahsiyetlerinin kişilik hakları ihlali iddialarıyla sıkça erişim engeli talebinde bulunduğu ifade ediliyor.
18 Mayıs 2023

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) ve Diken'in işbirliğiyle yürütülen hukuki mücadele sonucunda, Anayasa Mahkemesi (AYM) 5651 sayılı yasanın 9. maddesini iptal etti. Bu madde, kişilik haklarının ihlali gerekçesiyle binlerce haber ve sosyal medya içeriğinin erişime engellenmesi ve yayından kaldırılması için kullanılıyordu. AYM'nin kararı, sulh ceza hakimliklerinin bu maddeye dayanarak erişim engelleme veya içerik çıkartma kararları vermesini engelliyor. Ancak, internet sansürü tamamen sona ermiş değil; diğer yasal düzenlemeler ve kurumlar aracılığıyla erişim engellemeleri devam edebilir.
9 Ekim 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. Komedyen Şahan Gökbakar, bu kararı X hesabından yayınladığı bir video ile hicvetti. Gökbakar’ın paylaşımı sosyal medyada geniş yankı buldu ve birçok kullanıcı tarafından yorumlandı.
2 Ağustos 2024
İşaretlediklerim