İzmir Valiliği, kent genelinde kapalı mekanlarda uygulanan müzik yasağının başlama saatini 01:00'den 04:00'e çekti. Açık mekanlar için herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu karar, Antalya'da alınan benzer bir kararın ardından geldi ve turizm sezonunun başlamasıyla yabancı turistlerin eğlencelerinin kesintiye uğramaması amaçlanıyor. İzmir Valililiği Mahali Çevre Kurulu'nda alınan karara il müftülüğü ve İzmir Ticaret Odası Başkanlığı şerh düştü.
22 Haziran 2023

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

İstanbul Valiliği, kamu düzeninin korunması ve vatandaşların huzur ve güvenliği gerekçeleriyle plajlar, sahiller, ormanlar, mesire alanları ve parklarda nargile içilmesini yasakladı. Yayımlanan genelgeye göre, nargile kafesi veya salonu olan işyerleri, konaklama tesisleri, plaj, piknik alanları ve parklar dahil olmak üzere nargile servisi yapamayacak. İstanbul Valisi Davut Gül, ruhsatlı nargile salonlarına herhangi bir kısıtlama getirilmediğini belirtti.
5 Temmuz 2023

Ankara Valiliği, son meteorolojik değerlendirmelere dayanarak, kentin çevrelerinde yarın akşam saatlerinden itibaren yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Yağışların pazar günü sabah saatlerinde etkisini kaybedeceği öngörülüyor. Vatandaşlar ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalar konusunda uyarılarak tedbirli olmaları istendi.
17 Kasım 2023

Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemelerle, açık hava etkinlikleri için süre sınırlaması getirildi. Konser ve festivaller gibi etkinlikler 10.00-01.00 saatleri arasında, en fazla beş gün üst üste düzenlenebilecek. Müzik yayını yapan iş yerleri ve deniz araçları için gerekli belgeler ve akustik raporlar il müdürlüklerine teslim edilecek. Müzik yayın izin belgesinin geçerlilik süresi üç yıl olacak ve çevresel gürültü oluşturmayan iş yerleri izne tabi olmayacak.
2 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, deprem bölgesi illerinde Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan düzenlemelerin süresinin 30 Kasım’a kadar uzatıldığını duyurdu. Bu düzenlemeler, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerini kapsıyor. Söz konusu düzenlemeler, sağlık hizmeti sunucularına yapılan müracaatlarda 'doğal afet' provizyonu alınması halinde 'ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi, ayakta tedavide sağlanan ilaçlar ve tıbbi malzemelerden katılım payı' alınmamasını ve kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularında (eczaneler/merkezler) zorunlu statik IP uygulamasının kaldırılmasını içeriyor.
28 Temmuz 2023

AKP tarafından hazırlanan ve muhalefetin doğal alanların ranta açılacağı gerekçesiyle karşı çıktığı Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Sanatçı Tarkan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Uludağ'ın milli park statüsünden çıkarılmasını eleştirdi ve yasanın iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Tarkan, doğal alanların korunması gerektiğini ve ülkenin herkese ait olduğunu vurguladı.
19 Ocak 2023

Adıyaman'ın Karadağ mevkiinde bir orman yangını çıktı. Yangını gören vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi. Adıyaman Orman Bölge Müdürlüğü ve Adıyaman Belediyesi'ne bağlı ekipler, yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor.
5 Ağustos 2023

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi, mevsim normallerinin üzerine çıkan aşırı sıcaklar nedeniyle arazi ve sahada görev yapan belediye personelinin çalışma saatlerini kısaltma kararı aldı. Belediye, zorunlu haller haricinde personelinin saat 10:30 ile 15:30 saatleri arasında çalıştırılmayacağını duyurdu.
17 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul ve Ankara için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısında bulundu. İstanbul'da yarın sağanak ve gök gürültülü sağanak beklenirken, rüzgarın sabah saatlerinden itibaren kuvvetli ve fırtına şeklinde esmesi öngörülüyor. Ankara'da ise bu gece saatlerinden itibaren güney ve güneybatı yönlerinden esmesi beklenen kuvvetli fırtına nedeniyle ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.
19 Nisan 2024

Uludağ Alanı Hakkında Kanun, muhalefetin doğanın tahrip edileceği ve ranta açılacağı endişelerine rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayınlandı. Kanunla birlikte Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak ve Uludağ'a kontrollü giriş ile alanın güvenliği sağlanacak. Maden ruhsatı olanlar faaliyetlerine devam edebilecek, ancak yeni madencilik faaliyetleri yasaklanacak. Uludağ Alanı'nda yapılan her türlü işlem Uludağ Alan Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak gerçekleştirilecek ve bölgede yapısal uygulamalar içermeyen faaliyetlere aykırı davrananlara idari para cezaları uygulanacak.
26 Ocak 2023

Başkent Ankara, Kuzey Afrika'dan gelen toz taşınımı nedeniyle puslu ve tozlu bir havanın etkisine girdi. Valilik, toz taşınımının bu gece başlayarak cuma gecesine kadar devam edeceğini bildirdi. Bu durumun sağlık sorunları, görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşüş, çamur şeklinde yağışlar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuz etkilere yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, lodos ve fırtına için de uyarılar yapıldı.
24 Nisan 2024

Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu tarafından Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nden sorumlu başkan yardımcısı olarak atanan Nilgün Akman'ın, geçmişte 'ağaç ve fidanlara zarar vermekten' dolayı ertelenmiş hapis cezası aldığı belirlendi. 2018 yılında oturduğu sitedeki komşularının şikayeti üzerine hakkında soruşturma açılan Akman'a beş ay hapis cezası verilmiş, ancak sabıka kaydı olmadığı için ceza ertelenmiş.
18 Ocak 2023

Türkiye Mart ayında son 50 yılın en yüksek sıcaklıklarını yaşarken, Yunanistan da Nisan ayında benzer sıcaklıklarla karşılaştı. Uzmanlar bu yazın çok sıcak geçeceğini öngörüyorlar. Yunanistan, orman yangınlarına karşı özel yangın söndürme birlikleri kurarak tatbikatlara başladı. Melih Aşık, Türkiye'nin de benzer hazırlıklara şimdiden başlaması gerektiğini vurguluyor ve yangın söndürme ekipmanları ile ilgili anlaşmaların yapılıp yapılmadığını sorguluyor.
4 Mayıs 2024

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylüler ve çevre aktivistleri 2019'dan bu yana direniyor. 24 Temmuz'da bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. Valilik, Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmaların sona erdiğini belirtse de, ağaç kesimi devam ediyor ve bölgedeki köylüler ve çevreciler jandarma tarafından ablukaya alındı.
1 Ağustos 2023

Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin 2019'dan bu yana verdiği mücadele devam ediyor. 24 Temmuz'da bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. İkizköy direnişçileri de jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısına uğradı. Yeşiller Partisi'nin uluslararası ilişkilerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç, ağaçların kesildiği alana ulaşmak isterken gözaltına alındı.
29 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmadığını, ancak kısıtlandığını açıkladı. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için önemli bir simgesel mekan olarak kabul ediliyor. Anayasa Mahkemesi, bu kısıtlamaların Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmiş olmasına rağmen, İstanbul Valiliği bu yıl da kutlamaların yapılmayacağını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sınırlı sayıda kişinin çelenk bırakmasına izin verileceğini ifade etti.
23 Nisan 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis’e getirmeyi planlıyordu ancak büyük tepkilerin ardından bu planda değişikliğe gidildi. AKP yetkilileri, mevcut uygulamanın sürdürülebilir olmadığını belirterek, nitelikli barınaklar oluşturulması ve hayvanların aşılanması, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kuduz riski taşıyan veya saldırgan hayvanların ötanazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerektiği ifade edildi.
28 Haziran 2024

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının yeni bir karar olmadığını, ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını belirtti. Valilik, emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve halkın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara hatırlattı.
30 Ağustos 2023
İşaretlediklerim