Antalya'da işe giderken sırtından bıçaklanan E.A. isimli kadının saldırganı Emre Kırkuşu, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan yargılanırken, mahkeme suçu 'silahla kasten yaralama' olarak değerlendirip altı yıl hapis cezası verdi. Sanık, tutuklu kaldığı bir yıl göz önünde bulundurularak tahliye edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre sanığın cezai ehliyeti tam bulundu.
2 Mart 2023

İstanbul Sultangazi'de, Eski Habipler Mahallesi'nde 7 Eylül'de lise öğrencisi O.A.A., aynı okulda okuyan ve arkadaşlarıyla parkta oturan kız öğrenci M.N.K.'yi rahatsız etti. Tartışmanın kavgaya dönüştüğü olayda, O.A.A.'nın attığı taş M.N.K.'ye isabet etti ve yaralandı. Yaralanan M.N.K. hastaneye sevk edildi. O.A.A. ise polis tarafından gözaltına alındı ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
10 Eylül 2023

İstanbul Küçükçekmece'de, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından ortaokul öğrencilerine şiddet uyguladığı tespit edilen servis şoförü A.H., 'çocuğa karşı kasten yaralama' suçlamasıyla gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Küçükçekmece Adliyesi'ne sevk edilen A.H., savcılık işlemleri sonrasında tutuklama talebiyle hakimliğe gönderildi ve nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmasına karar verildi.
28 Mart 2023

Ankara'da 30 Aralık'ta silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında, aralarında iki özel harekat polisinin de bulunduğu dört kişi daha tutuklandı. Tutuklanan polislerin, cinayetin tetikçisini İstanbul'dan Ankara'ya taşıyan aracın sahibi Mustafa Uzunlar'ın ifadesi doğrultusunda suçlandıkları belirtildi. Bu tutuklamalarla birlikte soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 10'a yükseldi, ancak tetikçi henüz yakalanamadı.
5 Ocak 2023

TED Antalya Koleji'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaptığı konuşma nedeniyle sosyal medyada hedef gösterilen ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla gözaltına alınan öğretmen E.K., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. E.K.'nın konuşmasında 'Türkiye Yüzyılı' masalına herkesi inandırmaya çalışanlar ve Cumhuriyet'i yok etmeye çalışanlar eleştirilmişti. Antalya Emniyet Müdürlüğü, konuşmanın 'Türkiye Yüzyılı'nı hedef aldığı ve birlik ve beraberliği zedeleyerek ayrıştırıcı tutum sergilendiği' gerekçesiyle gözaltına alındığını belirtmişti.
31 Ekim 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan üç kişiden biri olan MHP'li avukat Serdar Öktem tutuklandı. Bu tutuklama ile birlikte olayla ilgili tutuklu sayısı 18'e yükseldi. Gözaltına alınan diğer isimler arasında Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı Emre Yüksel ve daha önce iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş da bulunuyor.
27 Ocak 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir tekel bayisinde yaşanan silahlı kavgada iki kişi ölmüş, bir kişi yaralanmıştı. Soruşturma sonucunda 10 sanık hakkında dava açıldı. Savcılık, dört şüpheliye iki kişinin ölümüne ilişkin ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezası talep etti. Sanıkların ayrıca silahla ateş etme ve ruhsatsız silah bulundurma suçlarından da cezalandırılmaları istendi. Diğer tutuksuz sanıkların 'suçluyu kayırma' suçundan cezalandırılmaları gerektiği belirtildi.
25 Aralık 2023

Gazeteci Can Ataklı, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdikten sonra adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakıldı. İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Ataklı'ya yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir karakola imza atma şartı koydu. Ataklı'nın bu duruma düşmesine neden olan olay, şehit babası Mehmet Aslan'ın bir cenaze töreninde yaptığı ve CHP'yi eleştiren açıklamalara verdiği tepkiydi.
27 Aralık 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Tuzla Piyade Okulu'nda 10 Kasım törenlerinde Atatürk'ün fotoğrafını takmayı reddeden bazı askerlerle ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Olaya sebep olan personel geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. MSB, disiplin ihlali oluşturan bu tür davranışlara müsamaha gösterilmeyeceğini ve olayla ilgili idari soruşturmanın yanı sıra adli soruşturma da başlatıldığını belirtti. Olay, bazı teğmenlerin Atatürk'ün fotoğrafını takmayı reddetmesi ve bunun diğer teğmenler arasında tepkiyle karşılanması sonucu ortaya çıktı.
20 Aralık 2023

Sosyal medya üzerinden iktidar çevreleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getiren Muhammed Yakut, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a hakaret ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakut'un yurt dışında olması ve sosyal medya hesaplarının Türkiye'nin talebi üzerine engellenmesinin ardından, Anadolu başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yakut'un bir yıl dört aydan sekiz yıl bir aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianame, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
31 Mayıs 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir kadını döverek bayıltıp kaçıran erkek ve yanında bulunan kişi gözaltına alındı. Olayı gören vatandaşları da tehdit eden şüpheli, kadını araca bindirip olay yerinden uzaklaştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, sosyal medyada yayılan görüntüler üzerine çalışma başlattı ve 11 suç kaydı bulunan Ş.D. ile yanında bulunan E.I.'ı gözaltına aldı. İstanbul Valisi Davut Gül, Twitter'da yaptığı açıklamada, şüphelinin hak ettiği cezayı alacağını belirtti.
23 Temmuz 2023

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş cinayeti soruşturması kapsamında beş yeni şüpheli gözaltına alındı. İki polis memurunun da aralarında bulunduğu şüpheliler, ifade vermek üzere Ankara Adliyesi'ne getirildi. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022'de Ankara'nın Çankaya ilçesinde silahlı saldırıya uğramış ve hastanede hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili soruşturma MHP'li isimlere uzanmış ve 21 kişi tutuklanmıştı.
19 Ekim 2023

İran'da 21 yaşındaki Astiazh Hakiki ve 22 yaşındaki nişanlısı Emir Muhammed Ahmedi, Tahran'daki Azadi Kulesi'nin yanında dans ettikleri bir videoyu Instagram hesaplarında paylaştıktan sonra gözaltına alındı ve 'yolsuzluk ve fuhuşa teşvik etmek, ulusal güvenliğe karşı işbirliği ve düzen aleyhine propaganda yapmak' suçlamalarıyla toplam 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çift ayrıca iki yıl sosyal medya kullanma ve ülkeyi terk etme yasağı ile de karşı karşıya kaldı. Mahkumiyetlerin onanması durumunda, cezalar indirimsiz olarak infaz edilecek.
1 Şubat 2023

Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Sultanbeyli'de hayatını kaybeden işçiler için açıklama yapmak üzereyken gözaltına alındı. EMEP, Barbaros'un gözaltına alınma sebebi olarak sosyal medya paylaşımları ve çeşitli açıklamaların gösterildiğini ifade etti. Barbaros, adliyede ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Olay, Sultanbeyli'de bir konteynerde çıkan yangında üç işçinin ölümüyle ilgiliydi.
15 Ocak 2024

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Japonya'da her yıl Ocak ayının ikinci pazartesi günü kutlanan Reşit Olma Bayramı, gençlerin yetişkinliğe geçişini kutlamak için düzenlenir. 2018 yılında kabul edilen ve 2022'de yürürlüğe giren bir yasa ile reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi. Ancak bu değişiklik, 2023 yılında bazı bölgelerde geleneklerin dikkate alınarak 20 yaşında kutlanmasına, bazı yerlerde ise 18 yaşındaki gençlerin üniversite sınavlarına hazırlanmaları nedeniyle kutlamaların ertelenmesine yol açtı. Reşit olma yaşı 18 olsa da, 20 yaş altı için alkol, sigara ve kumar yasağı devam etmektedir.
9 Ocak 2023

ABD istihbarat teşkilatı CIA'de çalışmış olan Joshua Schulte, 2017 yılında Wikileaks'e 8,761 gizli belge sızdırmakla suçlanarak 40 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Adalet Bakanlığı, bu olayı CIA tarihindeki en büyük sızıntı olarak nitelendiriyor. Schulte, 2020, 2022 ve 2023'teki duruşmalarda farklı suçlamalardan mahkum edilmiş ve çocuk istismarı içeren görüntüler bulundurmak suçundan da cezalandırılmıştır. Yargıç, Schulte'nin eylemlerinin ulusal güvenliğe büyük zarar verdiğini belirtmiştir.
2 Şubat 2024

Britanya'da 13 yaşındaki Toby Page, sıcak hava nedeniyle şort giyme izni verilmeyen okulunu etek giyerek protesto etti. Farlingaye Lisesi'nde erkek öğrencilerin tüm yıl boyunca pantolon giymesi zorunlu. Toby'nin annesi, oğlunun bu hareketiyle okul formasıyla ilgili kuralları yeniden tartışmaya açmak istediğini belirtti. Okul yönetimi, standard forma kuralının uygulandığını ve ebeveyn şikayetlerinin dikkate alınacağını ifade etti.
27 Haziran 2023

Britanya, 1868'de Etiyopya topraklarına girip 7 yaşındaki Prens Alemayehu'yu kaçıran ve kendi topraklarında ölen prensin saçlarını 144 yıl sonra Etiyopya'ya iade etti. Etiyopya'dan çok sayıda tarihi eseri kaçıran Britanya, defalarca talep edilen naaş yerine prensin bir tutam saçını, bir vakıf aracılığıyla Etiyopya'ya verdi. Ayrıca, Prens Alemayehu'nun babası İmparator Tewodros dönemine ait bazı küçük parçalar da iade edildi.
22 Eylül 2023

14'üncü Dalai Lama, Hindistan'daki bir etkinlikte bir erkek çocuğu dudaklarından öptü ve dilini emmesini istediği bir video yayınlandıktan sonra eleştirilere maruz kaldı. Yeni Delhi'deki çocuk hakları örgütü Haq, bu davranışı kabul edilemez bulduğunu ve her türlü çocuk istismarını kınadığını belirtti. Tibet kültüründe dil çıkarma bir selamlaşma ifadesi olmasına rağmen, Haq bu videodaki davranışın kültürel bir ifade olmadığını ve kabul edilemez olduğunu ifade etti. Dalai Lama adına yapılan açıklamada ise davranış için özür dilendi ve Dalai Lama'nın masum ve şakacı bir niyetle hareket ettiği ancak pişmanlık duyduğu belirtildi.
10 Nisan 2023
İşaretlediklerim