Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken babası tarafından tarikat üyesi Kadir İstekli ile imam nikahıyla evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi oldu. Mahkemeye ulaşan adli tıp raporunda H.K.G.'nin 'olay sonrası travmaya bağlı stres bozukluğu' yaşadığı belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, davanın gizlilik içinde yapılmasını ve yayın yasağı konulmasını talep etti. Davada Yusuf Ziya Gümüşel, eşi Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli sanık olarak yargılanacak.
30 Ocak 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanmış ve 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilen Şeker'in cezası, Yargıtay tarafından onaylandı. Bu gelişme üzerine Kadir Şeker, Kadınhanı ilçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı ve cezaevine teslim edildi.
1 Haziran 2023

İstanbul'da, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını kasığına sürttüğü için tutuklanan 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. tahliye edildi. Sosyal medya videosu dolaşıma girince A.E.S., 'halkın bir kısmını sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' ve 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçlarından 20 Eylül'de tutuklanmıştı. Üç yıla kadar hapis cezası istenen A.E.S., 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan bir yıl sekiz ay hapis cezasıyla cezalandırıldı ancak hükmün açıklanması geriye bırakıldı ve sanık tahliye edildi.
13 Ekim 2023

Sinan Aygül, 'dezenformasyonla mücadele yasası' kapsamında çocuk istismarı haberleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesinin kararını onaylamasının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Aygül'ün cezasını bozarak beraat kararı verdi ve bu, dezenformasyon yasasıyla verilen ilk cezanın bozulması oldu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, yasal unsurların oluşmadığını savunarak Aygül'ün savunmasını üstlendi.
10 Mayıs 2024

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken evlendirilmesine ilişkin davada, kemik yaşının büyük gösterilmesi gerekçesiyle tutuklu tek sanık tahliye edildi. H.K.G.'nin babası tarafından 2002'de altı yaşındayken Kadir İstekli'yle imam nikahıyla evlendirildiği ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığı belirtilmişti. Gümüşel çifti ve Kadir İstekli hakkında 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçlamasıyla dava açıldı. H.K.G'ye 2012'de 'sahte kemik yaşı raporu' verdiği gerekçesiyle yargılanan üçü doktor yedi sanık hakim karşısına çıktı.
11 Eylül 2023

Şarkıcı Gülşen'e, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik kullandığı ifade nedeniyle verilen 10 aylık hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Mahkeme, Gülşen'in 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapsi istenmişti. Gerekçeli kararda, Gülşen'e beraat kararı verilmesi durumunda 'sözlerin muhatabı olan bu büyük sayıdaki toplum kesiminde oluşan infial karşılıksız kalacaktı.' Bu durumda maddenin düzenlenme amacında belirtilen barış ve hoşgörü ortamı somut bir şekilde tehlikeye atılacaktı. Gülşen, avukatları aracılığıyla karara itiraz etti.
26 Eylül 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edilenler arasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer altı sanığa ise 18'er yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, üç sanık hakkındaki hapis cezalarını bozarken, diğerlerinin tutukluluğu devam ediyor. Meriç Kahraman, eşi Tayfun Kahraman'ın ve diğer hükümlülerin adalet arayışını ve yaşadıkları zorlukları dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'ne adil yargılanma hakkı sağlanması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü ise Gezi tutuklularını 'düşünce mahkumu' olarak ilan etti.
25 Nisan 2024

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek'in de aralarında bulunduğu 22 şüpheli hakkında dolandırıcılık ve tefecilik suçlamalarıyla iddianame hazırlandı. İddianamede, şüphelilerin 'Sazan Sarmalı' olarak bilinen dolandırıcılık yöntemini kullanarak mağdurları kandırdıkları belirtildi. Candan kardeşlerin, suç örgütü tarafından düzenlenen özel toplantılarda mağdurların kandırılmasında etkin rol oynadıkları iddia edildi. Alisya Bahar Candan için 14 yıldan 44 yıla kadar, Gülnihal Çiçek içinse sekiz yıldan 24 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
14 Mayıs 2024

Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Tolgahan Demirbaş ile tetikçilikle suçlanan Eray Özyağcı’nın cezaevindeki görüşmelerinin kayıt altına alındığı öğrenildi. Ankara 5’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan dinleme kararıyla, sanıkların iletişimleri ve kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri teknik araçlarla izlendi. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de Ankara’da motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğramış ve hayatını kaybetmişti. Cinayet soruşturması MHP’ye uzansa da iddianamede bu kısım yer almamıştı.
31 Mayıs 2024

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik söylediği sözler nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, imam hatip liselerinin bir sosyal sınıf olduğunu ve Gülşen'in sözlerinin ayrıştırıcı olduğunu iddia etti. Gülşen'in avukatları ise suç unsurlarının oluşmadığını savunarak, müvekkilinin aleyhine başlatılan kampanya ve tazminat davalarının reddedildiğini belirtti. Mahkeme, Gülşen'in yurt dışı çıkış yasağı için yatırılan teminat bedelinin iadesine ve savunma için süre verilmesine karar verdi.
1 Mart 2023

Kobani eylemleri sırasında öldürülen Yasin Börü'nün katilleri olarak suçlanan sanıklar, mahkeme tarafından beraat etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, bu davada ağır cezalar verilmesi gerektiğini sıkça vurgulamıştı. Mahkeme, Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl üç ay hapis cezası verdi. Ancak, Yasin Börü'nün ölümüyle ilgili suçlamalarda 36 sanık hakkında 'suçun sabit olmaması' nedeniyle beraat kararı çıktı.
16 Mayıs 2024

Gezi davasında mahkumiyet kararı onanan Tayfun Kahraman'ın eşi Meriç Demir Kahraman, Twitter üzerinden bir çağrıda bulundu. Kahraman, 'Sesimize daha fazla ses olmanızı istiyoruz. Adalet mücadelemiz bitmedi!' ifadelerini kullandı. Gezi Parkı eylemlerini finanse ve organize etmekle suçlanan sanıklar arasında yer alan Tayfun Kahraman'a 18 yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, bu cezayı onayladı.
29 Eylül 2023

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a 42 yıl ağır hapis cezası verdi. Bu karar, Cumhurbaşkanı'nın Demirtaş’a yönelik 'Seni tahliye ettirmeyeceğim' mesajı olarak yorumlandı. Aynı davada Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de 10 yıl hapis cezası aldı. Ayrıca, 28 Şubat davasından tutuklu generallerin hastalık ve yaş durumu nedeniyle tahliye edilmesi kararı da gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlandı.
18 Mayıs 2024

6 Şubat depremlerinde yıkılan Furkan Apartmanı davasında, firari sanık Hasan Hüseyin Sever’in avukatı Ersan Şen, müvekkili için tutuklanmama garantisi verilmesini talep etti. Bu talep, depremde yakınlarını kaybedenler tarafından tepkiyle karşılandı ve Şen mahkeme çıkışında yuhalandı. Duruşma savcısı, bazı sanıklar için üst sınırdan ceza ve tutuklama talep ederken, mahkeme heyeti duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.
31 Mayıs 2024

Kırklareli'nde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'rüşvet ve usulsüzlük' iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan CHP'li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç, 'rüşvet almak' suçundan beş yıl altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Tolga Ö. 'rüşvette aracılık etme' suçundan dört yıl iki ay, Yunis D. ve Hasan G. 'rüşvet vermek' suçundan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İl Genel Meclis Üyesi Cem T. ve diğer bazı sanıklar ise beraat etti.
22 Eylül 2023

Diyarbakırlı Ramazan Hoca olarak tanınan Ramazan Pişkin'i öldüren Erkan Baykut, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Baykut'un suçunu sabit bularak en ağır cezayı verdi. Olay, Diyarbakır'da geniş yankı uyandırdı ve adaletin yerini bulduğu yönünde yorumlar yapıldı.
16 Temmuz 2024

Gaziantep'te, annesi fuhuşa zorlanan ve şüpheliler tarafından öldürüldükten sonra cesedi derin dondurucuda saklanan üç yaşındaki Lina'nın ölümüne ilişkin dava yarın başlayacak. İki tutuklu sanık 'çocuğa karşı kasten öldürme' ve 'çocuğa karşı eziyet' suçlarından yargılanacak. Lina'nın vücudunda darp, ısırık izleri ve sigara yanıkları tespit edilmişti. Doktorlar, Lina'nın hayati tehlikesi olmasına rağmen taburcu edilmesine izin verdikleri için soruşturma altında. Anne Melissa İlhan'ın fuhuş iddiaları ve Lina'nın ablasına yönelik darp eylemleriyle ilgili de ayrı soruşturmalar yürütülüyor.
8 Haziran 2023

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018 yılında meydana gelen ve 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazası davasında, altı yıl sonra karar açıklandı. 13 sanık hakkında yargılanan davada, dönemin TCDD birinci bölge bakım müdürü Mümin Karasu'ya en yüksek ceza olan 17 yıl hapis cezası verildi. Diğer sanıklar da çeşitli sürelerde hapis cezalarına çarptırıldı. Davanın 20'inci duruşması, Çorlu Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirildi.
25 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Yenikapı'da düzenleyeceği etkinliklerde şarkıcı Gülşen de sahne alacak. Gülşen, geçen sene bir konserinde orkestra arkadaşına yönelik sözleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve dört gün hapis yatmıştı. Daha sonra ev hapsine çevrilen cezası, itiraz üzerine kaldırılmıştı. İstanbul başsavcılığı, Gülşen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.
23 Ağustos 2023
İşaretlediklerim