İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, hakkında dokuz ayrı suçtan 174 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan 17 yaşındaki A.K. polis ekipleri tarafından yakalandı. A.K.'nın çoğunluğu hırsızlık olmak üzere dokuz ayrı suç dosyasından toplam 174 yıl bir ay 19 gün hapis cezası olduğu tespit edildi. Yakalanma operasyonu İmbatlı Mahallesi'nde gerçekleştirildi.
4 Haziran 2024

Çin'in Gansu eyaletinde, 8 ila 12 yaşlarındaki beş kız çocuğuna tecavüz ve 8 ile 14 yaşlarındaki 17 kız çocuğuna cinsel taciz suçlarından hüküm giyen eski bir ilkokul müdürü Cang Longci'nin ölüm cezası infaz edildi. Sanığın temyiz başvurusu Gansu Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi ve ceza 7 Kasım'da uygulandı. Suçtan etkilenen öğrencilere psikolojik destek sağlandı ve ilgili okul kapatılarak başka bir okulla birleştirildi.
13 Kasım 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanarak 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış ve iki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilmişti. Yargıtay'ın cezayı onaması üzerine tekrar tutuklanan Şeker, İdari ve Gözlem Kurulu'nun kararıyla Covid-19 tedbirleri kapsamında geçici olarak 31 Temmuz 2023'e kadar tahliye edildi.
8 Haziran 2023

Leman dergisi için çizim yapan Zehra Ömeroğlu, 'Pandemide Seks' başlıklı karikatürü nedeniyle 'müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis ve para cezası ile yargılanıyor. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, Ömeroğlu'nun avukatları karikatürde cinsel arzuların tahrik edilmediğini, aksine ti'ye alındığını savunuyor. Mahkeme, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan rapor talep etti.
13 Mart 2024

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa'nın 90. maddesini ve AİHM kararlarını göz ardı ederek, edebiyat dünyasında saygın bir yere sahip ve eserleri 26 ülkede yayınlanan bir yazara 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Yazar, Silivri'de geçirdiği 4 yıl 7 aylık hapis süresince romanlar yazmıştı. Mahkeme ayrıca yazarın yurt dışı yasağını da kaldırmadı. Bu karara sadece Mustafa Yeneroğlu gibi birkaç siyasetçi itiraz etti, genel olarak siyasi çevrelerden tepki gelmedi.
29 Şubat 2024

Futbol dünyasının ünlü isimlerini dolandırdığı iddiasıyla yargılanan Seçil Erzan hakkında, beş müştekinin şikayetleri temelinde iki yeni iddianame daha hazırlandı. İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana dava dosyasıyla birleştirilen bu iddianamelerde, Erzan'ın müştekileri yüksek kar getireceği vaadiyle kendi yönettiği gizli fona para yatırmaya ikna ettiği belirtiliyor. Toplamda 2 milyon 250 bin lira ve 150 bin dolar alındığı, ancak sadece 1 milyon 550 bin liranın müştekilere geri ödendiği ifade ediliyor. Erzan'ın toplam hapis cezası talebi bu yeni iddianamelerle 275 yıla yükseldi.
3 Mayıs 2024

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Atatürk Anıtı'na sprey boyayla hakaret içerikli yazı yazdığı iddia edilen 16 yaşındaki bir çocuk tutuklandı. Olay, 9 Eylül Cumartesi gecesi meydana geldi. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis, şüphelinin İ.Y. olduğunu belirledi. Şüpheli, polis ekiplerince gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.
11 Eylül 2023

Amasra maden faciasında birinci derece sorumlu olarak görülen tutuklu sanıkların Zonguldak'ta görevlendirildiği ortaya çıktı. Dönemin müessese müdürü Cihat Özdemir ve işleme müdürü Selçuk Ekmekçi, 'olası kastla öldürme' suçundan toplam bin 80 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. Diğer 19 sanık ise 'bilinçli taksirle öldürme' suçunu işledikleri iddiasıyla 18 yıla kadar hapsi isteniyor. Mahkeme, tutuklu yedi sanığın tutukluluk halinin devamına ve davanın 16 Ekim 2023 tarihine ertelenmesine karar verdi.
25 Temmuz 2023

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı. Altun, Farsça bir şiir paylaştıktan sonra bir kullanıcının yorumuna sert bir yanıt vermişti. Beykoz 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, savcı Altun'un İslam hukukuna alenen küfrettiğini belirterek üç yıl hapis cezası talep etti. Mahkeme, Altun'un pişmanlık göstermediği gerekçesiyle dokuz ay hapis cezası verdi ve adli kontrol hükümlerini kaldırdı.
16 Mayıs 2024

Amasya'da lise öğrencisi bir kızın dövülme görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından polis tarafından başlatılan soruşturma sonucunda, kızın telefonunda yapılan inceleme neticesinde cinsel istismar iddiasıyla altı şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden üçü tutuklanırken, diğer üç şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
28 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, ceza onanırsa Fincancı'nın doktorluk mesleğini icra etmesini yasaklayabilecek bir maddeyi de uyguladı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve çok sayıda izleyici ve avukatın katılımıyla gerçekleşti. Fincancı'nın evinde yapılan aramada el konulan bir kitap, dosyada delil olarak saklanacak.
11 Ocak 2023

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yeğenini 12 yaşından itibaren istismar eden amca Y.K. hakkında mahkeme beraat kararı verdi. Mağdurun ifadelerine göre, Y.K. tarafından tehdit edilmiş ve zorla cinsel ilişkiye zorlanmıştır. Y.K. ise suçlamaları reddederek mağdurun rızası olduğunu iddia etmiştir. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede Y.K.'nin çeşitli suçlardan cezalandırılması istenmiş, ancak mahkeme Y.K.'nin suçlarını işlediğinin sabit olmadığına hükmederek beraatine ve tahliyesine karar vermiştir. Mağdurun can güvenliğinden endişe edildiği ve koruma kararı talep edildiği belirtilmiştir.
2 Haziran 2023

Türk Escobar olarak bilinen suç örgütü lideri Urfi Çetinkaya, İzmir Menemen R Tipi Cezaevi'nde 66 yaşında hayatını kaybetti. Çetinkaya, uyuşturucu madde imal etmek ve nakletmek suçlarından 24 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve Nisan 2023'te tutuklanmıştı. Suç kariyeri boyunca birçok kez tutuklanan ve tahliye edilen Çetinkaya, son olarak 20 Şubat'ta düzenlenen geniş çaplı bir operasyonla suç örgütüne yönelik yapılan baskınlarda yakalanmıştı.
20 Eylül 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruma altına alınan bir çocuğun kuruluştan izinsiz ayrıldığı süreçlerde yeniden cinsel istismara uğradığına dair iddiaları inceliyor. Bakanlık, çocuğun 2020'den itibaren koruma ve bakım altında olduğunu ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklu olduğunu belirtti. Çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetlerinin uzman ekipler tarafından sağlandığı ve çocuğun izinsiz ayrıldığı her durumda kolluk kuvvetlerine haber verildiği ifade edildi.
10 Ağustos 2023

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü davasında verilen cezaları onadı. Bu karar ile birlikte Adnan Oktar'a verilen 8 bin 658 yıl hapis cezası ve örgüt üyelerine verilen diğer hükümler kesinleşmiş oldu. Bu dava, Türkiye'de uzun süredir gündemde olan ve kamuoyunun yakından takip ettiği bir süreçti.
10 Temmuz 2024

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Ender Saraç, oğlunu cinsel istismar etmekle suçlanıyor. Saraç, boşanma sürecinde olduğu eşinin montaj videolarla kendisini tehdit ettiğini ve iftira attığını öne sürüyor. Okul yetkilileri, çocuğun cinsel istismar iddiasını tutanaklaştırdı ancak yasal süreç devam ettiği için bilgi verilmediğini belirtiyor. Ender Saraç ve avukatı, suçlamaların asılsız olduğunu ve hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.
7 Aralık 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yaptığı şaka nedeniyle 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' suçlamasıyla yargılandı ve 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Cezanın açıklanması geri bırakıldı ve Gülşen, beş yıl içinde kasıtlı bir suçtan mahkum olmazsa ceza ortadan kalkacak. Gülşen'in avukatları, müvekkilinin beraatini talep etti ancak mahkeme bu talepleri reddetti.
3 Mayıs 2023

Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak 22 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı ve Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede, aralarında eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Bürosu Amiri M.E.A. ve eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın da bulunduğu şüpheliler, çeşitli suçlamalarla yargılanacak. M.E.A., Demirbaş ile olan ilişkileri ve cinayet soruşturmasındaki rolü nedeniyle tutuklandı. İddianamenin hazırlanması, genel ve yerel seçimlerin ardından gerçekleşti, bu durum siyasi hassasiyetler nedeniyle gecikmiş olabilir.
2 Mayıs 2024

Kamuoyunda 'Palu ailesi' olarak bilinen ve haklarında verilen karar Yargıtay tarafından bozulan altı sanığın yeniden yargılandığı davada karar verildi. Sanık Tuncer Ustael, 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar ise 'kasten öldürmeye yardım' suçundan 12 yıl altışar ay hapis cezasına mahkum edildi. Fatih Palu'ya ise suçun işlendiği tarihte yaşı 18'den küçük olduğu için 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi.
3 Ekim 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eziyet yasağının ihlal edildiğine dair kararının ardından yeniden yargılanan sanık polis Hüseyin Engin, 'kasten basit yaralama' suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceki yargılamada diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a indirimli cezalar verilmiş, iki polis beraat etmişti. Korkmaz ailesi, verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağını açıkladı.
17 Ocak 2023
İşaretlediklerim