ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Endonezya'da bulut depolama ve yapay zeka altyapısını geliştirmek için 1,7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu konuda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılacak yatırım, Endonezya'da yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısı kurulmasını sağlayacak ve 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi verilmesine olanak tanıyacak. Bu yatırım, Microsoft'un Endonezya'daki en büyük yatırımı olarak kaydedildi.
30 Nisan 2024

Eğlence sektörünün devi Walt Disney, video oyunu geliştiricisi Epic Games'te 1,5 milyar dolarlık hisse alımı gerçekleştireceğini açıkladı. Bu yatırımla birlikte, Disney ve Epic Games, Disney hikayeleri ve deneyimlerini genişletecek yeni bir oyun ve eğlence evreni oluşturmak üzere işbirliği yapacaklar. Epic Games'in popüler oyunu Fortnite'ın da dahil olduğu bu yeni evren, 100 milyondan fazla aktif oyuncu ve yaratıcıyı bir araya getirecek. Disney Üst Yöneticisi Robert Iger, bu yatırımın şirketin oyun dünyasındaki en büyük girişimi olduğunu ve büyüme için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
8 Şubat 2024

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri, yapay zeka çiplerine olan artan talep nedeniyle yıl başından bu yana yüzde 45,89 oranında değer kazandı. Şirketin hisse fiyatı, gün içinde 746,11 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak piyasa değerini 1,82 trilyon dolara çıkardı ve kısa süreliğine Amazon'u geride bıraktı. Şubat ayının ilk 8 işlem gününde hisselerdeki artış yaklaşık yüzde 18 olarak hesaplandı. Nvidia'nın piyasa değeri, geçen yıl mayıs ayında 1 trilyon dolara ulaşmıştı.
13 Şubat 2024

Asya'nın en zengin insanı ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Gautam Adani'nin şirketleri, borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle 48 saatte 51 milyar dolar değer kaybetti. Bu durum, Adani'nin kişisel servetinde de büyük bir düşüşe neden oldu ve Forbes sıralamasında yedinci sıraya gerilemesine yol açtı. Üç gün sonunda toplam kayıp 68 milyar dolara ulaştı. Hindistan sermaye piyasası düzenleyicisi, Adani Grubu'nun offshore fon varlıklarına ilişkin Hindenburg Research'ün raporunu inceliyor.
31 Ocak 2023

Tesla hisseleri, zayıf talep ve lojistik sorunları nedeniyle yüzde 12 değer kaybetti. Bu düşüşle birlikte, Tesla'nın piyasa değeri geçen yılki 1 trilyon dolarlık seviyesinden yüzde 65 gerileyerek Ford'un seviyesine indi. Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra Tesla'ya daha az zaman ayırdığı için hisselerde düşüş yaşandı ve Musk, net varlığından 200 milyar dolar kaybederek dünyanın en zengin insanı unvanını kaybetti. Tesla ayrıca işten çıkarmalar ve işe alımların durdurulduğunu duyurdu.
4 Ocak 2023

Milyarder iş insanı Bill Gates, ineklerin metan gazı salınımını azaltmayı amaçlayan deniz yosunu bazlı yem geliştiren Avustralyalı Rumin8 şirketine 12 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Rumin8'in geliştirdiği yem katkı maddesi, laboratuvar denemelerinde metan emisyonlarını yüzde 95'e kadar azaltma potansiyeline sahip. Şirket, bu katkı maddesini laboratuvarda üreterek inek yemlerine eklemeyi ve yıl sonuna kadar ürünü satışa sunmayı hedefliyor. İneklerin metan salınımını azaltma çabaları, küresel ısınma ve iklim kriziyle mücadelede önemli bir rol oynuyor.
25 Ocak 2023

Ünlü yatırımcı Warren Buffet, dar gelirli bireyler için mali tuzakları ve bu tuzaklardan kaçınma yollarını içeren öğütlerini paylaştı. Buffet, kişisel gelişimi ihmal etmemek, kredi kartı borçlarından kaçınmak, dışarıda yeme-içme alışkanlıklarını sınırlandırmak, son teknoloji ürünlerine aşırı para harcamamak, kıyafet ve yeni araba alımlarında tutumlu olmak, kullanılmayan spor salonu üyelikleri ve abonelikleri iptal etmek, cilt bakım ürünlerini aşırı kullanmamak, sıkça gece dışarı çıkmamak, kumardan uzak durmak ve sigara içmemek gibi konularda tavsiyelerde bulundu.
25 Kasım 2023

Geçen sene Asya'nın en zengin insanı olan Gautam Adani'nin serveti, şirketlerine yönelik borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle büyük bir değer kaybına uğradı. Bloomberg ve Reuters'ın haberlerine göre, bu iddialar Adani Grubu'nun şirket değerlerinin kısa sürede düşmesine yol açtı. Adani Grubu iddiaları reddetse de, altı günde servetinde 118 milyar dolarlık bir azalma yaşandı.
3 Şubat 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının rekabeti bozacağı endişesiyle bu anlaşmayı engellemek için San Francisco'daki federal mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulundu. Microsoft Başkan Yardımcısı Brad Smith, mahkemede dava sürecini memnuniyetle karşıladıklarını ve sürecin hızlandırılmasının piyasaya daha fazla seçenek ve rekabet getireceğine inandıklarını belirtti. Daha önce Britanya anlaşmayı engellerken, AB rekabet incelemesinin ardından onay vermişti.
13 Haziran 2023

18-29 Eylül tarihleri arasında borsada işlem gören 13 şirket, hissedarlarına temettü dağıtacak. Bu şirketler arasında Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii, Bera Holding, Yataş, Berkosan, Duran Doğan, Panora Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Arçelik, Bosch Fren Sistemleri Sanayii ve Ticaret, Adel Kalemcilik, Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm ve Eğitim Hizmetleri, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri, Özsu Balık Üretim ve Tüpraş bulunuyor. Her bir şirketin hisse başına net temettü miktarı da belirtilmiştir.
8 Eylül 2023

ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024

Milli Gazete'nin haberine göre, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, küçükbaş hayvancılık işine girerek Tarım Bakanlığı'ndan 3,5 milyon lira hibe alacağı iddia edildi. Fırat, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada henüz hibe almadığını, ancak 22 milyon TL'lik yatırımı yaptıktan sonra hibe alacağını belirtti. Kendisine yönelik eleştirilere karşı, yatırımın bir emeklilik projesi olduğunu ve Bill Gates gibi birçok yatırımcının tarım arazisi satın aldığını ifade etti. Fırat, sürecin şeffaf olduğunu ve herhangi bir bakanlık yetkilisini aramadığını, hibenin de her yatırımcı gibi hakkı olduğunu savundu.
29 Nisan 2023

Asya'nın en zengin insanı ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Gautam Adani'nin şirketleri, Hindenburg Research tarafından yayımlanan bir rapor sonrasında 48 saat içinde 51 milyar dolar değer kaybetti. Rapor, Adani Grubu'nun yüksek borç seviyeleri, vergi kaçırma ve kara para aklama iddialarını içeriyor. Bu iddiaların ardından yatırımcılar Adani'nin şirketlerindeki hisselerini satışa çıkardı ve Adani'nin serveti düşerek Forbes sıralamasında yedinci sıraya geriledi. Hindistan'ın sermaye piyasası düzenleyicisi, Adani Grubu'nun offshore fon varlıklarına ilişkin soruşturma başlattı.
28 Ocak 2023

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri, Amazon'u geçerek 1,78 trilyon dolara ulaştı. Nvidia'nın hisseleri, 2024'ün başından bu yana yüzde 46'ya yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli dördüncü şirketi haline gelirken, Amazon beşinci sıraya geriledi. En değerli üç şirket sırasıyla Microsoft, Apple ve Alphabet olarak belirlendi.
14 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Bu şirketler arasında Sabancı ve Alarko Holding gibi büyük holdingler de yer aldı. Geri alınan hisse miktarları ve fiyat aralıkları şirketlere göre değişiklik gösterdi. İşlemler, şirketlerin piyasa değerlerini desteklemek ve hisse fiyatlarını etkilemek amacıyla yapıldı.
2 Şubat 2023

İngiliz Rekabet Otoritesi (CMA), Microsoft'un oyun firması Activision Blizzard'ı satın almasına olumlu bakıldığını bildirdi. Microsoft'un yeni anlaşmada attığı adımların, satışın onaylanarak sonlandırılması için kapı açtığı belirtildi. Yeni anlaşma kapsamında Microsoft, Activision'ın bulut oyun haklarını satın almayacak ve bunun yerine bu haklar Ubisoft Entertainment SA'ya satılacak. CMA, bu yıl nisan ayında Microsoft'un Activision'ı satın almasını bulut oyun pazarının geleceğini değiştireceği ve haksız rekabete yol açacağı endişeleri nedeniyle engellemişti.
22 Eylül 2023

Alphabet, toplam işgücünün yüzde 6'sını oluşturan 12 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. CEO'nun çalışanlara gönderdiği notta işten çıkarmaların global olarak gerçekleşeceği belirtildi. Bu gelişme, teknoloji sektöründe pandemi sırasında artan çalışan sayılarına karşılık mali belirsizlikler nedeniyle yaşanan işten çıkarma dalgasının bir parçası. Microsoft, Meta ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
20 Ocak 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), 15 Mart itibarıyla bilanço verilerini açıkladı ve bilanço büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar dolar artarak 8,69 trilyon dolara ulaştığını duyurdu. Bankalar, Fed'in iskonto penceresinden rekor seviyede 152,9 milyar dolar borç alırken, 2008 mali krizinden bu yana en yüksek tutar kaydedildi. Ayrıca, Fed'in yeni başlattığı Banka Vadeli Finansman Programı (BTFP) kapsamında üç günde 11,9 milyar dolar borçlanma yapıldı ve FDIC tarafından kurulan krediler 142,8 milyar dolara ulaştı.
17 Mart 2023

İş Yatırım'ın günlük piyasa raporunda, borsada dokuz hissede hareketlenme bekleniyor. Bu hisseler arasında Alarko, Anadolu Grubu Holding, Coca Cola, Koç Holding, Şişecam, Sabancı Holding, Tekfen, THY, Yapı Kredi bulunuyor. Ayrıca, Coca Cola'nın Bangladeş operasyonlarını satın almak için görüşme yapmasına pozitif beklenti var. Bu bilgiler, Merkez Bankası'nın faiz artırım kararı sonrası döviz kurlarında ve borsada yaşanan yükselişin ardından geldi.
26 Haziran 2023
İşaretlediklerim