Sertaç Eş, Türkiye'deki devlet okullarında eğitim kalitesinin düşük olduğunu, öğretmen ve öğrencilerin zor koşullar altında olduğunu belirtiyor. Psikolojik rehberlik eksikliği ve disiplin sorunları nedeniyle öğrencilerin eğitimden uzaklaştığını, ekonomik zorluklar içindeki ailelerin bile çocuklarını özel okullara göndermek zorunda kaldığını ifade ediyor. Ayrıca, öğretmenlerin maddi zorluklar içinde olduğunu ve emekli maaşlarıyla geçinemediklerini vurguluyor. Eğitim sistemindeki bu sorunların kuşaklar boyu devam ettiğini ve değişim gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ankara Anadolu Meydanı'nda 'Büyük Emekli Mitingi' düzenledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, en düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu ve emeklilerin alım gücünün düştüğünü vurguladı. Mitingde çeşitli emekli sendikalarının başkanları da konuşma yaptı ve emekliler, 'Emeklilikte güvence, gelirde adalet' gibi pankartlar taşıdı. Miting nedeniyle Ankara'da bazı yollar trafiğe kapatıldı.
26 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son dönemde artan öğretmenlere yönelik şiddet vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, öğretmenlerin maruz kaldığı şiddet olaylarından dolayı teessür içinde olduklarını ve bu konuda gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Ayrıca, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girecek yeni müfredat hakkında öğretmenlere seslenerek, programların felsefesini ve hedeflerini içselleştirmelerini istedi.
24 Haziran 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'ya en fazla borcu olan beş belediyeyi açıkladı. Bu belediyeler sırasıyla Ankara, İzmir, İstanbul, Adana ve Şişli'dir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına zam isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e belediyelerin prim borçlarını hatırlatmış ve bu borçların tahsil edilmesi için bakanlıkların harekete geçeceğini belirtmişti. Işıkhan, Türkiye genelinde belediyelerin SGK'ya toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını ve bu borçların yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğunu ifade etti.
25 Temmuz 2024

Ahmet Taşgetiren, Türkiye'de emeklilerin zor yaşam koşullarını ve iktidarın bu durumda sorumluluğunu ele alıyor. 22 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın, özellikle 2013'ten sonra ekonomideki yanlış kararlar nedeniyle bu sorunlardan sorumlu olduğunu belirtiyor. Emeklilerin zorluklar içinde yaşamak zorunda bırakıldığını, işsizlik ve asgari ücretle geçinme zorluklarının arttığını vurguluyor. Ayrıca, emeklilerin bir yürüyüş düzenlemesi durumunda bunun büyük bir etki yaratacağını ifade ediyor.
25 Şubat 2024

28’inci Yasama Dönemi’nde TBMM Dilekçe Komisyonu’na 10 bin 660 dilekçe yollandı. Dilekçelerde ekonomik talepler ağırlıkta olup, ulaşım ücretlerinin yolcuların ağırlığına göre belirlenmesi gibi ilginç istekler de yer aldı. Ayrıca, bedelli askerlik ücretinin asgari ücrete göre belirlenmesi, ÖTV'nin kaldırılması, açık alanda sigara içilmesinin yasaklanması ve özel sektöre enflasyon farkı verilmesi gibi talepler de komisyona iletildi. Meclis, 1 Ekim’e kadar tatil edildi.
7 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye genelinde 20 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Atamalar, çeşitli branşlarda gerçekleştirilecek olup, sınıf öğretmenliği, din kültürü ve ahlak bilgisi, özel eğitim ve rehberlik gibi alanlarda yoğunlaşacak. Atama süreci, KPSS puanları ve mülakat sonuçlarının yarı yarıya dikkate alınmasıyla yürütülecek. Bakan Tekin, ekonomik zorluklar içinde bu atamalar için destek veren kurumlar ve Cumhurbaşkanına teşekkürlerini iletti.
7 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin öğretmenin atama sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Atamaları yapılan öğretmenler, sonuçlarını e-Devlet üzerinden öğrenebilecekler. İktidarın, öğretmen atamaları için Danıştay'ın kararını beklediği belirtiliyor.
23 Kasım 2024

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim verme sorumluluğunu terk ettiği ve okulları tarikat, cemaat ve siyasetçilerin etkisi altına aldığı belirtiliyor. Öğretmenlere yönelik inceleme-soruşturma adı altında cezaların arttığı, AKP iktidarının eğitimi dindar bir nesil yetiştirmek için araç olarak kullandığı ifade ediliyor. Kırıkkale'de, Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olarak karma eğitimin bırakılarak sınıfların kız-erkek diye ayrıldığı bir uygulamanın tespit edildiği aktarılıyor.
29 Mart 2024

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Meclis'te yaptığı açıklamada, bazı raporların aile hekimlerinden alınması durumunda ücretli olacağını belirtti. Özellikle ehliyet raporu gibi belgeler için ücret talep edileceği ifade edildi. Ayrıca, birinci basamak sağlık hizmetine başvurmadan doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmetine başvuranların katkı payı ödeyeceği açıklandı. Genel Sağlık Sigortası borçlarının silineceği de duyuruldu.
25 Kasım 2024

İlber Ortaylı, varoş ve kasaba çılgınlarının sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarının ardından öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına da yöneldiğini belirtiyor. Özel okullarda öğretmenlerin velilerin tacizine maruz kaldığını ve otoritenin zayıfladığını vurguluyor. Ortaylı, geçmişteki kasabaların geleneklerini ve üretkenliklerini kaybettiğini, günümüz şartlarının bu durumu daha da kötüleştirdiğini ifade ediyor.
19 Mayıs 2024

Ozan Gündoğdu'nun yazısında, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in öğretmen sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı hakkında yaptığı çelişkili açıklamalar ele alınıyor. Tekin, 2023 yılında 60 binin üzerinde öğretmen açığı olduğunu belirtmişken, 2024 yılında öğretmen sayısının fazla olduğunu ima ediyor. Bu çelişkili açıklamalar, öğretmen atamaları ve eğitim politikaları konusunda kamuoyunda tepki çekiyor.
18 Haziran 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla öğretmenlere Yüksek Hızlı Tren (YHT) biletlerinde yüzde 50 indirim yapılacağını duyurdu. Bu indirim, 24-30 Kasım tarihleri arasında geçerli olacak ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı veya onaylı okullarda çalışan öğretmenler ile yurt dışında görev yapan Türk öğretmenler de bu kampanyadan yararlanabilecek. İndirimden faydalanmak için öğretmen kimlik belgesinin gösterilmesi yeterli olacak.
11 Kasım 2024

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa ve Mardin illerinde yaşanan sık sık tekrarlanan elektrik kesintilerine dikkat çekmek amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde oturma eylemi başlattı. Tanal, enerjinin bir insan hakkı olduğunu belirterek, hiç kimsenin bu haktan mahrum bırakılamayacağını ifade etti. Vatandaşların mağduriyetine dikkat çeken Tanal, sabaha kadar sürecek olan eylemiyle bu durumu protesto ettiğini vurguladı.
26 Nisan 2024

Karabük Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullara çay makineleri ve ısıtıcıların kullanılmaması talimatını verdi. Öğretmenler, bu karara tepki göstererek ders anlatırken boğazlarının rahatlaması için çay içmenin önemli olduğunu belirtti. Eğitim-İş Karabük İl Başkanı Zeki Çelik ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, tasarruf tedbirlerinin öğretmenler ve diğer kamu çalışanları üzerinden yapılmasının adil olmadığını savundu. Öğretmenler, bu genelgenin geri çekilmesini talep ediyor.
29 Mayıs 2024

Mevcut Milli Eğitim Bakanı İbrahim Oktugan, bir göçmen gencin ateşlediği kör kurşunlar sonucu hayatını kaybeden 74 yaşındaki, 40 yıllık eğitim geçmişine sahip bir öğretmenin ölümünü sıradan bir adli vaka olarak değerlendirdi. Bakan, artan cezaların ve kısa süreli hapis cezalarının sorunu çözeceğini düşündü. Ancak yazar Deniz Zeyrek, iktidarın öğretmenleri ve eğitimi ihmal ettiğini, yandaş yapılanmalarla daha fazla ilgilendiğini eleştirerek, bu tür olayların devam edeceğini öne sürdü.
11 Mayıs 2024

Ege Cansen, eğitim harcamalarının ekonomik kalkınmaya katkı sağlaması gerektiğini vurguluyor. Türkiye'de 20 milyona yakın öğrenci ve 1.4 milyon öğretmenle eğitim sektörünün en büyük kaynak kullanan sektör olduğunu belirtiyor. Eğitim harcamalarının beşeri sermaye oluşturma süreci olduğunu ve bu sermayenin bireylerin ve toplumun üretim becerilerini artırması gerektiğini ifade ediyor. Cansen, kalkınmaya hizmet etmeyen eğitim harcamalarının israf olduğunu savunuyor.
9 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, velilerden kitap, kırtasiye ve diğer öğretim materyalleri için fahiş fiyat talep eden bazı özel okullara yönelik inceleme başlattı. Şikayetler üzerine 81 il valiliğine yazı gönderildi ve Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile yönetmelik hükümleri hatırlatıldı. Bakanlık, mevzuata uygun ücret girişlerini zamanında yapmayan ve sadece kazanç sağlamak için faaliyetini sürdüren okullarla ilgili denetimlerin yapılacağını belirtti.
23 Ağustos 2024

Türkiye'de ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenleri, yeni müfredatın onay sürecinde yeterince bilgilendirilmediklerini ve aceleyle imza atmaya zorlandıklarını belirtiyorlar. Öğretmenler, müfredat taslaklarını görmeden veya okumadan imza attıklarını ifade ediyor. Talim Terbiye Kurulu ve çeşitli derneklerden oluşan komisyon, müfredat değişikliklerinde önemli roller oynamış. Yeni müfredatta, bazı bilimsel teorilerin çıkarılması ve dini içeriklerin eklenmesi dikkat çekiyor.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim