Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yönelik iddiaların ciddi olduğunu belirtti. Sosyal medyada, ıslak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar ve Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiasıyla itirazları gündeme geldi. Davutoğlu, bu iddiaların basit hatalar olarak görülmemesi gerektiğini ve gerekirse tüm tutanakların yeniden sisteme girilmesi gerektiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

HDP, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere Yeşil Sol Parti'yle birlikte girmeye karar verdi ve seçim bildirgesini açıkladı. Bu bildirgeyi açıkladıkları toplantıda, tutuklu olan eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ve eski Diyarbakır belediye başkanı Selçuk Mızraklı'nın destek mesajları okundu. Mesajlarda, HDP'nin parlamentoda daha güçlü bir temsil ile toplumun sorunlarını çözme adayı olduğu ve Yeşil Sol'un güçlü olmasının demokrasinin kurumsallaşması için önemli olduğu vurgulandı.
30 Mart 2023

Yeşil Sol Parti İstanbul 2. bölge milletvekili adayları, seçimlere kısa bir süre kala basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, Kürt sorununun meclis çatısı altında çözüleceği mesajı verildi. İlknur Birol, partinin anahtar rol oynayacağını ve kadınların değişimin kurucusu olacağını belirtti. Hasan Cemal, 14 Mayıs seçimlerinin kader seçimi olduğunu ve demokrasi için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Cengiz Çiçek ise AKP'nin savaş politikaları dışında satacak bir şeyinin olmadığını söyledi. Adaylar, gazetecilerin sorularını da yanıtladı ve özellikle Kürt meselesi ve İmralı'daki Abdullah Öcalan ile ilgili iddialar hakkında konuştular.
10 Mayıs 2023

Kapatma davası ile karşı karşıya olan HDP, pazar günü yapılacak kongrede yeni eş başkanlarını belirleyecek. Partinin siyasi mücadelesini Yeşil Sol Parti'ye (YSP) devretmesi bekleniyor. HDP, kapatma davası nedeniyle son milletvekili seçimlerine YSP listelerinden girmiş ancak oy oranı düşmüştü. HDP'nin eş başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar partide kalmıştı. HDP ve YSP, kongre süreçleriyle yönetimdeki kadroları değiştirmeyi ve yerel seçimlere yenilenmiş olarak gitmeyi planlıyor.
26 Ağustos 2023

Eski HDP milletvekili ve SES Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen, ittifaklar konusunda kapılarını hiçbir zaman kapatmadıklarını ve tarafsız olduklarını ifade etti. Ankara kulislerinde Bilgen'in AKP'den milletvekili adayı olacağı konuşuluyor. Bilgen, 2020'de tutuklanıp görevden uzaklaştırıldıktan sonra HDP'den istifa etmiş ve 2022'de SES Partisi'ni kurmuştu.
16 Mart 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteklerini sürdüreceklerini duyurdu. Kılıçdaroğlu'nun Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yaptığı mutabakat sonrası HDP'nin tutumunda bir değişiklik olup olmayacağı tartışılmıştı. HDP ve Yeşil Sol Parti, mutabakattaki kayyım maddesini eleştirdikten sonra destek kararını açıkladı. Açıklamada sığınmacılar ve kayyım politikasına yönelik eleştiriler yer aldı ve Erdoğan'ın bir seçenek olmadığı, tek seçeneğin onu ve iktidarını değiştirmek olduğu vurgulandı.
25 Mayıs 2023

Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP'nin muhalefet partilerine ajan provokatörler sızdırdığını ve bu kişilerin yaklaşan seçimlerle ifşa olacağını iddia etti. Demirtaş, partisinin ve kendisinin siyasi tasfiye operasyonlarına direnerek bunları boşa çıkardığını belirtti. Eski HDP'li ve AKP milletvekilliği yolunda olan Ayhan Bilgen ise Demirtaş'ın sözlerine Twitter üzerinden cevap vererek, siyasette büyük lafların geri adım atılmasına yol açabileceğini ima etti. Diken, Demirtaş'ın tutukluluğuna gerekçe olarak Bilgen ve Altan Tan'ın ifadelerinin kullanıldığını daha önce haberleştirmişti.
24 Mart 2023

Bir televizyon programında 'Çocuklar ölmesin' diyerek kamuoyunun dikkatini çeken ve bu sözleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Ayşe Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrası beraat etti. Şimdi ise Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili aday adaylığına başvurduğunu duyurdu. HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti'nin bir alternatif olarak değerlendirildiği ve HDP'nin seçimlere bu parti çatısı altında girebileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Deneyimli gazeteci Hasan Cemal, HDP'nin kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceği bir ittifakın parçası olarak milletvekili aday adayı oldu. HDP'nin teklif götürdüğü Cemal, teklifi kabul etti. Emek ve özgürlük ittifakında Yeşil Sol Parti'nin yanı sıra TİP, EMEP, TÖP, EHP ve SMF de yer alıyor.
25 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yeşil Sol Parti'nin Aydın mitinginde yaptığı konuşmada, siyasi birlikteliğin önemini vurguladı. Ahmet Şık'ın HDP hakkındaki tartışmalı açıklamaları sonrası başlayan tartışmaların gölgesinde, Baş, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın dayanışma mesajıyla konuşmasına başladı ve ittifaklarının değerini anlattı. Erkan Baş, ittifaklarının otellerde veya lobilerde kurulmadığını, Roboski, Gezi, IŞİD'e karşı mücadele ve Ankara'daki bombalı saldırılar gibi olaylarda şekillendiğini belirtti.
29 Nisan 2023

Mersin'de yapılan seçimler sonucunda, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, iki milletvekilliğini korumayı başardı. 2018 genel seçimlerinde farklı partilerden milletvekilleri seçilmişken, 2023 seçimlerinde HDP adayları Yeşil Sol Parti listelerinden girerken, TİP ayrı bir listeyle yarıştı. Açılan sandıklar sonucunda Yeşil Sol Parti'nin oy oranı %13,27 olurken, TİP'in oy oranı %2,01 olarak kaydedildi.
14 Mayıs 2023

Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde beklenen oy oranının altında kalmasının ardından bazı bölgelerde usulsüzlükler tespit ettiklerini duyurdu. Şırnak, Hakkari, Şanlıurfa, Batman, Mardin ve Diyarbakır'da, partinin aldığı oyların başka partilere yazıldığına dair örnekler paylaşıldı. Parti, bu usulsüzlüklere karşı gerekli girişimlerde bulunduğunu ve süreci takip ettiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçimlere girecek olan HDP'nin yurt dışındaki sandık kurullarında temsilci bulunduramayacağına hükmetti. Bu kararla birlikte, HDP'nin yerine 2018 seçimlerinde ülke genelinde dördüncü parti olan MHP'nin temsilcileri yurt dışı sandık kurullarında görev yapacak. Türkiye içinde ise HDP'yi takip eden partiler sandık kurullarına girebilecek. Siyasi partiler yasasına göre, son genel seçimde ilk beş sırada bulunan siyasi partilerin temsilcileri sandık kurullarında görev alabiliyor.
11 Nisan 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, partinin isminin, tüzüğünün ve eş genel başkanlarının değişeceğini açıkladı. İki partinin seçmende yarattığı kafa karışıklığının yeni partiyle önüne geçileceğini belirtti. Yeni seçilecek yönetim, eş başkanlar ve parti meclisiyle birlikte bu tartışmayı başlatacaklarını ifade etti.
25 Temmuz 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girecek olan HDP'nin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında ortak liste önerisine rağmen, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) bazı bölgelerde kendi adaylarıyla seçime girmesini eleştirdi. Buldan, Yeşil Sol Parti dışında atılacak her oyun AKP'nin işine yarayacağını belirtti. HDP tabanı da TİP'in bu kararını eleştiriyor ve ittifak içindeki oyların bölünmesinden endişe ediyor. Selahattin Demirtaş'ın taktik önerisine TİP olumlu yaklaşırken, HDP yönetimi bu önerilere kapalı olduğunu ifade etti.
23 Nisan 2023

Antalya'da açılan sandıkların yüzde 98'ine göre, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, 2018 seçimlerinde kazandığı milletvekilliğini korudu. 2018 seçimlerinde HDP'nin yüzde 7,23 oy alarak bir vekil çıkardığı Antalya'da, 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti yüzde 4,69, ittifakta yer alan TİP ise yüzde 4,53 oy aldı. Bu sonuçlara göre TİP'in adayları Yunus Başaran ve Barış Atay milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, ülke genelinde binin üzerinde sandık sonucuna itiraz ettiklerini ve bu itirazların neredeyse tamamının karara bağlandığını, verilerin düzeltildiğini belirtti. Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiası üzerine yapılan itirazlar sonucunda Batman ve Mersin'de AKP'den birer vekil alındığı iddiaları vardı, ancak Tiryaki henüz böyle bir sonucun olmadığını ifade etti. HDP, hatalı girişlerin düzeltilmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü ve olağanüstü itiraz yöntemiyle ilçe seçim kurullarına ve YSK'ye başvuracaklarını duyurdu.
16 Mayıs 2023

Sosyal medyada, özellikle CHP yönetimine, seçim sonuçlarındaki tutarsızlıklar nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz etme çağrıları yoğunlaştı. Islak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar dikkat çekti. Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi gibi bazı partiler usulsüzlük tespit ettiklerini ve itiraz süreçlerini başlattıklarını duyurdu. Twitter üzerinden muhalefet partilerine oylara sahip çıkma ve şeffaflık talepleri yükseldi.
16 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, daha önce TİP'i eleştiren sert açıklamalarının ardından geri adım atarak, ittifak içindeki partilerin değil, AKP-MHP iktidarının hedef olduklarını ifade etti. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesi ve TİP'in belli şehirlerde kendi adaylarıyla seçime katılma kararı alması, HDP tabanında rahatsızlık yaratmıştı. Buldan, Hakkari'deki mitingde yaptığı konuşmada, faşizmin kaybetmesi üzerine kurulan bir mücadele ortaklığından bahsederek, demokrasinin ve tutuklu siyasetçilerin özgürlüğünün önemini vurguladı.
24 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, emek ve özgürlük ittifakına bazı kritik seçim bölgelerinde aday çekme taktiği önerdi. TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, TİP'in hiçbir yer için çekilme çağrısı yapmadığını belirtti ve Yeşil Sol Parti'nin de değerlendirme yapabileceğini ifade etti. Ancak HDP kaynakları, HDP'nin herhangi bir seçim bölgesinde çekilme anlamına gelecek bir adım atmasının mümkün olmadığını, çekilme dışında formüller geliştirmeye açık olduklarını söyledi.
17 Nisan 2023
İşaretlediklerim