CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adaylarıyla gireceklerini açıklamasına anlayışla yaklaştıklarını belirtti. Özel, HDP'nin siyasi gücünü ve kilit rolünü vurgulayarak, kendi adaylarını çıkarma kararlarının doğal olduğunu ifade etti. Ayrıca HDP'nin sol kanattaki partilerle kurduğu ittifakın da dikkate alınması gerektiğini söyledi.
9 Ocak 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İYİ Parti'nin altılı masadan ayrılmasının ardından AKP kulislerinde seçimlerin lehlerine döndüğü yönünde bir algının oluştuğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti'nin ayrılmasına ilişkin yorum yaparak, kendi planlarının belli olduğunu ifade etti. Selvi, AKP kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek oy oranıyla seçileceği ve seçimin ilk turda sonuçlanacağı beklentisinin hakim olduğunu yazdı.
5 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul Bakırköy'de oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, sandığa gitmekte tereddüt eden seçmenlere hitap ederek, bir oy kullanmanın ülkenin kaderini değiştirebileceğini belirtti. Buldan, alınacak sonuçların Türkiye'nin demokratikleşmesi, barışı, refahı ve huzuruna katkıda bulunmasını umduğunu ifade etti. Ayrıca, henüz oyunu kullanmayanları sandığa gitmeye ve oy kullanmaya çağırdı.
28 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partilerine yönelik kapatma davasının seçim sürecini etkilememesi için kararın seçim sonrasına bırakılması talebiyle yeniden başvuracaklarını duyurdu. Sancar, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'den henüz randevu talep etmediğini ve bir randevu olması durumunda somut yol haritası üzerinde konuşacaklarını ifade etti. Ayrıca, HDP'ye yönelik bakanlık beklentileri olmadığını ve bu tür tartışmaları geçersiz manevra olarak gördüklerini belirtti.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararını imzalaması ve YSK Başkanı Ahmet Yener'in 14 Mayıs'ta yapılacak seçimleri duyurmasının ardından, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin hazır olduğunu belirtti. Buldan, bu açıklamayı tutuklu eski eş genel başkanlarının fotoğraflarını paylaşarak yaptı. İkinci tur gerektiği takdirde 28 Mayıs'ta yeniden oy kullanılacağı bilgisi de verildi.
10 Mart 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yarın öğlen saat 2'de olağanüstü bir toplantı yapacak. Bu karar, altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isim belirlenememesi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı almasının ardından geldi. Akşener, altılı masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini belirtti ve İstanbul ile Ankara'nın büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı.
3 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kars il örgütü dördüncü olağan kongresinde yaptığı konuşmada, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendi adayıyla katılacağını ve adayın en kısa zamanda açıklanacağını belirtti. Buldan, HDP'nin ne Cumhur İttifakı ne de Millet İttifakı ile bir ortaklığı olmadığını, ancak ilkesel yaklaşımlar konusunda diyalog ve müzakereye açık olduklarını ifade etti. Ayrıca, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, muhalefetin ortak bir aday çıkarmasının önemini vurgulayarak, ikinci turda desteklenebilecek bir adaya ilk turda neden oy verilmemesi gerektiğini dile getirdi.
7 Ocak 2023

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşme talebini, partilerine yönelik kapatma davası, hesaplarına konan bloke ve iktidarın antidemokratik uygulamaları nedeniyle reddettiklerini açıkladı. AKP'nin başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı düzenlemeler için diğer partilerle görüşme arayışında olduğu, ancak HDP'nin bu görüşmeleri seçim manevrası olarak gördüğü ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde değişiklik yapılmasını önerdiği, ancak bu önerilere cevap alamadığı belirtildi.
9 Ocak 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, muhalefet partilerine ortak bir aday belirlemeleri ve seçimlere kadar sessiz kalmaları çağrısında bulundu. Demirtaş, halkın seçimi kazanacağını ve yeni Cumhurbaşkanına mazbatayı teslim edeceğini ifade etti. Bu çağrı, 'altılı masa' olarak bilinen muhalefet ittifakının henüz ortak adayını belirleyememesi ve 'emek ve özgürlük ittifakı'nın da adaylarını duyurmamış olması bağlamında yapıldı.
5 Şubat 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimler sonrası sosyal medyada paylaşılan ve YSK'ya ait olduğu iddia edilen tutanaklarla ilgili konuştu. Yener, bu görsellerin YSK ile ilgisi olmadığını ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialar olduğunu ifade etti. CHP ve HDP temsilcileri, vekil dağılımını etkileyecek bir sonuca henüz ulaşamadıklarını açıkladılar.
17 Mayıs 2023

AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi yönündeki çağrısına, altılı masa olarak bilinen muhalefet partilerinin temsilcileri tepki gösterdi. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, CHP ve İyi Parti temsilcileri, seçimlerin zamanında yapılmasının demokrasinin bir gereği olduğunu ve anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten maddesine atıfta bulunarak Arınç'ın önerisine karşı çıktılar. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi fikri ilk olarak bir AKP yetkilisi tarafından dile getirilmişti.
13 Şubat 2023

Bülent Arınç, DW Türkçe'ye verdiği röportajda, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği oylamasında parti kapatmaları zorlaştıran maddenin geçmediğini ve HDP'nin selefi BDP'nin oylamaya katılmadığını ifade etti. Arınç, oylamada sekiz AKP milletvekilinin katılmadığını 'unuttuğunu' belirtti. Oylamada parti kapatmaları zorlaştıran madde 327 kabul oyu ile referanduma gitmeyerek düşmüş, bu durum AKP içindeki fireler nedeniyle gerçekleşmişti.
19 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin ertelenmesinin darbe olacağını belirtti. AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunmasının ardından, AKP Sözcüsü Ömer Çelik bu görüşün partiyi yansıtmadığını açıkladı. Muhalefet ise seçimlerin ancak savaş hallerinde Meclis onayıyla ertelenebileceğini, aksi durumun darbe olacağını ifade etti. Demirtaş, seçimlerin halk tarafından yapıldığını ve siyasetçilerin halkın bu hakkını darbeyle çalamayacağını vurguladı.
21 Şubat 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, BBC Türkçe'ye verdiği röportajda, Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye oy vermenin, mevcut seçim matematiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy vermekle fark oluşturmadığını ifade etti. Demirtaş, seçimlerin ekonomi ve demokrasi ekseninde ilerlediğini ve Erdoğan'ın yenilgiye uğrayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, TİP'in ayrı liste kararını yanlış bulduğunu ve Yeşil Sol Parti seçmeninin oylarının partilerine gideceğini söyledi.
17 Nisan 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre ikinci defadan fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini belirterek, Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi sunacaklarını açıkladı. Erdoğan ve danışmanı Mehmet Uçum, 2017'deki anayasa değişikliği ile 'yeni sistem' getirildiğini ve bu nedenle 'kronometrenin sıfırlandığını' savunarak, Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını ifade etmişlerdi. İYİ Parti'nin itirazı, Erdoğan'ın adaylığının yasal dayanağı ve anayasa yorumları üzerine devam eden tartışmaların bir parçası.
27 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarmasını desteklediğini belirtti. Demirtaş, muhalefetin diğer bloğunun HDP ile diyalog ve müzakere yürütmemesi durumunda HDP'nin kendi adayıyla seçimlere katılmasının doğal olduğunu ifade etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partinin kendi adayını en kısa zamanda açıklayacağını ve seçimlere bu adayla gireceğini duyurdu.
8 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin oy oranındaki düşüşü değerlendirdi. Demirtaş, devletin imkanlarının sınırsız kullanımı, AKP-MHP iktidarının mühendislik çalışmaları ve Türklük inşası gibi faktörlerin yanı sıra, HDP'nin seçim stratejilerindeki amatörlüğü ve kurumların işlememesini eleştirdi. Ayrıca, Kürt siyasi hareketinin toplumdaki değişimleri doğru analiz edemediğini ve sloganlarla ilerlemenin mümkün olmadığını belirtti. Demirtaş, partinin yeniden yapılanma süreci başlatması gerektiğini vurguladı.
31 Mayıs 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP ile yapacağı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Zorlu, Kılıçdaroğlu'nun ülkenin tüm paydaşlarıyla görüşmesinde bir sorun olmadığını, ancak İYİ Parti olarak görüşmenin içeriğinin önemli olduğunu vurguladı. İYİ Parti'nin anayasanın ilk dört maddesi ve değerler sistemine bağlı olduğunu ve bu çerçevede ilerleyecek görüşmelerde bir sıkıntı olmayacağını ifade etti. Ayrıca, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın demokrasi gündeminde mutabık kalınırsa Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini söylediği ve HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç'un Kılıçdaroğlu'nun bu hafta HDP'yi ziyaret edeceğini açıkladığı belirtildi.
14 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin seçimlere kendi adayını çıkaracağını Iğdır ve Kars'ta yaptığı açıklamalarla tekrarladı. HDP'nin farklı ittifaklarla birlikte hareket edeceğini ve bu durumun diğer partilerin stratejilerini etkileyebileceğini belirtti. Buldan, HDP'nin kendi ilkeleri ve mücadelesini ön planda tutan bir parti olduğunu ve bu ülkede bir irade olarak var olmaya devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin ne Cumhur İttifakıyla ne de Millet İttifakıyla bir ortaklığı olmadığını, ancak ilkesel yaklaşımlar üzerinden diyalog ve müzakereye açık olduklarını söyledi.
8 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamayla aktif politikayı bıraktığını duyurdu. Demirtaş, partisinin oy oranındaki düşüşe dair eleştirilerde bulunarak, partisinin sloganlarla ilerleyemeyeceğini ve toplumsal çöküşün kaçınılmaz olacağını ifade etti. Ayrıca, partisine kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci başlatma çağrısında bulundu.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim