HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisine yönelik kapatma davasının seçim sürecine siyasi müdahale amacı taşıdığını öne sürdü. Buldan, AKP ve MHP'nin bu dava üzerinden kumpas kurduğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımlarına bloke koyma kararını eleştirdi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'ya göre üçüncü kez aday olamayacağını ve meşru olmayan bir adaylıkla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.
31 Ocak 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

Yeşil Sol Parti tarafından İstanbul 3. Bölge'den milletvekili adayı gösterilen ancak seçilemeyen oyuncu Kerem Fırtına, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini devam ettireceğini belirtti. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Kılıçdaroğlu'na desteğini açıklamasının ardından HDP/Yeşil Sol'un tutumu merak konusu olmuştu. Fırtına, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan ve ekibine karşı Kılıçdaroğlu ve kabinesiyle mücadele etmeyi tercih ettiğini ve Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade etti.
24 Mayıs 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkaracağını duyurduktan sonra, eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ile adaylık konusunda görüşme yaptı. Demirtaş, Edirne Cezaevi'nde yapılan görüşmede hukuki durumunun adaylık için uygun olmadığını ifade etti ve partinin seçim çalışmalarını destekleyeceğini belirtti. HDP yönetimi de Demirtaş'ın bu yaklaşımına teşekkür ederek, ortak çalışmanın önemini vurguladı.
27 Ocak 2023

Selahattin Demirtaş, Halk TV'de katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Emek ve özgürlük ittifakının cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararını doğru bulduğunu ve bu ittifakın henüz bir adayı destekleme kararı almadığını belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin savunmasını seçim sonrasına bırakma talebini reddetmesini eleştirdi ve HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti ile seçime girileceğini ifade etti. AKP'nin HÜDA-PAR ile ittifakını ve Erdoğan'ın Kürt oylarını kazanma çabalarını etkisiz bulduğunu söyledi.
22 Mart 2023

Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır üçüncü sıra adayı gazeteci-yazar Cengiz Çandar, Meclis'e girmeye hak kazandı. Parti, Diyarbakır'da yüzde 61 oy oranı ile sekiz milletvekili çıkardı. İstanbul ikinci bölge üçüncü sıra adayı Hasan Cemal ise seçilemedi, çünkü parti bu bölgede yalnızca iki milletvekili çıkarabildi. Ayrıca, TİP'in İzmir adayı İrfan Değirmenci de İzmir'de milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, HDP'nin kapatılmasının siyasi olarak faydasız olduğunu belirtti. Arınç, geçmişte kapatılan partilerin yerine yenilerinin çıktığını ve bu nedenle kapatma işleminin bir çözüm olmadığını savundu. Ayrıca, HDP'nin milyonlarca insanı temsil ettiğini ve bireysel suçlamaların partiyi bağlamaması gerektiğini ifade etti. HDP'nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açılmış ve son olarak HDP'nin Hazine yardım hesabının dondurulmasına karar verilmişti.
19 Ocak 2023

Kamu yayıncısı TRT, seçim günü canlı bağlantılar yapacağı siyasi parti merkezleri arasında Yeşil Sol Parti'yi dahil etmedi. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol listelerinden seçime gireceği bilinirken, TRT'nin bu kararı kamu yayıncılığı ilkesine aykırı bulundu. Daha önce TRT'nin cumhurbaşkanı adaylarına ayırdığı yayın sürelerindeki dengesizlik ve TİP milletvekili adayı Can Atalay'ın konuşmasına izin verilmemesi gibi olaylarla da eleştirilere maruz kaldığı belirtildi. Radyo Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşçı, seçim akşamı için TRT'de olası manipülasyonlara karşı uyarılarda bulundu.
13 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın, partinin cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendi adayıyla gireceğini açıklamasının ardından, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oruç, muhalefetle müzakere edilmesi durumunda ortak adayda buluşabileceklerini, aksi takdirde kendi adaylarını belirleyeceklerini ifade etti. Buldan'ın bu açıklaması siyasi gündemi hareketlendirdi ve HDP'nin seçim stratejisi konusunda yeni bir açıklama yapılmasına neden oldu.
8 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında HDP'nin kapatılması gerektiğini ifade etti ve Anayasa Mahkemesi'ne bu yönde mesajlar gönderdi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması talebiyle AYM'ye başvurduğunu ve AYM Genel Kurulu'nun 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul ettiğini hatırlattı. Bahçeli, HDP'nin kapatılma davasının seçim sonrasına bırakılmasını eleştirdi ve AYM'nin bu konuda hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı. HDP ise daha önce AYM'den kararın seçim sonrasına bırakılmasını talep etmişti.
24 Ocak 2023

Eski TBMM Başkanı ve AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunurken, MHP'li yetkililer anayasanın 78'inci maddesine göre seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini ve böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Muhalefet ise seçim erteleme ihtimaline karşı çıkarak, bunun ancak Meclis onayıyla ve savaş hali dışında yapılamayacağını, aksi takdirde darbe anlamına geleceğini dile getirdi. AKP içinde ise seçimlerin ertelenmesi ve yerel seçimlerle birleştirilmesi konusunda farklı görüşler olduğu ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
19 Şubat 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yaklaşan seçimlerin güvenliğine ilişkin endişeleri Meclis'te tartışmak için genel görüşme açılmasını önerdi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, seçim güvenliği konusunda AKP döneminde yaşanan sorunlara dikkat çekti ve geçmişte yaşanan mühürsüz oy kullanımı, OHAL koşulları altında yapılan seçimler ve sandık birleştirme yöntemiyle seçmen iradesinin etkilendiğini iddia etti. CHP ve İYİ Parti'nin destek verdiği öneri, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
28 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun duyurulmasının ardından, ittifakın HDP desteğini alıp alamayacağı merak konusu oldu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bu görüşmelere dahil edilemeyeceğini ifade etti. Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın ise Kılıçdaroğlu'nun HDP'yi ziyaret etmesinin önemli olduğunu ve HDP'nin taleplerinin demokrasi ve adalet odaklı olacağını söyledi.
8 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına değinerek, ne sandıktan kaçacaklarını ne de demokrasiyi yok sayacaklarını belirtti. AKP'nin özgül ağırlığı Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bana bir sene verin' sözleri, seçimlerin erteleneceği yönünde yorumlanmıştı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, MHP'nin etkin isimleri seçim ertelemesinin söz konusu dahi olamayacağını düşünüyor.
21 Şubat 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçim tarihinin yaklaşmasıyla sosyal medya üzerinden mesajlarını artırdı. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin 81 şehrini ve 84 milyon insanını sevdiğini ifade etti. Sorunların kavga veya ayrılık nedeni olamayacağını, bunun yerine el ele verilerek geleceğin kazanılması için bir gerekçe olabileceğini vurguladı. Gençlere kışkırtıcılara değil, değişime oy vermeleri çağrısında bulundu.
19 Nisan 2023

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaptığı konuşmada, Türk milliyetçilerinin ve Atatürkçülerin Türkiye'deki siyasi dengeleri eline aldığını ve HDP'nin 'anahtar parti' konumunu kaybettiğini savundu. Oğan, bu durumun kendi siyasi görüşlerinin toplumda karşılık bulduğunu ve bu yüzden mutlu olduğunu belirtti. Ayrıca, HDP'nin denge partisi olarak görülmesinden rahatsızlık duyduğunu ve bu durumun siyasete atılma sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
11 Mayıs 2023

Diyarbakır Yenişehir'de bulunan Yeşil Sol Parti'nin kadın seçim bürosuna silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı, seçimlere 20 gün kala gerçekleşti ve büroda o esnada kimse bulunmuyordu. HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, saldırının kaos ve korku yaratmayı amaçladığını ve organize olduğunu ifade etti. Olayla ilgili avukatlar ve polis inceleme yapmaktadır.
24 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ırkçı ve faşist söylemlerine önem vermediklerini, önemli olanın Kemal Kılıçdaroğlu'nun topluma verdiği sözler olduğunu ifade etti. HDP ve Yeşil Sol Parti'nin merkez yürütme kurulları, Kılıçdaroğlu'na desteği sürdürme kararı aldı. Buldan, seçimde Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında bir tercih yapılması gerektiğini ve HDP'nin tercihinin Kılıçdaroğlu olduğunu dile getirdi.
26 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, HDP'ye yönelik kapatma davasının ve Hazine yardımının kesilmesinin MHP'nin baskısı ve iktidarın yargıya talimatıyla gerçekleştiğini öne sürdü. Sancar, HDP'nin siyasi baskılara karşı dirençli duruşunu vurguladı ve muhalefete cesur olma çağrısında bulundu. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'ye bilgi vermeden hareket ettiğini ve bu durumun siyasi bir operasyon olduğunu belirtti. Muhalefetin daha etkili reform vaatlerinde bulunması gerektiğini ifade ederek, HDP'nin kendi politikalarını belirleme konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim