ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, modellerinin fiyatlarını düşürmesinin ardından artan talebi karşılamak amacıyla Şanghay'daki fabrikasında üretimi artırma kararı aldı. Şirket, Şubat ve Mart aylarında fabrikada haftalık ortalama 20 bin araç üretmeyi hedefliyor. Bu üretim artışıyla fabrika, Eylül ayındaki üretim seviyelerine geri dönecek, bu dönemde fabrikada 82 bin 88 Model 3 ve Model Y aracı üretilmişti.
1 Şubat 2023

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, xAI adında yeni bir yapay zeka şirketi kurduğunu duyurdu. Şirketin amacı 'Evrenin gerçek doğasını anlamak' olarak belirlendi. xAI ekibi, yapay zeka alanında önemli katkılarda bulunmuş ve büyük buluşlara öncülük etmiş uzmanlardan oluşuyor. Musk, yapay zeka robotlarının geliştirilmesi için güvenlik protokolleri ve bağımsız denetimlerin önemini vurgulamış ve 'TruthGPT' adında bir platform başlatmayı planladığını açıklamıştı.
13 Temmuz 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de bazı Model 3 araçları için 1.300 dolardan fazla indirim uyguladı. Bu yıl altı kez fiyat düşüren şirket, Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını yılın başından bu yana düşürmeye devam ediyor. Model S ve Model X modellerinin fiyatları artmasına rağmen, bu modeller 2023 başlangıcına göre yüzde 20 daha ucuz durumda. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla yürütülüyor.
20 Mayıs 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, Hindistan hükümetiyle yıllık yaklaşık 500 bin elektrikli araç üretme kapasitesine sahip bir fabrika kurmak için görüşmeler yapıyor. Şirket, Hindistan'ı Hint-Pasifik bölgesine araç ihraç etmek için bir üs olarak kullanmayı hedefliyor. Tesla'nın Hindistan'daki araçlarının başlangıç fiyatı, ülkedeki en ucuz elektrikli araç olan MG Comet'in iki katından daha pahalı olacak. Tesla'nın daha önceki Hindistan giriş planları, hükümetin yüksek ithalat vergilerini düşürmeyi reddetmesi nedeniyle durdurulmuştu.
14 Temmuz 2023

Elon Musk, yapay zeka girişimi xAI için dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından birini inşa etmeyi planlıyor. Bu süper bilgisayar, Nvidia'nın H100 grafik işlem birimlerinden 100 bin tanesiyle desteklenecek ve yeni nesil xAI sohbet robotu Grok’a güç sağlamayı hedefleyecek. Musk, bu makinenin mevcut en büyük GPU kümelerinden en az dört kat daha büyük olacağını öngörüyor. Proje, Oracle ile işbirliği yaparak gerekli kaynak ve uzmanlığı sağlamayı amaçlıyor.
27 Mayıs 2024

Tesla, en popüler modelleri olan Model S ve Model X'in 'standart mesafe' versiyonlarını satışa sundu. Bu yeni versiyonlar, normal modellere göre daha az mesafe kat edebilirken, fiyatları da 10 bin dolar daha ucuz. Tesla'nın bu hamlesi, pazar hakimiyetini ele geçirmek ve daha çok müşteri çekmek için yapılan bir strateji olarak görülüyor.
16 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül 2023'te BM Genel Kurulu sırasında Elon Musk ile görüşmüş ve Tesla'nın Türkiye'de fabrika kurması için çağrıda bulunmuştu. Ancak otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'de fabrika kurma planının olmadığını yazdı. Özpeynirci, Türkiye'nin 26 yıldır yeni bir otomotiv markasından yatırım almadığını ve mevcut yatırımların da ülkeden çekildiğini belirtti.
20 Kasım 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ikinci çeyrekte 466 bin 140 araç satarak analistlerin 445 bin araçlık satış beklentisini aştı. Bu satış rakamı, bir önceki çeyreğe göre %10, geçen senenin aynı dönemine göre ise %83 artış gösteriyor. Tesla, müşterileri kendine çekmek için fiyat indirimleri yaparak rekabetçi bir strateji izliyor. Analist Dan Ives, yapılan fiyat indirimlerini 'akıllı bir poker hamlesi' olarak değerlendirdi.
3 Temmuz 2023

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı görüşmenin ardından Tesla'nın Hindistan'da yatırım yapma planlarını duyurdu. Musk, Tesla'nın Hindistan pazarına giriş yapacağına ve bunun insanlık durumuna bağlı olarak mümkün olan en kısa sürede gerçekleşeceğine emin olduğunu belirtti. Bu açıklama, Tesla'nın global genişleme stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
21 Haziran 2023

Hyundai, sürücüsüz ve elektrikli otomobil teknolojileri üzerine çalışan Motional şirketine 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırım ile Hyundai, Motional'ın çoğunluk hisselerini elde etmiş olacak. Ayrıca, Hyundai bu yatırımın bir kısmını, Motional'ın ortağı olan Aptiv'in hisselerini satın alarak gerçekleştirecek. Motional, bu yatırımla birlikte 2024 yılında Hyundai Ioniq 5 modeli üzerinden tamamen elektrikli ve sürücüsüz bir robot taksi hizmeti sunmayı planlıyor.
5 Mayıs 2024

ABD'li otomobil üreticileri Ford ve General Motors'un Tesla'nın şarj sistemini benimsemesiyle ilgili haberlerin ardından Tesla hisseleri iki haftada yüzde 40'tan fazla artış gösterdi. Bu süreçte Tesla'nın piyasa değeri 200 milyar doların üzerinde arttı. Ancak hisselerdeki bu yükseliş serisi, sonrasında bir düşüşle sona erdi. Tesla'nın sahibi Elon Musk'ın Twitter CEO'luğunu bırakması da hisselerdeki yükselişi tetikleyen faktörlerden biri olarak görülüyor.
15 Haziran 2023

Tesla'nın ABD'deki elektrikli araç pazar payı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 50'nin altına düştü. Tesla'nın satışları yüzde 6,3 düşüşle 175 bin araca geriledi ve pazar payı yüzde 49,7 olarak kaydedildi. General Motors, Ford, Hyundai ve Kia gibi köklü otomobil üreticileri, Tesla'nın pazar payını zorlamaya başladı. Artan rekabet ve Tesla'nın ürün yelpazesinin eskiyecek olması, şirketin pazar payındaki düşüşün ana nedenleri arasında yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'deki Model 3 ve Model Y araçlarının fiyatlarını yüzde 2,65 ile yüzde 4,23 aralığında düşürdü. Model 3 sedan'ın fiyatı 40 bin 240 dolardan 38 bin 990 dolara, Model Y uzun menzilli aracın fiyatı ise 50 bin 490 dolardan 48 bin 490 dolara düşürüldü. Ayrıca, Model Y performans aracının fiyatları da 54 bin 490 dolardan 52 bin 490 dolara indirildi. Türkiye'de Tesla'nın satışları mayıs ayında online olarak başlamıştı.
6 Ekim 2023

Hollanda merkezli teknoloji şirketi Philips, kar marjlarını 2025'e kadar artırmak için toplam 6 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarmaların yarısı bu yıl içinde, diğer yarısı ise 2025'e kadar gerçekleştirilecek. Şirketin yeni CEO'su Roy Jakobs, daha önce çalışanların yüzde 5'inin çıkarılacağını duyurmuştu. Bu adım, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle benzer işten çıkarmalar yaptığı bir döneme denk geliyor.
30 Ocak 2023

Milyarder yatırımcı Elon Musk, yapay zeka alanında OpenAI'ye rakip olacak bir start-up kurmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, yapay zeka araştırmacılarından ve mühendislerden oluşan bir ekip oluşturuyor ve SpaceX ile Tesla'daki yatırımcılarla finansman görüşmeleri yapıyor. Ayrıca, Nvidia'dan yoğun görevler için gerekli olan grafik işleme birimleri ve sistemler edindiği ve 'X.AI Corp' adında Nevada'da bir firma kaydettirdiği belirtiliyor. Musk, daha önce yapay zeka teknolojilerinin risklerine dikkat çekerek, ChatGPT 4 gibi sistemlerin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulunmuştu.
15 Nisan 2023

Tesla, hatalı bir emniyet kemeri uyarısı nedeniyle 125 bin 227 aracı geri çağırma kararı aldı. Bu hata, kaza anında yaralanma riskini artırabileceği için Amerikan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından federal güvenlik gereksinimlerine uymadığı belirtildi. Etkilenen modeller arasında 2012-2024 Model S, 2015-2024 Model X, 2017-2023 Model 3 ve 2020-2023 Model Y bulunuyor. Tesla, hatalı sensörü değiştirecek ve haziranda bir over-the-air (OTA) güncellemesi başlatacak.
1 Haziran 2024

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Elon Musk'ın yönetimindeki Tesla, SpaceX ve X (eski adıyla Twitter) şirketleri 2024 yılına zorluklarla başladı. Tesla'nın piyasa değeri son bir yılda 188 milyar dolar azalarak en büyük kaybı yaşadı. Bu durum, Çin'deki ve küresel pazardaki elektrikli araç talebinin yavaşlamasından kaynaklanıyor. Musk, Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin pazardaki rekabeti artıracağı konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, Musk'ın satın aldığı X şirketi de reklam gelirlerinde büyük bir düşüş yaşayarak değer kaybetti.
24 Şubat 2024

2018 yılında Tesla aracıyla kaza yapan mühendis Walter Huang'ın ailesi, Tesla'ya karşı dava açtı ve otomatik sürüş yazılımının hatalı olduğunu iddia etti. Tesla ise sürücünün dikkatsizliğini suçladı. Davada, Elon Musk'ın Tesla'nın otomatik pilot sürüşünün güvenli olduğunu belirttiği 2016 tarihli bir konuşmasının 'deepfake' teknolojisiyle hazırlanmış olabileceği öne sürüldü. Yargıç, Tesla'nın savunmasını yetersiz buldu ve Musk'ın sorgulanmasına karar verdi.
27 Nisan 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024
İşaretlediklerim