OpenAI, San Francisco'da düzenlenen bir etkinlikte yeni yapay zeka modeli GPT-4 Turbo'yu tanıttı. Bu model, Nisan 2023'e kadar olan bağlamı içeren yanıtlar sağlayabiliyor ve önceki sürümlere göre çok daha uzun girdileri (300 sayfaya kadar) işleyebiliyor. GPT-4 Turbo şu anda geliştiriciler için ön izlemede ve yakında herkese açılacak. Ayrıca, OpenAI kullanıcıların ChatGPT'nin uygulama programlama arayüzünü kullanarak sohbet robotlarını özelleştirebilmelerine olanak tanıyan yeni bir seçenek sundu ve hizmet ücretlerini düşürdüğünü açıkladı.
6 Kasım 2023

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in diş hekimi babasının desteklediği Boston merkezli Perceptive adlı teknoloji şirketi, dünyanın ilk tam otomatik diş işlemine imza attı. Yapay zeka görüntüleme yazılımını robotik bir kolla birleştiren şirket, Kolombiya'nın Barranquilla kentinde bir hastanın dişini delme ve kesme işlemlerini başarıyla gerçekleştirdi. Şirketin nihai hedefi, otomatik makinelerin kuron kaplama ve benzeri işlemleri sadece 15 dakikada gerçekleştirmesi.
7 Ağustos 2024

Elon Musk, Twitter'ın yeni CEO'su olarak Linda Yaccarino'yu atadı. Analistler, bu atamanın Musk'ın Tesla'ya daha fazla zaman ayırmasına olanak tanıyacağını ve bu durumun Tesla yatırımcıları için olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor. Musk'ın Twitter'a olan yoğun ilgisi, Tesla hisselerinin performansını olumsuz etkiliyordu ve yatırımcılar arasında yönetim zafiyeti endişelerine yol açıyordu. Musk'ın Twitter'dan ayrılma ihtimalinin artması Tesla hisselerinin değer kazanmasına sebep olmuştu.
13 Mayıs 2023

Elon Musk tarafından kurulan yapay zeka şirketi xAI, 'Grok' adlı yapay zeka robotunu piyasaya sürdü. Grok, X platformuna entegre edilerek 'Premium+' abonelerinin kullanımına açıldı. Musk, Grok'un diğer yapay zeka botlarına göre avantajının gerçek zamanlı bilgi erişimi olduğunu belirtti. Bazı kullanıcılar ise Grok'a erişim konusunda sorun yaşadıklarını ifade etti.
8 Aralık 2023

Tesla hayranı bir kişi, şirketin ticari markasını tekneler ve uçaklar için de kullanabilmek amacıyla ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi'ne başvurdu. Başvuru, Jerome Eady tarafından yapıldı ve Tesla'nın bilgisi dışında gerçekleşti. Elon Musk'ın Cybertruck'ın tekne olarak kullanılabileceğini söylemesinin ardından Eady, şirkete yardım etmek amacıyla bu adımı attığını belirtti. Ancak bu durum, kamuoyunda kafa karışıklığına yol açtı.
5 Ocak 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, iki yeni abonelik türünün satışa sunulacağını duyurdu. Yeni abonelik türlerinden biri daha ucuz olacak ve tüm özellikler kullanıcılara sunulacak ancak reklamlar sitede çıkmaya devam edecek. Daha pahalı olan ikinci abonelikte ise reklamlar bulunmayacak. Ayrıca, Twitter'ın 'herkese ücretli' yapmayı test ettiği ve botlarla mücadele kapsamında temel özelliklere erişmek için tüm kullanıcıların yıllık bir dolar ödemek zorunda kalacağı belirtildi.
20 Ekim 2023

TBMM'ye sunulan ve bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesini öngören Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı teklifine göre, bir-üç yaş arası otomobil sahipleri 2023'te en az 4 bin 240 lira, en yüksek 202 bin 304 lira MTV ödeyecek. Togg T10X modeli için ödenecek MTV 12 bin 906 lira olacak. Yeni otomobil satışlarının çoğunluğunu oluşturan 1,6 litreyi aşmayan motor silindir hacmine sahip araçlar için MTV, 4 bin 240 lira ile 8 bin 870 lira arasında değişecek. MTV zammı otomobillerin yanı sıra otobüs, panelvan, uçak, helikopter ve motosiklet gibi diğer taşıtları da kapsayacak.
10 Temmuz 2023

Tokyo Üniversitesi'ndeki bilim insanları, laboratuvar ortamında insan cildine benzeyen, kendi kendini onarabilen ve gülümseyebilen bir robot yüz üretti. Bu sentetik deri, kolajen bazında insan derisi hücresinden yapılarak robota yapışıyor ve insan bağlarını taklit ediyor. Araştırmacılar, ileride ter bezleri, gözenekler ve sinir gibi özellikler ekleyerek cildi gerçek cilde en yakın hale getirmeyi hedefliyor. Bu gelişme, insansı robotların geliştirilmesi ve kozmetik ürünlerin test edilmesinde yenilikçi uygulamalara fırsat verebilir.
1 Temmuz 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 'otopilot' sürücü destek sisteminin ölümlü kazaya yol açtığı iddiasıyla hakkında açılan davayı kazandı. 2019'da meydana gelen bir kaza sonrası araçtaki iki yolcu tarafından 'otopilotun arızalı olduğu' suçlamasıyla açılan dava sonuçlandı. Davacılar, otopilot sisteminin Model 3 aracının aniden yoldan çıkmasına ve bir ağaca çarparak alevler içinde kalmasına neden olduğunu iddia etmişti. Ancak Tesla, kazaya 'insan hatasının neden olduğunu' savundu ve kazanılan dava, Tesla için 'büyük bir zafer' olarak nitelendirildi.
1 Kasım 2023

Türkiye'de elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranlarına ek olarak, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %40 ek gümrük vergisi getirildi. Bu durum, Türkiye pazarına girmeye hazırlanan Tesla'nın planlarını olumsuz etkileyebilir. Tesla, daha önce ABD-Türkiye arasındaki 'rahip krizi' nedeniyle Türkiye planlarını askıya almış, ancak sonrasında yatırım kararı almıştı. Yeni vergi düzenlemesi, Tesla'nın Türkiye'deki yatırım kararını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Ayrıca, bu durum sadece Tesla'yı değil, Çin'de üretim yapan diğer markaların da Türkiye pazarına olan ilgisini azaltabilir.
6 Mart 2023

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, İsrail'deki Tesla süper şarjlarının (Superchargers) ücretsiz olacağını Twitter üzerinden duyurdu. Bu duyuru, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmasının ardından geldi. Saldırı sonrası İsrail, Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı ve Gazze'deki elektrik tamamen kesildi.
12 Ekim 2023

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, artan batarya maliyetleri ve beklenen ekonomik resesyon nedeniyle Almanya'nın Köln şehrindeki fabrikasında 3 bin 200 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall, işten çıkarmaların ürün geliştirmede 2 bin 500 ve idari pozisyonlarda 700 olacağını açıkladı. Ford, geçen yıl Köln fabrikasını elektrikli araç üretim tesisine dönüştürmek için 2 milyar dolar yatırım yapmıştı. Şirketin Avrupa'daki yeniden yapılanma süreci kapsamında ABD ve Hindistan'da da işten çıkarmalar gerçekleşmişti.
24 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın İran ile ilgili ironik bir tweet'ini retweet'ledi. Musk, tweet'inde İran'ın çevresindeki ABD askeri üslerini gösteren bir meme paylaştı ve 'İran savaş istiyor. Bakın ülkelerini askeri üslerimize ne kadar yakın kurmuşlar' ifadesini kullandı. Şimşek, bu paylaşımı retweet'ledi.
28 Ekim 2023

Alman otomobil üreticisi BMW, elektrikli araç sektöründe önemli bir başarıya imza atarak, Tesla ile rekabette kendini kanıtladı. BMW'nin batarya teknolojisindeki uzmanlığı ve elektrikli araçlar için özel tasarlanmış yeni Klasse serisi, şirketin satışlarında büyük bir artış sağlamasına olanak tanıdı. Bu yeni seride, Tesla'nın sunmadığı özellikler bulunuyor ve BMW geçen yıl 376 bin elektrikli araç satarak lüks segmentte ikinci sıraya yerleşti. BMW'nin hibrit modelleri de müşteri tabanını korumasına ve genişletmesine yardımcı oldu.
9 Mart 2024

Otomatik şanzımanlar, insanlardan daha hızlı vites değiştirebilme, yakıt tasarrufu ve yüksek performans gibi avantajlar sunuyor. Lüks otomobil üreticileri artık manuel şanzımanlı modelleri sınırlı sayıda üretiyor veya hiç üretmiyor. Türkiye'de 2024'ün ilk üç ayında satılan sıfır otomobillerin %89.3'ü otomatik şanzımanlıydı. Otomatik şanzımanların tek negatif yönü, bozulmaları durumunda manuel şanzımanlara göre daha yüksek maliyetli olmaları.
6 Nisan 2024

Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra platformu 'süper uygulama' haline getirme hedefini belirtti. Musk, Twitter'ı mesajlaşma, mal ve hizmetler için ödeme ve video akışı yapabilen bir platform haline getirmeyi planlıyor. Ancak, daha önce benzer girişimlerde bulunan Google, Facebook ve Amazon gibi teknoloji devlerinin başarısız olması, Musk'ın karşısında zorlu bir yol olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, ABD bankacılık pazarındaki zorlu rekabet, sert düzenlemeler ve müşteri 'yapışkanlığı' nedeniyle finansal hizmet geçişinin zor olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2023

Amazon, OpenAI, Microsoft ve Google gibi şirketlerin ardından yapay zeka destekli sohbet robotu Amazon Q'yu piyasaya sürdü. Amazon Q, kurumsal müşterilere özel olarak tasarlanmış ve şirketlerin kendi sistemlerindeki verileri kullanarak sorulara yanıt verebilen bir asistan olarak hizmet verecek. Robot, acil sorulara hızlı ve alakalı yanıtlar verme, sorunları çözme ve içerik oluşturma gibi işlevlere sahip olacak. Amazon Q'nun kullanım ücreti yıllık 20 dolar olarak belirlendi.
28 Kasım 2023

Uber Technologies, ekonomik koşullar ve maliyet tasarrufu gerekçesiyle işe alım ekibinden 200 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu işten çıkarmalar şirketin toplam çalışan sayısının yüzde 1'inden azını etkileyecek ve çoğunlukla ABD merkezli pozisyonları kapsayacak. Uber'in dünya genelinde 32 binden fazla çalışanı bulunmakta ve bu sayıya sürücüler dahil değil. Ayrıca, Lyft ve Grubhub gibi diğer teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yapmıştı.
22 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunurken, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı ve Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay programı kapsamında SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.
18 Eylül 2023

BMW AG'nin 'i Vision Dee' adlı yeni prototipi, düğmesiz ve anahtarsız olarak ses kontrolü ile çalışacak şekilde tasarlandı ve Apple'ın gizli otomobil projesinden esinlenmiş özellikler içeriyor. BMW İcra Kurulu Başkanı Oliver Zipse, aracın dijital yaşama sorunsuz şekilde entegre olacağını belirtti. Apple'ın otomobil projesinin ertelenmesine rağmen, sektör üzerindeki etkisinin devam ettiği ve BMW'nin bu etkiyi yeni modelinde hissettirdiği ifade ediliyor. BMW, 2019'dan bu yana araçlarını kablosuz olarak güncelleyerek dijital yenilikler sunuyor ve yeni modelde ön camda dev bir ekran yer alıyor.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim