Türkiye'de 2022 yılında 64 bin 387 adet hibrit ve 7 bin 733 adet elektrikli otomobil satıldı. Elektrikli otomobillerin fiyatları, Citroen'in 'Ami' modeli hariç, 876 bin TL'den başlayarak 8 milyon 975 bin TL'ye kadar çıkıyor. Audi, Porsche, BMW, Citroen, DFSK, Hyundai, Jaguar, KIA, Mercedes-Benz, MINI Cooper, Opel, Renault, Skywell, Subaru ve VOLVO gibi markaların Türkiye'deki elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları detaylı olarak listelenmiştir.
17 Ocak 2023

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da kurulacak tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Neuralink şirketi, beyin çipi deneyleri için gönüllü aramaktadır. İlk klinik deney için, kafatasının bir kısmının çıkarılmasını kabul edecek bir gönüllü gerekmektedir. Ameliyat sırasında beyne elektrot ve teller yerleştirilecek ve bu çip, beyin aktivitesini okuyup analiz ederek cihazlara aktaracak. Adayın 40 yaş altında, dört uzvu felçli bir yetişkin olması beklenmektedir.
9 Kasım 2023

Tesla, Model 3 ve Model Y modellerinde ABD'de %6 ile %20, Almanya'da ise %17'ye varan oranlarda fiyat indirimleri gerçekleştirdi. En çok satılan Model 3'ün fiyatı 43 bin 990 dolara, Model Y'nin fiyatı ise 52 bin 990 dolara düşürüldü. Bu indirimler sonrasında Tesla'nın hisse değerleri yaklaşık %4 oranında düşüş yaşadı. Elon Musk, artan faiz oranları ve resesyon beklentisi nedeniyle hacim artışını sürdürmek adına fiyat indirimlerine gidilebileceğini ifade etmişti. Ayrıca, Tesla'nın Çin'de yaptığı fiyat indirimleri sonrası daha önce araç satın alan müşterilerden tepkiler gelmişti.
14 Ocak 2023

İsviçre'nin Cenevre kentinde 'AI for Good' konferansı düzenlendi. Konferansta insansı robotlar, yapay zekanın dünyanın büyük sorunlarını çözmeye yardımcı olabileceğini ve insanların işlerini almayacaklarını belirttiler. Robotlar, daha sıkı düzenlemelere ilişkin sorulara belirsiz yanıtlar verdiler. Tıbbi robot Grace ve ifade yeteneğine sahip Ameca gibi robotlar, insanlarla işbirliği içinde olacaklarını ve dünyayı daha iyi bir yer yapma niyetlerini ifade ettiler.
8 Temmuz 2023

Elon Musk'ın beyin çipi girişimi Neuralink, bağımsız bir inceleme kurulundan onay alarak ilk insan deneyi için hasta alımına başladığını duyurdu. Felçli insanlar için beyin implantının klinik deneylerde test edilmesi planlanıyor. Yaklaşık altı yıl sürecek çalışmanın detayları henüz açıklanmadı. Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığı belirtilmişti.
20 Eylül 2023

Twitter'ın mevcut CEO'su Elon Musk, Twitter için yeni bir CEO işe aldığını ve bu kişinin yaklaşık 6 hafta içinde göreve başlayacağını açıkladı. Musk, yeni CEO'nun göreve başlamasıyla birlikte kendi rolünün Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknolojiden Sorumlu Başkan (CTO) olarak değişeceğini ve ürün, yazılım ve hizmetleri denetleyeceğini belirtti. Musk daha önce, yöneticilik görevini üstlenecek birini bulduğunda CEO'luktan istifa edeceğini ifade etmişti.
12 Mayıs 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, 15 Nisan'dan itibaren Twitter anketlerinde sadece mavi tikli yani onaylanmış hesapların oy kullanabileceğini ve 'Sana Özel' bölümünde bu hesapların önerileceğini duyurdu. Musk, Twitter'ı Ekim 2022'de satın aldıktan sonra platformda birçok değişiklik yaptı, bunlardan biri mavi tikin paralı hale getirilmesiydi. Musk, bu değişikliklerin bot hesaplarla mücadelede etkili olacağını savunuyor. Ayrıca, hizmet şartlarına uygun ve insan taklidi yapmayan bot hesaplarının doğrulanmasında bir sorun görmediğini belirtti.
28 Mart 2023

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma kapsamında Manisa'da bir fabrika kuracak. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, fabrikanın 8 ila 12 model arasında üretim yapacağını ve Türkiye'yi geleceğin teknolojisi ve inovasyon merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Li, fabrikanın 12 aydan kısa sürede inşa edilmesini umduklarını ve Avrupa ile çevre bölgelere ihracat yapmayı planladıklarını ifade etti.
12 Temmuz 2024

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) faiz oranlarını en az 50 baz puan düşürmeye çağırdı. Fed, enflasyonla mücadele amacıyla geçen yıl mayıs ayından itibaren faiz oranlarını artırmış ve 1 Şubat 2023'te politika faizini 4,25-4,75 aralığına çıkarmıştı. Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir yorumla bu çağrıda bulundu ve yeni faiz oranının yarın açıklanacağını belirtti. Fed'in faiz artırımına devam etmesi ancak artış hızında yavaşlaması bekleniyor.
21 Mart 2023

OpenAI, ChatGPT'nin geliştiricisi, Elon Musk'ın şirketi ele geçirmeye veya Tesla ile birleştirmeye çalıştığını öne sürdü. Musk, daha önce OpenAI ve CEO'su Sam Altman'a dava açarak, şirketin kuruluş misyonunu terk ettiğini ve Microsoft'un yan kuruluşu haline geldiğini iddia etmişti. OpenAI kurucuları, bir blog metniyle Musk'ın iddialarına yanıt vererek, Musk'ın şirketi ele geçirmeye çalıştığını ve bu tekliflerin misyona aykırı olduğunu belirtti. Musk, 2018'de OpenAI'den ayrılmıştı.
6 Mart 2024

Twitter CEO'su Elon Musk, şirket çalışanlarına hisse senedi teklifinde bulundu. Bu teklif, uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre Twitter'ın toplam değerinin 20 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu değer, Musk'ın Twitter'ı satın aldığı 44 milyar dolarlık bedelin yarısından da az. Musk, reklam verenlerin çekilmesi ve gelir kaybı nedeniyle maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için çeşitli önlemler almıştı.
27 Mart 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformda içerik üreticilerine reklam gelirlerinden pay verileceğini duyurdu. İlk ödemelerin toplamı 5 milyon dolar olacak ve bu paylaşımın birkaç hafta içinde başlayacağını belirtti. Musk, ödemelerin yalnızca doğrulanmış kullanıcılara yapılacağını ve içerik üreticilerinin doğrulanması gerektiğini ifade etti.
10 Haziran 2023

Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI, Andreessen Horowitz ve Sequoia Capital tarafından desteklenen finansman turunda 6 milyar dolar topladı. Bu finansman, xAI'nin ilk çıkışından bir yıldan kısa bir süre sonra gerçekleşti ve yapay zeka araçları geliştirme alanındaki en büyük yatırımlardan biri oldu. xAI, daha önce Twitter olarak bilinen X platformundaki GrokAI hizmetiyle başlamıştı.
27 Mayıs 2024

Oxford ve Ochanomizu üniversitelerinin ortak araştırması, 10 yıl içinde ev işlerinin yüzde 39'unun robotlar tarafından üstlenileceğini öngörüyor. Araştırmada 65 yapay zeka uzmanının görüşleri alındı ve sonuçlar PLOS One dergisinde yayımlandı. Market alışverişi en çok otomatikleşecek işler arasında yer alırken, çocuk ve yaşlı bakımı en az etkilenecek alanlar olarak belirlendi. Araştırmada cinsiyetlere göre otomasyona bakış açısının farklılık gösterdiği ve artan otomasyonun cinsiyet eşitliğine katkı sağlayabileceği vurgulandı.
24 Şubat 2023

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla'nın Model S aracının şubat ayında karıştığı ve bir sürücünün hayatını kaybettiği ölümcül kazayla ilgili yeni bir soruşturma açtı. Kaza sırasında aracın otonom sürüş sistemi kullanılıyor olabileceği şüphesi bulunuyor. NHTSA, 2016 yılından bu yana Tesla'ya 36'dan fazla soruşturma açmış ve bu kazaların 20'sinde otonom sürüş sistemi kullanıldığından şüpheleniliyor. Tesla şirketi kazayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
9 Mart 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'ı TEKNOFEST'e davet etti. Kacır, Musk'ın Türkiye'ye gelmesi durumunda onu ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Bu davet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın New York'ta Musk ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Erdoğan, bu görüşmede Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmış ve SpaceX ile Türkiye'nin uzay programı kapsamında işbirliği imkanlarının olabileceğini belirtmişti.
28 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 Ekim ayında trafiğe kaydedilen 75 bin 494 otomobilden 8 bin 340'ı elektrikli otomobil olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 766'lık bir artışa işaret ediyor. Elektrikli araçların toplam içindeki payı Ekim 2022'de yüzde 2,2 iken, 2023 Ekim ayında yüzde 11'e yükseldi. Ayrıca, 2023 yılının ilk 10 ayında kaydedilen elektrikli otomobil sayısı geçen yıla göre yüzde 716 artarak 45 bin 50'ye ulaştı.
22 Kasım 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Elon Musk, Microsoft destekli OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT'yi eleştirerek, gerçeği arayan bir yapay zeka platformu olan 'TruthGPT'yi kuracağını açıkladı. Musk, OpenAI'ın Microsoft ile olan ilişkisini ve kar amacı güden bir yapıya büründüğünü eleştirdi. Ayrıca Google'ın kurucu ortağı Larry Page'i yapay zeka güvenliği konusunda ciddiyetsizlikle suçladı. Musk, yapay zeka alanında çalışanları işe almak için harekete geçtiğini ve Nevada'da 'X.AI Corp' adında bir şirket kurduğunu belirtti.
18 Nisan 2023
İşaretlediklerim