Eskişehir'de bu hafta sonu düzenlenecek olan Octoberfest festivali, 'kamu düzeni ve güvenliği' gerekçesiyle yasaklandı. Festival yönetimi, organizasyonun yasal zemine oturmaması nedeniyle ertelendiğini belirtti. Ayrıca, Çukurova Rock Festivali de 'alkole dayalı olarak asayiş olaylarının yaşanabileceği' gerekçesiyle yasaklanmış, ancak organizasyon firmasının itirazı üzerine Adana İdare Mahkemesi'nin kararıyla yasak kararı iptal edilmişti.
13 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar'da imar kanununa aykırı olduğu tespit edilen bir kafeyi yıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımı Twitter üzerinden duyurdu. Daha önce İBB'nin yıkım çalışmaları, Üsküdar kaymakamlığı tarafından polis engeliyle karşılaşmıştı. Yıkım sırasında bir kişi silahla çatıya çıkarak müdahalede bulunmuş, bu durum sosyal medyada gündem olmuştu.
19 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, Üsküdar'da kaçak bir kafenin yıkımını gerçekleştirmek üzere bölgeye gittiğinde, kafe sahipleri tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda İBB imar şube müdürü Ramazan Gülten yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayın ardından İBB hukuki girişimde bulunurken, saldırıya karıştığı belirlenen iki kafe çalışanı gözaltına alındı.
31 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanuna aykırı olduğu için Kuşkonmaz Camii yanındaki bir kafeyi yıkmaya karar verdi. İşletme sahiplerinin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi ve İBB haklı bulundu. Ancak, Üsküdar kaymakamlığı ve polis ekipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla yıkımı engelledi. Ayrıca, Üsküdar sahilindeki bazı kaçak işletmeler için de imar planı değişikliği yapılarak koruma altına alındı.
13 Nisan 2023

İstanbul'da TEİAŞ tarafından yürütülen altyapı çalışması sırasında İSKİ'ye ait bir isale hattı zarar gördü ve bu durum tramvay seferlerinin aksamasına neden oldu. İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, zarar verenler hakkında yasal başvuru yapılacağını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TEİAŞ'ın hatayı kabul etmediğini ve özür dilemediğini ifade ederek, olayın yargıya intikal ettiğini duyurdu.
28 Nisan 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, Budapeşte Festival Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası gibi prestijli orkestralar ve Maria João Pires, Khatia Buniatishvili gibi ünlü solistler sahne alacak. Bu yılın teması 'Kökler' olup, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanacak. Festivalde ayrıca, Cem Mansur'a Onur Ödülü ve Steve Reich'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek.
18 Mayıs 2024

Bursa'da her yıl düzenlenen Nilüfer Müzik Festivali, bu yıl kamp ve içki yasakları nedeniyle iptal edildi. Festivali düzenleyen Nilüfer Belediyesi, bu durum üzerine hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yasağın kim tarafından getirildiği belirtilmese de, geçen sene benzer bir kararın kaymakamlık tarafından alındığı biliniyor.
10 Ağustos 2023

AKP'li Samsun Çarşamba ve Çankırı Şabanözü Belediyeleri, rapçi Eypio'nun konserlerini iptal etti. Eypio, AKP'li troller tarafından hedef gösterildi ve Gezi eylemleri sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik yaptığı paylaşımlar bahane edilerek konserinin iptal edilmesi istendi. Çarşamba Belediyesi Başkanı Halit Doğan ve Çankırı Şabanözü Belediyesi Başkanı Faik Özcan, konserlerin iptal edildiğini duyurdu.
26 Haziran 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kamu görevlisine hakaret suçlamasıyla aldığı ceza ve siyasi yasak sürecine başlanmasına ilişkin eleştirilerde bulundu. Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, kendisine yönelik soruşturmaların adil olmayan bir rekabet anlayışını yansıttığını ve hukuk dışı davranışlarla gerçekleştirildiğini ifade etti. İmamoğlu, bu durumu 'merdiven altı imalatı' olarak nitelendirerek, soruşturma imalathanesi kurulduğunu ve hızlarına yetişemediklerini belirtti.
1 Ocak 2023

Yedinci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran ile 13 Temmuz arasında Efes Antik Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Festivalde iki opera, iki bale, iki müzikal ve bir çocuk operası sahnelenecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Kuğu Gölü' balesiyle başlayacak olan festivalde, Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Lana Salenko ve Marian Walter da yer alacak. Festival, Mikis Theodorakis’in müziklerine yer veren 'Zorba' balesiyle sona erecek.
25 Haziran 2024

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 14-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival öncesinde, Seyir Derneği tarafından 24 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Açık Hava Film Geceleri düzenlenecek. Balıkesir Ayvalık'taki etkinlikte, dünya festivallerinde gösterilen 10 film sinemaseverlerle buluşacak. Filmler her gece 21:15'te gösterilecek ve biletler 17 Haziran'dan itibaren satışa sunulacak.
14 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme karşı alınacak önlemleri artırıyor. İBB, riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi ve kira desteği sağlayacağını duyurdu. Yeni imar düzenlemesi kapsamında, ikiden fazla katı bulunan yapılarda bodrum katı zorunluluğu getirilmesi ve asma kat yapımının yasaklanması öngörülüyor. Ayrıca büyük parsellerde deprem konteyneri bulundurma zorunluluğu getirilecek.
13 Mart 2023

İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiği, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yat yarışları nedeniyle çift yönlü olarak askıya alındı. Yarışlar, Çırağan Sarayı-Beykoz/Fenerbahçe-Moda parkurunda gerçekleştirilecek ve akşam 6'ya kadar sürecek. Bu etkinlik, TAYK Trofesi 3’üncü Ayak 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı – İDO Kupası İstanbul Boğazı Yat Yarışları adı altında düzenleniyor.
19 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, Beylikdüzü-Büyükçekmece ilçe sınırında bulunan Gürpınar sahilindeki kaçak yapıyı yıkmak için harekete geçti. Yıkım sırasında yaklaşık 15 kişilik bir grup tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğrayan ekipler, gaz bombası, bıçak ve silahlarla tehdit edildi. Saldırıda bir polis pitbull cinsi köpek tarafından ısırıldı ve iki İBB çalışanı yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi altına alınırken, İBB ekipleri yıkımı tamamladı.
6 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un yerel hizmetlerde 'fetret devri'ne girdiğini belirtti. İBB Başkanı İmamoğlu, Erdoğan'ın bu ifadesine Büyükada'da Taş Mektep'in restorasyon açılışında yanıt vererek, İstanbul'da terk edilmiş eserleri restore ettiklerini ve bu durumun Erdoğan'ı bunalıma soktuğunu ifade etti. İmamoğlu, Erdoğan'ın 'fetret devri' ifadesini kullandığı cami açılışındaki konuşmasını eleştirdi ve İstanbul'a hak ettiği değeri verdiklerini söyledi.
18 Haziran 2023

İstanbul Valiliği, Cumhuriyet Bayramı provası nedeniyle 24 Ekim Salı günü bazı yolların trafiğe kapatılacağını duyurdu. Kapatılacak yollar arasında Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi), D-100 kuzey ve güney istikametinden Edirnekapı, 10. Yıl, Oğuzhan, Sofular, Halıcılar, Akdeniz, Akşemsettin ve Ordu caddeleri bulunuyor. Trafik akışının sağlanamayacağı diğer bölgeler arasında Atatürk Bulvarı'ndan ve Keçeci Meydan Sokak'tan Adnan Menderes Bulvarı'na girişler ile buraya çıkan tüm cadde ve sokaklar, Hal Yolu güney istikameti de Bayrampaşa ayrımlarından itibaren yer alıyor. Alternatif olarak Turgut Özal Bulvarı (Millet Caddesi), Fevzipaşa Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Sahil Kennedy Caddesi kullanılabilecek.
22 Ekim 2023

Balıkesir Sivil Toplum Platformu'nun festivallerin iptal edilmesi çağrısının ardından, AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Aromaterapi Festivali kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Hande Yener konserini iptal etti. İptal kararına, Yener'in LGBTİ+ destekçisi olduğu gerekçesiyle Müdafaa-i İslam Hareketi'nden gelen baskılar etkili oldu. Belediye, iptal kararına ilişkin bir açıklama yapmazken, Yener'in yerine Aslı Hüner'in sahne alacağı belirtildi. Hande Yener ise iptal kararına Instagram üzerinden yaptığı açıklamayla yanıt verdi.
9 Temmuz 2023

Sinop'ta 3-6 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Kuzey Fest' valilik tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edildi. İptal kararına karşı festivali düzenleyen organizasyon şirketi, yürütmeyi durdurma için başvuru yaptı. Daha önce de birçok konser ve festival, valilikler ve AKP'li belediyeler tarafından iptal edilmişti.
27 Temmuz 2023

1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlamaları ve Moda Deniz Kulübü (MDK) Kabotaj Kupası Yat Yarışları dolayısıyla İstanbul Boğazı, gemi trafiğine çift yönlü olarak kapatıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, kapatma işlemi saat 07:10 itibarıyla başladı.
1 Temmuz 2023

Türkiye ve ABD arasında, caz müziğinin dilini kullanarak köprüler kurmayı hedefleyen 'Caz ile Köprü Kur' projesi, 18 Ekim'de Müze Gazhane'de başlıyor. Proje, Bozcaada Caz Festivali'nin kurucu ekipleri 3dots ve Fermente tarafından hayata geçiriliyor. Proje kapsamında, Türkiye ile ABD arasındaki kültürel diplomasi tarihini caz müziği bağlamında inceleyecek bir arşiv sergisi düzenlenecek. Ayrıca, genç sanatçıların ve öğrencilerin bir araya geldiği bir caz topluluğu oluşturmayı ve iki ülke arasındaki tarihsel ilişkiye farklı bir gözle bakmayı amaçlıyor.
11 Ekim 2023
İşaretlediklerim