Merkez Bankası'nın yılın ilk Enflasyon Raporu yayımlandı ve bu raporun ilan edildiği toplantıda yeni başkan Fatih Karahan ilk kez medya karşısına çıktı. Toplantıda yeni dönemin para politikası stratejisi netleşti ve yönetimde bütünlük ile ekip çalışması vurgulandı. Başkan Karahan'ın konuya hakimiyeti ve net mesajları olumlu karşılandı. 'Yolumuza daha öngörülebilir bir yol haritası ve politika seti ile devam ediyoruz' mesajı piyasalar tarafından olumlu bir şekilde karşılandı.
10 Şubat 2024

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesi ve erken seçim talepleri üzerine başlayan protestolarda ölü sayısı 59'a çıktı. Başbakan Alberto Otarola, dört Haiti vatandaşının ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi ve yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye ulaştırılamadıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Boluarte, istifa iddialarını reddetti ve hükümetin birlikteliğini vurguladı. Protestolar, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınması sonrası başlamış ve Boluarte, yeni cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.
21 Ocak 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesindeki kalıcı konut inşaatlarına hemen başlanacağını açıklamasının ardından, bölgede mikro-bölgeleme çalışması yapılmadan inşaata başlanmaması gerektiğini belirtti. Görür, bu tavsiyesini Twitter üzerinden paylaştı ve yetkililere sesini duyurmayı umduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise hasar tespiti tamamlanan yerlerde inşaata derhal geçileceğini ve bir yıl içinde konut ihtiyacının çözülmesini hedeflediklerini söyledi.
14 Şubat 2023

ABD, Asya-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı askeri varlığını ve işbirliklerini güçlendiriyor. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile bir üçlü zirve düzenleyerek bölgede ortak savunma taahhütlerini vurguladı ve Çin'e karşı ortak devriye düzenleme planları açıkladı. Ayrıca, ABD ve Japonya ikili askeri işbirliklerini güçlendirme kararı alarak, Japonya ile ortak bir komuta yapısı kurma, bölgede ortak bir hava ve füze savunma ağı geliştirme ve üçlü askeri tatbikatlar yapma planlarını duyurdu.
13 Nisan 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yusuf Arıncı görevden alındı ve yerine üye Salih Tanrıkulu atandı. Ayrıca Uşak, Düzce, Sinop ve Tunceli illerinin milli eğitim müdürleri değiştirildi. Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Nazan Şener de görevden alındı. Yeni atamalarla birlikte Düzce, Tunceli, Uşak ve Sinop illerine yeni milli eğitim müdürleri atandı.
7 Haziran 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yeni bir Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Bu başkanlık, afet riski altındaki alanlarla bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütecek. Ayrıca, afet riski altındaki yapıların ve alanların dönüştürülmesine ilişkin mevzuatı hazırlayacak.
16 Ekim 2023

Luiz Inacio Lula da Silva, Brezilya'nın yeni devlet başkanı olarak yemin ederek göreve başladı. Görevi devraldığı konuşmasında açlık, yoksulluk ve ırkçılıkla mücadele edeceğini ve köklü değişiklikler yapacağını belirtti. Ayrıca, selefi Jair Bolsonaro'yu sert bir dille eleştirdi ve demokrasinin ekim ayındaki seçimlerin gerçek kazananı olduğunu ifade etti. Bolsonaro'nun seçim güvenliği hakkındaki temelsiz iddiaları nedeniyle şiddet yanlısı bir hareketin ortaya çıkmasına yol açtığını ve Covid-19 salgınına yeterli müdahalede bulunamadığını söyledi.
2 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bir dizi büyükelçi ataması Resmi Gazete'de yayımlandı. AKP'nin eski genel başkan yardımcılarından ve mevcut Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar, Akdeniz için Birlik nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak atandı. Ayrıca, Tunus, Kuzey Makedonya, Slovak Cumhuriyeti, Portekiz, İslam İşbirliği Teşkilatı, Cibuti, Suudi Arabistan, Dominik Cumhuriyeti, Somali, Çad ve Gambiya nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine yeni atamalar yapıldı.
16 Şubat 2024

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlama programında yaptığı konuşmada bir kez daha belediye başkanı olmayı planladığını duyurdu. Yavaş, yeni dönemde de rozetsiz başkanlık yapmayı sürdüreceğini ve siyasi tartışmalara zaman ayırmayacağını belirtti. Ankara'da yaşanan travmayı tekrar yaşatmamak için çalışacağını ve halkın desteğiyle bir 5 yıl daha başkanlık yapmayı istediğini ifade etti.
30 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, deprem bölgelerinde yaşanan zorluklara değinerek, kısa sürede durumu toparladıklarını belirtti. Ayrıca afet yönetim sistemini geliştireceklerini ve kentsel dönüşüm konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, depremde yıkılan şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu süre zarfında halktan sabır istediğini söyledi.
28 Şubat 2023

AKP Teşkilat Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Antalya İl Başkanlığı'na Ali Çetin, Aydın İl Başkanlığı'na Gökhan Ökten, Burdur İl Başkanlığı'na Mustafa Özboyacı ve Düzce İl Başkanlığı'na Hasan Şengüloğlu'nun atandığını duyurdu. Bu atamalar, söz konusu illerdeki eski il başkanlarının milletvekili adayı olabilmek için istifa etmelerinin ardından gerçekleşti. Parti, eski il başkanlarına hizmetlerinden dolayı teşekkür ederken, yeni atanan başkanlara başarılar diledi.
25 Ocak 2023

Murat Sabuncu, mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, yargıdan ekonomiye kadar birçok alanda tek bir kişinin kararlarına bağlı olduğunu ve bu sistemin normalleşme sürecini engellediğini tartışıyor. Sabuncu, gerçek anlamda bir normalleşmenin, kuvvetler ayrılığının yeniden inşa edilmesiyle mümkün olabileceğini savunuyor. Ayrıca, mevcut sistemin değişmemesi yönünde MHP lideri Devlet Bahçeli'nin tavrını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni sistemden memnuniyetini ele alıyor. Sabuncu, CHP'nin parlamenter sistemin geri gelmesi için daha somut adımlar atması gerektiğini belirtiyor.
29 Mayıs 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde hükümetin yapmayı planladığı yeni evlerin fay hattı üzerinde olduğunu belirtti. Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremlerin ardından hükümetin yeniden inşa çalışmalarına başladığı, ancak uzmanların acele edilmemesi gerektiğini vurguladığı aktarıldı. Öztunç, TOKİ tarafından planlanan yeni evlerin bir kısmının Çiğli köyüne yapılacağını ve bunun akılcı olmadığını ifade etti.
2 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan atama kararları Resmi Gazete'de yer aldı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığına Davut Menteş, İkinci Başkanlığa Mehmet Verim ve üyeliklere Nevzat Şen, Ömer Faruk Öztürk, Tayfun Aksoyak atandı. Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Üyeliğine Didem Yeter Güler getirildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Konya ve Ankara Vakıflar Bölge Müdürlükleri ile diğer bazı bölge müdürlüklerine yeni atamalar yapıldı. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliğine Prof. Dr. Halim Haldun Göktaş atandı.
14 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de ilan edildi. Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen görevden alınarak yerine İsmail Hakkı Musa atandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde çeşitli il müdürlüklerine atamalar yapıldı ve bazı il müdürleri görevden alındı.
4 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesinin ardından, seçimi ikinci tura bırakabilecek tek aday olarak kalan Sinan Oğan, seçimin ikinci turunda bakanlık gibi taleplerde bulunacaklarını ifade etti. Oğan, destek verecekleri adayın 'bedavaya' olmayacağını, kamuoyu ve destekçileriyle istişare ederek karar vereceklerini söyledi. Ayrıca, hükümet içinde yer almak için anlaşma sağlanması gerektiğini, aksi takdirde kendi yollarına bakacaklarını belirtti.
13 Mayıs 2023

Peru Kongresi, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'u ülkenin içişlerine karışmakla suçlayarak 'istenmeyen kişi' ilan etti. Karar, Dış İlişkiler Komisyonu'nda 11'e karşı 1 oyla kabul edildi ve genel kurulda tartışılacak. Lopez Obrador, Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi eleştirerek eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun haksız yere hapiste tutulduğunu ve Boluarte'nin görevi gasp ettiğini iddia etmişti. Ayrıca, Pasifik İttifakı dönem başkanlığını Peru'ya devretmeyeceklerini açıklamıştı.
23 Mayıs 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurmayı planladığını belirtti. Bu başkanlık altında üç genel müdürlük olacak: biri sadece İstanbul'u, diğeri Türkiye'yi takip edecek ve üçüncüsü kaynak oluşturacak. Kentsel dönüşümde kaynak olarak hazine arazileri düşünülüyor. Bakanlık, kentsel dönüşüm süreçlerini kısaltmayı hedefliyor ve bu bağlamda İstanbul depremi için büyükşehir ve 39 ilçe belediyesiyle toplantılar düzenlendi.
4 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla doğal SİT derecesi düşürülerek imara açılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkisinden çıkarılan Adalar'a yeni bir imar planı yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara göre, adalardaki nüfus 32 bine çıkacak. Planın amacı, mevcut yapıların geleneksel dokuya uyumunun sağlanması ve yeni yapılacak yapıların da geleneksel dokuya uyumunu sağlayacak kuralların oluşturulması olarak belirtiliyor. Ancak, planın olası tehlikeler arasında kütle kayması, deprem ve tsunami risklerini de içerdiği belirtiliyor.
9 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023
İşaretlediklerim