Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için ikinci geç başvuru süreci 25 Mart'ta başladı ve 28 Mart'a kadar devam edecek. Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin internet sitesi, mobil uygulaması veya başvuru merkezleri üzerinden yapabilecek. Daha önce yapılan başvurular geçerli olacak. Bu sürecin, yurt dışındaki üniversitelere kayıt olmak isteyen Türk öğrencilere yönelik YKS şartı nedeniyle getirildiği belirtildi.
25 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Suudi Arabistan'ın Mekke ve Medine şehirlerindeki Türk okullarının 2024-2025 eğitim döneminde yeniden açılacağını duyurdu. Bakanlık, Riyad ve diğer şehirlerdeki Türk okullarının 2020-2021 eğitim yılından itibaren kapatıldığını hatırlattı. Türkiye'nin diplomatik temasları sonucunda bazı okulların yeniden açıldığı ve Mekke ile Medine'deki okulların da bu kapsamda yeniden faaliyete geçeceği belirtildi. Öğrenci kabulleri ve diğer işlemlerle ilgili çalışmaların başladığı bildirildi.
23 Ağustos 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

İstanbul'da yaz tatilinin sona ermesi ve okulların açılmasıyla trafik yoğunluğu arttı. 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk gününde, sabah saat 08.30 civarında trafik yoğunluğu yüzde 62'lere kadar çıktı. Özellikle D-100 kara yolu, TEM Otoyolu ve bağlantı yollarında yoğunluk yaşandı. Okulların bulunduğu bölgelerdeki ara sokaklar ve caddelerde de servis araçlarının yanı sıra ailelerin çocuklarını kendi araçlarıyla getirmesi nedeniyle trafikte yoğunluk yaşandı.
11 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir açıklama yaparak bayram tatilinin dokuz gün süreceğini duyurdu. Bu karar, vatandaşlar arasında memnuniyetle karşılandı ve turizm sektöründe de olumlu etkiler yaratması bekleniyor. Tatil süresinin uzatılması, hem iç turizmi canlandırabilir hem de ailelerin bir araya gelme süresini artırabilir.
19 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılı için yayımladığı genelgeyle ilkokullarda sınav saatini kaldırdı ve süreç odaklı ölçme ve değerlendirme sistemine geçileceğini duyurdu. Ayrıca, öğrenci sayısının düşmesi durumunda sınıfların birleştirileceği belirtildi. Genelge, devlet okullarında kayıt ücreti adı altında zorunlu ücret alınmayacağını da vurguladı.
14 Ağustos 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı 'Muhtemel Eğitim Süresi' bültenine göre, Türkiye'de ilkokula başlama çağındaki bir bireyin en yüksek eğitim seviyesini tamamlayana kadar eğitim hayatında geçirmesi muhtemel süre 2022'de 18,2 yıl oldu. Okul öncesi eğitimde muhtemel eğitim süresi 2018-2022 yılları için yüzde 32,5 artış gösterdi. İl düzeyinde en yüksek muhtemel eğitim süresi 20,3 yılla İstanbul'da gerçekleşti. Türkiye genelinde muhtemel eğitim süresi, 2022'de kadınlar için 18,3 yıl, erkekler için ise 18,1 yıl oldu.
4 Ekim 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite kayıtlarını herhangi bir nedenle yaptıramayan öğrencilere 26 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında mazeret kayıt hakkı tanıdı. Kayıt işlemleri 2 Eylül Pazartesi günü saat 17:00'ye kadar devam edecek. 2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerine kaydını yaptıramayan adaylar bu tarihler arasında kayıtlarını gerçekleştirebilecek.
23 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu iktidara okulları kapatmama çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, Covid-19 pandemisi sırasında gençlerin ruh sağlığının zarar gördüğünü belirterek, gençlere daha fazla zarar verilmemesi gerektiğini ifade etti. Lise ve öncesindeki okulların şimdilik 20 Şubat'a kadar tatil edildiği bilgisi de verildi.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan'da 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. AFAD'ın açıklamasına göre can kaybı 1121'e yükseldi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaşanan depremler nedeniyle Türkiye genelindeki tüm okulların bir hafta süreyle tatil edildiğini açıkladı.
6 Şubat 2023

Bayram tatilinin altıncı gününde 668 trafik kazası meydana geldi ve 13 kişi hayatını kaybetti, 1133 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bayram tatilinin ilk altı gününde toplam 49 kişinin hayatını kaybettiğini ve 7 bin 683 kişinin yaralandığını açıkladı. Ayrıca, 22 bin 592 araca hız ve radar işlemi, 39 bin 56 araca ise diğer işlemler yapıldı.
21 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere ikinci kez il içi ve iller arası isteğe bağlı nakil imkanı tanıdı. İller arası yer değiştirme başvuruları 11-16 Temmuz, il içi yer değiştirme başvuruları ise 23-26 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek. İller arası atama sonuçları 18 Temmuz'da, il içi atama sonuçları ise 30 Temmuz'da açıklanacak. Bu adım, öğretmenlerin çalışma ortamlarını düzenlemek ve eğitimde huzur iklimi oluşturmak amacıyla atıldı.
3 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı tatilinin dokuz gün olacağını duyurdu. Bayram tatili 16 Haziran'da başlayacak. Bu karar, vatandaşların tatil planlarını yapmaları açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
4 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesindeki öğrenciler için sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Öğrencilerin yıl sonu ortalamalarının hesaplanmasında ikinci dönem notlarının düşük olması durumunda birinci dönem notlarının esas alınacağını belirtti. Lise öğrencileri, başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçirilecek. Bu uygulamalar Elazığ hariç 10 ilde uygulanacak ve yeni atanacak 45 bin öğretmenin yarısı deprem bölgesine atanacak.
29 Nisan 2023

Üniversiteye daha iyi hazırlanmak isteyen lise 11 ve 12'nci sınıf öğrencileri açık öğretime geçiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, 2006-2007'de açık öğretimde 566 bin 967 öğrenci okurken, bu sayı 2021-2022'de 1 milyon 738 bin 198'e yükseldi. Ayrıca, çalışmak zorunda kalan ve sigortası olmayan birçok çocuk da açık öğretimde okuyor.
13 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitime ara verilen 10 ildeki okulların açılış tarihleri Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından duyuruldu. Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da okullar 1 Mart'ta eğitime başlayacak. Gaziantep ve Osmaniye'de eğitime ara 13 Mart'a, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da ise 27 Mart'a kadar uzatıldı.
20 Şubat 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun kararına göre, 2023-2024 futbol sezonu için yaz transfer ve tescil dönemi başladı. Yaz transfer dönemi 15 Eylül'de sona erecek. İkinci transfer ve tescil dönemi, 'ara transfer' olarak adlandırılıyor ve 11 Ocak 2024'te başlayıp 9 Şubat 2024'te tamamlanacak.
26 Haziran 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hürriyet Gazetesi'ne verdiği demeçte, Liseye Geçiş Sınavı'nda (LGS) ikinci dönem konularının yer almayacağını belirtti. Bakan Özer, öğrencilerin zor bir dönemden geçtiğini ve bu nedenle sınavda onları çok zorlamayacaklarını ifade etti. Ayrıca, depremzede öğrencilere sınavlara hazırlanmaları için İskenderun'a gelen 'Karadeniz Lifeship Rauf Bey' gemisinin tahsis edildiğini duyurdu.
8 Nisan 2023

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yeni raporuna göre, Türkiye lise harcamalarında 40 ülke arasında 38'inci sırada yer alıyor. OECD ülkelerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamanın ortalaması lisede 11 bin 400 dolar iken, Türkiye'de bu rakam 5 bin doların altında. Ayrıca, Türkiye'de ilk ve ortaöğretimde özel finansman payının yüzde 20'yi geçtiği belirtildi.
12 Eylül 2023
İşaretlediklerim