İstanbul Modern, gençleri sanatçılarla buluşturan 'Genç Salı' etkinliklerine devam ediyor. Bu ayın konuğu, heykel ve yerleştirmeleriyle tasarım ve mimariyi sanatla buluşturan çağdaş sanatçı Seçkin Pirim oldu. Pirim, gençlere özel bir atölye düzenleyerek, heykel sanatının mimariyle tarihsel ilişkisinden ilham alacak bir çalışma gerçekleştirdi. Katılımcılar, sanatçının üretimlerinden örnekler üzerinden kendi tasarımlarını oluşturarak, sanatçının sıkça kullandığı kâğıt materyalinin dinamiğini keşfetme fırsatı buldular.
30 Eylül 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde Türkiye'den 11, yurtdışından ise 9 olmak üzere toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisi sahnelenecek. Festival programı, belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunuyor. Festivalin yerli yapımlarında genç kuşak yazarlar, yönetmenler ve oyuncular ile özgün ve yeni metinler öne çıkarken, deneyimli oyuncular da izleyicilerle buluşacak.
31 Ağustos 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerine verildi. Festivalde, Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazandı. Selman Nacar'ın 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü alırken, en iyi kadın oyuncu ödülü Tülin Özen'e, en iyi erkek oyuncu ödülü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy'a verildi. Festivalde ulusal ve uluslararası birçok kategoride ödüller dağıtıldı.
29 Nisan 2024

Ece Bağcı, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filminde canlandırdığı 'Sevim' karakteriyle Chicago Uluslararası Film Festivali'nde 'en iyi yardımcı kadın oyuncu' ödülünü kazandı. Film, 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve Merve Dizdar'a 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, uluslararası festival yolculuğunu sürdürüyor.
25 Ekim 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali'nde öne çıkan altı oyun belirlendi. Bu oyunlar arasında Pina Bausch'un başyapıtı Café Müller, İstanbul Rumlarının geçmişinden bugüne uzanan iki kısa oyunun yanı sıra hem sinema hem tiyatronun araçlarını kullanan deneysel bir performansla izleyicilerin karşısına çıkan Büyük Zarifi Apartmanı, Anadolu'nun masallarından ilham alarak kurgulanan ve anlatı tiyatrosuyla interaktif enstalasyonu birleştiren Çirkin, Wajdi Mouawad'ın Kız Kardeşler oyunu, Ercan Kesal'ın yazıp oynadığı Ayazmanın Yılanı ve ataerkillik, imtiyaz ve yaratıcılığa dair tabuları sorgulayan Ustalık Sınıfı yer alıyor.
1 Ekim 2023

Bozcaada'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) başladı. 15 Ekim'e kadar sürecek festivalde toplam 50 film gösterilecek. Festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 13 film yarışacak. Ayrıca 'Gaia Öğrenci' kategorisinde 10 film ve 'Panorama' kuşağında 21 film izleyiciyle buluşacak. Festivalin açılış filmi Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’nın depremden sonra yeniden bir araya gelme sürecini anlatan 'Anka Kuşu' oldu.
11 Ekim 2023

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

Piiz müzik grubunun davulcusu Mehmet Dudarık ve arkadaşı Oğuzhan Oğuz'a saldırdığı iddiasıyla yargılanan Bilge Kaan Korkmaz'ın 13 yıl altı aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, tahliye edilmesine Ankara başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Ankara 65'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından, başsavcılık suçun vasıf ve mahiyeti ile delil durumunu gerekçe göstererek sanığın yeniden tutuklanması için itirazda bulundu. İtirazın değerlendirilmesi için dava dosyası nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi.
26 Nisan 2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 61'inci Uluslararası Bursa Festivali kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Melike Şahin konserini iptal etti. İptal kararı, Şahin'in Elle Style Awards Ödülleri'nde yaptığı ve bazı çevrelerce eleştirilen açıklamaların ardından, iktidara yakın sosyal medya hesapları tarafından başlatılan bir kampanya sonrasında geldi. Belediye tarafından iptal kararının gerekçesi açıklanmadı.
15 Haziran 2023

25. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin adayları ve özel ödül sahipleri açıklandı. Yapı Kredi Özel Ödülü'nün sahibi oyuncu Merve Dizdar oldu. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü'ne Prof. Dr. Cevdat Çapan, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne 'Güzel Son' isimli oyunuyla Hakan Tabakan, Haldun Dormen Özel Ödülü'nü '1923 Müzikali' kazandı. Yılın en başarılı oyunu, yönetmeni ve oyuncuları kategorilerinde de adaylar belirlendi. Ödül töreni 3 Ekim'de Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
26 Eylül 2023

Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda milli güreşçi Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kilo kategorisinde gümüş madalya kazandı. Finalde Rus Sergei Semenov'a tuşla yenilen Kayaalp, böylece kariyerindeki 12. Avrupa şampiyonluğunu elde etti ve Rus güreşçi Aleksandr Karelin'le aynı sayıda Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Aynı kiloda bronz madalyaları Azerbaycanlı Beka Kandelaki ve İtalyan Danila Sotnikov kazandı.
13 Şubat 2024

Amerikalı ünlü oyuncu Meryl Streep, 77'nci Cannes Film Festivali'nin açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü ile onurlandırılacak. Streep, daha önce 'The Hours', 'Kramer vs. Kramer', ve 'Julie and Julia' gibi filmlerle tanınmıştı. Ayrıca, oyuncu 35 yıl önce aynı festivalde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı. Festivalin bu yılki jüri başkanı ise Greta Gerwig olarak açıklandı.
3 Mayıs 2024

Popüler Türk şarkıcı Gülşen, dört buçuk aylık bir aradan sonra İzmir Gündoğdu Meydanı'nda bir halk konseri verdi ve binlerce kişi tarafından coşkuyla karşılandı. Gülşen, daha önce orkestra arkadaşıyla şakalaşırken kullandığı bir ifade nedeniyle dört gün tutuklu kalmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konserde Gülşen'e bir zeytin fidanı hediye etti ve İzmir'in hoşgörüsünün simgesi olarak nitelendirdi.
1 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 7-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 42. İstanbul Film Festivali'nin 'Ulusal Yarışma' bölümünün jüri başkanlığını yönetmen ve senarist Emin Alper yapacak. Jüri üyeleri arasında oyuncu Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner bulunuyor.
26 Ocak 2023

Edirne Valiliği ve TED Edirne Koleji'nin destekleriyle Türkiye Kürek Federasyonu tarafından düzenlenen Gençler Türkiye Kürek Kupası ön eleme müsabakaları, Meriç Nehri'nde başladı. Yarışlarda 112 sporcu, Mehmet Müezzinoğlu ve Meriç köprüleri arasında iki kilometre uzunluğundaki parkurda mücadele ediyor. Final yarışlarında yaklaşık 400 sporcu kürek çekecek ve yarışlar pazar günü final yarışları ve kupa töreniyle sona erecek.
12 Temmuz 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim - 25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivalin açılışı, dans tiyatrosunun öncülerinden Pina Bausch'un Tanztheater Wuppertal topluluğu tarafından Türkiye'de ilk kez sahnelenecek olan 'Café Müller' ile yapılacak. Eser, insanın arzu ve yalnızlık hikâyesini anlatan bir dans tiyatrosu olarak tanımlanıyor. Gösterinin biletleri 10 Haziran'da satışa sunulacak ve öğrenciler için Eczacıbaşı Genç Bilet uygulaması ile indirimli biletler mevcut olacak.
7 Haziran 2023

Bursa'da her yıl düzenlenen Nilüfer Müzik Festivali, bu yıl kamp ve içki yasakları nedeniyle iptal edildi. Festivali düzenleyen Nilüfer Belediyesi, bu durum üzerine hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yasağın kim tarafından getirildiği belirtilmese de, geçen sene benzer bir kararın kaymakamlık tarafından alındığı biliniyor.
10 Ağustos 2023

İstanbul Modern Sinema, Locarno Film Festivali'nden seçilmiş 10 filmi Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşturacak. 23 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte, farklı coğrafyalardan genç sinemacıların ödüllü filmleri gösterilecek. Seçkide, Altın Leopar ödüllü 'Kritik Bölge', En İyi Avrupa Filmi seçilen 'Yannick' ve En İyi Yönetmen ödülü alan 'Bozkır' gibi filmler yer alıyor. Ayrıca, 'Formülün Bekçileri' filminin yönetmeni Dragan Bjelogrlić, etkinlik kapsamında İstanbul'daki sinemaseverlerle buluşacak.
10 Kasım 2023

Alternatif rock müzik grubu Piiz ve rapçi Kezzo, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sorunlarına ışık tutmak amacıyla 'Kör Kuyu' isimli bir şarkı yayınladı. Piiz, müzik kariyerlerinin 20. yılını bu şarkı ve özel bir konserle kutluyor. Şarkı, erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının yaşadığı zorlukları konu alıyor. Grup, 3 Aralık'ta İstanbul Beşiktaş'ta düzenlenecek olan 20. yıl özel konserinde birçok konuk sanatçıyı ağırlayacak.
24 Kasım 2023

Rize'de düzenlenmesi planlanan 'Gençlik Baharı Karşılıyor' temalı ücretsiz halk konseri, Rize Valiliği tarafından iptal edildi. Konserin iptal edildiğini Marsis grubunun solisti Korhan Özyıldız Twitter üzerinden duyurdu ve iptal kararına tepki gösterdi. Fındıklı Belediyesi, iptal edilen konseri kendi bölgelerinde düzenleyeceğini ve konserin 9 Mayıs Salı günü Hayati Aykut Parkı'nda gerçekleşeceğini açıkladı.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim