Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Belçika'da koyun, keçi, sığır ve ineklerde ölümcül mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor. Federal Gıda Ajansı verilerine göre, toplam 874 hayvan virüse yakalandı ve bu hayvanların 544'ü Flamanca konuşulan bölgede bulunuyor. Hastalık özellikle koyunlar arasında yayılırken, ölümler de bu tür arasında görülüyor. Virüs insanlara bulaşmıyor ve bir sivrisinek türünden kaynaklanıyor.
20 Ağustos 2024

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve 11 şehri etkileyen depremler sonucunda ölenlerin sayısı 47 bin 975'e ulaştı. AFAD Başkanı Yunus Sezer'in verdiği bilgiye göre, ölenler arasında 6 bin 278 yabancı uyruklu kişi bulunuyor. Ayrıca, 232 bin 632 binada toplam 651 bin 416 bağımsız birim yıkık durumda veya acil yıkılacak olarak belirlendi.
11 Mart 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Antalya'nın Muratpaşa ilçesindeki tarihi Kaleiçi'ndeki bir butik otelde çıkan yangında Lübnanlı turistler Dory Mhomma ve Viviane Saad hayatını kaybetti. Yangında ayrıca Norveç, Danimarka ve Hollandalı turistlerle gurbetçilerden oluşan 10 kişi yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırıldı. İtfaiye ekipleri, yangının kontrol altına alınmasının ardından soğutma çalışmalarını sürdürüyor.
22 Temmuz 2023

M çiçeği virüsünün sık görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul’a gelen yolcular takibe alınıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği bu virüs için İstanbul Havalimanı'nda önlemler alınmaya başlandı. Henüz Türkiye'de vaka görülmemiş olmasına rağmen, şüpheli yolcular izole edilerek sağlık kontrolleri yapılıyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, virüsün Türkiye'ye gelmemesi temennisinde bulunurken, İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, alınan önlemler hakkında bilgi verdi.
23 Ağustos 2024

Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş’in El-Huz bölgesinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 2 bin 12'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 59'a çıktığını açıkladı. Ölümler, El-Huz bölgesi, Tarudant, Şişava, Verzazat, Marakeş, Azila, Agadir, Kazablanka ve Yusifiyye bölgesinde kaydedildi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, insani yardımların deprem bölgelerine ulaştırılması için tüm imkanlar seferber edildi.
10 Eylül 2023

Libya'yı vuran Daniel kasırgası ve sonrasında yaşanan seller, Derne'deki iki barajın yıkılması sonucu en az 3 bin 930 kişinin ölümüne neden oldu. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar bulunuyor. Sel felaketi sonrası ülkede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor. Uluslararası yardım kuruluşları, özellikle Derne kentinde durumu 'felaket' olarak nitelendirerek koleranın yayılabileceği uyarısında bulundu.
16 Eylül 2023

Covid-19 döneminin sembol ismi Dr. Anthony Fauci, Batı Nil virüsü nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Altı gün hastanede yatan Fauci, şu anda evinde ve iyileşme sürecinde. Batı Nil virüsü, sivrisinekler yoluyla bulaşan ve özellikle yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için riskli olan bir hastalıktır. ABD'de geçen yıl 182 kişi bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.
24 Ağustos 2024

Malavi Devlet Başkanı Lazarus Chakwera, Freddy Kasırgası'nın yol açtığı yıkım sonucunda ölü sayısının bine yükseldiğini ve yarım milyondan fazla kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Kasırganın evler, köprüler, okullar ve iş yerlerini yıktığı, yollar ile enerji hatlarını ve tarım arazilerini hasarlandırdığı belirtildi. Ayrıca, kasırganın ekonomik hareketliliği de olumsuz etkilediği, özellikle tütün pazar sezonunun açılmasını sekteye uğrattığı ifade edildi. Mozambik ve Madagaskar'ın da kasırgadan olumsuz etkilendiği, Mozambik'te yaklaşık 70 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı. Dünya Meteoroloji Örgütü, Freddy Kasırgası'nın tarihin en uzun süren kasırgası olabileceğini duyurdu.
13 Nisan 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Libya'nın Derne kentinde sel felaketinden etkilenen 9 bin kişinin hala kayıp olduğunu duyurdu. DSÖ, Libya'ya yaklaşık 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 29 ton tıbbi malzeme gönderdiğini belirtti. Libya'yı vuran Daniel kasırgasının yol açtığı seller ve Derne'de iki barajın yıkılması nedeniyle şimdiye kadar en az 3 bin 930 kişi yaşamını yitirdi. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar var ve ülkedeki uzmanlar bölgede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyuyorlar.
16 Eylül 2023

Sırbistan'ın Mladenovac kentinde bir saldırgan, hareket halindeki araçtan etrafa ateş açarak sekiz kişinin ölümüne, 13 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırganın 21 yaşında olduğu ve 'Kasırga' isimli operasyonla etrafının sarıldığı, ancak teslim olmayı reddettiği ve ateş açmaya devam ettiği bildirildi. İçişleri Bakanı Bratislav Gasic olayı 'terör eylemi' olarak tanımladı. Bu olaydan birkaç gün önce, bir okulda gerçekleşen başka bir silahlı saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetmişti.
5 Mayıs 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nijerya'da sıtmadan ölüm oranının yüzde 55 azaldığını duyurdu. DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, Nijerya'nın sıtma ile mücadelede ilerleme kaydettiğini belirtti. Moeti, Afrika'nın küresel sıtma yükünün büyük bir kısmını taşıdığını, 2021'de tüm sıtma vakalarının yaklaşık yüzde 95'ini ve tüm sıtma ölümlerinin yüzde 96'sını oluşturduğunu söyledi. Sıtma, özellikle Afrika'da yaygın olan ve her iki dakikada bir çocuğun ölümüne neden olan ölümcül bir hastalıktır.
12 Eylül 2023

Van-Hakkari kara yolunun Güzeldere Geçidi bölgesinde bir minibüsün üzerine çığ düşmesi sonucu araç şarampole yuvarlandı. Bu olayda bir kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Van Valisi Ozan Balcı ve AFAD tarafından yapılan açıklamalara göre, olay yerine AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, Karayolları ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kurtarma çalışmaları sonucunda 12 kişi yaralı olarak kurtarıldı ve yaralıların durumunun iyi olduğu belirtildi.
26 Şubat 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu açıkladı. Bu karar, DSÖ Acil Durum Komitesi'nin tavsiyesi doğrultusunda alındı. M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor ve yüksek ateş, baş ağrısı, ciltte kabarcıklar gibi belirtiler gösteriyor. Afrika Birliği de kıtada hızla yayılan virüse karşı acil durum ilan etti.
14 Ağustos 2024

Fas İçişleri Bakanlığı, önceki gün akşam saatlerinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremle ilgili güncel bilgileri paylaştı. Bakanlık açıklamasında, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 122'ye, yaralıların sayısının ise 2 bin 421'e yükseldiği belirtildi. Depremin, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde de hissedildiği bildirildi.
10 Eylül 2023

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremler sonucunda ölenlerin sayısı 45 bin 89'a çıktı. Yaralı sayısı hakkında yeni bir bilgi verilmezken, son bilgilerde 108 bin 68 yaralı olduğu belirtilmişti. Depremlerden bu yana 11 bin 20 artçı sarsıntı kaydedildi ve bölgeden 1 milyon 971 bin 589 kişi tahliye edildi.
1 Mart 2023

Hatay Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu, Covid-19 ile uyumlu klinik bulgularla tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Eris varyantına karşı etkili aşılar için harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. TTB ayrıca, halk sağlığı önlemlerinin sürdürülmesinin önemini hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarıyla ilgili açıklaması tepkilere yol açtı.
30 Eylül 2023

Tokat'ta yaşayan 51 yaşındaki Nadir Yeşilkaya, vücuduna yapışan keneyi çıkardıktan 15 gün sonra rahatsızlandı. Tokat Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Yeşilkaya, daha sonra Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak Yeşilkaya, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
14 Ağustos 2023

Nijerya'da ocak ayından bu yana devam eden kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 176'ya ulaştı. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC), salgının başkent Abuja dahil 33 eyalette 152 bölgeye yayıldığını ve toplamda 5 bin 951 vaka görüldüğünü açıkladı. Salgından en çok etkilenen yaş grubunun beş yaşından küçük çocuklar olduğu belirtildi. Geçen yıl da benzer bir salgın yaşanmış ve 3 binden fazla vaka kaydedilmişti.
15 Ağustos 2024
İşaretlediklerim