Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, M çiçeği ve Covid-19 ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ancak şu anda bir alarm durumunun olmadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsünün yeni varyantının Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde hızla yayıldığını ve uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu duyurmuştu. Covid-19 vakalarının da birçok ülkede artışta olduğu belirtiliyor.
15 Ağustos 2024

Polonya'nın Rzeszow kentinde lejyonella bakterisi sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi. Rzeszow Sağlık Müfettişliği Başkanı Jaromir Slaczka, ölen 16 kişinin tamamının zaten başka tıbbi rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gördüğünü belirtti. Salgından bu yana ülke genelinde en az 155 kişi enfekte oldu ve hastaneye kaldırıldı. Lejyoner hastalığı, tedavi edilmediğinde solunum ve çoklu organ yetmezliğine yol açabilir.
30 Ağustos 2023

Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki ekili alanlarda çıkan anız yangınında beş kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına müdahale için çevre illerden AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Diyarbakır ve Mardin Valilikleri de yangının kontrol altına alındığını duyurdu.
21 Haziran 2024

Mardin Midyat-Ömerli kara yolunda bir servis minibüsü şarampole devrildi. Kazada, minibüste bulunan altı kişi yaşamını yitirdi, beş kişi yaralandı. Olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar Midyat ve Mardin'deki hastanelere kaldırıldı.
2 Ocak 2023

Giresun’un Alucra ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 48 yaşındaki H.G. hayatını kaybetti. H.G., 30 Haziran’da Alucra Devlet Hastanesi’ne başvurmuş ve aynı gün Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmişti. Bu ölümle birlikte kentte KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ikiye yükseldi. Giresun’da 2024 yılı içinde toplam 17 KKKA vakası bildirildi.
4 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

6 Şubat depremleri sonrasında 11 şehirdeki sağlık hizmetleri ve çalışanları büyük zarar gördü. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, depremde 100'den fazla hekim ve toplamda 500 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 500'den fazla yaralı olduğunu ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının ailelerini güvenli yerlere yerleştirdikten sonra hastanelere koştuğunu, ancak kendi kayıpları ve zorluklarıyla baş etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
9 Mart 2023

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanan Tünektepe Teleferik Tesisi'nde bir teleferik direğinin devrilmesi sonucu bir kabinin parçalanmasıyla bir kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Sekiz kişi kayalık alana düşerken, mahsur kalanların tamamı saatler sonra kurtarıldı. İçişleri Bakanı, kazadan sonra vagonlarda 184 kişinin mahsur kaldığını açıkladı.
13 Nisan 2024

Ahmet Hakan, Ruanda'dan İstanbul'a sürekli uçak seferleri yapıldığı ve Ruandalı mültecilerin Türkiye'ye getirildiği iddialarının asılsız olduğunu belirtti. İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin bu iddiaları çürüten kanıtlar sunduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Ruanda ile mülteci anlaşması yaptığı iddiasının da doğru olmadığını, bu konuda da yanlış bilgilendirme yapıldığını ifade etti. Hakan, çağımızın en büyük sorunlarından birinin palavralarla mücadele olduğunu söyledi.
4 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası can kaybı 39 bin 672'ye yükseldi. Halk sağlığı uzmanları ve KLİMİK, deprem bölgesindeki yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırdığı konusunda uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şu an için salgın hastalık riskinin olmadığını, ancak önlemler alındığını belirtti. Bakan Koca, suyun şebeke aracılığıyla sağlanması, düzenli analizler ve klorlama, çöp toplama, kireçleme ve ilaçlama çalışmaları yapıldığını ifade etti.
18 Şubat 2023

Radikal İslamcı örgüt IŞİD ile bağlantılı olan Demokratik İttifak Güçleri (ADF), Uganda'da bir ortaokula saldırarak 41 kişinin ölümüne neden oldu. Saldırıda okulun yatakhanesi yakıldı ve yiyecek deposu yağmalandı. Ölenler arasında 38 öğrenci, bir gardiyan ve iki yerel halk üyesi bulunuyor. Yaralanan sekiz kişinin durumu ise ağır.
17 Haziran 2023

Nijerya'nın Yobe eyaletinde difteri salgını nedeniyle 117 çocuk yaşamını yitirdi. Aralık 2022'den bu yana ülkede 7 binden fazla difteri vakası tespit edildi ve 450'den fazla kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, Nijerya'da artan difteri vakaları nedeniyle ülkede ikinci salgın dalgasının yaşandığını doğruladı. Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı Direktörü Faisal Shuaib, aşılama oranının düşük olmasının salgının yayılmasından sorumlu olduğunu belirtti.
10 Ekim 2023

Fas'ın Marakeş kentinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1037'ye, yaralı sayısının ise 721'e çıktı. Depremin merkez üssü, Marakeş kentinin El-Huz bölgesi olarak belirlendi. Uzmanlar, meydana gelen sarsıntının daha da güçlü bir depremin habercisi olabileceğine dikkat çekti ve çok sayıda güçlü artçı şok beklendiğini belirtti.
9 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Libya'da Daniel Kasırgası sonrası su kirliliğine bağlı hastalıkların artmasından endişe duyduğunu açıkladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, selin yaşandığı Libya'nın Derne kentinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin kayıp olduğunu belirtti. BM Libya Destek Misyonu, ülkede su kirliliği konusunda özellikle endişe duyduklarını ve hastalıkların yerleşmesini önlemek için dokuz BM kuruluşunun çalıştığını ifade etti. Libya Hastalıklarla Mücadele Merkezi Başkanı Haider al-Saeih, en az 150 kişinin kirli su içtikten sonra ishal olduğunu belirtti.
18 Eylül 2023

Kenya'nın batısında bulunan bir lisede yaklaşık 95 kız öğrenci, teşhis edilemeyen bir hastalık nedeniyle yürüyemez hale geldi. Bölge eğitim yetkilisi Bonface Okoth, hastalık nedeniyle öğrencilerin bacaklarının felç olduğunu ve çoğunun yürüyemez hale geldiğini belirtti. Olayın ardından okul süresiz olarak kapatıldı ve öğrencilerden hastalığın belirlenebilmesi için kan örnekleri alındı.
5 Ekim 2023

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, hastane personeli ve bağımsız çalışan dört kişi gözaltına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Soruşturma, Burdur Başsavcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor.
12 Haziran 2024

AFAD Başkanı Sezer, düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 44 bin 374 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Depremin ardından 21 gün geçtiğini ve bu süre zarfında 9 bin 990 artçı sarsıntının yaşandığını belirtti. 21 bine yakın binada arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda enkaz kaldırma çalışmalarına yoğunlaşıldığını ifade etti. Ayrıca, 8 bin 182 arama kurtarma personelinin ve 230 bine yakın personelin çalışmalara devam ettiğini söyledi.
26 Şubat 2023

Fas İçişleri Bakanlığı, 8 Eylül gecesi meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem sonucunda ölü sayısının 2 bin 862'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 562'ye yükseldiğini açıkladı. Deprem, Marakeş kentinin El-Huz bölgesinde meydana geldi ve Rabat, Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkiledi. Daha önceki açıklamada ölü sayısının 2 bin 681 olduğu belirtilmişti.
12 Eylül 2023

Türkiye Güreş Federasyonu, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde bir binanın yıkılması sonucu sekiz güreşçinin kurtarıldığını, dört güreşçinin ise hayatını kaybettiğini açıkladı. Kurtarılan sporcuların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, halen enkaz altında olan sporcuların olduğu ve AFAD yetkililerinin dinleme çalışmalarının olumsuz sonuçlandığı ifade edildi. Federasyon, kurtarma çalışmalarında yer alan güreş camiasına teşekkür etti ve yaşanan olay nedeniyle taziye dileklerini iletti.
8 Şubat 2023

Nepal'in başkenti Katmandu ve çevresindeki kentlerde meydana gelen sel ve heyelanlar sonucunda 100 kişi hayatını kaybetti, 67 kişi ise kayboldu. Nepal İçişleri Bakanlığı, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve bazı ana yolların toprak kaymaları nedeniyle kapandığını bildirdi. Hükümet, bölgede eğitime üç gün ara verdi. Ülkede her yıl haziran-eylül döneminde görülen muson yağmurları, can ve mal kaybına neden oluyor.
29 Eylül 2024
İşaretlediklerim