Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Türkiye'de 2023 itibarıyla yaklaşık 200 ülkeden 350 bin yabancı öğrenci bulunduğunu açıkladı. Türkiye, dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasında yer alıyor. YÖK, uluslararası öğrenci sayısını 500 bine, ardından 1 milyona çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, istihdam bağlantısı azalan programların kontenjanları azaltılırken, yapay zeka ve dijital teknolojiler gibi alanlarda yeni programlar açılıyor.
11 Temmuz 2024

UNICEF'in raporuna göre, Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya tehlikeli Orta Akdeniz göç yolunu kullanarak geçmeye çalışan çocuklar büyük risk altında. 2018'den bu yana yaklaşık bin 500 çocuğun bu yolda hayatını kaybettiği veya kaybolduğu tahmin ediliyor. Her hafta ortalama 11 çocuğun öldüğü veya kaybolduğu belirtiliyor. Kayıt dışı gemiler nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceği ve hayatını kaybeden çocukların sayısının doğrulanmasının zor olduğu ifade ediliyor.
15 Temmuz 2023

Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Türkiye'deki mülteci karşıtı söylemleri ve göç politikalarını ele alan bir rapor yayınladı. Raporda, AKP'nin 2019'dan itibaren mülteciler üzerinde denetim ve baskı kurduğu, Suriyelilerin güvenlik meselesine dönüştürüldüğü ve göçün kriminalize edildiği belirtiliyor. Ayrıca, ana muhalefetin geri göndermeye dayalı mülteci söylemi öne çıkarken, sol partilerin mülteci meselesine yeterince ağırlık vermediği savunuluyor.
21 Mayıs 2024

Rus güçlerinin Ukrayna'dan kaçırdığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi müttefiki Sergey Mironov tarafından evlat edinilen bir çocuğun bulunduğu bildirildi. Ukrayna hükümeti, savaşın başlamasıyla 20 bin çocuğun kaçırıldığını iddia ederken, Rusya çocukları savaştan korumak için tahliye ettiğini savunuyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, çocukların yasadışı şekilde taşındığı iddiasıyla Putin ve Çocuk Hakları Komiseri hakkında tutuklama emri çıkardı. Mironov'un evlat edindiği çocuğun adı ve doğum yeri kayıtlarda değiştirilmiş, ancak Mironov ve Rus hükümeti konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
24 Kasım 2023

ILO'nun 2021 raporuna göre, uluslararası göçmen işçi sayısı 164 milyondan 169 milyona yükseldi. Bu işçilerin büyük bir kısmı yüksek gelirli ülkelerde çalışıyor. Küresel Kölelik Endeksi, zorla çalıştırılan insan sayısının 27,6 milyon olduğunu ve bunların dörtte birinin çocuk olduğunu belirtiyor. Türkiye, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla göç ve istihdam politikalarını uyumlaştırma yoluna gitmiş, bu kapsamda geçici ve/veya uluslararası koruma statüsündeki göçmenlerin kayıtlı bir şekilde çalışmalarını teşvik etmiştir.
31 Mart 2024

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
10 Ocak 2023

Türkiye'de 2023 yılında kızamık vakalarında büyük bir artış yaşanarak 4 bin 959 vaka kaydedildi. Bu artış, dünya genelindeki kızamık vakalarındaki yüzde 79'luk artışın bir parçası olarak görülüyor. Türk Tabipleri Birliği ve uzmanlar, Sağlık Bakanlığı'nın kızamıkla ilgili şeffaf bir politika izlemediğini ve verilerin Dünya Sağlık Örgütü kaynaklarından edinildiğini belirtiyor. Aşı karşıtlığı ve aşıya erişimdeki zorluklar, vakaların artışında önemli faktörler olarak gösteriliyor. Ayrıca, 6 Şubat depremleri ve göçmenlerin durumu da kızamığın kontrolünü zorlaştıran faktörler arasında.
25 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki gençler de dahil olmak üzere milyonlarca üniversite öğrencisinin okullarının açılmasını beklediğini ifade etti. YÖK'ün yüz yüze eğitime hazır olduklarını açıklamasına rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurduğunu ve bu durumun öğrenci ve veliler için yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. İmamoğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu.
22 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu üyesi Helin Çakır, depremzede üniversite öğrencilerinin kampüslerden uzak tutulmasının mağduriyet yaratacağını belirtti. Depremden etkilenen öğrencilerin yurtlardan çıkarılması ve çevrimiçi eğitime geçilmesi kararı eleştirildi. Öğrencilerin eşyaları düzensiz bir şekilde toplanarak kenara atıldı. TTB'nin basın toplantısında, öğrencilerin ve kampüslerin ekonomik çıkarlar uğruna gözden çıkarıldığı ve gençlerin örgütlenme alanlarının kısıtlandığı ifade edildi. Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının devlet kurumları, boş konutlar ve otellere yerleştirilerek çözülmesi gerektiği vurgulandı.
14 Şubat 2023

Mevcut Milli Eğitim Bakanı İbrahim Oktugan, bir göçmen gencin ateşlediği kör kurşunlar sonucu hayatını kaybeden 74 yaşındaki, 40 yıllık eğitim geçmişine sahip bir öğretmenin ölümünü sıradan bir adli vaka olarak değerlendirdi. Bakan, artan cezaların ve kısa süreli hapis cezalarının sorunu çözeceğini düşündü. Ancak yazar Deniz Zeyrek, iktidarın öğretmenleri ve eğitimi ihmal ettiğini, yandaş yapılanmalarla daha fazla ilgilendiğini eleştirerek, bu tür olayların devam edeceğini öne sürdü.
11 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Dağlık Karabağ’a giden bir heyetin, Ermeni sivillere yönelik şiddet uygulandığına ya da sivil altyapının hedef alındığına dair bir tespitte bulunmadığını bildirdi. Heyet, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) temsilcilerden oluşuyordu. Heyetin insani durum ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştığı, bölgedeki Ermeni toplumun temsilcileriyle de bir araya geldiği belirtildi.
2 Ekim 2023

İçişleri Bakanlığı, İstanbul'da yaşayan yabancılarla ilgili güncel verileri paylaştı. Bakanlık, Göç İdaresi Başkanlığı'nın rakamlarına göre İstanbul'da 530 bin 612 geçici koruma kapsamında Suriyeli, 3 bin 252 uluslararası koruma kapsamındaki yabancı ve 553 bin 153 ikamet izniyle kalan yabancı olmak üzere toplam 1 milyon 87 bin 17 yabancı bulunduğunu açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise daha önce İstanbul'da 2,5 milyona yakın mülteci yaşadığını belirtmişti.
21 Haziran 2024

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre, Türkiye 2024 yılında 338 bin 161 yabancı öğrenci sayısıyla dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına girdi. Türkiye'deki üniversitelerde toplam 7 milyon 109 bin 270 öğrenci öğrenim görüyor ve bu öğrencilerin 338 bin 161'i yabancı uyruklu. Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında Suriye, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkeler bulunuyor. Türkiye'de uluslararası öğrencilerin oranı %4,76 iken, bu oran diğer ülkelerde farklılık gösteriyor.
16 Mart 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Öğrenciler ve akademisyenler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, öğrencilerin mağdur edilmeyeceğini, ihtiyacı olanların yurtlarda kalabileceğini ifade etti ancak detaylar hakkında bilgi vermedi. Öğrencilerin yurtlara nasıl yerleştirileceği ve mağduriyetlerinin nasıl giderileceği konusunda sorular cevapsız kaldı.
17 Şubat 2023

Türkiye'de yabancı devletlere bağlı okullarla ilgili kriz, Fransız okullarının ardından Alman okullarına da sıçradı. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Ernst-Reuter okulları, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı üzerine Türk pasaportu bulunan yeni öğrencileri kabul etmeyeceklerini duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini belirtirken, uluslararası sözleşmelerle okulların yasal duruma kavuşmasını arzu ettiklerini ifade etti.
25 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Gaziantep'te sabah saatlerinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da eğitime iki hafta, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te ise bir hafta ara verildiğini açıkladı. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem nedeniyle şu ana kadar 284 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 323 kişinin yaralandığını bildirdi.
6 Şubat 2023

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, AKP'nin 21 yıllık iktidarı süresince en az 888 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. Rapor, çocuk işçiliğin devlet ve sermaye politikası tarafından meşrulaştırılma girişimlerine dikkat çekiyor ve çocuk işçiliğinin kayıt altına alınmamasını eleştiriyor. Ayrıca, çocuk işçilerin sağlığını koruyamayan yasal düzenlemeler ve cezasızlık örnekleri vurgulanıyor. Rapor, çocuk işçiliğin yasaklanması ve eğitim sistemi, veri yayınlama, denetimler ve sağlık taramaları gibi konularda iyileştirmeler yapılması gerektiğini öneriyor.
12 Haziran 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve KYK yurtları depremzedeler için boşaltılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yurtlarda sadece 160 depremzedenin kaldığını ve yurtların yüzde 18,8'lik bir doluluk oranına sahip olduğunu açıkladı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu durumun yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor ve uzaktan eğitim kararına itiraz ediyorlar.
1 Mart 2023

TBMM'de kurulan Çocuk İstismarı Araştırma Komisyonu, AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Toplantıda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve ailesini kaybeden refakatsiz çocukların durumu ele alındı. Aydoğdu, 1902 refakatsiz çocuktan 1476'sının ailesine teslim edildiğini, 322'sinin hastanede olduğunu ve 104'ünün bakanlık çocuk evlerinde bakıma alındığını belirtti. İmdat Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, deprem bölgesinde çocuk kaçırma ve istismar olaylarına karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesindeki öğrenciler için sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Öğrencilerin yıl sonu ortalamalarının hesaplanmasında ikinci dönem notlarının düşük olması durumunda birinci dönem notlarının esas alınacağını belirtti. Lise öğrencileri, başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçirilecek. Bu uygulamalar Elazığ hariç 10 ilde uygulanacak ve yeni atanacak 45 bin öğretmenin yarısı deprem bölgesine atanacak.
29 Nisan 2023
İşaretlediklerim