İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde Pazar ayini sırasında düzenlenen silahlı saldırı sonucu bir kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyla bağlantılı olduğu düşünülen IŞİD üyesi 17 şüpheli, MİT ve emniyetin ortak operasyonuyla yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırının iki zanlısının Tacikistan ve Rusya uyruklu olduğunu ve IŞİD üyesi olduklarını değerlendirdiklerini açıklamıştı.
3 Şubat 2024

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin yanlısı askeri blog yazarlarının toplandığı bir kafede patlama meydana geldi ve bu patlamada ünlü Rus askeri blog yazarı Vladlen Tatarski hayatını kaybetti. En az 30 kişinin yaralandığı saldırıyı üstlenen olmadı. Rus güvenlik birimleri, patlamayla ilgili olarak Darya Trepova isimli bir kadını gözaltına aldı. Rusya terörle mücadele polisi, saldırının arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu iddia ederken, Ukrayna'dan yapılan açıklamada Rusya içerisindeki siyasi çatışmaların terör eylemlerine dönüştüğü öne sürüldü.
3 Nisan 2023

Brezilya'nın güneyindeki Blumenau kentinde Cantinho Bom Pastor isimli bir kreşe silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda dört çocuk hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere üç çocuk yaralandı. Saldırgan, olayın ardından silahıyla birlikte polise teslim oldu. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, saldırıyı Twitter üzerinden 'canavarlık' ve 'kabul edilemez bir nefret' olarak nitelendirdi.
5 Nisan 2023

Filipinler'de radyo programcısı ve gazeteci Juan Jumalon, canlı yayın sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Saldırganın, Jumalon'un evine 'dinleyici' olarak girdiği ve iki el ateş ettikten sonra altın kolyesini alarak kaçtığı belirtildi. Saldırının nedeni bilinmiyor ve saldırganların kimliklerine ilişkin soruşturma devam ediyor. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., gazetecilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti.
5 Kasım 2023

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 3 Şubat 2024 tarihinde Irak'ın kuzeyinde gerçekleşen bir taciz atışı sonucunda Piyade Uzman Çavuş Kadir Dingil'in şehit olduğunu ve iki askerin yaralandığını duyurdu. Yaralı askerler hemen hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, şehit asker için başsağlığı mesajı yayımladı.
3 Şubat 2024

Panama'da, hükümetin bir Kanadalı şirketle yaptığı maden işletmeciliği anlaşmasını protesto eden çevrecilere yönelik silahlı saldırıda iki öğretmen öldürüldü. Protestocular, 20 Ekim'den bu yana anlaşmanın devlete zarar verdiği ve çevreye ciddi zararlar neden olduğu gerekçesiyle hükümeti protesto ediyorlar. Saldırgan güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Protestolar nedeniyle Panama'nın turizm, ticaret ve ekonomi alanlarında milyonlarca dolar kaybettiği belirtiliyor.
9 Kasım 2023

World Press Photo tarafından verilen Yılın Dünya Basın Fotoğrafı ödülü, Ukraynalı fotoğrafçı Evgeniy Maloletka'nın Mariupol'deki bir hastaneye düzenlenen hava saldırısının ardından çektiği fotoğrafla kazandı. Fotoğrafta, saldırıdan hemen sonra sedyeyle taşınan 32 yaşındaki Iryna Kalinina görülüyor. Ayrıca, 'Yılın Hikayesi' ödülü Afganistan'daki 'Barışın Bedeli' serisiyle Mads Nissen'e, Uzun Süreli Proje ödülü ise 'Hırpalanmış Sular' projesiyle Anush Babajanyan'a verildi.
21 Nisan 2023

Bolivya'da 1967 yılında ünlü devrimci Ernesto Che Guevera'yı yakalayan ve Bolivya Kongresi tarafından kahraman ilan edilen General Gary Prado Salmon, 84 yaşında Santa Cruz de la Sierra'daki bir hastanede hayatını kaybetti. 1981 yılında geçirdiği bir kaza sonucu felç olan ve 1988'de emekliye ayrılan Salmon'un ölümü, Che Guevera'nın öldürülmesinde yer alan asker Mario Teran Salazar'ın 2022'de ölümünün ardından gerçekleşti.
8 Mayıs 2023

Rusya’nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent kentlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 15 polis ve bir papaz hayatını kaybetti. Saldırılar sonrası bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, saldırıların terör eylemi olduğunu ve dış güçlerce planlandığını belirtti. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlattı.
24 Haziran 2024

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından üç ayrı noktaya saldırı düzenlendi. Saldırılarda altı polis ve bir rahip hayatını kaybetti, 12 polis yaralandı. Çatışmalarda iki saldırganın da öldüğü bildirildi. Rusya, saldırılarda Ukrayna'nın parmağı olduğunu doğruladı ve bölgede olağanüstü hâl ilan edildi.
23 Haziran 2024

Slovakya'da hükümet toplantısından sonra dört el ateş açıldı. Reuters'ın aktardığına göre Slovakya Başbakanı Robert Fico yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Saldırganın yakalandığı bildirildi. Olayla ilgili daha fazla bilgi güncellenecek.
15 Mayıs 2024

22 Mart akşamı Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Müdürü Aleksandr Bortnikov, saldırının Ukrayna askeri istihbaratıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Saldırıyla ilgili 20'den fazla kişi yakalandı ve saldırganların dördünün Tacikistan vatandaşı olduğu tespit edildi.
24 Mayıs 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ardından 11 kişi yakalandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, saldırıya doğrudan katılan dört kişi dahil olmak üzere toplamda 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Saldırı sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti, 115 kişi yaralandı. Ukrayna, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia ederken, IŞİD saldırıyı üstlendi ve Rusya, ABD'nin olaya ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Radikal İslamcı örgüt IŞİD, Moskova'da Crocus City Hall adlı konser salonunda düzenlenen ve en az dört kamuflajlı ve ağır silahlı saldırganın insanlara ateş açtığı saldırıyı üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) göre, saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırganlar henüz yakalanmadı. ABD ve diğer ülkeler, bu ay başında Moskova'daki vatandaşlarına kalabalıklardan uzak durma çağrısında bulunmuştu.
23 Mart 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir alışveriş ve eğlence merkezinde gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu 60 kişi öldü, 115 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi. Rusya Soruşturma Komitesi, olay yerindeki delillerin toplandığını ve incelemelerin devam ettiğini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia etti, ancak IŞİD saldırıyı üstlendi. Rusya, ABD'nin olayla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Almanya'nın Mannheim kentinde aşırı sağcı Alman Özgürlük Partisi'nin eski lideri Michael Stürzenberger'e yönelik bıçaklı saldırıda yaralanan polis memuru hayatını kaybetti. Saldırıda beş kişi yaralanmış, saldırgan polis tarafından ateş edilerek etkisiz hale getirilmişti. Saldırının Afgan göçmen tarafından gerçekleştirildiği ve saldırının nedeninin henüz bilinmediği açıklandı. Diğer yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.
3 Haziran 2024

Nijerya'nın Borno eyaletinde gerçekleşen intihar saldırılarında 18 kişi hayatını kaybetti, 42 kişi yaralandı. Nijerya Acil Durum Ajansı (SEMA) Borno Genel Direktörü Barkindo Saidu, ölenler arasında kadın, çocuk ve askerlerin bulunduğunu belirtti. Ağır yaralı 19 kişi Maiduguri'ye nakledildi. Saldırının Boko Haram tarafından düzenlendiği düşünülüyor.
30 Haziran 2024

ABD'nin Georgia eyaletinin Winder şehrindeki Apalachee Lisesi'nde silahlı saldırı düzenlendi. Georgia Soruşturma Bürosu, saldırıda dört kişinin öldüğünü ve en az dokuz kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırganın 14 yaşında bir erkek çocuğu olduğu tahmin ediliyor ve gözaltına alındı. ABD Başkanı Joe Biden da olayla ilgili bilgilendirildi.
4 Eylül 2024

Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde yük ve yolcu trenlerinin çarpışması sonucu sekiz kişi hayatını kaybetti, 60 kişi yaralandı. Kaza, sabah saatlerinde New Jalpaiguri bölgesinde meydana geldi ve yolcu treninden üç vagon raydan çıktı, bir vagon ise havada asılı kaldı. Olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.
17 Haziran 2024

Nijerya'nın Zamfara ve Katsina eyaletlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 42 kişi hayatını kaybetti. Zamfara Eyaleti Polis Komiseri Muhammad Shehu Dalijan, 300 motosikletli çete üyesinin Magarya köyüne saldırarak 12 kişiyi öldürdüğünü belirtti. Katsina eyaletinde ise Dutsinma ve Safa köylerine yapılan saldırılarda 30 kişi öldü. Nijerya, son zamanlarda silahlı çeteler ve terör örgütlerinin saldırılarıyla mücadele ediyor.
7 Haziran 2024
İşaretlediklerim