Şarkıcı Yeşim Salkım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. Salkım'a yönelik suç duyurusu, Seyhan Soylu tarafından yapılmıştı. İstanbul 36'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Salkım'ın suçsuz olduğuna karar verildi. Salkım, mahkeme sonrası yaptığı açıklamada, kimseye hakaret etmediğini ve adliyelerin gereksiz yere meşgul edildiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce hakkında sahte belge ve fotoğraflarla dezenformasyon yapıldığını belirledi. Yapılan incelemeler sonucunda, bu içeriklerin yurt dışı kaynaklı sitelerden alınan görüntüler ve internet üzerinden sahte içerikler olduğu tespit edildi. Bu bağlamda, provokatif paylaşımlarda bulunan 13 sosyal medya hesabı kullanıcısının kimliği belirlendi ve ilgili birimlere bilgi verildi.
12 Mayıs 2023

Sosyal medya araştırmacısı Dr. Tuğrul Elmas, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile ilgili görüntüler paylaşan ve AKP ile ilişkili olduğu iddia edilen Ali Yeşildağ adlı Twitter hesabının geçmişte de muhalif gazetecilere hakaret ve AKP'yi destekleyen paylaşımlar yaptığını ortaya çıkardı. Hesabın daha önce farklı isimler altında açıldığı ve Menzil cemaatinden Dr. Ali Edizer tarafından desteklendiği belirtildi. Bu bilgilerin ortaya çıkmasının ardından söz konusu Twitter hesabı silindi.
12 Mayıs 2023

Müzisyen Onur Şener'in öldürülmesiyle ilgili davada istinaf mahkemesi, baş sanık İlker Karakaş'a verilen 25 yıl hapis cezasını onadı. Ali Gündüz'ün cezası 25 yıldan 12 yıla indirildi ve 'kasten yaralama sonucu ölüme neden olma' suçundan hüküm giydi. Semih Soyalp'in beraat kararı bozularak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı. Gözde Gündüz ve Jale Erberk'in beraat kararları ise onandı.
25 Kasım 2023

İstanbul Okmeydanı Cemevi'nde 10 yıl önce polis kurşunuyla ölen Uğur Kurt'un davasında, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı sonrası yeniden görülen duruşmada savcı, sanık polis Sezgin Korkmaz için iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı, Korkmaz'ı 'taksirle birinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla itham etti. Mahkeme, savunma için süre vererek duruşmayı 1 Mart 2024'e erteledi. AYM, Uğur Kurt'un yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş ve dosyanın yeniden yargılanması için karar vermişti.
15 Aralık 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Anayasa Mahkemesi'nin TİP milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararına rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyayı Yargıtay'a göndermesini eleştirdi. Akşener, bu durumun devlet kurumları arasındaki çatışmayı sonlandırma fırsatının heba edildiğini ve hukukun üstünlüğünün rafa kaldırıldığını belirtti. Ayrıca, iktidarın anayasal devlet krizi çıkarmakla meşgul olduğunu ve milletin sandıkta gereken cevabı vereceğini ifade etti.
27 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü belediye başkanıyken 'ihaleye fesat karıştırdığı' iddiasıyla yargılanmaya başladı. İddianamede İmamoğlu dahil yedi kişi için üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Duruşmada gazetecilerin salona alınmaması tepki çekti ve sonrasında sadece basın kartı olan gazetecilere izin verildi. Mahkeme, İmamoğlu'nun bir sonraki duruşmada hazır edilmesine ve Beylikdüzü belediyesine kamu zararı olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 30 Kasım'da yapılacak.
15 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'ye yönelik sosyal medyada paylaşılan ve montaj olduğu iddia edilen özel görüntülerle ilgili kaset iddialarına inanılmaması gerektiğini belirtti. İnce, bu iddiaların ardından gazetecileri ve savcıları göreve çağırdı. Kılıçdaroğlu, Tele1 canlı yayınında bu tür ahlaksız yapıların açığa çıkarılacağını ve dijital ortamda iz bırakıldığında bunun saptamanın kolay olduğunu ifade etti. Ayrıca, Sözcü gazetesine verdiği demeçte İnce'ye sofrasının açık olduğunu ve bu tür pislikleri birlikte temizlemek istediğini söyledi.
10 Mayıs 2023

Yargıtay Başsavcılığı, Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezası ve diğer beş sanığa verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanmasını talep etti. Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulması istendi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın yargılamasının durdurulması gerektiği yönündeki düşünceye katılmadı. Tebliğnamede, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimi 'darbe girişimi' olarak tanımlandı ve Gezi Parkı eylemleri sırasında düzenlenen forumlar ve etkinlikler ele alındı. Ayrıca, Kavala ile ilgili tanıklıklar ve delillerin yeniden değerlendirilmesi vurgulandı.
8 Temmuz 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, Cumhuriyet gazetesindeki bir yazısı nedeniyle Maltepe Açık Cezaevi'nde tutuklu bulunmaktadır. Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner ile ilgili iddiaları içeren bir haber nedeniyle 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçlamasıyla yargılanan Pehlivan'ın duruşması, salonun küçük olması sebebiyle başka bir mahkeme salonunda yapıldı ve geç başladı. Pehlivan ve avukatlarının savunmalarının ardından savcı, Pehlivan'ın cezalandırılmasını talep etti. Hakim, yazılı savunmaları incelemek istediğini belirterek duruşmayı 16 Kasım'a erteledi. Pehlivan, daha önce farklı bir haber nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış ve denetimli serbestlikle tahliye edilmişti. Ancak yeni dava açılması üzerine denetimli serbestliği bozulmuş ve tekrar cezaevine girmesi kararlaştırılmıştı.
9 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ı tanıdığını iddia ederek yakınlarını cezaevinden çıkarmak isteyen kişilere tahliye sözü karşılığında para alan Mehmet Erdem Özönder'e 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 7,5 yıl hapis ve 120 bin TL adli para cezası verildi. Özönder, sosyal medyada kendini 'hukuk müşaviri' olarak tanıtıyordu ve aynı suçlamadan iki sayfa adli sicil kaydı bulunuyordu. Özönder'in ofisinde çalışan avukatlar hakkında da sanıkların suçuna iştirak ettikleri gerekçesiyle 'dolandırıcılık'tan suç duyurusunda bulunuldu.
9 Eylül 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş'ın kendisine yaptığı cumhurbaşkanı adaylığından çekilme çağrısına, Baş'ın kendisini daha önce kale almadığını belirterek yanıt verdi. İnce, Baş'a İstanbul 3. Bölge adaylığından çekilip kendi partisinin adayını destekleme teklifinde bulundu. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avantaj kazanabileceği ve İnce'nin adaylığının Kılıçdaroğlu'nun birinci turda kazanmasının önündeki en büyük engel olduğu belirtiliyor.
4 Mayıs 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, anketlerde ikinci tura kalma ihtimalinin düşük gösterilmesine rağmen, diğer adaylardan birinin çekilmesi durumunda bu ihtimalin mümkün olabileceğini belirtti. İnce, YSK'ya adaylık dilekçesini verdi ve resmi aday olabilmek için 100 bin imza toplaması gerektiğini ifade etti. Muhalifler, oyların bölünmemesi için İnce'den adaylıktan çekilmesini talep ediyor. İnce, CHP'nin görevini yapmadığını ve kendisini 'satmış' olarak nitelendirerek, iktidarı ve mevcut muhalefeti eleştirdi. Ayrıca, siyasette uzlaşmanın önemine değinerek, diğer parti liderleriyle görüşmeler yaptığını ve trollerin saldırılarına maruz kaldığını söyledi.
22 Mart 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde rüşvet ve usulsüzlük iddiaları nedeniyle Hakim Sidar Demiroğlu'nu açığa aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın HSK'ye gönderdiği yazıda adı geçen ve İstanbul Anadolu Adliyesi 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Demiroğlu hakkında 3 müfettişin ön raporu sonrası bu karar verildi. BirGün Gazetesi yazarı Timur Soykan'ın haberleştirdiği ve sonrasında erişim engeli getirilen bu iddialar, yargıdaki daha geniş bir rüşvet çarkının varlığına işaret ediyor.
23 Kasım 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya verilen 18'er yıl hapis cezalarını onadı.
28 Eylül 2023

Seçim zamanı ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşan görsel iletişimci Mahir Akkoyun, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla yargılanmıştı. Akkoyun, Twitter hesabından beraat ettiğini duyurdu. Akkoyun, 'Pahalı mı geldi Erdoğan sayesinde' demenin suç olmadığını belirtti.
24 Temmuz 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, milletvekili Can Atalay için tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve tahliyesine karar vermişti. Yargıtay, AYM üyelerinin yetkilerini aştığını iddia ederek suç duyurusunda bulunacak. Bu durum, Ankara'da anayasal bir krize işaret ediyor.
8 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski korumasının kardeşi Ali Yeşildağ tarafından yapılan yolsuzluk iddiaları sonrasında, eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç, bu iddiaların yargı tarafından araştırılması gerektiğini ifade etti. Gazete Duvar'ın bu konuyla ilgili haberine Küçükçekmece 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engelleme kararı verildi.
10 Mayıs 2023

Şırnak Sulh Ceza Hakimliği, Diken'in '13 hakim ve savcıya FETÖ iltisakı gerekçesiyle ihraç' başlıklı haberinin kaldırılmasına karar verdi. Haberin kaldırılması talebi, ihraç edilen eski Şırnak Cumhuriyet Savcısı E. Ç. tarafından yapıldı. Mahkeme, 'kişisel verilerin korunması' ve 'unutulma hakkı' kapsamında haberin kaldırılmasına karar verdi. Aynı haber Anadolu Ajansı'nda da yayımlanmış ancak daha sonra kaldırılmıştı.
19 Eylül 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile yaşanan polemik sonrasında 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılanacak. İmamoğlu'nun 28 aya kadar hapis cezası alması talep ediliyor. Suçlamalar, İmamoğlu'nun Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi açılışında Yazıcı'yı eleştiren ifadelerine dayanıyor. İmamoğlu, suçlamaları reddediyor ve şikayetin ciddiyetten uzak olduğunu savunuyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı başka bir dava da devam ediyor ve bu davanın sonucu siyasi yasak getirebilir.
14 Temmuz 2023
İşaretlediklerim