Alarko Holding, iş kollarını genişletme kararı alarak tarım ve gıda sanayisini stratejik sektörler olarak belirlemiştir. Şirket, jeotermal destekli seracılık, açık alan tarımı, organomineral gübrecilik, gıda sanayi ve tarım alanında girişim sermayesi yatırım fonu gibi alanlarda faaliyet göstermeyi hedeflemektedir. Ayrıca, Alarko'nun geçen yılki kombine net kar tahmininin bu yıl düşeceği öngörülmektedir.
30 Ocak 2023

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

Türkiye'nin 2022 yılı bütçe açığı, gelirlerin giderlerden daha hızlı artması sonucu beklenenden düşük oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bütçe gelir tahminlerinin aşıldığını belirtti. Bütçe açığının düşük olmasının nedeni olarak enflasyonun etkisi ve vergi gelirlerindeki artış gösterildi. Gelirlerde özellikle kurumlar vergisi artışı dikkat çekerken, giderlerde maaş artışları, enerji sübvansiyonları ve sosyal harcamalar etkili oldu.
16 Ocak 2023

Dünya Bankası, eğer politika yapıcılar işgücü arzını, üretkenliği ve yatırımı artırmak için gerekli adımları atmazsa, ortalama potansiyel küresel ekonomik büyümenin 2030'a kadar yılda %2,2 ile otuz yılın en düşük seviyesine düşeceğini ve bu durumun 'kayıp bir on yıl' başlatacağını belirtti. Rapor, sürdürülebilir sektörlerde yatırım artışı, ticaret maliyetlerinin azaltılması, hizmetlerde büyümenin artırılması ve işgücüne katılımın genişletilmesi gibi önerilerde bulundu. Ayrıca, Covid-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna işgali gibi krizlerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği ifade edildi.
28 Mart 2023

Esfender Korkmaz, kur artışının ithalat ve ihracat üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Türkiye'nin ithalatında ara malı ve ham madde oranının yüzde 70,6 olduğunu belirtiyor ve bu durumun üretimin ithal girdiye bağımlı olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Kur artışının ithal fiyatlarını artırdığını ve bu nedenle ihracat malı üretim maliyetlerinin yükseldiğini ifade ediyor. Ayrıca, TL'nin değer kaybına rağmen ihracatın beklenen düzeyde artmadığını ve dış ticaret fazlası verilemediğini belirtiyor.
21 Mayıs 2024

Alaattin Aktaş, enflasyonun düşmesinin yalnızca fiyat artış hızının azalması anlamına geldiğini, fiyatların kendilerinin düşmediğini vurguluyor. 2005 ile 2026 yılları arasında aylık harcamaların nasıl arttığını örneklerle açıklıyor. 2005-2021 dönemi ile 2022-2026 dönemi arasında aylık harcama ortalamalarının büyük bir fark gösterdiğini, bu durumun enflasyonla mücadeledeki politikaların etkisizliğini gösterdiğini belirtiyor.
13 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2024'e ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre, inşaat maliyet endeksi yıllık bazda yüzde 72,78 oranında arttı. Malzeme endeksi yıllık yüzde 58,75, işçilik endeksi ise yüzde 108,93 oranında yükseldi. Bu artışlar, gayrimenkul sektöründe durgunluğa ve yatırımcıların pazardan çıkmasına neden oluyor.
10 Temmuz 2024

İbrahim Kahveci, emekli maaşlarının gelecekte daha da düşeceğini ve bu durumun büyük bir reform yapılmadıkça devam edeceğini belirtiyor. SGK verilerine göre, emekli sayısının artması ve prim ödeyen çalışan sayısının azalması, devletin maaş ödemelerinde zorlanmasına neden oluyor. 2024 yılının ilk dört ayında devletin emekli ve kamu personeline ödediği maaşlar, toplanan vergi gelirlerinin %74,6'sına denk geliyor. Bu durumun sürdürülemez olduğunu vurgulayan Kahveci, acil reform çağrısında bulunuyor.
2 Temmuz 2024

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Skoda markasının 2023 model araçlarına yüzde 4 ile 8 arasında zam yapıldığını duyurdu. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle otomobil markaları sık sık fiyat güncellemesi yapmak zorunda kalmıştı. Uzmanlar, 2023 modellerine daha fazla zam geleceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Özpeynirci'nin açıklamasına göre Skoda'nın Fabia, Scala, Kamiq ve Octavia modellerinin fiyatları arttı.
27 Ocak 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin askeri keşif uydusunun fırlatılışı için son hazırlıkların tamamlanmasını istedi. Bu gelişme üzerine Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, uyduyu taşıyacak roketin Japonya topraklarına düşme ihtimaline karşı Öz Savunma Kuvvetleri'ne hazırlık talimatı verdi. Japonya, Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) füzeleri ve Aegis donanımlı destroyerlerle önlem alacak. Kuzey Kore'nin askeri keşif uydusu fırlatma hazırlıklarının Nisan 2023'e kadar tamamlanması bekleniyor.
23 Nisan 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait iki insansız hava aracının (İHA) Belgorod bölgesinde ve bir İHA'nın da Kursk bölgesinde düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, saldırılarda ölen veya yaralanan olmadığını belirtti. Son dönemde Ukrayna'nın, Rusya'nın batı bölgeleri ve Moskova'ya yönelik İHA saldırıları artmıştı.
13 Ağustos 2023

2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Plan, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Plana göre, Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girmesi hedefi 2053'e ertelendi. Ayrıca, 2028'de dijital Türk lirasının tedavüle gireceği, Adalet Hizmetleri alanında yeni bir 'Yargı Reformu Stratejisi' ve 'İnsan Hakları Eylem Planı' hazırlanacağı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin devreye alınacağı ve Marmara Bölgesi'nde olası depreme karşı yapıların güçlendirileceği belirtildi.
31 Ekim 2023

Yüksek döviz kuru ve artan araç ile yedek parça fiyatları nedeniyle kasko fiyatları bir yılda üç katına çıktı. 2023 yılının ilk üç ayında kasko için ortalama tazminat ödemesi 15 bin lira, zorunlu trafik sigortası için ise 11 bin lira oldu. Geçen yıl 5 bin lira olan bir kasko poliçesi bu yıl 15 bin lira, 1200 lira olan trafik poliçesi ise 3 bin lira civarına yükseldi. Sigorta sektörü yetkilileri, trafik sigortalarının zamanında yenilenmesi gerektiğini vurguluyor.
17 Mayıs 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Royal Halı ve Nakpilsa'yı toplam 1 milyar 800 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. İhaleye katılabilmek için 180 milyon lira teminat yatırılması ve 28 Kasım saat 16:00'ya kadar teklif verilmesi gerekiyor. İhale, 29 Kasım'da saat 11:00'de TMSF'nin Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecek. Royal Halı'nın da bulunduğu Naksan Grubu şirketleri 2016 yılında FETÖ soruşturması kapsamında kayyıma devredilmişti.
20 Ekim 2023

Togg, 16-27 Mart tarihleri arasında alınan ön siparişler sonucunda çekilişle belirlenen 20 bin kişiye araçlarını 30 Nisan'da teslim etmeye başlayacağını duyurdu. İlk teslimatların 16 Nisan'da yapılması planlanırken, daha sonra 24 Nisan'a ve son olarak ay sonuna ertelendi. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, erteleme gerekçesi olarak 'fazla talep' ve 'yazılım' sorunlarını gösterdi. Şirketin 2023 hedefi 20 bin araç üretimi olmasına rağmen, yılın ilk dört ayında henüz bir araç teslim edilmemişti.
28 Nisan 2023

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Ukrayna birliklerinin güney cephedeki Berdyansk yönünde 1300 metre, doğudaki Bahmut yönünde 1500 metreye kadar ilerleme kaydettiğini açıkladı. Malyar, Ukrayna ordusunun Melitopol, Berdyansk ve Bahmut yönlerinde taarruz operasyonlarını sürdürdüğünü ve düşmana ciddi kayıplar verdirdiğini belirtti. Ayrıca, Rusların Bahmut'a tutunduğunu ifade etti.
29 Haziran 2023

2024 yılı yaş çay alım fiyatı kilogram başına 17 lira olarak açıklandı, ancak bu fiyat çay üreticilerinin beklentilerinin altında kaldı. Özel sektör, açıklanan fiyatın da altına inerek çay alımını brüt 16 liraya kadar düşürdü. İklim değişikliği ve mevsimlik işçi bulma zorlukları da çay üreticilerini olumsuz etkiliyor. Bu durum, çay üreticilerinin piyasa karşısındaki güvencesizliğini artırırken, kuru çay fiyatlarının zamlanması ve halkın çaya erişiminin zorlaşması bekleniyor.
14 Mayıs 2024

Ukraynalı yetkililer, ilk defa bir Rus Su-57 savaş uçağını vurduklarını duyurdu. Bu olay, Moskova'nın en gelişmiş askeri uçağı olan Su-57'ye Ukrayna'nın bilinen ilk başarılı saldırısı olarak kaydedildi. Saldırının, Rusya'nın güneyindeki Akhtubinsk üssünde gerçekleştiği ve uçağın etrafında siyah is ve küçük kraterler görüldüğü belirtildi. Ukrayna'nın hangi mühimmatı kullandığı henüz netlik kazanmadı, ancak saldırının insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilmiş olabileceği düşünülüyor.
9 Haziran 2024

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore'nin nükleer tehdidinin artması durumunda Güney Kore'nin kendi nükleer silahlarını edinebileceğini ve taktik nükleer silahları konuşlandırabileceğini belirtti. Bu açıklama, Yoon'un devlet başkanlığı görevine başladığı 2022 yılından bu yana ilk kez kayda geçen bir ifade oldu. Devlet Başkanlık Ofisi yetkilisi, Yoon'un açıklamalarının Güney Kore'nin savunmasına yönelik kesin taahhüdünü vurguladığını ve ulusal güvenlik için en kötü senaryoların dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Kuzey Kore'nin 2022 yılında 37 kez füze denemesi yaparak yıllık rekor kırdığı ve toplamda 90'ı aşkın füze fırlattığı bildirildi.
13 Ocak 2023

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim