Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 2023 yılının ilk gününde Rusya'nın İran yapımı insansız hava araçlarıyla (İHA) Ukrayna'ya saldırı düzenlediğini ve Ukrayna hava savunma sistemlerinin 45 İHA'yı imha ettiğini duyurdu. Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın bağımsızlığı için mücadeleye devam edeceklerini ve bağımsızlıklarını koruyacaklarını vurguladı.
2 Ocak 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna'ya 20 füze saldırısı düzenlediğini ve 12 Kalibr tipi füzenin düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Rus güçlerin Ukrayna'ya 62 hava saldırısı gerçekleştirdiği ve dört Şahed tipi insansız hava aracı kullandığı, bunların hepsinin imha edildiği belirtildi. Son 24 saatte cephe hattında Rus ve Ukrayna birlikleri arasında 30'dan fazla çatışma meydana geldiği bildirildi.
6 Ağustos 2023

Doğan Holding, 4 Nisan 2023 tarihinde yaptığı KAP açıklamasıyla Aytemiz Akaryakıt'ın yüzde 50 hissesinin Rus şirketi PSJC Tatneft'e satılacağını duyurmuştu. Satış işlemi için gerekli yasal onaylar alındıktan sonra, Doğan Holding'in hisse satışından elde edeceği pay 160 milyon dolardan 168 milyon dolara yükseldiği bildirildi. Satış işlemlerinin tamamlandığı ve toplam satış bedelinin 320 milyon dolar olduğu açıklandı.
27 Nisan 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda düzenlenen bir törende 2024 yılında yapılacak olan devlet başkanı seçimlerinde yeniden aday olacağını duyurdu. Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, seçimin 17 Mart 2024 tarihinde yapılmasına karar verdi. Putin, Rusya'da daha önce başbakanlık ve devlet başkanlığı görevlerinde bulunmuş ve son olarak 2018 seçimlerinde yüzde 76,69 oy oranıyla devlet başkanı seçilmişti.
8 Aralık 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki askeri operasyonun komuta kademesinde değişiklikler yapıldığını duyurdu. Valeriy Gerasimov, Müşterek Askeri Kuvvetlerin yeni komutanı olarak atandı. Önceki komutan Sergey Surovikin, Gerasimov'un yardımcısı olurken, Kara Kuvvetleri Komutanı Oleg Salyukov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Aleksey Kim de yardımcıları olarak atandılar. Bu değişikliklerin, birimler arası etkileşimi artırmak ve birliklerin yönetim etkinliğini yükseltmek amacıyla yapıldığı belirtildi.
12 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Hedefleri Programı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde iyileşmeler olduğunu ve kişi başına düşen milli gelirin arttığını belirtti. Nebati, 2022'de kişi başına gelirin 10 bin dolar seviyesini aştığını ve 2023 yılında 12 bin doların üzerine çıkacağını öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bütçe açığının yılın tamamında 139,1 milyar TL olduğunu söyledi.
16 Ocak 2023

Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye otomotiv pazarında yüzde 30'luk bir daralma beklediklerini belirtti. Önceki ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyon ortamında faizlerin düşürülmesi ve alternatif yatırım araçlarına yönelim, özellikle ikinci el otomobil fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Yeni ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara geçişi ve otomobil satışlarına getirilen kısıtlamalar talebin azalmasına yol açtı. Bilaloğlu, 2023'ün rekor seviyede kapandığını, ancak 2024'te pazarın yüzde 30 daralmasını beklediklerini ifade etti.
12 Şubat 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın forsunun değiştirildiğini duyurdu. Yeni tasarım, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücünü ve kara kuvvetlerinin savaşçı kimliğini vurgulayan unsurlar içeriyor. Forsa eklenen görseller arasında ay-yıldız, çapraz kılıçlar, dörtnala ilerleyen mızraklı süvari ve dört adet yıldız bulunuyor. Bu değişiklik, bazı çevrelerce Türkiye'nin yakın dönemde savaşa hazırlık olarak yorumlanıyor.
22 Şubat 2024

Koç Holding, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesine katılacağını duyurdu. İhale, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 16 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Koç Holding, ihalenin kazanılması durumunda yatırımcıları bilgilendireceğini belirtti.
16 Temmuz 2024

Koç Holding, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde piyasa beklentilerinin üzerinde bir kar elde etti. Şirket, üçüncü çeyrekte 36 milyar 303 milyon TL net dönem karı elde etti ve bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82,8 oranında bir artışı temsil ediyor. Yılın ilk dokuz ayında 53,5 milyar TL kombine yatırım yapan Koç Holding'in son beş yıldaki toplam yatırım tutarı 133,5 milyar TL'ye ulaştı. Koç Holding, 30 Eylül 2023 itibariyle 123 bin 970 kişiye istihdam sağlıyor.
27 Ekim 2023

Çin, 1 Ağustos'tan itibaren ulusal güvenliği korumak amacıyla galyum ve germanyum gibi kimyasal bileşiklerin ihracatını sıkı denetimlere tabi tutacak. Bu metaller, çip ve iletişim ekipmanları üretimi ile savunma sanayisinde önemli rol oynuyor. Çin bu metallerin dünya arzının büyük bir kısmını sağlıyor ve bu hamle diğer ülkelerin üretim kapasitelerini artırmalarını gerektirebilir. Şu anda Rusya, Ukrayna, Güney Kore, Japonya, ABD ve Belçika bu metalleri üretmekte ve Kongo'nun da üretime başlaması bekleniyor.
4 Temmuz 2023

Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, üçüncü çeyrek satışlarının beşte bir oranında düşmesinin ardından maliyetleri azaltma gerekçesiyle yaklaşık 14 bin kişiyi işten çıkarıyor. Şirket, 5G ekipmanlarına talebin azalmasından dolayı gelir düşüşüyle boğuşuyor. 2026'ya kadar 800 milyon ila 1,2 milyar avro tasarruf etmek isteyen Nokia, çareyi işten çıkarmalarda buldu. Şirketin toplamda 86 bin çalışanı bulunuyor ve bu durumda çalışanların yüzde 16'sı işten çıkarılacak.
19 Ekim 2023

27 Temmuz'da halka arz olarak Borsa İstanbul'da işlemlere başlayan Kaleseramik hisseleri, kısa sürede yüzde 184 değer artışı elde etti. Bu hızlı artış sonrası Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Kaleseramik hisselerine 8 Eylül'e kadar açığa satış ve kredili işlem yasağı getirdi.
10 Ağustos 2023

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember'in raporuna göre, Türkiye 2022'de elektrik üretimi için kömür ithalatını iki katına çıkararak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 5,3 milyar dolar harcadı. Türkiye'nin kömür ithalatında en büyük pay sahibi Rusya olurken, Türkiye aynı zamanda doğalgaz, petrol ve nükleer enerji alanında da Rusya'ya bağımlı durumda. İthal kömürle elektrik üretimi yerli kömüre göre yüzde 25 daha fazla. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesindeki artışa rağmen, Türkiye güneş enerjisi potansiyelini tam olarak kullanmıyor. 2022'de doğalgazdan elektrik üretimi ise yüzde 35 oranında azaldı.
13 Mart 2023

Kamu İhale Kurumu, 2023'ün ilk altı ayında 49 bin 124 ihale yapıldığını ve bu ihalelerin toplam tutarının 892 milyar 700 milyon 838 bin lira olduğunu açıkladı. Doğrudan teminle yapılan alımların tutarı 30 milyar lirayı aştı. Cumhurbaşkanlığı'nın 2023'ün ilk altı ayında bir milyar liradan fazla ihale harcaması yaptığı belirtildi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, bu harcamaların artışına tepki göstererek, emekliye, işçiye ve memura da zam yapılması gerektiğini ifade etti.
22 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Ocak 2023'teki ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 artarak 19,4 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 20,7 artışla 33,6 milyar dolara ulaştı. Bu artışlar sonucunda dış ticaret açığı yüzde 38,4 oranında artış gösterdi ve 14 milyar 237 milyon dolar olarak kaydedildi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak 2022'de yüzde 63 iken, Ocak 2023'te yüzde 57,6'ya düştü.
27 Şubat 2023

Telekom ekipmanı üreticisi Nokia, Kuzey Amerika pazarında optik ağ satışını genişletmek amacıyla ABD merkezli Infinera'yı 2,3 milyar dolara satın almak için anlaştığını duyurdu. Infinera, hisse başına 6,65 dolarlık teklifi kabul etti ve bu rakam, şirketin borsa kapanış fiyatının yaklaşık yüzde 28 üzerinde. Satın almanın 2025'in ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. Açıklamanın ardından Infinera'nın hisseleri yaklaşık yüzde 22 arttı.
28 Haziran 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın savunma sanayiini seçim malzemesi olarak kullandığını eleştirerek, bu duruma son vereceklerini ifade etti. Bir video paylaşarak, İHA-SİHA'ların hangara çekileceği ve sosyal yardımların kesileceği yönündeki iddiaları yalan olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu, savunma sanayiinin siyasallaştırılmaması gerektiğini ve devletin taşıyıcı kolonlarını güçlendireceğini söyledi.
4 Mayıs 2023

GKN Kargo, toplamda 563 milyon lira borcu nedeniyle iflas etti. Şirketin borçlarının önemli bir kısmı, Galatasaray, Beşiktaş, Gaziantepspor ve Şanlıurfaspor gibi spor kulüplerine ait. Şirket, maliyet artışları nedeniyle zorlanmış ve ocak ayında konkordato talebinde bulunmuştu. Ancak mahkeme, şirketin durumunu iyileştireceğine ikna olmadığı için iflas kararı verdi. Şirketin sahibi Gökhan Akyürek'in lüks harcamaları da dava dosyasına eklendi.
7 Mayıs 2024
İşaretlediklerim