Ziraat Bankası, uluslararası nitelikte bir yatırım bankasından 600 milyon dolar tutarında uzun vadeli dış finansman sağladığını açıkladı. Bu kaynakla birlikte banka, yıl başından bu yana yurt dışından toplamda 3,4 milyar dolar kaynak sağlamış oldu. İki hafta önce de benzer bir durum VakıfBank için yaşanmış ve banka uluslararası bir bankadan 500 milyon dolarlık bir finansman sağlamıştı.
15 Ağustos 2023

İsviçre merkezli özel banka Julius Baer, lüks yaşamak için en çok para harcanması gereken şehirleri sıraladı. Listede Singapur ilk sırada yer alırken, Şanghay ve Hong Kong sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Banka, şehirleri belirlerken bisiklet, araba, mücevher gibi çeşitli lüks tüketim ürünlerinin ve hizmetlerin fiyatlarını dikkate alıyor.
4 Temmuz 2023

Avrupa'da birçok bankanın desteklediği Avrupa Ödeme Girişimi (EPI), anında ödeme hizmeti sunmayı hedefleyen bir platform geliştiriyor. EPI'nin bu girişimi, Visa ve Mastercard'a bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor ve 2023 sonunda Fransa ve Almanya'da pilot olarak başlatılacak. Daha sonra 2024'ün başlarında geniş bir pazara açılacak. Girişim, çevrim içi ve mobil alışveriş ödemeleri, abonelik taksitleri gibi hizmetleri de içerecek şekilde zamanla genişletilecek.
25 Nisan 2023

Dünyanın önde gelen lojistik firmalarından DHL Grup, Mehmet Nazif Günal'a ait MNG Kargo'yu satın almak için anlaşma imzaladı. MNG Kargo, 27 aktarma merkezi, 800'ü aşan şube ve yaklaşık 10 bin kişilik çalışana sahip. Satış anlaşmasıyla MNG Kargo, DHL Grup'un uluslararası lojistik uzmanlığından ve geniş küresel ağından faydalanacak ve DHL e-ticaret biriminin bir parçası olacak.
25 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile Türkiye arasında beş yıllık bir işbirliği programının başladığını ve bu kapsamda ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ilave finansman sağlanacağını açıkladı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecini destekleme gibi alanlarda kullanılacak. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan toplam kaynak aktarımını 35 milyar dolara çıkardığı, bu işbirliğinin Türkiye'nin özel sektörünün geliştirilmesine ve kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
10 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye beş yıllık işbirliği çerçevesinde ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ek finansman sağlayacağını duyurdu. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Dünya Bankası'nın sağladığı bu desteğin, projelere yönelik olduğunu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından sağlanan genel borç desteğinden farklı olduğunu açıkladı. Eğilmez, Dünya Bankası'nın kredilerinin projeye özel olduğunu ve geri ödeme sürelerinin uzun olduğunu, buna karşın IMF'nin borçlarının genel kullanım için olduğunu ve orta vadeli geri ödeme sürelerine sahip olduğunu belirtti.
11 Nisan 2024

Dünya Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Türk sanayisinin hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla 416 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, imalat sektörünün zararlı emisyonları azaltmak için temiz teknolojileri ve süreçleri benimsemesine yardımcı olacak bir projeyi finanse etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bu adımın Türk sanayisinin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmasının önemine dikkat çekti.
20 Nisan 2024

Dünya Bankası, Türkiye ile 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek olan mali ve teknik işbirliği programının imzalandığını ve programın detaylarını paylaştı. Program, Türkiye'ye 18 milyar dolarlık finansman sağlayacak ve bu finansmanın büyük bir kısmı özel sektörün geliştirilmesine yönelik olacak. Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF), üretkenlik artışı, istihdam ve kamu hizmet sunumu iyileştirilmesi, doğal afetlere karşı dirençlilik gibi üç ana strateji üzerine kurulu. Ayrıca, dijital teknoloji kullanımının hızlandırılması ve çeşitli sosyal eşitsizliklerin giderilmesine odaklanacak.
11 Nisan 2024

Dünya Bankası, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen dört ilde küçük sanayi siteleri kurmak için Türkiye'ye 600 milyon dolarlık finansman sağlayacak. Bu proje, el sanatı ürünleri veya mal üretimi yapacak ya da hizmet sağlayacak 1600 mikro işletmeye ev sahipliği yapacak yedi küçük sanayi sitesinin kurulmasını hedefliyor. Sanayi siteleri, depremlere ve diğer doğal afetlere karşı dirençli olacak şekilde tasarlanacak ve enerji ihtiyacı güneş enerjisiyle karşılanacak. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, projenin depremden etkilenen bölgelerdeki ekonomik toparlanmayı destekleyeceğini belirtti.
30 Temmuz 2024

Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Direktörler Kurulu tarafından onaylanan 'Mali İşbirliği Programı' kapsamında Türkiye için önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar dolarlık ek finansman sağladı. Bu finansman, daha önce yapılan 4.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına ilave olarak gelmektedir ve sadece afetlere karşı dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele gibi belirli alanlardaki projeler için kullanılabilecek. Taha Akyol, bu başarının Mehmet Şimşek'in rasyonel ve uluslararası normlara uygun politikaları sayesinde mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
12 Nisan 2024

Dünya Bankası, 2024 yılı için Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 3,1'den yüzde 3'e düşürdü. Banka, 2025 yılı büyüme tahminini de yüzde 3,9'dan yüzde 3,6'ya indirdi. Küresel büyüme tahmini ise yüzde 2,4'ten yüzde 2,6'ya yükseldi. Büyüme tahminlerinin düşürülmesinde para politikasındaki sıkılaşmanın etkili olduğu belirtildi.
11 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF yerine Dünya Bankası'ndan 15 milyar dolarlık finansman sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IMF ile çalışmama tercihi, onun neoliberal politikalara karşı oluşundan değil, mali denetimlerin artmasını istememesinden kaynaklanıyor. Türkiye'nin döviz finansmanı krizi devam ederken, önceki dönemlerde döviz girişini artırmak için mafyatik yöntemler kullanılmış, bu durum Türkiye'nin OECD tarafından gri listeye alınmasına neden olmuş. Yeni İçişleri Bakanı, mafya yapılanmalarını temizlemekte zorlanıyor.
30 Nisan 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası'ndan 'yatırım projelerinin finansmanı' için kredi almasını eleştirdi. Kredilerin, Türkiye'nin döviz ihtiyacına kısmen çare olacağını ancak ithalat zorunluluğu nedeniyle tamamının bu amaç için kullanılamayacağını belirtti. Korkmaz, IMF'den alınacak doğrudan ve daha düşük faizli bir borçlanmanın, Dünya Bankası'na göre daha avantajlı olacağını savundu. Ayrıca, Dünya Bankası'nın projeler üzerindeki sıkı kontrolünün Türkiye'nin keyfi yatırım maliyeti hesaplamalarını engelleyeceğini ifade etti.
16 Nisan 2024

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (IBRD) 300 milyon avro kredi aldı. Bu kredi, dağıtık güneş enerjisi ve batarya enerji depolama sistemleri projelerinin finansmanı için kullanılacak. Ayrıca, Temiz Teknoloji Fonu'ndan (CTF) 15 milyon dolar kredi ve Dünya Bankası ile Enerji Sektör Yönetimi Yardım Programı'ndan (ESMAP) 1,5 milyon dolar hibe sağlandı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji sektöründeki projelerini desteklemeyi amaçlıyor.
16 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Türk Eximbank, Dünya Bankası garantisiyle toplam 1 milyar avro değerinde Türkiye Yeşil İhracat Projesi kredi sözleşmesine imza attı. Bu kredi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın karşı garantisi ve IBRD'nin sunduğu garanti altında sağlandı. Deutsche Bank, Standard Chartered Bank, BNP Paribas ve ING Bank’ın katılımıyla verilen 10 yıl vadeli kredi, Türk Eximbank’ın bugüne kadarki en büyük borçlanması oldu. Kredinin yeşil dönüşüm ana odağına ek olarak, kadının iş gücüne katılımını destekleyen firmaların finanse edilmesiyle KOBİ finansmanı gibi sosyal hedefleri de bulunuyor.
29 Mayıs 2024

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, Türkiye dahil G20'nin gelişmekte olan ekonomilerinde yaşanan ekonomik şokların dünya ekonomisini yüzde 4 oranında etkilediği belirtiliyor. Raporda, bu ekonomilerin 2000'den bu yana küresel GSYH'deki paylarını iki katından fazla artırdığı ve özellikle Çin'deki şokların gelişmiş ülkelere yayılma riskinin üç kat arttığı ifade ediliyor. Ayrıca, politika yapıcılara gelişmekte olan piyasalardan gelebilecek daha büyük şokları yönetmek için tamponları koruma ve politika çerçevelerini güçlendirme çağrısında bulunuluyor.
10 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda, AR-GE faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk bin firmasının Türkiye'de kuracağı yeni merkezlerin personel giderinin yarısını beş yıl boyunca karşılayacaklarını açıkladı. Ayrıca, sanayinin verimlilik odaklı dönüşümüne rehberlik eden model fabrikaların sayısının artırılacağını ve elektrikli araç yatırımlarına yönelik teşvik paketlerinin devreye alınacağını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin teknoloji alanında büyük yatırımlar çekmeyi hedeflediğini ve enerji sektöründe de önemli teşvikler sunacaklarını ifade etti.
26 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) uluslararası yatırım şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmeler, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi sırasında gerçekleşti. Erdoğan, Türkiye ve BAE arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını ve hedefin bunu 50 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'de faaliyet gösteren 600'e yakın BAE sermayeli firmanın olduğunu ve daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulundu.
13 Şubat 2024

Araştırma şirketi Brand Finance tarafından yapılan bir çalışmada, dünyanın en değerli 500 bankası belirlendi. Listede, Türkiye'den yedi banka yer aldı. Bu bankalar arasında Türkiye İş Bankası, Garanti BBVA, Ziraat Bankası, Yapı Kredi, Akbank, Vakıfbank ve Halkbank bulunuyor. Listede en değerli bankaların büyük bir kısmı Çin ve ABD merkezli bankalar oluşturuyor.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim