ABD'de bulunan ve Anadolu kökenli olduğu belirlenen 41 tarihi eser, uzun süren hukuki süreçlerin ardından Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim edilen eserler arasında Roma Dönemi heykelleri, pişmiş toprak kaplar, figürinler ve Geç Kalkolitik Döneme ait idol başları yer alıyor. Eserler, MÖ 7. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar olan dönemi kapsıyor.
6 Aralık 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm sezonu boyunca bazı müze ve ören yerlerinin ziyaret saatlerini uzattı. Aspendos, Side, Patara, Hierapolis, Efes gibi ören yerleri gece 00.00'a kadar, İstanbul Havalimanı Müzesi ve Galata Kulesi saat 23.00'e kadar, Ayasofya Tarihi Müzesi, Van Akdamar Anıt Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ise saat 22.00'ye kadar ziyarete açık olacak. Bu değişiklik, turizm sezonunda ziyaretçilere daha esnek saatler sunmayı amaçlıyor.
9 Nisan 2024

Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesindeki Tyana Antik Kenti'nde sekizgen planlı bir kilise gün yüzüne çıkarılıyor. Kazıya başkanlık eden Prof. Dr. Osman Doğanay, kilisenin Hristiyanlığın Anadolu'daki en erken sekizgen planlı ve dünyada sekizgen planlı olarak korunan tek kilisesi olduğunu belirtti. Kilise, restorasyon çalışmalarının ardından ziyaretçilere açılacak.
20 Ağustos 2024

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kentteki Adile Naşit heykelinin çay tepsisinin çalındığını açıkladı. Heykel, Bolu Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarına yerleştirilen heykellerden biriydi. Özcan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hırsızlığa tepki göstererek, çalınan tepsinin geri getirilmesi konusunda uyarıda bulundu ve olayla ilgili kamera görüntüleri olduğunu, tepsinin AKP binasında olabileceğinden şüphelendiğini belirtti.
1 Mayıs 2023

Çekya'nın başkenti Prag, Türk Büyükelçiliği'nin cumhuriyetin 100'üncü yılı için üç metrelik bir Atatürk heykeli dikmesi talebini reddetti. Büyükelçilik, heykeli büyükelçilik binasının karşısındaki Ankarska Caddesi'nde bulunan bir parka koymak istemişti. Prag 6'ncı bölgesi sözcüsü, belediye meclisi üyelerinin isteği değerlendirdiğini ve bölge yetkilileri ile Çek Dışişleri Bakanlığı'yla görüşmelerin ardından talebi reddetmeye karar verdiklerini belirtti.
14 Ağustos 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Belediye Meclisi toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesi halinde heykelini dikeceği yönündeki sözünü hatırlatarak, bu sözü yerine getireceğini belirtti. Erdoğan'ın Bolu'da en çok oyu aldığı Dörtdivan ilçesinde heykelin dikilebileceğini ifade etti. MHP'li meclis üyesi Necdet Çakır, Erdoğan'ın heykelinin yanına bir bozkurt heykeli dikilmesini önerdi ve heykelin maliyetinin İl Başkanı İlhan Bey tarafından karşılanacağını söyledi. Özcan ise heykelin belediye tarafından yapılacağını vurguladı.
3 Haziran 2023

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Harran Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait büyük bir kilise bulundu. Kilisenin bazilika planlı olduğu ve akantüs yapraklı sütun başlıkları gibi detaylara sahip olduğu belirtildi. Kazı çalışmalarında kilisenin kuzey nefi ve revak sütunları ortaya çıkarıldı. Kilisenin Moğollar tarafından yakılıp yıkıldığı ve sonrasında bir depremle hasar gördüğü tespit edildi.
2 Temmuz 2024

Elazığ'ın Salkaya köyünde Mehmet Emin Sualp, tarlasına vişne fidanı dikmek için çukur kazarken Roma veya erken Bizans dönemine ait bir taban mozaiği buldu. Mozaikte Anadolu leoparı, kurt, domuz, dağ keçisi, geyik, tazı ve sülün gibi hayvan figürleri yer alıyor. Çevrede yapılan yeni kazılarda ise kilise ve şarap imalathanesi olarak kullanıldığı tahmin edilen çeşitli duvar kalıntıları ve yapılar keşfedildi.
24 Eylül 2024

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 2011 yılında köy meydanında bulunan 2 bin 600 yıllık mermer yazıt, bölgede bir kehanet merkezi olabileceğine dair ipuçları veriyor. Arkeologlar tarafından incelenen yazıt, Parion Antik Kenti'nin yakınında bir dönem kehanet merkezi olabileceğini gösteriyor. Yazıtın dili, bilinen Grek alfabesinden farklı ve büyük ihtimalle Kuzey Ege'ye ait ünik bir dil. Bu bulgu, Parion'un kuruluş sürecinde Anadolu halklarının da yer aldığını ve bölgede sentez bir kültürün ortaya çıktığını gösteriyor.
15 Ağustos 2024

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Giza piramitlerinde, Keops Piramidi olarak da bilinen Kral Khufu Piramidi'nin içinde yeni bir gizli geçit bulundu. Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa tarafından duyurulan bu keşif, Piramitler Keşif Projesi kapsamında gerçekleştirilen kazılar sırasında ortaya çıktı. Mısırlı arkeolog Zahi Havvas, bu keşfin önemli bir uluslararası buluş olduğunu ve Kral Khufu'nun mezar odasına götürebileceğini düşündüklerini ifade etti. Keşif, yedi yıl süren kesintisiz bir çalışmanın sonucunda yapıldı ve Ocak 2023'te Nature ve NTD&E gibi uluslararası bilimsel dergilerde yayınlandı.
3 Mart 2023

Norveç'te insanlar için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle uyutulan deniz aygırı Freya'nın bronz heykeli, Norveçli Astri Tonoian tarafından yapılarak, Freya'nın ilk kez görüldüğü yere yakın bir konuma yerleştirildi. Heykel için kitlesel bağışlarla yaklaşık 25 bin dolar toplandı ve bir törenle açıldı. Freya'nın uyutulması kararı, insanların güvenli mesafeyi korumamaları nedeniyle alınmış ve çevreciler tarafından eleştirilmişti.
1 Mayıs 2023

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde, antik döneme ait 'anahtar taşıma' töreni canlandırıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri, döneme ait kıyafetlerle Lagina Hekate tapınağından alınan anahtarı Stratonikeia'ya taşıdı. Tören, antik dönemde cennet ve cehennemin kapılarını açmak için düzenlenen bir gelenek olarak biliniyor. Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, bu tür etkinliklerin antik dönemin önemli geleneklerinden biri olduğunu belirtti.
11 Ekim 2024

Titian’ın 1995’te çalınan ve Londra’da bir otobüs durağında plastik torba içinde bulunan rönesans döneminden tablo, 17 milyon 560 bin sterline satıldı. Bu satış, sanatçı için müzayede rekoru kırdı. Tablo, Meryem Ana’yı İsa’yı bebekken kucağına almış ve Yusuf’u da ona bakarken tasvir ediyor. Eser, tarih boyunca iki kez çalınmış ve son olarak 1995’teki hırsızlıktan sonra yedi yıl arayışın ardından bulunmuştu.
3 Temmuz 2024

Isparta'da düzenlenen bir tarihi eser operasyonunda, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen bir bebek lahdi bulundu. Polis, bir otomobilde tarihi eser bulunduğu ihbarı üzerine harekete geçti ve Sanayi Mahallesi'nde durdurulan otomobilden bebek lahdi çıktı. Lahit, üzerinde boğa figürü bulunan ve Isparta Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. İki şüpheli gözaltına alındı.
2 Ekim 2023

Bozburun Yarımadası'nda Helenistik Dönem'e ait Kaletepe Yazıtı keşfedildi. Yazıt, Anadolu'nun farklı kentlerinden gelen sekiz kişinin finansal katkılarını listeliyor ve Bozburun'un antik dönemde aktif bir ticaret merkezi olduğunu kanıtlıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Dr. Volkan Demirciler ve ekibi tarafından bulunan yazıt, bölgenin arkeolojik ve sosyo-ekonomik geçmişine dair önemli bilgiler sunuyor. Bu keşif, Türkiye'nin kültürel miras çalışmaları açısından büyük bir öneme sahip.
23 Temmuz 2024

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde açılan ve mübadele ile göç sürecini anlatan 'Gavur Mahallesi' sergisine saldırı gerçekleşti. Serginin açık hava bölümünde bulunan eserler, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından zarar gördü. Mermer bloklar devrildi ve içlerinde sergilenen valizlerden bazıları çalındı. Sergi, şimdiye kadar 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlamış ve yoğun ilgi nedeniyle 7 Mayıs'a kadar uzatılmıştı.
16 Nisan 2023

Yedinci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran ile 13 Temmuz arasında Efes Antik Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Festivalde iki opera, iki bale, iki müzikal ve bir çocuk operası sahnelenecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Kuğu Gölü' balesiyle başlayacak olan festivalde, Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Lana Salenko ve Marian Walter da yer alacak. Festival, Mikis Theodorakis’in müziklerine yer veren 'Zorba' balesiyle sona erecek.
25 Haziran 2024
İşaretlediklerim