Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışacak 11 filmden üçü seyirciyle buluştu. Filiz Kuka'nın 'Yüzleşme' adlı filmi, Fikret Reyhan'ın 'Cam Perde' adlı filmi ve Malik Isasis ile Esra Saydam'ın 'Öte' adlı filmi festivalde gösterildi. Filmler, aile draması, kadına şiddet ve bir kadının Türkiye'deki yolculuğu gibi konuları ele alıyor.
20 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu birçok bina yıkıldı ve arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler yaşandı. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, eski eşi ve kızının Hatay'da enkaz altında olduğunu sosyal medya üzerinden duyurdu. Eski eşi kurtarılırken, kızı Eylem Şafak Aydın beton bloklar altında kaldığı için kurtarılamadı ve hayatını kaybetti.
11 Şubat 2023

Emmy ödüllü Türk oyuncu Haluk Bilginer, Pablo Larrain’in yeni filmi 'Maria'nın kadrosuna dahil oldu. Filmde Angelina Jolie ile başrolü paylaşacak olan Bilginer, Yunan asıllı armatör ve iş insanı Aristotle Onassis’i canlandıracak. Filmin senaryosunu Steven Knight kaleme aldı ve ünlü sopranonun 1970’lerin Paris’indeki yalnızlığının son günlerini konu alacak.
1 Ekim 2023

Piyanist İlyun Bürkev, ABD'nin Pensilvanya eyaletinde düzenlenen Philadelphia Müzik Festivali'nde kendi yaş grubunda birincilik ödülü ve tüm kategorilerde Grand Prize ödülü kazandı. Bürkev, 13-26 Temmuz tarihleri arasında 8-19 yaş grubundan 57 müzisyenin katıldığı yarışmada 14-15 yaş kategorisinde finale kalan tek piyanist olarak Edvard Grieg'in Piano Concerto in A minor, Op.16 eseriyle ödül aldı. Bürkev, İKSV'nin 52'nci İstanbul Müzik Festivali'nde ve 21'inci Gümüşlük Festivali'nde de performans sergileyecek.
28 Temmuz 2024

Tiyatro ve sinema sanatçısı Ayten Gökçer, 84 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi yarın Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 1952'de Ankara Devlet Konservatuarı Bale Bölümü'ne başlayan Gökçer, 1958'de Ankara Devlet Tiyatrosu'na katıldı ve 1988'de Devlet Sanatçısı ünvanını aldı. Sinemaya 1965'te 'Taçsız Kral' filmiyle adım atan sanatçı, 'Yedi Kocalı Hürmüz' müzikalinde başrol oynadı.
14 Mayıs 2024

Rus müzisyen Evgeny Grinko, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda verdiği konserde Aşık Veysel’in 'Uzun İnce Bir Yoldayım' şarkısını seslendirdi. Grinko, konserinde ayrıca 'Valse', 'Epilogue', 'Carousel' gibi kendi bestelerine de yer verdi. Sanatçı, 2014’ten bu yana şehirden uzak bir ormanda yaşayıp yeni besteler yapıyor ve belgesel filmler için müzik üretiyor.
4 Temmuz 2024

Balıkesir Sivil Toplum Platformu'nun festivallerin iptal edilmesi çağrısının ardından, AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Aromaterapi Festivali kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Hande Yener konserini iptal etti. İptal kararına, Yener'in LGBTİ+ destekçisi olduğu gerekçesiyle Müdafaa-i İslam Hareketi'nden gelen baskılar etkili oldu. Belediye, iptal kararına ilişkin bir açıklama yapmazken, Yener'in yerine Aslı Hüner'in sahne alacağı belirtildi. Hande Yener ise iptal kararına Instagram üzerinden yaptığı açıklamayla yanıt verdi.
9 Temmuz 2023

Ünlü Türk aktör Şener Şen, başrolünde olduğu 'Zengin Mutfağı' oyunuyla Türkiye turnesine çıkıyor. Turne 14 Ağustos'ta başlayacak ve Denizli, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana'da seyirciyle buluşacak. Oyun, 15-16 Haziran 1970 işçi hareketlerinin bir zengin ailenin mutfağına yansımasını konu alıyor. İlk kez 1978'de sahnelenen oyun, yıllar geçse de güncelliğini koruyor.
24 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası, tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Hatay'da yaşayan kızı ve eski eşinin enkaz altında olduğunu belirterek sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulundu. Aydın, eski eşi Elif Torun Öneren'in enkazdan çıkarıldığını duyurdu ve kızının da enkaz altından bir an önce kurtarılmasını beklediğini ifade etti. Deprem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok ilde hissedildi ve can kayıpları ile yıkımlara yol açtı.
6 Şubat 2023

Ünlü sanatçı Bülent Ersoy'un hayat hikayesi, Orchestra Content yapım şirketi tarafından film olarak beyazperdeye taşınacak. 'Bergen' filminin yaratıcı yapımcısı Mine Şengöz'ün öncülüğünde, geniş bir danışman kadrosu ile senaryo çalışmalarına başlanmıştır. Filmde Bülent Ersoy'un daha önce bilinmeyen yönleri ele alınacak, ancak filmle ilgili vizyon tarihi ve oyuncu kadrosu henüz açıklanmamıştır.
9 Haziran 2023

Haluk Bilginer ve Angelina Jolie'nin başrolünde yer aldığı, Pablo Larrain'in yönettiği yeni film 'Maria'nın setinden ilk kare paylaşıldı. Film, Yunan asıllı Amerikalı soprano Maria Callas'ın hayatını anlatıyor. Haluk Bilginer, filmde Yunan asıllı armatör Aristotle Onassis'i, Angelina Jolie ise Maria Callas'ı canlandırıyor. Filmin çekimleri Paris, Yunanistan, Budapeşte ve Milano'da yapılacak ancak vizyon tarihi henüz belirsiz.
29 Ekim 2023

AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi, LGBTİ+ haklarına destek verdikleri ödül konuşmaları nedeniyle sanatçılar Melike Şahin ve Mabel Matiz'in konserlerini iptal etti. Mabel Matiz, ödülünü Türkiyeli LGBTİ+ bireylere ithaf etmiş, Melike Şahin ise toplumsal özgürlüklerle ilgili umut dolu bir konuşma yapmıştı. Şahin'in bu konuşmasının ardından AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi de sanatçının konserini iptal etmişti. Ayrıca, benzer bir durum Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşanmış ve Melek Mosso konserini iptal etmeyen AKP'li belediye başkanı Cüneyt Yüksel, sosyal medya baskıları sonucu istifa etmişti.
18 Haziran 2023

Zorlu PSM Prodüksiyonu tarafından hazırlanan ve Rıza Kocaoğlu'nun başrolünde olduğu 'Kibritin Ucunda' adlı tiyatro oyunu, 25 Ocak'ta Zorlu PSM %100 Studio'da prömiyer yapacak. Oyun, otuzlarının başında kendi iç hesaplaşmasını yaşayan ve her şeyini kaybettiğini düşünen bir plaza çalışanının hikayesini konu alıyor. Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun yazdığı ve Kayhan Berkin'in yönettiği oyun, sezon boyunca sahnelenecek.
16 Ocak 2023

Orkestra arkadaşıyla şakalaşırken kullandığı bir ifade nedeniyle dört gün tutuklu kalan ve dört buçuk aylık bir aranın ardından İzmir'de yılbaşı gecesi konser veren şarkıcı Gülşen, 11 Şubat'ta İstanbul'daki Volkswagen Arena'da sahne alacak. Binlerce İzmirli tarafından coşkuyla karşılanan Gülşen, sahnede olmayı özlediğini belirtti ve İstanbul konseri için biletlerin 14.00'da satışa çıkacağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitinglerinde ve çeşitli toplantılarda kullandığı 'Bana her şey seni hatırlatıyor' şarkısının bestecisi Selçuk Maner, şarkının izinsiz kullanımı nedeniyle AKP'ye 900 bin liralık maddi tazminat davası açmıştı. Yaklaşık dokuz yıl süren dava sürecinde, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16'ncı Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını kaldırarak besteciye de telif ödenmesi gerektiğine hükmetti. Şimdi İstanbul 4'üncü Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, tazminat miktarını belirleyecek.
10 Mart 2023

Türk sanat müziğinin önemli isimlerinden ve ‘Yaşa Fenerbahçe’ marşının unutulmaz sesi Nesrin Sipahi, 89 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının ani bir rahatsızlık sonucu vefat ettiği bilgisi Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay tarafından duyuruldu. Sipahi, müzik kariyerine klasik batı müziği ve şan dersleri alarak başladı ve 1953'te TRT Ankara Radyosu'nda kadrolu sanatçı olarak göreve başladı. 1998 yılında devlet sanatçısı unvanını alan Sipahi, müziğe katkılarından dolayı 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görüldü.
16 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilecik'te düzenlenen toplu açılış töreninde Cengiz Kurtoğlu'nun 'Duyanlara duymayanlara' şarkısını söyledi. Sahnede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun da bulunuyordu, ancak onlar şarkıya katılmadı. Erdoğan'ın performansı sosyal medyada ve Ekşi Sözlük'te gündem oldu ve çeşitli yorumlar alındı. Şarkının sözleri de makalede yer aldı.
28 Ocak 2023

Piyanist Fazıl Say ve şarkıcı Cem Adrian, 24 Aralık Cuma akşamı Volkswagen Arena'da aynı sahneyi paylaşacak. Bu, ikilinin neredeyse 20 yıl sonra birlikte sahne alacağı ilk etkinlik olacak. Konserin bir bölümünde Say, kendi eserlerinin yanı sıra farklı bestecilerin eserlerini solo çalacak. Ardından Say ve Adrian, sevilen eserlerin yanı sıra izleyicilere sürpriz bir repertuvar sunacak.
3 Kasım 2023

76. Cannes Film Festivali'nde 'Anatomie d’une chute' filmi Altın Palmiye ödülünü kazanırken, 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Merve Dizdar en iyi kadın oyuncu seçildi. Dizdar, ödülünü alırken duygusal bir konuşma yaparak, canlandırdığı Nuray karakterinin mücadelesini ve kadınların yaşadığı zorlukları vurguladı. Festivalde diğer ödüller de sahiplerini buldu, aralarında en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo gibi kategoriler yer aldı.
27 Mayıs 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl cumhuriyetin 100'üncü yılına özel verilen 'Sinemamızın Yüzü' ödülü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edilecek. Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında düzenlenen festivalin Yürütme Kurulu, Türkiye sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme ödül verme kararı aldı. Ödüller, 23 Eylül'de festivalin kapanış gecesinde takdim edilecek.
11 Eylül 2023
İşaretlediklerim