ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Twitter'ın satın alımına ilişkin soruşturmada ifade vermediği gerekçesiyle Elon Musk'a dava açtı. SEC, Musk'ın Twitter hisselerini satın alması ve yaptığı yatırıma ilişkin beyanlarını inceledi. Musk'ın ifade vermemesi, federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesine yönelik soruşturmayı engellediği ve geciktirdiği belirtildi. Musk'a son zamanlarda 'karalama' ve 'haksız rekabetle ticari marka ihlali' nedenleriyle de dava açılmıştı.
6 Ekim 2023

X platformunun sahibi Elon Musk, platformda yanlış bilgi olduğu belirlenen paylaşımların gelir getirmesinin engelleneceğini duyurdu. Bu uygulamanın, sansasyonelliğe karşı insanları doğru bilgiye teşvik etme amacı taşıdığını belirtti. Musk, topluluk notlarının bir araç olarak kullanma girişimlerinin hemen anlaşılacağını, çünkü tüm kod ve verilerin açık kaynaklı olduğunu ifade etti.
30 Ekim 2023

Dokuz Avrupa Birliği ülkesi, Elon Musk'ın sahibi olduğu X'i, kullanıcıların kişisel verilerini rızaları olmadan topladığı iddiasıyla şikayet etti. Viyana merkezli bir sivil veri güvenliği kuruluşu, Avusturya, Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya ve Polonya'nın X'i şikayet ettiğini duyurdu. Şirket, X'in yapay zeka şirketi xAl'un Avrupa'da 60 milyondan fazla kullanıcının kişisel verilerini yasa dışı bir şekilde kullandığını belirtti. İrlanda Veri Koruma Komisyonu'nun geçen hafta X'e karşı yasal süreç başlattığı ve GDPR'yi tam olarak uygulama konusunda yetersiz kaldığı ifade edildi.
12 Ağustos 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, uygulamanın ismini ve logosunu 'X' olarak değiştirdi. Ancak bu değişiklik, Musk'ın bazı yasal sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir. Meta ve Microsoft gibi büyük şirketler 'X' harfiyle ilgili fikri mülkiyet haklarına sahip. Bu nedenle, Musk bu şirketlerden dava alabilir. Ticari marka avukatı Josh Gerben, Twitter'ın bu konuda dava edilme ihtimalinin %100 olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın, şirketin San Francisco'daki genel merkezindeki klasik 'kuş' logosunu 'X' ile değiştirmesi bölge sakinlerinin tepkisine neden oldu. Yapı denetim dairesi, izinsiz yapılan logo değişikliği hakkında 24 şikayet dilekçesi aldığını açıkladı. Şikayetler ve izin tartışmaları devam ederken, 'X' logosu kaldırıldı. Daha önce de Twitter'a 'verilen tabela iznini ihlal' gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.
1 Ağustos 2023

Elon Musk, sahibi olduğu Twitter'ın verilerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle Microsoft'u dava edeceğini açıkladı. Musk, Microsoft'un Twitter verilerini yasa dışı kullanarak eğitim aldığını iddia etti, ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Microsoft, Twitter'dan reklamlarını kaldıracağını ve 25 Nisan'dan itibaren kendi reklam platformunun Twitter'ı desteklemeyeceğini duyurmuştu. Microsoft, konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.
22 Nisan 2023

Brezilya yüksek mahkemesi, 8 Ocak'ta gerçekleşen kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınlarını kışkırttığı iddiasıyla eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun federal polise ifade vermesini istedi. Yargıç Alexandre de Moraes, Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanıdı. Baskına katıldıkları gerekçesiyle gözaltında bulunan 294 kişinin tahliye talepleri reddedildi ve 2.151 kişiden 1.406'sı serbest bırakıldı. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta Brezilya'ya dönmüştü.
15 Nisan 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, kişisel hesabından yaptığı açıklamada, doğrudan mesajlaşma (DM) haricinde engelleme özelliğinin kaldırılacağını belirtti. Musk, bu özelliğin hiçbir anlamı olmadığını ifade etti. Ancak sessize alma özelliğinin devam edeceğini de ekledi.
18 Ağustos 2023

Sidney merkezli ofis donanım şirketi Facilitate Corporation, Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından iptal edilen sözleşmeler ve ödenmeyen borçlar nedeniyle Twitter'a dava açtı. Şirket, 2022 ve 2023'ün başlarında Twitter'ın Londra, Dublin ve Singapur ofislerine sağladığı 1 milyon doları aşan değerdeki donanım desteğinin faturalarının ödenmediğini iddia ediyor. ABD'de California federal mahkemesinde açılan davada, Twitter'ın borçları tazminat ve faiziyle ödemesi talep ediliyor. Twitter henüz bu konuda bir açıklama yapmadı.
3 Temmuz 2023

Britanya hükümeti, Amerikalı milyarder Elon Musk’ın ülkedeki aşırı sağcı şiddet olaylarını 'iç savaş kaçınılmaz' diye yorumlamasını eleştirdi. Southport kentinde bir bıçaklı saldırganın üç çocuğu öldürmesi ve sekizi çocuk 10 kişiyi yaralaması üzerine aşırı sağcılar sokaklara dökülmüş ve göçmenlere ait işyerleri ile camilere saldırmıştı. Britanya başbakanlık sözcüsü ve Adalet Bakan Yardımcısı Heidi Alexander, Musk’ın yorumlarını 'tamamen haksız' ve 'içler acısı' olarak nitelendirdi.
6 Ağustos 2024

Elon Musk, Morgan Stanley tarafından düzenlenen bir etkinlikte, X (Twitter) platformunda beğeni ve retweet sayılarının kaldırılmasını değerlendirdiklerini açıkladı. Musk'a göre, bir gönderinin beğeni ve retweet sayılarının görünürlüğü işleri karmaşıklaştırıyor. Şu anda kullanıcılar, bir paylaşımın kaç kişi tarafından beğenildiğini ve yeniden paylaşıldığını görebiliyorlar.
7 Mart 2024

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, 2018 yılında Tesla'yı borsadan çekmeyi değerlendirdiğini ve bunun için fonların güvence altına alındığını belirten bir tweet atmasının ardından yatırımcılar tarafından dava edildi. Musk, San Fransisco Federal Mahkemesi'nde görülen davada savunmasını verdi ve paylaşımının arkasında durduğunu, kötü bir niyeti olmadığını ve yatırımcıları bilgilendirmek istediğini ifade etti. Davacı yatırımcılar ise Musk'ın paylaşımıyla bilinçli olarak yanıltıldıklarını ve milyarlarca dolar zarara uğradıklarını iddia ediyorlar.
25 Ocak 2023

Elon Musk, OpenAI'ın kurucuları Sam Altman ve Greg Brockman'a, insanlığa fayda sağlama misyonuna ihanet ettikleri gerekçesiyle yeniden dava açtı. Musk, 2018'de OpenAI'ın kuruluş misyonuna aykırı hareket ettiğini öne sürerek yönetim kurulundan ayrılmış ve daha sonra şirketin yeniden insanlığa fayda sağlaması talebiyle dava açmıştı. Haziranda geri çektiği davayı yeniden açan Musk, Altman ve diğer kişilerin kendisini aldattığını ve yapay zekanın oluşturduğu tehlikelerle ilgili insani endişelerinin suiistimal edildiğini ileri sürdü. OpenAI ise Musk'ın iddialarını reddetti ve onun geçmişte şirket üzerinde tam kontrol sahibi olmaya çalıştığını belirtti.
6 Ağustos 2024

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platforma reklam vermeyi durdurma tehdidinde bulunan şirketlere sert bir dille karşılık verdi. Musk, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, reklam vermeyi kesen şirketlere 'S*ktirin gidin' ifadesini kullandı. Bu durum, Musk'ın daha önce bir Twitter kullanıcısına verdiği ve 'anti-semitik' olarak nitelendirilen bir cevap sonrası ortaya çıkan reklam boykotlarına bir tepki olarak görülüyor. The New York Times'a göre, 100'den fazla markanın reklamlarını durdurması Twitter'ın yıl sonuna kadar 75 milyon dolar kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
30 Kasım 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, sosyal medya platformunun ismini 'X' olarak değiştireceğini ve yeni adresinin 'X.com' olacağını duyurdu. Musk'ın şirketlerinde 'X' harfinin sıkça kullanıldığı biliniyor. Örneğin, ilk internet bankacılığı şirketi 'X.com', uzay araştırmaları şirketi SpaceX ve yapay zeka şirketi 'xAI'. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefinde olduğunu belirtirken, 'X' harfini sevdiğini de ifade etti.
24 Temmuz 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, platformda mavi tikli ve mavi tiki olmayan hesaplar için günlük gönderi görüntüleme sınırlaması getirdi. Mavi tikli olmayan hesaplar için günlük sınır başlangıçta 600 iken, daha sonra 800'e çıkarıldı; mavi tikli hesaplar için ise sınır 6 binden 8 bine yükseltildi. Musk, bu sınırlamayı kullanıcıların sosyal medya bağımlılığını azaltmak ve onlara dışarı çıkmaları için teşvik etmek amacıyla yaptığını belirtti.
2 Temmuz 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçileri, başkent Brasilia'daki Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binalarına baskın düzenleyerek içeri girdi. Olaylara müdahale emri veren mevcut Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, 150 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı Anderson Torres, ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Lula, eylemlerin arkasında Bolsonaro'nun olduğunu ve sorumluların cezalandırılacağını belirtti.
9 Ocak 2023

Elon Musk, Microsoft destekli OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT'yi eleştirerek, gerçeği arayan bir yapay zeka platformu olan 'TruthGPT'yi kuracağını açıkladı. Musk, OpenAI'ın Microsoft ile olan ilişkisini ve kar amacı güden bir yapıya büründüğünü eleştirdi. Ayrıca Google'ın kurucu ortağı Larry Page'i yapay zeka güvenliği konusunda ciddiyetsizlikle suçladı. Musk, yapay zeka alanında çalışanları işe almak için harekete geçtiğini ve Nevada'da 'X.AI Corp' adında bir şirket kurduğunu belirtti.
18 Nisan 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, sosyal medya platformunun sadece 'koyu modda' çalışacağını belirtmişti. Ancak birçok kullanıcının itirazı üzerine bu fikirden vazgeçtiğini açıkladı. Musk, Twitter'ın aydınlık modunun kalacağını, ancak karanlık modun varsayılan ayar olacağını ve loş modun kaldırılacağını belirtti.
29 Temmuz 2023
İşaretlediklerim