Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, çalışanı Halli Thorleifsson'un iş durumu hakkında net bir bilgi alamadığı ve bilgisayarına erişiminin kesildiği şikayetini Twitter üzerinden dile getirmesi üzerine, Thorleifsson'a ne iş yaptığını sordu. Thorleifsson'un işten çıkarıldığını duyurmasının ardından Musk, önce bir yanıt yazdı sonra sildi ve Thorleifsson'a işe geri dönme teklifinde bulundu. Musk, durumu yanlış anladığı için özür dilediğini ve kendisine yanıltıcı bilgiler verildiğini belirtti. Thorleifsson, süreci garip ve stresli bulduğunu, Twitter'a geri dönmeyi değerlendirdiğini ifade etti.
8 Mart 2023

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Kongre ve diğer devlet binalarının basılmasında rolü olduğu iddiasıyla soruşturma açılmasına karar verdi. Bolsonaro'nun antidemokratik eylemleri kışkırttığı suçlaması, daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak değerlendiriliyor. Bolsonaro, 30 Ekim 2022'deki seçimleri kaybettikten sonra destekçileri tarafından düzenlenen protestolarda ordunun müdahalesi çağrısı yapılmış ve 8 Ocak'ta Kongre binasına baskın düzenlenmişti. Bolsonaro, görev süresinin bitiminden önce ABD'ye gitmişti.
14 Ocak 2023

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, federal polise verdiği iki saatlik ifadede, 8 Ocak'taki kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınını kışkırttığı suçlamalarını reddetti. Bolsonaro'nun danışmanı Fabio Wajngarten, Bolsonaro'nun olaylar sırasında ABD'de olduğunu ve baskınları onaylamadığını belirtti. Brezilya yüksek mahkemesi yargıcı, Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanımıştı. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta Brezilya'ya dönmüştü.
29 Nisan 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, şirketin elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten Supercharger ekibini dağıtma kararı aldı. Bu kararla birlikte yaklaşık 500 kişi işten çıkarılacak, bunlar arasında Supercharger biriminin kıdemli yöneticisi Rebecca Tinucci ve Yeni Araçlar Programı Başkanı Daniel Ho da bulunuyor. İşten çıkarmaların maliyetleri azaltma amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Musk, bu kararın şirketin maliyet ve personel sayısını daha sıkı kontrol etme gerekliliğini vurguladığını ifade etti.
2 Mayıs 2024

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlısı 1459 kişiden 140'ına süresiz önleyici gözaltı kararı aldı. Bu kişiler, kamu malına zarar vermek, demokratik hukuk üstünlüğünü şiddetle ortadan kaldırmak ve darbe girişimi suçlarından yargılanacaklar. Bolsonaro destekçileri, seçim sonuçlarına tepki olarak düzenlenen protestolarda ulusal kongre, devlet başkanlığı sarayı ve yüksek mahkemeyi basmışlardı. Gözaltına alınanların sayısı 1800'e ulaşmış ve Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te devlet başkanı olarak yemin etmişti.
19 Ocak 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 8 Ocak'ta gerçekleşen Kongre baskınını kışkırttığı iddiasıyla federal polise ifade verdi. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta ülkesine dönmüştü. Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, olayların aydınlatılması için Bolsonaro'nun ifadesinin önemli olduğunu belirtti ve Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanımıştı. Bolsonaro'nun destekçileri, seçim sonuçlarına tepki olarak çeşitli protesto eylemleri düzenlemiş ve 8 Ocak'ta Ulusal Kongre binasına girmişlerdi.
27 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından platformda Afrika kökenlilere yönelik ırkçı ifadelerin kullanımında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Rutgers Üniversitesi Ağ Bulaşma Araştırma Merkezi'nin araştırmasına göre, ırkçı bir kelimenin kullanımı yüzde 500 arttı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Musk'a ifade özgürlüğünün zararlı dezenformasyon için kullanılmaması gerektiğini vurgulayan bir mektup gönderdi. BM uzmanları ayrıca sosyal medya CEO'larına iş modellerinde insan hakları ve ırksal adaleti merkeze alma çağrısında bulundu.
7 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Telegram CEO'su Pavel Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasının siyasi bir karar olmadığını belirtti. Durov, Le Bourget Havalimanı'nda özel jetinden inerken gözaltına alınmış ve gözaltı süresi iki gün uzatılmıştı. Macron, bu kararın devam eden bir adli soruşturmanın parçası olduğunu ve yargıçlar tarafından alındığını vurguladı. Telegram, gizlilik sağlayan şifreli konuşma hizmeti nedeniyle birçok ülkede yasaklanmış veya kısıtlanmış durumda.
26 Ağustos 2024

Twitter CEO'su Elon Musk, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, birkaç yıldır hiç aktivite göstermeyen hesapların temizleneceğini ve bu nedenle kullanıcıların takipçi sayılarında düşüş yaşayabileceğini belirtti. Bazı kullanıcılar, silinecek tweet'lerin tarihsel değere sahip olduğunu savunarak hesapların tamamen silinmemesi gerektiğini ifade etti. Musk ise hesap ve tweet'lerin arşivleneceğini yanıtladı.
9 Mayıs 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Ocak 2021'deki ABD Kongresi işgali sonrası kendi sosyal medya platformu Truth Social'ı kurdu. Bu platform, büyük sosyal medya şirketlerinin Trump'a kapılarını kapatmasının ardından ortaya çıktı. Washington Post'un haberine göre, Trump geçtiğimiz yaz Elon Musk'a Truth Social'ı satma teklifinde bulundu. Ancak bu görüşme herhangi bir sonuca varmadı. Musk, 2022'nin sonlarında Twitter'ı satın aldıktan sonra Trump'ın platformdaki engelini kaldırmıştı.
13 Mart 2024

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, Twitter'a daha az vakit ayıracağını açıklayarak Tesla yatırımcılarının endişelerini hafifletti. Musk'ın Twitter'a odaklanması Tesla hisselerinin değer kaybetmesine yol açmıştı. Ancak Musk'ın Twitter'dan istifa etmeyi düşündüğünü belirtmesi ve Linda Yaccarino'yu Twitter'ın yeni CEO'su olarak ataması, Tesla'ya daha fazla zaman ayırabileceği beklentisini güçlendirdi. Musk, Tesla yatırımcılarıyla yaptığı yıllık toplantıda Twitter'ın artık daha dengeli bir şirket olduğunu ve bu nedenle Tesla'ya daha fazla odaklanabileceğini ifade etti.
17 Mayıs 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinde bir iç savaş çıkartılmasına müsaade etmeyeceğini belirtti. Elon Musk, Maduro'ya sosyal medya üzerinden yanıt vererek onu Guantanamo'ya götüreceğini söyledi. Maduro, ABD'yi ve bazı dünya liderlerini ülkesini karıştırmakla suçladı ve Venezuela'nın emperyalizmin eline düşmeyeceğini vurguladı.
1 Ağustos 2024

Brezilya donanmasına ait asbest içeren Nae Sao Paulo adlı gemi, çevreci grupların ve sendikaların eylemleri sonucu Türk karasularına girişi yasaklandıktan sonra, su alması ve batma riski nedeniyle Brezilya limanlarına yanaşamadı. Brezilya Deniz Kuvvetleri, gemiyi kıyıdan 350 kilometre uzakta ve 5 bin metre derinlikte batırmaktan başka çare olmadığını açıkladı. Çevre Bakanı Marina Silva'nın itirazlarına rağmen, bir federal yargıç donanmanın çevresel riskleri değerlendirdiğine hükmederek batırma planına izin verdi. Geminin batırılması, asbestin okyanusa salınması ve çevresel etkileri konusunda endişelere yol açtı.
2 Şubat 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 'görevi suistimal ve medyayı kötüye kullanma' suçlarından dolayı sekiz yıl siyasi yasaklandı. Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Yargıcı Carmen Lucia Antunes, Bolsonaro'nun suçlu bulunduğunu belirtti ve tüm siyasi haklarının 2030'a kadar elinden alındığını duyurdu. Bolsonaro'nun bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmak istediği ve TSE'ye itiraz etmeye hazırlandığı bildirildi.
1 Temmuz 2023

Twitter, Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından yeni bir işten çıkarma dalgası başlattı ve cumartesi günü çalışanlarının yaklaşık yüzde 10'unu, en az 200 kişiyi işten çıkardı. İşten çıkarılanlar arasında makine öğrenimi ve site güvenilirliği üzerinde çalışan ürün yöneticileri, veri bilimcileri ve mühendisler bulunuyor. Musk daha önce şirketin yarısını işten çıkarmış ve şirketin günlük dört milyon dolar kaybettiğini gerekçe göstermişti. Bazı işten çıkarılan çalışanlar ise Twitter'a dava açmıştı.
27 Şubat 2023

Twitter sahibi Elon Musk, Meta CEO'su Mark Zuckerberg'e 'gavat' ifadesini kullandı. Bu yorum, Zuckerberg'in Musk'ın kafes dövüşü meydan okumasını kabul ettiğini duyurmasının ve bir fast food zincirinin Threads hesabı üzerinden yapılan bir yorumun ardından geldi. Twitter, Zuckerberg'in şirketi Meta'nın 'Threads' adlı yeni platformu nedeniyle yasal işlem başlatma uyarısında bulunmuştu.
10 Temmuz 2023

Brezilya'da, Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'in talimatıyla, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun ekibine, 30 Ekim 2022'deki seçim sonuçlarını kabul etmeyerek Luiz Inacio Lula da Silva hükümetine darbe girişiminde bulunmak ve organize suç örgütü kurmak suçlamalarıyla operasyon düzenlendi. Operasyonda, eski bakanlar ve üst düzey askerler de dahil olmak üzere birkaç kişi gözaltına alındı. Bolsonaro'nun pasaportunu teslim etmesi istendi ve kendisi daha önce 8 Ocak'taki kongre baskınında kışkırtıcılık suçlamasını reddetmişti.
9 Şubat 2024

Eski Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro, 2021'deki Suudi Arabistan ziyareti sonrası ortaya çıkan beyan edilmemiş 3,2 milyon dolarlık mücevherlerin satılması ve paranın kendisine aktarılması için yardımcısına talimat vermekle suçlandı. Yardımcısı Yarbay Mauro Cid'in avukatı, Bolsonaro'nun mücevherlerin satılmasına yönelik talimat verdiğini itiraf etti. Brezilya polisi, Bolsonaro'nun iki saatin yaklaşık 70 bin dolarlık satışından nakit para aldığını açıkladı. Bolsonaro, suçlamaları reddetti ve hediye edilen iki set mücevherin kamu bankasına yatırıldığını bildirdi.
19 Ağustos 2023
İşaretlediklerim