Moskova'da meydana gelen terörist saldırı sonrası, ABD'li yetkililerin saldırı sırasında Ukrayna'nın dahil olduğuna dair bir emare olmadığını belirtmeleri dikkat çekti. Rus yetkililer ise saldırının arkasında Ukrayna bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesi, durumu daha karmaşık hale getiriyor. IŞİD, son üç aydır ABD'nin hedef aldığı ülkelerde, özellikle İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Rusya'da aktif saldırılar düzenliyor.
25 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi'nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy'i sahneye çağırırken yanlışlıkla 'Başkan Putin' dedi. Biden, konuşmasında Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa karşı birlik mesajı verdi ve Ukrayna'nın özgürlüğünü korumak için birlikte hareket edeceklerini vurguladı. Bu gaf, Biden'ın zihinsel sağlığı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
12 Temmuz 2024

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

Rusya, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, bu kararın milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyeceğini ve gıda güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın bu hareketini 'gaddarlık' olarak nitelendirdi ve dünyanın en savunmasız kesimine zarar vereceğini ifade etti.
17 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz tahıl girişimi konusunda kendilerine yalan söylendiğini öne sürdü. Lavrov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Rusya’nın 'Karadeniz tahıl girişimine yeniden katılma isteği'ni sorgulamasıyla ilgili bir soruya yanıt verdi. Lavrov, Batı'nın Rus gübre ve tahılının ihracatını kolaylaştırmak için yatırımların yumuşatılacağını söylediğini, ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini iddia etti. Ayrıca, Guterres’in 'Karadeniz tahıl girişimi'ni canlandırma planını 'gerçekçi' bulmadığını belirtti.
24 Eylül 2023

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, nükleer tehdit nedeniyle dünyadaki gerilimin derecesini simgeleyen kıyamet saatine iki dakika kaldığını belirtti. Ryabkov, bu durumun geri döndürülemez olmadığını ve ordunun hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna ile çatışmasının çözümü için Batı'ya tek taraflı taviz vermeyeceğini ifade etti. Kıyamet saati, ilk kez 1947'de nükleer silahların kontrol altına alınmasının aciliyetini göstermek için Atom Bilimcileri Bülteni'nin kapağında yer almıştı.
4 Ağustos 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı ülkesinin verdiği yanıtları değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın Herson bölgesindeki köylerine ve Mıkolayiv, Zaporijya, Donbas ve Harkiv bölgelerine saldırılar düzenlediğini belirtti. Ukrayna ordusunun bu saldırılara yanıt verdiğini vurgulayan Zelenski, Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıların Rusya'nın işlediği suçlara yanıt olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ukrayna ordusunun Kupyansk yönündeki çatışmalarda başarı elde ettiğini ve tüm yönlerde Ukraynalı askerlerin savaştığını belirtti.
14 Ağustos 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın kontrol ettiği Zaporijya nükleer santralindeki varlığının azaldığını belirtti. Açıklamada, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom'un üç personelinin santrali terk ettiği ve Ukraynalı çalışanların 5 Temmuz'a kadar santralden ayrılmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca, santralde kalan personele herhangi bir acil durumda Ukrayna'yı suçlama talimatı verildiği iddia edildi. Zaporijya nükleer santrali, geçen yılın marttan itibaren Rusya’nın kontrolünde bulunuyor.
30 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları verme planına tepki gösterdi. Putin, bu uçakların Rusya'ya karşı üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları durumunda, nerede olurlarsa olsunlar Rusya için meşru hedef olacağını belirtti. Ayrıca, F-16 savaş uçaklarının nükleer silah taşıma kapasitesine dikkat çekerek, bu uçaklarla mücadele ederken bunu göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.
28 Mart 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Konstantinivka şehrine düzenlediği füze saldırılarında üç sivilin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıların S-300 füzeleriyle yapıldığını belirten Zelenski, benzer saldırıları önlemek ve Rus ordusunun saldırı kapasitesini kısıtlamak için Ukrayna'nın özellikle uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
29 Ocak 2023

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın stratejik hedeflerinin değişmediğini ve bu nedenle bahar aylarında yeni bir taarruz düzenleme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Bauer, Ukrayna'nın da bu ihtimali göz önünde bulundurarak hazırlık yapması gerektiğini ifade etti.
19 Ocak 2023

Rusya İçişleri Bakanlığı, Bryansk, Kursk ve Belgorod bölgelerinde yaşayan vatandaşlarını, hassas bilgilerinin çalınmaması için güvenilir olmayan kameraları ve flört uygulamalarını kullanmamaları konusunda uyardı. Bu uyarı, Ukrayna birliklerinin Kursk bölgesine düzenlediği sürpriz baskının ardından geldi. Moskova, vatandaşlarını sohbet gruplarında gelen linklere dikkat etmeleri konusunda da bilgilendirdi. Ayrıca, bölgedeki asker ve polis personelinin online flört hizmetlerini kullanmaması ve hassas konumlardan video izlememesi gerektiği vurgulandı.
22 Ağustos 2024

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile ABD'nin inisiyatifiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Karadeniz'de düşen ABD'ye ait MQ-9 tipi İHA'nın neden ve sonuçları ele alındı. Şoygu, ABD'nin Rusya'nın ilan ettiği uçuş kısıtlamalarına uymadığını ve istihbarat eylemlerini artırdığını belirtti. Ayrıca, büyük nükleer devletlerin askeri iletişim kanallarını açık tutmaları gerektiğini vurguladı. ABD ve Rusya, İHA'nın düşüşüne ilişkin farklı açıklamalar yaptı.
15 Mart 2023

ABD, Türkiye'yi Rusya'ya askeri teçhizat ihraç etmemesi konusunda uyardı ve aksi takdirde yaptırımlar uygulanabileceğini belirtti. ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Matthew Axelrod, Ankara ve İstanbul'da Türk yetkililerle görüşerek, Türkiye'nin Amerikan menşeili çip ticaretini kısıtlaması gerektiğini vurguladı. Axelrod, ABD teknolojisinin yasadışı şekilde Rusya'ya gitmesini engellemek için Türkiye'ye ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin iddialarına ilişkin yorum yapmayı reddetti.
7 Ağustos 2024

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Ukrayna'nın Kırım'a operasyon düzenlemesi halinde silah desteğinin süreceğini belirtti. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un ABD silahlarıyla Kırım'a operasyon düzenleyeceklerini açıklamasının ardından Singh, Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu ve ABD'nin bu konudaki pozisyonunu koruduğunu ifade etti. Singh, Ukrayna'nın topraklarını geri alma çabalarını her durumda destekleyeceklerini vurguladı.
20 Ocak 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğine dair şüphe olmadığını ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığını belirtti. Watson, UCM Savcısının bağımsız bir aktör olduğunu ve kanıtlara dayanarak kararlarını verdiğini vurguladı.
18 Mart 2023

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Ukrayna ordusunun Patriot hava savunma sistemini kullanarak Rusya'ya ait Kinzhal hipersonik füzesini düşürdüğünü doğruladı. Bu olay, Patriot sistemlerinin ilk kez bir hipersonik füzeyi düşürdüğü anlamına geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'hava savunma sistemlerince önlenemez' olarak tanımladığı Kinzhal füzesinin düşürülmesi, medyada geniş yankı buldu. Ryder, hangi ülkenin bataryayı sağladığına dair bilgi vermekten kaçındı.
10 Mayıs 2023
İşaretlediklerim