Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İtalyan devlet televizyonu RAI'de katıldığı bir programda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile olan savaştan bir çıkış yolu aradığını ve bu savaşın bir hata olduğunun farkında olduğunu öne sürdü. Zelenski, Putin'in nükleer silahları bir çıkış yolu olarak görmeyeceğini ve Rusya'da Putin'den sonra daha sert bir liderin gelmesini beklemiyor. Ayrıca, Ukrayna'nın en büyük reformunun AB'ye katılmak olduğunu ve devlet reformlarını sürdürdüklerini belirtti. Zelenski, Putin durdurulmazsa 3. Dünya Savaşı'nın çıkabileceği uyarısında bulundu ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi Kiev'e davet etti.
18 Ocak 2023

Rusya, başkent Moskova'ya Ukrayna tarafından gerçekleştirilen drone saldırılarının engellendiğini açıkladı. Saldırının Rusya Savunma Bakanlığı yakınlarında gerçekleştiği belirtildi. Rusya, daha önce Ukrayna'nın limanlarına saldırılar düzenlemişti. Rus Savunma Bakanlığı, Kiev rejiminin Moskova'ya terörist saldırı girişiminde bulunduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2023

ABD yönetimi, Rusya'nın henüz aktif olmayan ancak uyduları hedef alma kabiliyeti geliştirdiğini duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, bu durumu ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu kabiliyetin şu an aktif olmadığını ve fiziksel yıkıma ya da insanlara zarar verecek bir silah olmadığını belirtti, ancak Rusya'nın bu yeteneği elde etme çabasının endişe verici olduğunu vurguladı.
15 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı kaybettiğini ve bu savaşı kazanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Biden, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının şu anki durumda üçüncü dünya savaşına yol açabileceğini ancak Kiev'in bir gün NATO üyesi olacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeny Prigojin'e yemeklerine dikkat etmesi konusunda uyarıda bulundu.
14 Temmuz 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Vladimir Putin'in Stalingrad Muharebesi'nin 80. yıl dönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada Batı'nın Ukrayna'ya silah tedarikine karşı Rusya'nın mevcut potansiyelini sonuna kadar kullanacağını ifade ettiğini aktardı. Putin, Avrupa ülkelerinin Rusya ile yeni bir savaşa çekilmesi ve Alman Leopard tanklarıyla tehdit edilmesine değinerek, modern bir savaşın farklı olacağını ve tank kullanımının sorunu çözmeyeceğini belirtti.
3 Şubat 2023

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova ve Moskova Bölgesi'ne insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediğini açıkladı. Açıklamada, Ukrayna İHA'larının Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu ve bir İHA'nın elektronik harp sistemiyle etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kontrolünü kaybeden bir İHA'nın Moskova-City bölgesine düştüğü ve bir gökdelenin camının kırıldığı bildirildi. Önceki saldırılarda olduğu gibi bu saldırıda da ölü veya yaralı olmadığı belirtildi.
1 Ağustos 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Karadeniz üzerinde Rus Su-27 savaş uçaklarının ABD'nin MQ-9 keşif ve istihbarat İHA'sına saldırgan bir şekilde önleme yaptığını ve bir uçağın İHA'ya çarparak düşürdüğünü açıkladı. Milley, olayın kasıtlı olup olmadığı konusunda görüntülü kanıtların olduğunu ancak fiziksel temasın kasıtlı olup olmadığından emin olmadıklarını ifade etti. Rusya'nın ABD İHA'sını düşürmesi konusunda kesin bir sonuca varılmaya çalışıldığı belirtildi.
16 Mart 2023

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ortodoksların Noel bayramı için ilan ettiği 36 saatlik ateşkes sırasında Ukrayna'ya saldırdığını iddia etti. Zelenski, Ukrayna'nın bağımsızlık mücadelesi ve savunma kapasitesinin geliştirilmesinin 2023 yılında öncelikli olacağını belirtti. Ayrıca, Ukrayna'da barışın ancak Rus ordusunun çekilmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti.
7 Ocak 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, özel güvenlik şirketi Wagner'in Mali ve Orta Afrika'daki operasyonlarına devam edeceğini belirtti. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Rus ordusuna karşı isyan etmesi ve Ukrayna'yı terk ederek Rusya'ya dönmesi sonrası, Lavrov, Wagner isyanının Rusya'nın dost ve müttefiklerle olan ilişkisini etkilemeyeceğini ifade etti. Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıkladı.
26 Haziran 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin doğal gaz ve tahıl ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını eleştiriyor ve alternatif ülkelerden tedarik sağlanması gerektiğini savunuyor. Korkmaz, Akkuyu Nükleer Santrali'nin devlet tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor ve Rusya ile Çin'in rüşvet ve suistimale açık ülkeler olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, otokratik yönetimlerin demokrasi ve hukuk standartlarını tehdit olarak gördüğünü ifade ediyor.
9 Haziran 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 6-7 Ocak tarihlerinde 36 saatlik ateşkes ilan etti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu hamleyi Ukrayna ordusunun ilerleyişini engellemek ve Rusya'nın savaş kapasitesini artırmak için bir fırsat olarak değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu ve Rus askerleri ülkede kaldıkça savaşın süreceğini belirtti.
6 Ocak 2023

ABD yönetimi, 22 Mart'ta Moskova'da gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan önce Rusya'ya terör tehdidi konusunda yazılı bir uyarı notu gönderdiğini açıkladı. Saldırıyı IŞİD üstlenirken, ABD ve diğer ülkeler vatandaşlarını bu tür saldırılara karşı dikkatli olmaya çağırmıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin saldırıyı önlemeye çalıştığını ve Kremlin'in bu durumdan haberdar olduğunu belirtti. Rusya ise saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia ediyor.
28 Mart 2024

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi ve Marder tipi zırhlı muharebe araçları vereceklerini ifade etti. İki lider, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteklerini yineledi ve Ukrayna'ya mali, insani, askeri ve diplomatik destek sağlama konusunda ortak kararlılıklarını dile getirdi. ABD de Ukrayna'ya Bradley tipi zırhlı muharebe araçları sağlayacağını ve her iki ülkenin Ukrayna kuvvetlerini eğitmeyi planladığını açıkladı.
6 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya enerji sisteminin onarımı, insani yardım ve mayın temizleme çalışmaları için toplam 717 milyon dolarlık destek vereceğini açıkladı. Blinken, Kiev'deki temaslarında Ukraynalı yetkililerle cephedeki son gelişmeleri değerlendirdi ve uzun menzilli silahların kullanımı konusunu görüştü. Britanya Dışişleri Bakanı Lammy de Ukrayna'ya her yıl 3 milyar sterlinlik askeri yardım sağlama kararlılığını vurguladı ve ek askeri malzeme tedarikini hızlandıracaklarını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Britanya'ya destekleri için teşekkür etti.
12 Eylül 2024

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyareti sırasında, iki ülke liderleri Ukrayna krizinin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan bir ortak bildiri yayımladı. Bildiride, çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı, ABD ve Batılı ülkelerin tavrı eleştirildi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onay vermediği yaptırımlara karşı çıkıldı. Putin, barış görüşmelerinin devamı konusunda Batı ve Kiev'in hazır olmadığını belirtti.
22 Mart 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna'ya 20 füze saldırısı düzenlediğini ve 12 Kalibr tipi füzenin düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Rus güçlerin Ukrayna'ya 62 hava saldırısı gerçekleştirdiği ve dört Şahed tipi insansız hava aracı kullandığı, bunların hepsinin imha edildiği belirtildi. Son 24 saatte cephe hattında Rus ve Ukrayna birlikleri arasında 30'dan fazla çatışma meydana geldiği bildirildi.
6 Ağustos 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Rus Devlet Soruşturma Komitesi'ne bağlı müfettişler, saldırganların Ukraynalı milliyetçilerle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulduklarını açıkladı. Saldırganların Ukrayna'dan nakit ve kripto para aldıkları ve bir şüphelinin daha gözaltına alındığı belirtildi. ABD'nin saldırıdan önce Rusya'yı yazılı olarak uyarmış olduğu da iddialar arasında.
29 Mart 2024

ABD Hava Kuvvetleri Operasyonlar Komutanı Tümgeneral Alexus Grynkewich, Rus hava kuvvetlerinin Suriye'de çatışmasızlık protokollerini ihlal ettiğini ve ABD güçlerini riske attığını belirtti. Grynkewich, Rus pilotların bu tür davranışlar için ödüllendirildiğini iddia etti ve ABD'nin Rusya'nın eylemlerine karşı F-22 Raptors jetlerini Orta Doğu'ya konuşlandırdığını açıkladı.
21 Haziran 2023
İşaretlediklerim