İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), okulların açılacağı 11 Eylül Pazartesi günü 06:00-14:00 saatleri arasında toplu ulaşım araçlarının ücretsiz olacağını duyurdu. Ayrıca, İETT'nin her gün 1636 ek sefer yapacağı, Metro İstanbul'un 375 ilave sefer planladığı ve Şehir Hatları'nın da ek vapur seferleri düzenleyeceği belirtildi. İBB ve ilgili eğitim kurumları, pazartesi günü Afet Koordinasyon Merkezi ve Ulaşım Yönetim Merkezinde toplanarak 3 gün boyunca nöbet tutacak ve İstanbul trafiği anlık takip edilecek.
9 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

İran'da artan hava kirliliği nedeniyle Tahran ve İsfahan eyaletlerinde yüz yüze eğitime verilen ara iki gün daha uzatıldı. Okul öncesi eğitim düzeyindeki okullar tatil edilirken, diğer eğitim kurumlarında çevrim içi eğitime devam edilecek. Hava Kirliliği Acil Durum Komitesi tarafından alınan yeni kararlar arasında dizel yakıtlı ağır vasıtaların gece şehir merkezine girişinin yasaklanması, tek ve çift plaka uygulaması ve dizel tüketiminin yasaklanması bulunuyor. Ayrıca, bazı eyaletlerde sağlık sorunları olan devlet kurumu çalışanlarına uzaktan çalışma izni verildi.
4 Aralık 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, kadrolu öğretmenlerin 2023 yılında iller arası isteğe bağlı yer değiştirme başvurularında görev sürelerinin hesaplanmasında esas alınan tarihi 30 Eylül'den 31 Aralık'a değiştirdi. Bu değişiklik, Bakanlık internet sitesinde ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in sosyal medya hesabında duyuruldu. Bakan Tekin, bu kararın öğretmenler odasındaki sohbetlerin bir sonucu olduğunu ve eğitim ailesine hayırlı olmasını temenni ettiğini belirtti.
19 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

İstanbul'un Şile ilçesinde yaşanan şiddetli fırtına ve sağanak yağış sonucu dere taşmış ve birçok iş yeri su altında kalmıştır. Meydana gelen su baskını ve fırtına nedeniyle ağaçlar ve aydınlatma direkleri devrilmiştir. Bu olumsuz hava koşulları sebebiyle Şile'de ilk ve orta dereceli okullar 20 Kasım Pazartesi günü için tatil edilmiştir. Ayrıca, kamuda çalışan hamile, engelli ve kronik hastalığı olan personel için idari izin uygulanacaktır.
19 Kasım 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerle, öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı. Ayrıca, öğretmenlerin haftalık ders programları yapılırken engelli öğretmenlerin, bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan öğretmenlerin ve 36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin durumları dikkate alınacak. Doğum yapan öğretmenlerin nöbet tutmama hakkı 2 yıla çıkarıldı.
14 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, akademisyenlerin mesai saatleri dışında ve hafta sonu üniversitenin Kuzey ve Güney Kampüslerinde çalışmaları durumunda izin formu doldurmalarını talep etti. 18 Ocak 2023 tarihli ve Dekan Prof. Dr. İsmail Boz imzalı bir not ile bu uygulama duyuruldu. İzin formunun doldurulması, projeler, ofis çalışmaları, laboratuvar faaliyetleri, konferanslar ve seminerler gibi etkinlikler için gerekecek.
19 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında görev yapan ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin ek ders ücretlerinde yüzde 25 oranında bir artış gerçekleştirildi. Bu değişiklik, Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, Bakanlığın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri ile Bilgi İşlem Genel Müdürlüklerinde geçici görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücretleri de haftada dokuz saat artırıldı.
11 Kasım 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkileri ve öğrencilerin barınma durumları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, 2022-2023 akademik yılı bahar dönemi dönem sonu sınavlarının 1 Haziran 2023 tarihinden önce başlatılmamasına karar verdi. Bu karar, YÖK'ün 17 Mayıs 2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alındı. Daha önce, birçok üniversitenin dönem sonu sınavları ikinci tur seçim dönemine denk gelmekteydi ve öğrenciler ile bazı siyasi partiler sınav tarihlerinin değiştirilmesi yönünde taleplerde bulunmuştu.
18 Mayıs 2023

İstanbul'da 9 Eylül Pazartesi günü okulların açılmasıyla birlikte şehir trafiğinde yoğunluk yaşanacağı öngörülerek, okulların ilk gün saat 10.00'da açılıp 15.00'te kapanmasına karar verildi. Bu değişiklik, 2 milyon 951 bin 685 öğrencinin eğitim öğretime başlayacağı ve 16 bini aşkın öğrenci servisinin trafiğe çıkacağı göz önünde bulundurularak yapıldı. Valilik, bu düzenlemenin şehir trafiğini rahatlatmayı amaçladığını belirtti.
5 Eylül 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurmuştu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılmış ve öğrenciler yurtlardan ayrılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, KYK yurtlarında kalan öğrencilere 20 Şubat'a kadar olan dönem için ücret iadesi yapılacağını Twitter üzerinden açıkladı. CHP Milletvekili Murat Emir ise bu kararın daha önce alınması gerektiğini belirterek tepki gösterdi.
9 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında okuyan yaklaşık 20 milyon öğrenci, 13-17 Kasım tarihleri arasında 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı ilk ara tatiline çıkacak. Öğretmenler bu süreçte mesleki çalışmalarını çevrim içi olarak tamamlayabilecekler. Ara tatilin bitimiyle öğrenciler 20 Kasım'da derslere geri dönecekler. Eğitim öğretim dönemi 11 Eylül 2023'te başlamış olup, 14 Haziran 2024'te sona erecek.
9 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, deprem nedeniyle süresiz tatil ilan edilen üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitim vereceğini açıkladı. Ayrıca, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanıma açılacağını belirtti. Deprem bölgesindeki veya bu illere kayıtlı 13 binin üzerindeki yükümlü askerin mart ve nisan celplerinin mayısa ertelendiğini de ekledi.
11 Şubat 2023

Tokat'ta yaşanan deprem sonrasında, bölgedeki okullarda eğitime bir gün süreyle ara verilmesine karar verildi. Bu karar, öğrenci ve öğretmenlerin güvenliği gözetilerek alındı. Depremin büyüklüğü ve hasar durumu hakkında detaylı bilgi verilmedi.
18 Nisan 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemi eğitimlerini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, nisanda hibrit eğitim değerlendirileceğini belirtse de, üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde, adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin durumu netleşmezse, öğrencilerin oy kullanma süreci zorlaşacak. Öğrenciler, hem sınav dönemi hem de ekonomik ve lojistik zorluklar nedeniyle memleketlerine dönüp oy kullanamayacaklarını ifade ediyorlar.
23 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren özel okullarda bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarının kullanılmasını zorunlu kıldı. Bu kitapları kullanmayan özel okullar hakkında inceleme başlatılacak ve kademeli olarak para cezasından çalışma ruhsatının iptaline kadar çeşitli cezalar uygulanacak. Bakanlık, bu düzenleme ile denetimden geçmeyen kitapların neden olduğu yanlış bilgilerin önüne geçmeyi amaçlıyor.
25 Eylül 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere özel haklar tanıdı. Bu haklar arasında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağına üniversite senatolarının karar vermesi, talep eden öğrencilere kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı tanınması ve talep eden öğrencilere bir yıl kayıt dondurma hakkı tanınması yer alıyor.
8 Eylül 2023

İstanbul Valiliği, deprem riski taşıdığı belirlenen 93 okulun 20 Şubat Pazartesi günü tahliye edileceğini duyurdu. Bu okullardan 76'sının yıkılıp yeniden yapılacağı, 17'sinin ise güçlendirileceği belirtildi. Tahliye edilecek okullarda eğitim gören 51 bin 995 öğrenci ve 2 bin 765 öğretmenin başka okullarda eğitime devam edeceği ifade edildi. Okul isimleri ve bölgeleri hakkında bilgi verilmedi.
18 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, 28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan seçimlerin ikinci turunun ardından 29 Mayıs'ta okulların tatil edileceğini duyurdu. Bu tatil gününde öğrenciler izinli olacak ve öğretmenler idari izinli sayılacak. İlk tur seçim sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 49,50, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,89 ve Sinan Oğan yüzde 5,17 oranında oy almış ve seçim ikinci tura kalmıştı.
22 Mayıs 2023
İşaretlediklerim